آرامش در بازار خودرو، سیاستی که جواب داد

  4020322083 ۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

در حالی که صنعت خودرو در مسیر درستی پیش می‌آمد و تولید رونق خوبی گرفته بود، دیگر خبری از خودروهای ناقص نبود، پس از پنج سال بالاخره درهای کشور برای واردات خودرو باز شد، قرعه‌کشی به نوبت‌دهی تبدیل شد و سایر اقدامات متنوعی که در نهایت در سایه همه این‌ موارد اکنون ثمره داده و بازار خودرو آرام گرفته است.

آرامش در بازار خودرو، سیاستی که جواب داد

به گزارش ایسنا، طی سال‌های اخیر صنعت خودرو چالش‌های فراوانی را پشت سر گذاشته و در حقیقت وزیر سابق صمت (سیدرضا فاطمی‌امین) این صنعت را بیمارگونه تحویل گرفته بود؛ اما با برنامه‌ریزی و گام‌های حساب شده، سعی زیادی برای اورهال کردن این صنعت شد و گره‌های بسیاری هم باز شد، اما در ادامه مسیر مجلس شورای اسلامی، بدون توجه به سابقه این صنعت و مشکلات بسیار آن، این رونق آهسته و پیوسته را مدنظر قرار نداد و در نهایت وزیر صمت استیضاح شد.

ازجمله اقداماتی که در وزارت صمت دولت سیزدهم به انجام رسید می‌توان به جمع شدن بساط تولید ناقص خودروها، از سرگیری واردات خودرو پس از وقف پنج سال و حذف قرعه‌کشی اشاره کرد.

به صورت جزئی‌تر می‌توان گفت که وزارت صمت دولت سیزدهم، فعالیت خود در حوزه صنعت خودرو را با تولید غیرقابل قبول برای این صنعت بزرگ، زیان انباشته بسیار، تعداد خودروی ناقص بسیار در پارکینگ خودروسازان، بدهی‌های هنگفت به زنجیره تامین آغاز کرد اما با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته نه‌تنها توانست خودروسازان را مجبور به صفر کردن خودروهای کف در ماه‌های نخست سال گذشته کند که تولید نیز از خرداد ماه به صورت عبور مستقیم شد و دیگر خودروی ناقصی تولید نشد.  

ضمن اینکه تولید خودرو که طی سال‌ها بود به یک میلیون دستگاه نزدیک هم نشده بود، در سال ۱۴۰۱، مرز یک میلیون دستگاه را هم زد.

پایان قرعه کشی

دیگر اقدام مهم دولت در این مدت، آرام کردن سرگیجه مردم از چرخش گردونه تعیین برنده و بازنده برای دسترسی به خودرو با قیمت درب کارخانه و تبدیل آن به قرعه‌کشی نوبت‌دهی بود. هر چند که هنوز این گردانه می‌چرخد اما دیگر کسی با عبارت زجرآور "شما برنده نشده‌اید" مواجه نمی‌شود و به هرحال تا یکسال آینده همه خودروی مورد تقاضا را دریافت می‌کند.  

یکی دیگر از استراتژی‌های وزارت صمت در کنترل عرضه خودرو، افزایش نقدینگی خودروسازان، کاهش نقش دلالان و منفعت مشتری و خودروساز توامان با عرضه خودرو در بورس کالا بود. در این روش مزایده‌ای، قیمت پایه برای خودرو مشخص و سپس بسته به پیشنهاد متقاضیان، خودرو در نهایت کشف قیمت می‌شد؛ این قیمت که نزدیکتر به قیمت واقعی خودرو (بالاتر از قیمت کارخانه) و ارزان‌تر از بازار آزاد، هم مشتری را راضی کرده بود و هم خودروساز را؛ اما افسوس که شورای رقابت مانع از ادامه‌ی آن شد. این روش به طور موثر توانست تا حدود بسیاری دست دلالان را کوتاه کند و نقدینگی قابل توجهی برای خودروسازان به همراه داشته باشد.

واردات خودرو

اما مهم‌ترین اقدامی که وزارت صمت در دولت سیزدهم توانست به‌عنوان گامی بزرگ در کارنامه فعالیت خود ثبت کند، آزادسازی واردات خودرو و باز شدن درهای کشور بر روی خودروهای خارجی پس از وقفه پنج ساله بود. با اتمام زمان مصوبه ممنوعیت واردات خودرو در اردیبهشت‌ماه سال ۱۴۰۱، وزارت صنعت، معدن و تجارت، آغاز واردات خودروهای خارجی به  کشور را در دستور کار قرار داد و هرچند که کش‌وقوس و امروز و فردای بسیار داشت اما در نهایت انجام و نخستین محموله خودروهای وارداتی در دی ماه سال گذشته وارد شد.

