آمریکاستیزی و یک جدال نظری مهم در برنامه‌ای تلویزیونی

حسین علی زاده، گروه فرهنگی الف،   4020323048 ۳۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۱ تکراری یا غیرقابل انتشار
آمریکاستیزی و یک جدال نظری مهم در برنامه‌ای تلویزیونی

در مناظره آقایان فواد ایزدی و مهدی ذاکریان در برنامه شیوه که با موضوع آمریکاستیزی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی پخش شد نکات بسیار مهمی از منظر روش شناسی علوم اجتماعی مطرح شد که چنانکه در این برنامه هم آشکار شد، به روشنی نشان می‌دهد نوع موضع‌گیری‌ها در زمینه فلسفه و روش شناسی علوم اجتماعی پیامدهای کاملا عینی و ملموسی نیز در تصمیمات سیاسی و به تبعات آن زندگی روزمره دارد.

پرسش مهم و اصلی این برنامه که سایر اظهارات و موضع‌گیری های میهمانان این برنامه بر مدار آن می چرخید و چند باری نیز از سوی مجری برنامه تدقیق و تصریح شد اما پاسخ روشنی از میهمانان نگرفت (که اگر این اتفاق می افتاد به نظر نگارنده نقطه مشترکی میان نظرات این دو کارشناس شکل می‌گرفت) این بود که آیا علوم اجتماعی ( مشخصا در این برنامه، دانش روابط بین الملل)، بر خلاف علوم دقیقه، ذاتا ارزش بار هستند؟! صورت‌بندی دقیق تر این پرسش چنین است: آیا علوم اجتماعی برخلاف علوم طبیعی که «موضوع» و «مسایل» و «قوانین» آن فارغ از ارزش های عالمان این علم مورد اجماع و پذیرش هستند، در موضوع، احکام (گزاره های پایه) و قوانین ادعایی خود اصالتی ندارند و همه این ها تابع ارزش های عالمان علوم اجتماعی اند؟  به تعبیر دیگر آیا علوم اجتماعی سراسر «ایدئولوژی» (ارزش ) است. 

عجیب این بود که آقای ذاکریان هم نوا با آقای ایزدی بر این نظر بود که «اصولا» دانش روابط بین الملل به عنوان یکی از علوم اجتماعی نمی تواند از ارزش ها و ایدئولوژی عالمان این علم جدا باشد اما آنان باید در عمل سعی خودشان را بکنند تا در پژوهش ها بی‌طرفی پیشه کنند. آقای ایزدی هم چنین چیزی را در عمل نیز ناممکن می دانست و نتیجه منطقی چنین دیدگاهی آن است که پس نه فقط «نظریه ها»ی تولید شده در  دانش روابط بین الملل تحت تاثیر قدرت و ارزش های عالمان و نهادهای علمی فعال در این دانش است بلکه خود «موضوع» و «مسایل» و «احکام» آن نیز تابعی از این ارزش‌ها و قدرت است. بنابراین علوم اجتماعی ( از جمله دانش روابط بین الملل) چیزی جز همان «ایدئولوژی» نیستند که پشت نقاب «علم» به عنوان یک ارزش مطلوب و فراگیر در دنیای امروز پنهان می شوند تا مقاصد استعماری قدرت ها را دنبال کنند.  این نکته بارها به صراحت در اظهارات آقای ایزدی تکرار شد اما در کمال تعجب در دقایق پایانی برنامه پس از تاکیدات مجری که با اصرار خواهان تدقیق نظری بیشتر مواضع مهمانان بود، آقای ایزدی بین «نظریه ها» ی تولید شده در این علم ( روابط بین الملل) و خود این علم مرزبندی کرد و صرفا نظریه های مسلط تولید شده در این دانش را ایدئولوژی هایی خواند که قدرت های استعماری در جهان تولید می کنند تا با چهره علمی دادن به آن اهداف استعماری شان را دنبال کنند.

