یک نمونه جالب از سانسور دیوان حافظ در رژیم پهلوی

  4020221003 ۱۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۸ تکراری یا غیرقابل انتشار

علامه شعرانی استاد مرحوم علامه حسن‌زاده آملی درباره خیانت‌های فرهنگی در دوران پهلوی گفته بود: ضرر و صدمه‌ای که بر معارف و فرهنگ این کشور، این پدر و پسر(رضاخان و محمدرضا پهلوی) زدند، مغول نزده بود.

یک نمونه جالب از سانسور دیوان حافظ در رژیم پهلوی

به گزارش فارس، یکی از مهم‌ترین رویدادهای فرهنگی پس از انقلاب اسلامی، برگزاری همه‌ساله نمایشگاه کتاب است. نمایشگاه کتاب که به تعبیر رهبری معظم «بهار کتاب» نامیده می‌شود، فرصتی برای اهالی فرهنگ و اندیشه است تا چون قطراتی به یک دریای عظیم معرفتی وصل شوند و روح خود را با پیوندِ این یار مهربان جلا بخشند، اما این درحالی است که توجه به مطالعه و کتاب تا این حد، محصول انقلاب اسلامی و تأکید رهبران آن به مقوله کتابخوانی است. باوجود این موضوع مهم، براساس آمار و داده‌ها و نیز شواهد و روایت‌های موجود، وضعیت کتاب و کتاب‌خوانی در دوران پهلوی مطلوب نبوده است. در این دوران سانسور و حذف، کلیدواژه اصلی در حوزه کتاب بود و ممیزی کتاب بیش‌ترین وظایف را بر عهده داشت. علاوه بر این، وضعیت چاپ کتاب از لحاظ کمیت نیز بسیار ضعیف بود، به طوری که در واپسین سال‌های عمر رژیم پهلوی، براساس میانگین ۳۵ میلیونی جمعیت آن روزهای کشور، به ازای هر یک میلیون نفر تنها ۷۱ عنوان کتاب انتشار می‌یافت؛ در حالی که در همان دوران، کشورهای هم‌سطح با ایران، وضعیت مناسب‌تری در این حوزه داشتند.

مُهر «روا» چه بود؟

مخبرالسلطنه هدایت، که بیش از ۶ سال رئیس‌الوزرای رضاخان بود در خاطرات خود می‌نویسد: «در دوره پهلوی هیچ‌کس اختیار نداشت. تمام امور می‌بایست به عرض برسد و آنچه فرمایش می‌رود، رفتار کند. مقالات و نوشته‌های جراید باید در اداره‌ای به نام «راهنمای نگارش» در وزارت داخلی دقیقا بررسی و موشکافی می‌شد. مقاله‌ها و نوشته‌ها باید دارای مهر«روا» بودند تا چاپ و نشر می‌شد و شرط «روایی» مقالات و نوشته‌ها، این بود که ضد سلطنت مشروطه نباشد».

 آقا! این شعر حافظ است؛ چطور آن را عوض کنم؟

مرحوم فلسفی نیز ضمن بیان خاطره‌ای از وضعیت سانسور در دوران پهلوی می‌گوید: «کتابفروشی به من می‌گفت در زمان رضاشاه اداره اطلاعات شهربانی هر کتابی را که می‌خواست چاپ شود، باید می‌دید و روی صفحات آن مهر روا می‌زد تا چاپخانه چاپ کند. من دیوان حافظ را، که بارها چاپ شده بود، به شهربانی بردم تا اجازه چاپ بگیرم. متصدی گفت بدهید و یک ماه دیگر بیایید. گفتم این دیوان بارها چاپ شده. گفت خیر، زودتر از یک ماه نمی‌شود. یک ماه دیگر رفتم و دیدم غیر از یک صفحه باقی صفحات مهر روا زده است. بعد آن یک صفحه را باز کرد و گفت این شعر را باید عوض کنی:

 رضا به داده بده وز جبین گره بگشا
که بر من و تو در اختیار نگشادست

گفتم آقا، این شعر، شعر حافظ است. من چطور آن را عوض کنم؟ بر فرض که عوض کنم، جای آن چه بگذارم؟ متصدی گفت چون کلمه رضا اسم اعلیحضرت همایونی، رضاشاه کبیر است، آن را بردار و کلمه دیگر به جای آن بگذار. مثلاً حسن به داده بده، تقی به داده بده، نقی به داده بده!»

