به گزارش ایسنا، دکتر محمدرضا مسجدی با تاکید بر اینکه افزایش مالیات بر دخانیات نه تنها باعث افزایش قاچاق نمیشود بلکه اهرمی برای کاهش مصرف دخانیات است، گفت: اصلاح شیوه اخذ مالیات بر دخانیات بسیار مهم است. در حال حاضر ایران یکی از کمترین مالیاتهای دخانیات را در بین کشورهای منطقه دارد. مالیات بر دخانیات در ترکیه ۶ برابر، پاکستان ۲ برابر و عربستان ۴ برابر ایران است.
وی با اشاره به بیانیه منتشر شده فرهنگستان علوم پزشکی مورخ ۱۲ آبان ماه سال ۱۴۰۱، بیان کرد: قیمت سیگار در ایران نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر کمتر است که سودآوری قاچاق به داخل را منتفی میکند. صنعت دخانیات ایران با منابع نامتناهی خود، از طرق مختلف از جمله ادعاهای واهی در مورد افزایش قاچاق، ایجاد بیکاری، ورشکستگی صنعت داخلی و کاهش درآمدهای مالیاتی، بر سر سیاستهای حیاتبخش کنترل دخانیات به خصوص افزایش مالیات بر دخانیات مانع تراشی میکند.
او با اشاره به ترفندهای صنعت دخانیات برای فروش محصولات، تصریح کرد: صنعت دخانیات در مرحله کشت توتون، تولید و فروش از سیاستهای تشویقی دولت در بخش کشاورزی، صنعت و بازرگانی از جمله از یارانههای پنهان انرژی، کود و سموم کشاورزی، ارز ترجیحی برای واردات مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز، دریافت وام بانکی با سود پایین، جوایز و مشوقهای صادراتی و مشوقهای مالیاتی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی بهرهمند میشود.
وی افزود: محصولات دخانی جزء محصولات معدودی است که از محدودیت همکاری با کشورهای غربی و نیز تحریمهای شدید بینالمللی حتی در مورد فعالیت شرکتهای آمریکایی و انگلیسی در امان مانده است و این شرکتها در کشور فعال هستند.
مسجدی در ادامه به دو سناریو ارائه شده برای مالیات بر سیگار و محصولات دخانی در بودجه ۱۴۰۲ اشاره کرد و گفت: سناریوی اول این است که از ابتدای سال ۱۴۰۲ به ازای هر نخ سیگار تولید داخلی مبلغ دو هزار ریال، تولید داخلی با نشان بین المللی سه هزار ریال و هر بسته 50 گرمی تنباکوی تولید داخلی 200 هزار ریال به عنوان مالیات و هر نخ سیگار وارداتی مبلغ شش هزار ریال، هر بسته ۵۰ گرمی تنباکوی وارداتی ۴۰۰ هزار ریال به عنوان حقوق ورودی اضافه شود. وزارت امور اقتصاد و دارایی مکلف است مبالغ مزبور را از تولیدکنندگان و واردکنندگان، حسب مورد اخذ و به حساب درآمد عمومی واریز کند.
او سناریوی دوم را نیز اینگونه شرح داد: از ابتدای سال ۱۴۰۲ به ازای هر نخ سیگار تولید داخلی مبلغ دو هزار ریال، تولید داخل با نشان بین المللی سه هزار ریال و هر بسته ۵۰ گرمی تنباکوی تولید داخلی 200 هزار ریال و هر نخ سیگار وارداتی مبلغ شش هزار ریال و هر گرم انواع توتون پیپ و تنباکوی آماده مصرف هشت هزار ریال به عنوان مالیات اضافه شود.
بنابر اعلام روابط عمومی جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، وی در خاتمه اظهار کرد: بر اساس بیانیه فرهنگستان، حدود ۶۱ درصد از سوپرمارکتها، استند فروش سیگار که جنبه تبلیغ دارد را نصب کردهاند. صنعت دخانیات از تنوع بستهبندی و شگردهای تبلیغاتی روی بسته بندی محصولات دخانی برای تبلیغ بهره میبرد و در بسیاری از فیلمها و سریالها مصرف دخانیات نمایش داده میشود. همچنین صنعت دخانیات از فضای مجازی برای تبلیغات استفاده میکند که همه موارد فوق برخلاف قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات مصوب سال ۸۵ مجلس شورای اسلامی بوده و ممنوع است.