هر چند این عقب نشینی از سوی آقای ایزدی بجا و درست بود اما تاکیدات اولیه وی بر ایدئولوژیک بودن این علوم یادآور نوعی مشی پنهان و آشکار برخی جریان های فکری در کشور است که با هدف حمایت از ارزش ها و آرمان انقلاب اسلامی عملا نوعی دشمنی با عقلانیت و رئالیسم شناختی را دنبال می کنند که نسبتی با سنت فلسفی و دینی ما و طبیعتا تحول سیاسی برآمده از آن، یعنی انقلاب اسلامی، ندارد. در سنت فلسفی و معرفت شناختی ما امکان شناخت واقعیت (یا همان علم) ، چه واقعیت های موجود در طبیعت (علوم طبیعی) و چه واقعیت های موجود در جامعه ( علوم اجتماعی) وجود دارد و شکاکیت و نسبی‌گرایی معرفت شناختی شدیدی که طی چند دهه گذشته در غرب تحت عناوینی چون «پست مدرنیسم معرفتی» رایج شده و برخی گرایش های چپ فکری نیز (بر خلاف باور خود مارکس به علم) به آن باور دارند مورد پذیرش نیست. بنابراین نمی توان مدعی دفاع از انقلاب اسلامی و آرمان های آن بود اما منقطع از سنت فکری و معرفت شناختی پشتوانه این انقلاب نظریه پردازی کرد و سخن گفت.