این‌ها مهمترین اقدامی بود که وزارت صمت در دولت سیزدهم  برای آن برنامه‌ریزی کرد و نتیجه آن اکنون خود را نشان می‌دهد. مهمتر اینکه همه این اقدامات در راستای مدیریت صنعت و کنترل بازار خودرو و نجات از آن از آشفتگی بود که این روزها به وضوح قابل مشاهده است؛ بازار خودرو آرام گرفته و دیگر التهابی دیده نمی‌شود و قیمت‌ها سیر نزولی طی می‌کند. هرچند هنوز برخی در شبکه‌های اجتماعی سعی می‌کنند با کتمان واقعیت، این‌طور القا کنند که بازار خودرو در شرایطی که وزیری بر صندلی وزارت صمت تکیه نزده، رخ داده و به راحتی چشم خود را به مسیر سختی که تا این‌جای راه طی شده می‌بندند.

اما اکنون این دغدغه وجود دارد که پس از استیضاح وزیری که برنامه حداقل چهار ساله برای صنعت داشت و سعی در چینش صحیح قطعات پازل صنعت خودرو داشت، اجرای برنامه‌ها تداوم خواهد داشت؟ البته که چند روز گذشته، سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت شرایط فعلی را خوب توصیف کرده و روند واردات خودرو، آمادگی برای واردات خودروهای کارکرده و روند کاهشی قیمت‌ها در بازار را ادامه‌دار خوانده است.  

اما این موضوع از دیگر نگرانی‌ها نمی‌کاهد؛ به طور مثال بیش از یکماه از تصویب قیمت خودروهای مونتاژی می‌گذرد و ۲۰ روزی است که (قیمت خودروهای مونتاژی) تعیین تکلیف شده است اما هنوز خبری از عرضه خودروهای با قیمت مصوب نیست و همچنان خودروسازان بر موضع قیمت‌های بالاتر از مصوبه شورای رقابت‌اند؛ موضوعی که به رسیدگی جدی نیاز دارد. ثبت‌نام مرحله دوم فروش یکپارچه خودروها به پایان رسیده و حتی چهارشنبه هفته گذشته (۱۷ خرداد ماه) قرعه‌کشی نوبت‌دهی انجام شده و اکنون در مرحله پایش‌ و تنظیم لیست نوبت‌دهی برای ارائه به خودروسازان است؛ اما هنوز قیمت تعدادی از خودروها مشخص نیست.

موضوع تخصیص ارز برای خودروسازان نیز طی چند وقت اخیر مطرح بوده و خودروسازان نسبت به بروز مشکلات در صورت عدم تخصیص به‌ موقع ارز هشدار داده‌اند؛ البته معاون صنایع حمل‌ونقل وزارت صمت، وعده کرده به زودی ارز مورد نیاز خودروسازان تامین خواهد شد.

این‌ها تنها بخشی از چالش‌هایی است که گزینه پیشنهادی وزارت صمت که به زودی در معرض رای اعتماد نمایندگان مجلس قرار می‌گیرد با آن دست و پنجه نرم خواهد کرد؛ هرچند این امیدواری وجود دارد که مسیری که دولت برای اصلاح روندهای پر ایراد گذشته در صنعت خودرو پیش گرفته، با قوت ادامه داشته باشد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۰۹۱۳۳۲۱۷:۳۲:۱۹ ۱۴۰۲/۳/۲۲
وزیر سابق صمت بدلیل عدم توانایی کنترل قیمت ها و جلوگیری از واردات که منجر به تعادل بازار می شد انجام شد . هنوز هم مساله قرعه کشی و خرید مستقیم از کارخانه حل نشده است. هنوز مدت انتظار برای دریافت خودرو بسیار بالاست.
ناشناس۳۰۹۱۴۳۰۱۸:۱۹:۵۰ ۱۴۰۲/۳/۲۲
واردات خودرو!!!چندتا؟کی؟توقف قیمت خودرو به علت گرانی بیش از حد بود اگه تورم مهار نشه چند وقت دیگه باید شاهد افزایش مجدد قیمت خودرو باشیم
ناشناس۳۰۹۱۷۴۴۲۱:۰۴:۳۶ ۱۴۰۲/۳/۲۲
فقط فاطمی امین اضافی بود ... راستی فاطمی چکار کرده بود که با هر ضرب و زوری بود از صمت کنار گذاشتنش
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. پایتخت جدیدایران؛ شهری غیر از شهرهای مهم !