گام نهادن در راه پدر

با سقوط رضاخان از قدرت، محمدرضا پهلوی نیز همانند پدر، سانسور مطبوعاتی را بزرگ‌ترین سند افتخار خود معرفی ‌کرد. بنابراین در شهریور ۱۳۲۰، وضعیت نشر با فراز و فرودهایی تا مرداد سال ۱۳۳۲ ادامه داشت. 

در این دوران ساواک به عنوان بازوی قدرتمند رژیم پهلوی بر انتشار کتاب و مطبوعات تسلط پیدا کرد. ساواک به عنوانی نهادی امنیتی و اطلاعاتی، با وظایف و عملکردهای وسیعی چون سرکوب مخالفان و کنترل هرگونه اعتراض یا انتقاد، فضا را در دست گرفت. در برخی از موارد، به مانند دوران رضاخان، افرادی که مسئولیت سانسور و نظارت بر کتاب‌ها را بر عهده داشتند، افرادی بی‌سواد و یا کم اطلاع بودند.

علاوه بر این، شیوه پهلوی دوم در سانسور کتاب به خوبی در خاطرات درباریان مشاهده می‌شود. چنانکه فریدون هویدا می‌گوید: «سانسور گاه شامل کتاب‌هایی می‌شد که قبلاً چاپ شده بودند و یا از انتشار نمایشنامه‌هایی مثل «هملت» یا «مکبث» فقط به این دلیل جلوگیری می‌کرد که در آنها شاه یا شاهزاده‌ای کشته می‌شد.» هویدا سپس به ذکر نمونه‌های از اعمال سانسور در رژیم پهلوی اشاره و عنوان می‌کند: «نویسنده‌ای دیگر فقط به این بهانه چند روز به زندان افتاد که چرا یکی از مخالفین رژیم عبارت مندرج در یکی از کتاب‌های وی را در نامه خود نقل قول کرده است.»

 صدمه‌ای که برفرهنگ این کشور، رضاخان و محمدرضا پهلوی زدند، مغول نزده بود

خیانت پهلوی‌ها به کتاب و کتابخوانی محدود به سانسور و جلوگیری از نشر آثار نمی‌شد. یکی از جدی‌ترین خیانت‌های این خاندان در اختیار بیگانه گذاشتن کتب خطی بود. مرحوم علامه حسن‌زاده (رحمة‌الله علیه) در کتاب در آسمان معرفت به نقل خاطره‌ای در این باره می‌پردازد:«زمانی که من در مدرسه مروی بودم، یکی از آقایون بزرگوار و اساتید نامدار که اهل تألیف بود، گاهی به من سر می‌زد و حال می‌پرسید. روزی آمد و گفت: از تهران خبر داری؟ عرض کردم: آقا من طلبه‌ام و خبر ندارم. گفت: امروز یک هواپیما کتاب خطی از تهران پرواز کرد برای آمریکا! این‌ها که پیش می‌آمد، استاد بزرگوارم مرحوم آقای شعرانی می‌فرمورد: ضرر و صدمه‌ای که بر معارف و فرهنگ این کشور، این پدر و پسر(رضاخان و محمدرضا پهلوی) زدند، مغول نزده بود.»

آنچه گفته شد تنها نمونه‌هایی جزیی از خیانات فرهنگی دوران پهلوی است و روشن است حقیقت کتاب و علم‌گریز این خاندان با آنچه که در فیک‌نیوزهای رسانه‌ای شاهد هستیم تفاوت دارد.