چنانکه گفته شد رد آشکاری از این گرایش فکری در برخی اظهار نظرهای تئوریک مدعیان دفاع از انقلاب و جمهوری اسلامی به چشم می خورد که شایسته نقد صریح است، چون نسبتی با رئالیسم فلسفی ما ندارد. تلاش فکری مرحوم علامه طباطبایی در  مقالات اصول فلسفه و روش رئالیسم نیز گویای همین امر است که متاسفانه برخی با بدفهمی آن را به هم سویی با پوزیتیویسم در شناخت طبیعت و جامعه متهم می‌کنند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۰۹۲۷۹۱۱۲:۲۱:۴۴ ۱۴۰۲/۳/۲۳
آقای ایزدی که معتقد بود دانشمندان غربی همه پس از مست شدن شروع به کار تحقیق میکنند و نفرمودند این همه پیشرفت بشری که سرمنشا آن غرب است بخاطر چیست.
ناشناس۳۰۹۲۷۹۸۱۲:۲۳:۲۵ ۱۴۰۲/۳/۲۳
میگه استاد سر از خمره بیرون میکنه مقاله می نویسه.
ناشناس۳۰۹۲۸۱۸۱۲:۳۳:۰۲ ۱۴۰۲/۳/۲۳
مي بينيد كه عربستا چه استارتي زده و با تنش زدايي و برنامه ريزي مثل امارات و قطر به توسعه برسد
ناشناس۳۰۹۲۹۳۸۱۳:۳۷:۲۸ ۱۴۰۲/۳/۲۳
اگه عربستان با ایران توافق کنه و از ائتلاف دریایی با آمریکا خارج بشه و بن سلمان بگه دیگه ارتباط قدیم با آمریکا رو نداره، میشه تنش زدایی.
ناشناس۳۰۹۲۹۹۱۱۴:۱۴:۴۷ ۱۴۰۲/۳/۲۳
توسعه وارداتی و خریدنی به درد کسی نمی خورد .
ناشناس۳۰۹۳۲۴۱۱۶:۲۹:۱۷ ۱۴۰۲/۳/۲۳
گردشگری هم بخشی از توسعه و پیشرفت اقتصادی حساب میشه که عربستان هم مثل امارات روش حساب باز کرده
ناشناس۳۰۹۲۸۲۴۱۲:۳۴:۴۵ ۱۴۰۲/۳/۲۳
در سیاستهای خارجی و داخلی نظام باید منافع مردم و کشور و حکومت در الویت باشد .
ناشناس۳۰۹۲۸۳۴۱۲:۴۲:۴۸ ۱۴۰۲/۳/۲۳
آقای ایزدی همانی بود که گفتند در غرب اساتید قبل از نوشتن مقاله شرب خمر می کنند؟!!!
ناشناس۳۰۹۲۹۲۶۱۳:۳۳:۰۵ ۱۴۰۲/۳/۲۳
نه همانی بود که به ظریف گفت آمریکا زیر برجام میزنه و ظریف گفت نه، شما از روابط بین الملل چیزی نمیدونی که این حرف رو میزنی...
ناشناس۳۰۹۳۰۲۷۱۴:۳۰:۲۴ ۱۴۰۲/۳/۲۳
دم شما گرم!!
ناشناس۳۰۹۳۰۳۷۱۴:۳۳:۴۹ ۱۴۰۲/۳/۲۳
جواب دندان شکن!!
ناشناس۳۰۹۲۸۳۹۱۲:۴۴:۴۶ ۱۴۰۲/۳/۲۳
به نظر من مهمترین قسمت گفتگو همانجا بود که آقای ایزدی پرده از نحوه تولید مقاله در غرب برداشت و آنها را رسوا کرد!!!!!‌
ناشناس۳۰۹۲۸۷۷۱۳:۰۱:۵۰ ۱۴۰۲/۳/۲۳
آمریکا و غرب در حال ایجاد هوش مصنوعی و سفر به فضا است و هر کشوری به فکر منافع خودش است بدون درگیر شدن در شعارها و حاشیه ها.
ناشناس۳۰۹۳۰۳۶۱۴:۳۳:۰۵ ۱۴۰۲/۳/۲۳
دقیقا الان اروپا که تورم بی‌سابقه رو تجربه می‌کنه و بیش از ۱۰۰۰ میلیارد دلار خسارت دیده و توی باتلاق جنگ اوکراین گیر کرده کاملا به فکر منافع خودشه!!!!!
ناشناس۳۰۹۳۱۵۸۱۵:۴۱:۳۵ ۱۴۰۲/۳/۲۳
تورم بی سابقه موصوف چند درصده؟
ناشناس۳۰۹۳۲۰۸۱۶:۰۵:۲۲ ۱۴۰۲/۳/۲۳
اصلا شما فرض کن یه درصد، اروپا دنبال منافعش هست یا نیست!؟
ناشناس۳۰۹۳۲۱۲۱۶:۰۷:۰۹ ۱۴۰۲/۳/۲۳
آمارت رو از بانک مرکزی می گیری؟
ناشناس۳۰۹۳۲۴۲۱۶:۳۳:۵۶ ۱۴۰۲/۳/۲۳
این تورم بی سابقه 9 درصده !
ناشناس۳۰۹۲۹۳۱۱۳:۳۵:۴۲ ۱۴۰۲/۳/۲۳
از قضا نه تنها حرف ایزدی درست بود بلکه حرف عجیب نویسنده که سنت فلسفی ما اقتضای شناخت واقعیت جامعه را دارد؟! علامه طباطبایی در مقاله ۶ اصول فلسفه از قضا میگه اینها اعتباری اند و تابع اغراض و نیازهای بشر. در فلسفه علم بحث جدی هست که علوم تجربی هم یکسره تابع پیشفرض ها و ارزش هاست ، چطور علوم اجتماعی انسانی فارغ از ارزش باشد اخر
ناشناس۳۰۹۲۹۷۱۱۳:۵۸:۰۳ ۱۴۰۲/۳/۲۳
ادراکات اعتباری، «سودای محال» نیست. هر اعتباری موثر نیست. اعتبارات علامه طباطبایی هم ریشه در «واقعیات» و «ضروریات» مورد اجماع دارد. شما ادراکات اعتباری علامه را با «تخیل» و «توهم» اشتباه گرفتید. چیزی که مورد پذیرش ایشان نیست و گرنه چرا اصول فلسفه اسلامی خودشان را رئالیسم نامیده اند؟!
ناشناس۳۰۹۲۹۷۹۱۴:۰۲:۱۷ ۱۴۰۲/۳/۲۳
همانطور که نویسنده اشاره کرده آقای ایزدی در دقایق پایانی مناظره حرفشون رو تغییر دادند و بر خلاف نظر شما، بین علم روابط بین الملل و نظریه های استعماری تولید شده در اون فرق گذاشتند. پس حتی ایشون هم حرف شما رو نزده تا چه رسد به علامه طباطبایی !
ناشناس۳۰۹۲۹۹۸۱۴:۱۸:۲۹ ۱۴۰۲/۳/۲۳
از علم هم در جهت استعمارگر استفاده می کنند و بارها دیده ایم
ناشناس۳۰۹۲۹۴۶۱۳:۴۳:۳۰ ۱۴۰۲/۳/۲۳
متاسفانه با این طرز فکر که البته فقط برای فریب مردم است روزگار بدی در انتظار ما است.باید اینها را از پست و مقام خلع کرد و تحقیق کرد خانواده های خودشان الان در کجا هستند و به چه کاری مشغول...
abrs۳۰۹۲۹۶۱۱۳:۵۱:۱۹ ۱۴۰۲/۳/۲۳
