به گزارش تسنیم، نخستین گردهمایی سینماگران انقلاب و دفاع مقدس، شامگاه گذشته با حضور جمعی از اهالی سینما و مدیران فرهنگی در بنیاد سینمایی فارابی برگزار شد.
در آغاز این مراسم، یاد و خاطره هنرمندان فقید، شهید سید مرتضی آوینی و حاج نادر طالبزاده با پخش کلیپی گرامی داشته شد و سپس نوبت به تجلیل از جمال شورجه رسید که این تجلیل با حضور رسول صدرعاملی و محمدمهدی عسگرپور و اهدای لوح سپاس به شورجه همراه بود.
در ادامه، بنا بر این بود که از احمدرضا معتمدی و محمد کاسبی هم تقدیر شود اما این دو هنرمند به دلیل بیماری غایب بودند.
رضا ایرانمنش بازیگر آثار دفاع مقدس دیگر هنرمندی بود که مورد تقدیر قرار گرفت و در نهایت، جمشید هاشمپور ستاره سینمای ایران در دهه 70 برای تقدیر روی صحنه آمد و لوح سپاس خود را دریافت کرد.
همه اهالی سینما جزو خانواده انقلاب هستند
در بخش دیگری از این مراسم، محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی روی صحنه آمد و در اظهاراتی گفت: ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همه اهالی سینما را جزو خانواده انقلاب میدانیم. همه سینماگران در این سالها کار کردند و پیام تلاش و ایستادگی مردم ایران را به تصویر درآوردند. من از یکایک سینماگران که به این نشست آمدند، قدردانی میکنم. این نشست به منظور وفاق و هماندیشی اهالی سینما برپا شده است.
وی مطرح کرد: دل همه سینماگران برای عزت ایران میتپد. ایران و افتخاراتش برای همه اهالی فرهنگ و هنر غرورآفرین است. ما در سینما تنوع دیدگاه و سلیقهها را به رسمیت میشناسیم. پایایی هنر به وجود همین تنوع است. توقف، سَم مهلک سینما محسوب میشود و ما تلاش خود را برای اعتلای سینما به کار میگیریم. تسهیلگری و حمایت از اهالی سینما را وظیفه خود میدانیم.
اسماعیلی یادآور شد: ما به تقسیم نقش قائل هستیم. از شما حمایت میکنیم و شما هم قدرت آفرینش هنری خود را در تاریخ و حافظه ملت ایران ماندگار میسازید.
در ادامه این مراسم، با حضور احمد نجفی و سید احمد میرعلایی یاد و خاطره هنرمندان فقید همچون رسول ملاقلیپور، حمید آخوندی و علی رحیمیپور گرامی داشته شد.
سپس مسعود دهنمکی، محمدیاشار نادری، محمد حمیدی مقدم، مصطفی رزاق کریمی و مهدی آذرپندار از چند فیلمساز حوزه فیلم کوتاه مرتبط با انجمن سینمای جوانان و نیز مستندساز از جمله محمد علیزاده، مرتضی علیزاده، مجتبی اسپینانی، ساسان فلاح فر و مرتضی شعبانی تقدیر کردند.
در ادامه با حضور محمد مهدی اسماعیلی وزیر ارشاد، محمد خزاعی رییس سازمان سینمایی، مجید شاه حسینی و مهدی جوادی رییس بنیاد سینمایی فارابی از عوامل فیلمهای هایپاور، اتاقک گلی، پالایشگاه، غریب، سرهنگ ثریا، شماره 10 و سینما متروپل قدردانی به عمل آمد.
پخش سکانسی از فیلم «اخراجیها» بخش دیگری از این برنامه بود که به این بهانه از مرحوم حبیبالله کاسهساز یاد شد.
سپس با حضور محمد خزاعی، مسعود جعفری جوزانی و پرویز شیخطادی به آرش قاسمی (صداگذار)، محمدرضا شجاعی (طراح صحنه)، محمدرضا شرفالدین(طراح جلوههای ویژه )و مجتبی راعی ( فیلمساز که در مراسم حضور نداشت) نشان درجه یک هنری اهدا شد.
سخنرانی محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی پایانبخش این مراسم بود.
سینمای ایران تحریم شدنی نیست
او در سخنان خود با اشاره به اینکه اگر فیلمسازان عرصههای مختلف نبودند، داستانهای واقعی و رشادتهای دوران دفاع مقدس به تصویر درنمیآمد، اظهار کرد: خوشحالم که فارغ از مسائل سال 1402 اینجا در جمعی همدل کنار هم هستیم. از عزیزانی که کمک کردند تا مشکلات بعضی دوستانی که ناآگاهانه دچار چالشهایی شده بودند، حل شود تشکر میکنم. از شما ممنونم که مردانه ایستادید، زخم خوردید اما ماندید، مجاهدت کردید و جنگیدید تا داستانهای واقعی، صادقانه روایت شوند.