دیدگاه کاربران

مثبت نگر۳۰۳۸۳۵۰۰۷:۴۱:۵۶ ۱۴۰۲/۲/۲۱
مردم اونها رو نخواستن وبیرونشون کردن .....
ناشناس۳۰۳۸۷۴۴۱۳:۴۱:۱۱ ۱۴۰۲/۲/۲۱
درسته خیلی فساد میکردن کار خدا بود برن
ناشناس۳۰۳۸۴۶۰۰۹:۳۰:۴۸ ۱۴۰۲/۲/۲۱
در اونزمان انتشاراتی از جمله فرانکلین و امیرکبیر و خوارزمی و ..... بودن خوب در ایران کار میکردند .
ناشناس۳۰۳۸۴۶۲۰۹:۳۱:۰۲ ۱۴۰۲/۲/۲۱
بیش از چهل سال است که رژیم پهلوی رفته و اثری از آثارش نیست حال علت چیست که این قدر تقلا درباب بیان ایرادات آن میشود ... گذشته را فراموش کنید.
ناشناس۳۰۳۹۰۳۴۱۹:۱۶:۰۳ ۱۴۰۲/۲/۲۱
وقتی می نشینی به پای شبکه های دشمن و تطهیر می کنند و شما به به می کنی!!
ناشناس۳۰۳۸۴۸۰۰۹:۴۶:۵۰ ۱۴۰۲/۲/۲۱
مغول که هر چی بود سوزوند
ناشناس۳۰۳۸۵۵۹۱۱:۰۹:۳۱ ۱۴۰۲/۲/۲۱
لطفا اگر این حرفا درسته نویسنده محترم نشانی یا پی دی اف اون دیوان حافظ که اون بیت معروف رو حذف کرده بگذارد.
ناشناس۳۰۳۸۵۸۳۱۱:۲۶:۳۰ ۱۴۰۲/۲/۲۱
در دوران مغول وزرای ایرانی با درایت خویش ، فرهنگ و شعر و ادب ایرانی را بر شاهان مغول غلبه دادند
هديه۳۰۳۸۵۸۸۱۱:۳۲:۵۶ ۱۴۰۲/۲/۲۱
الان سانسور نداريم يعني؟
ناشناس۳۰۳۸۶۳۰۱۲:۰۹:۳۲ ۱۴۰۲/۲/۲۱
اما بسیاری از همون آرامگاه های حافظ و سعدی و فردوسی و خیام و عطار و بابا طاهر و ابن سینا و... زمان های گذشته ساخته شد..
ناشناس۳۰۳۸۷۹۰۱۴:۲۰:۰۰ ۱۴۰۲/۲/۲۱
مساله اینه که فرد رو قبول داشتند اما حرف و عملش را خیر مثل شاه که سفر حج رفت اما شراب خواری و قمار و زن بارگی و... میکرد
ناشناس۳۰۳۸۷۶۹۱۳:۵۷:۱۸ ۱۴۰۲/۲/۲۱
اونها بد بودند کسی پا جای پای اونها نذاره
ناشناس۳۰۳۸۸۱۰۱۴:۳۱:۴۷ ۱۴۰۲/۲/۲۱
سانسور همیشه بوده ... بدون مدرک هم حرف نزنید
ناشناس۳۰۳۸۸۱۷۱۴:۳۴:۳۱ ۱۴۰۲/۲/۲۱
خيلى خيانت كردند اين پدر و پسر مخصوصا دانشگاهها رو خراب كردند، مقبره شعرا رو نابود كردند. تمام كتابها و كتابخانه ملى رو سوراندند. اثار باستانى رو قاچاق كردند.
ناشناس۳۰۳۸۸۳۹۱۵:۰۲:۱۲ ۱۴۰۲/۲/۲۱
سانسور خیلی بد است.
ناشناس۳۰۳۸۹۹۹۱۸:۳۱:۲۳ ۱۴۰۲/۲/۲۱
بابا ول کنید با این همه تورم و گرانی دیگه کسی اصا پهلوی یادش نمونده
ناشناس۳۰۳۹۵۱۱۰۹:۵۹:۰۳ ۱۴۰۲/۲/۲۲
مرحوم فلسفی که ازش نقل شده کیه؟ یه فلسفی واعظ داشتیم که چند تا عکس ازش دیدم اونه یا یکی دیگه ست؟
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

  6. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  7. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  8. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  9. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  10. بدهکاران، طلبکار شدند!

  11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  13. درد بیمار و ناز طبیبان !

  14. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  15. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  16. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  17. یارانه‌ها واریز شد

  18. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  19. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

  20. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  21. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  22. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  23. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  24. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

  25. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

آخرین عناوین