آقای ایزدی همه حرفاش متناقض بود. حرف هایی را به زبان می آورد و دوباره پس از چند دقیقه خودش اونارو نقض میکرد. بعنوان مثال : فرمودند که تاریخچه و عقبه امریکا نشان میدهد که نباید به این کشور اعتماد کرد اما وقتی با پاسخ ذاکریان مبنی بر اینکه اگر بر اساس تاریخ باشد پس به روسیه به هیچ وجه نباید نزدیک بشویم. ولی پاسخ ایزدی جالب بود که گفتند: دولت پوتین با اسلافش فرق دارد!!!!!
ناشناس۳۰۹۳۰۴۷۱۴:۳۸:۲۰ ۱۴۰۲/۳/۲۳
دکتر ذاکریان از اول تا آخر متناقض حرف زد!!! می‌گفت دکتر بشیریه بخاطر آزاد اندیشی دانشجویان دانشگاه امام صادق(ع) و آیت‌ا... مهدوی کنی از دانشگاه تهران رفت دانشگاه امام صادق(ع)، بعد گفت چرا کاری می‌کنین که دکتر بشیریه بره آمریکا!!!! بالاخره چی!؟
ناشناس۳۰۹۳۴۸۲۲۰:۰۲:۳۹ ۱۴۰۲/۳/۲۳
آقای ذاکریان آن قدر متناقض سخن گفت که آقای ایزدی نتوانست حتا یک تناقض پیدا کند!؟ پیرامون سال های تدریس آقای بشیریه و بازنشستگی اجباری اساتید دانشگاه در دوره ی احمدی نژاد و فجایع دوران احمدی نژاد _ که آقای ذاکریان به گوشه ای از آن ها در سال هشتاد و چهار و هشتاد و هشت و تلاش برای اخراج اساتید اخلاقی از دانشگاه اشاره کردند _ و نیز پیرامون فاجعه ی مهاجرت ده هزار پزشک در سال ها اخیر تحقیق کنید و مناظره را دوباره ببینید...
ناشناس۳۰۹۳۰۵۴۱۴:۴۰:۴۶ ۱۴۰۲/۳/۲۳
در نظرات مخاطبین بیشترین انعکاس در مورد نوشتن مقاله در امریکا پس از شرب خمر بود که توسط ایزدی بیان شد در حالیکه ایشان مدعی بود از نزدیک از اساتید دانشگاه های امریکا شناخت دارد اما واقعا معلوم شد ایشان هیچ آشنایی با فرآیند مقاله نویسی آنهم در مجله های سطح اولی مثل نیچر ندارد اما نکته مهمتر این است که ایشان به صرف دشمنی ایدئولوژیک با امریکا حاضر شده چنین نظریاتی را در مقابل دیدگان میلیونها بیننده رسانه ای بیان کند.
ناشناس۳۰۹۳۶۲۶۲۲:۲۱:۰۰ ۱۴۰۲/۳/۲۳
دلیل این همه روسیه دوستی توسط برخی ها چیست؟
ناشناس۳۰۹۳۶۷۶۲۳:۰۵:۰۶ ۱۴۰۲/۳/۲۳
این فیلم رو ببینید و ذات مهدی ذاکریان رو متوجه بشید که از اشتباه خودشون هم درس نمیگیرند
مسعود۳۰۹۳۶۸۵۲۳:۱۴:۲۲ ۱۴۰۲/۳/۲۳
مشکل اینجاست که ما به منبع یتناهی علم (قران و احادیث) دسترسی داریم ولی ازشون استنباط و استنتاج صحیح و علمی نمی کنیم. به جای کشف علوم از قران و بر اساس مبانی قران، پرداختیم به اینکه بقیه انسان‌ها در قاره سبز و امریکا چه می کنند! اقا جان منبع علم قران است. باید قران از حوزه به دانشگاه و بحث های علمی بیاد اونم خیلی جدی نه در حد یه دانشکده و چند نفر. باید همه دغدغه‌شون بشه فهم قرآن!
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. تکرار بازی سیاسی با مذاکره؟!

  2. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  3. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  4. بازگشت روحانی به سیاست با پرواز در خواب/ نسخه‌ جدید لاریجانی/ ادعای تازه درباره تابعیت فرزندان ظریف

  5. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  6. بدهکاران، طلبکار شدند!

  7. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  8. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

  9. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  10. فمینیسم ایرانی و عبور از سکولاریسم

  11. آواز خواندن یک روحانی با تک نوازی ویولون

  12. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  13. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  14. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  15. درد بیمار و ناز طبیبان !

  16. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  17. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

  18. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  19. چند نکته درباره تعامل عبدالحمید با دولت/ آیا پزشکیان همه صداهای اطراف خود را می‌شنود؟/ اولین قطعنامه فصل مدارا

  20. یارانه‌ها واریز شد

  21. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  22. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  23. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  24. روایت عجیب حسن روحانی از نامزدی اش در انتخابات/ خواب سیدمحمد خاتمی را دیدم!/ خاتمی را زیر بالم گرفتم و به آسمان بردم!

  25. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

آخرین عناوین