خزاعی ادامه داد: چند صباحی است که در عرصه بینالملل اخباری مبنی بر تحریم سینمای ایران شنیده میشود.تحریم، ادبیات انسانهای ضعیف است و هر تحریمی از روی ضعف مطرح میشود. جهان تک قطبی سینما دیگر به پایان رسیده است. سینمای ایران هیچگاه تحریم نمیشود. البته شاید گروهی اندک تلاش کنند، سینما به حاشیه برود. مثلا معدودی از افراد، بیانیههایی را صادر میکنند و برای حضور آثار ایرانی در جشنوارهها شرط میگذارند، اما اینچنین نمیشود. بیشک دو سه نفری که قبلاً در سینما بودند و حالا دفتر و دستکی راه انداختهاند و علیه مام وطن و سینما اقدام میکنند به جایی نمیرسند.
او در باره فیلمهای ایرانی حاضر در جشنواره کن نیز گفت: وظیفه ما صیانت از سینما و ایجاد امنیت شغلی است. اینکه فیلمی زیرزمینی تولید و روانه بازار شود و مسایل شرعی را رعایت نکند امنیت شغلی را به خطر انداخته است. وظیفه نهادهای صنفی این است که مراقبت کنند. هرکس به هر دلیل با فیلمهای قاچاق و بدون پروانه ساخت در ایران و خارج از ایران علیه کشور کار کند، با او قطع همکاری میکنیم. خانه سینما هم همین کار را میکند. همه عوامل از بازیگر و تهیهکننده تا عوامل فنی دچار مشکل خواهند شد، زیرا در غیر اینصورت سینمایی نخواهیم داشت که بخواهیم امنیت آن را حفظ کنیم.
خراعی در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به رشد تولیدات قابل توجه سینمای انقلاب و دفاع مقدس گفت: وظیفه ما توجه به همه ژانرها ازجمله سینمای سیاسی، کمدی و اجتماعی است. از همه دوستانی که در سال 1402 مردانه ایستادند، قدردانی میکنم. ما سال گذشته دچار بحرانهایی شدیم که همین جمع ایستادگی کرد اما برخی به دلایل مختلف از جمله ترور شخصیت و هجمههای رسانهای سکوت کردند. من به آنها حق میدهم. خانواده سینمای ایران نجیب است. اینکه چند وقت یک بار چند اثر دچار مشکل میشوند را نباید به کل سینما ربط داد. باید این موارد را تفکیک کنیم.
خزاعی گفت: برخی مرا نقد میکنند که چرا پس از اغتشاشات برای رفع مشکل برخی هنرمندان اقدام کردی؟ من میگویم تمام کسانی که در جریان اغتشاشات بودند یا قبل از آن پرونده داشتند مثل جعفر پناهی و رسول اف و برخی خانمها ، مورد عفو رهبری قرار گرفتند. ما کارهای نبودیم. شاید اگر به من بود نمیتوانستم اینقدر وسیع فکر کنم.
وی ادامه داد: با این حال عدهای همچنان به فعالیتهای خود ادامه میدهند. به آنها میگویم چطور وقتی مورد عفو قرار گرفتید اپوزیسیون شدید؟! کت و شلوار خود را درست به تن کنید! یا اپوزسیون هستید یا نه. نمیشود شب کت و شلوار اپوزسیون را بپوشید اما صبح کار دیگری بکنید. تمام کسانی که در سال گذشته دچار مشکل شدند ازجمله در جریان بیانیه «تفنگت را زمین بگذار»، «می تو» و اغتشاشات و خانمهای مرتبط با این موضوعات همگی مورد عفو رهبری قرار گرفتند و اینک میتوانند فعالیت کنند.
رئیس سازمان سینمایی در پایان سخنانش خاطرنشان کرد: سال گذشته سال امتحان همه ما بود, برخی نمره قبولی گرفتند، برخی تک ماده کردند. برخی هم مردود شدند. ما هم سکوت کردیم در اینجا هم از این مقوله هم میگذریم.
محمدمهدی اسماعیلی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی )، محمد خزاعی (رییس سازمان سینمایی)، سید مهدی جوادی( مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی)، سید محمد نادری(مدیرعامل بنیاد فرهنگی روایت فتح)، جمشید هاشمپور، کمال تبریزی، مسعود جعفری جوزانی، احمد نجفی، جمال شورجه، محمد مهدی عسگرپور، رسول صدرعاملی، محمدرضا شریفینیا، حمید بهمنی، حبیب احمدزاده، مسعود دهنمکی، محمدرضا ورزی، انسیه شاهحسینی، حبیب ایلبیگی، مهرداد خوشبخت، دانش اقباشاوی، حمید زرگرنژاد، محمدرضا عرب، حبیب والینژاد، لیلی عاج، امیرحسین شریفی، قادر آشنا، علی رویینتن، سعید سعدی، محمد علی باشه آهنگر، مجید شاهحسینی، جلیل شعبانی، علیرضا زریندست، محمدرضا شرفالدین، رضا ایرانمنش، محمد حمیدیمقدم، مهدی آذرپندار، هاشم میرزاخانی و... از جمله حاضران در نخستین گردهمایی سینماگران انقلاب و دفاع مقدس بودند.