  2. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

  3. رهبر انقلاب: حکم اعدام نتانیاهو باید صادر شود/ بسیجی ایرانی یقین دارد روزی رژیم‌صهیونیستی را از بین خواهد برد

  4. پیشنهاد خواننده کیهان درباره‌ ‌حجاب در مترو

  5. ورود کاروان‌های عظیم غذایی به پایگاه «عین‌الاسد»/ این اقدام آمریکا نشانه‌ای از آغاز جنگ است؟

  6. تاریخ ابلاغ قانون حجاب مشخص شد

  7. چرا اروپا دنبال آغاز مجدد گفت‌وگوها با ایران است؟

  8. صحنه وحشتناک ۲ زورگیر که گوش یک مرد را می‌برند!

  9. از برق تا تخم‌مرغ؛ افزایش حداقل ۴۰ درصدی نرخ سبد معیشت

  10. درخواست عجیب کارشناس تلویزیون از مردم برای فرزندآوری

  11. راز تحرکات جدید صهیونیست‌ها در جبهه لبنان

  12. جزئیات تازه از ترور دانشمندان هسته‌ای/ وزیر پیشین اطلاعات: نیم‌ساعت قبل از آنکه برسیم، تروریست‌ها فرار می کردند

  13. دست هایی که بر سفره دراز نمی‌شود‌!

  14. گرد و خاک عارف علیه منتقدین دولت/ سه ماه قبل کجا بودید؟

  15. خداحافظی با چادرخوابی خانواده‌های شهرستانی در اطراف بیمارستان‌ها

  16. با پول دناپلاس توربو چه خودروهایی می‌توان خرید؟

  17. رضا رشیدپور برای مذاکره با ایلان ماسک افتخار داد!

  18. تابعیت دوگانه جرم است؟

  19. روایت هولناک فردی که گوشش بریده شد | با کاتر گوشم را بریدند ... یکی از آنها فیلم می گرفت

  20. پارلمان لبنان: دیگر موانع جدی برای آتش بس میان لبنان و اسراییل وجود ندارد

  21. کارگران ۱۰۰ دلاری/ دستمزدهایی که ناگهان پودر می شود!

  22. رقم وحشتناک ارزش دارایی‌های ملکی بانک‌های ایران

  23. حقوق تا ۲۴ میلیون تومان از مالیات معاف شد

  24. از انقلاب لشکر گرسنگان بترسید!

  25. پست‌گرفتن دختر پرحاشیه «صفدر حسینی» و ادامه انتصابات مورد سوال در دولت پزشکیان

پربحث‌های هفته

  1. تکرار بازی سیاسی با مذاکره؟!

  2. پایتخت جدیدایران؛ شهری غیر از شهرهای مهم !

  3. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

  4. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  5. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  6. بازگشت روحانی به سیاست با پرواز در خواب/ نسخه‌ جدید لاریجانی/ ادعای تازه درباره تابعیت فرزندان ظریف

  7. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  8. فمینیسم ایرانی و عبور از سکولاریسم

  9. مکالمه خيالي «جک» و «آرش»، فرداي تحقق بازدارندگي هسته ای!

  10. بدهکاران، طلبکار شدند!

  11. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  12. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

  13. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  14. آواز خواندن یک روحانی با تک نوازی ویولون

  15. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  16. درد بیمار و ناز طبیبان !

  17. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  18. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  19. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  20. چند نکته درباره تعامل عبدالحمید با دولت/ آیا پزشکیان همه صداهای اطراف خود را می‌شنود؟/ اولین قطعنامه فصل مدارا

  21. یارانه‌ها واریز شد

  22. دختر صفدر حسینی در دولت پست گرفت / فاطمه حسینی کیست؟

  23. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  24. امام جمعه اردبیل: امارات هیچ سندی بر مالکیت ۲ جزیره «آریانا» و «زرکوه» ندارد

  25. روایت عجیب حسن روحانی از نامزدی اش در انتخابات/ خواب سیدمحمد خاتمی را دیدم!/ خاتمی را زیر بالم گرفتم و به آسمان بردم!

آخرین عناوین