به گزارش روابط عمومی وزارت علوم، محمدعلی زلفیگل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در نشست رؤسای دانشگاههای کشور که با هدف بررسی مسائل و ملاحظات حوزه آموزشی، فرهنگی، اداری، مالی و دانشجویی در آغاز سال تحصیلی جدید صبح امروز در سالن شهدای جهاد علمی این وزارت برگزار شد، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای انقلاب و دفاع مقدس و همچنین شهدای امنیت کشور گفت: باید همواره قدردان جانفشانیها و ایثار این عزیزان باشیم.
وی با اشاره به عملکرد شایسته رؤسای دانشگاهها خطاب به آنان گفت: علیرغم محدودیتهای مختلف طی دوسال اخیر همه شما عزیزان به خوبی از پس مسئولیتهای خود برآمدید و باید قدردان زحمات شما باشیم.
وزیر علوم با بیان اینکه مشکلات احتمالی در آغاز سال تحصیلی جدید را باید پیشبینی کنیم گفت: انشاءالله از فرصت تعطیلات تابستان به خوبی استفاده کرده و با پیشگیری، از به وجود آمدن چالشهای احتمالی آموزشی و مالی جلوگیری خواهیم کرد.
زلفیگل ادامه داد: عقل یعنی پیشگیری و علم یعنی هنر حل مسئله. هر کس این دو ویژگی را همزمان دارا باشد انسان دانایی است. در مدیریت دانشگاهها نیز باید انسانهای دانایی وجود داشته باشد تا به خوبی از به وجود آمدن مشکلات پیشگیری و در صورت بروز آن را با تدبیر حل کنند.
ضرورت خودارزیابی و در صورت لزوم تغییر در راهبردهای مدیریتی دانشگاهها
وزیر علوم با اشاره به ارزیابیهای انجام شده درباره عملکرد رؤسای دانشگاهها در سال گذشته، گفت: اکثریت رؤسا عملکرد خوب و قابل قبولی داشتند و به طور شایسته توانستند مدیریت دانشگاهها را انجام دهند، اما برخی از مدیران نیز باید تغییراتی در شیوهها و راهبردهای مدیریتی خود ایجاد کنند.
وی با اشاره به مباحثی که در اجلاس قبلی در شیراز مطرح شده بود، گفت: رؤسای دانشگاهها گزارشی از اقدامات انجام شده و همچنین برنامههای مدون خود را در رابطه با موضوعات مورد درخواست، به طور مداوم به حوزه وزارتی گزارش کنند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: همه ما باید قبل از اینکه توسط دیگران مورد ارزیابی قرار بگیریم، وجدان خود را قاضی قرار دهیم و خود را ارزیابی کنیم و با توجه به مروت، مردانگی، معرفت و تدبیری که داریم خود ارزیاب باشیم.
وی همچنین راهبری، راهسنجی، راه بینی و اقدامات راهبردی را ویژگیهای رؤسای دانشگاههای موفق ذکر کرد و خطاب به آنان گفت: شما عزیزان آینده سازان و آیندهداران این کشور را آموزش میدهید و تربیت میکنید و هر تصمیم شما در آینده این کشور بسیار اثرگذار خواهد بود.
همافزایی دانشگاهها برای حل مسائل کشور
وزیر علوم همچنین هم افزایی دانشگاهها را در راستای حل مشکلات کشور مورد تأکید قرار داد و گفت: باید از تمام ظرفیت دانشگاه برای حل مسائل کشور بهره گرفت.
وی همچنین به انتقال تجارب موفق دانشگاهها اشاره کرد و گفت: همواره اعتقاد دارم تجربه را باید ارزان خرید. از این رو از شما رؤسای محترم دانشگاهها درخواست دارم تجارب موفق یکدیگر را در اختیار همدیگر قرار دهید.
ضرورت توجه به سند دانشگاه اسلامی
وزیر علوم تحقیقات و فناوری در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه یکی از بهترین و جامعترین اسناد بالادستی نظام علم و فناوری کشور، سند دانشگاه اسلامی است، تأکید کرد: رؤسای دانشگاهها در جلسات هیأت رئیسه حتماً چند صفحه از این سند را قرائت کنند و آن را نصب العین خود قرار دهند.
زلفیگل همچنین به تقویت فضاهای فرهنگی و توجه به دیپلماسی علمی دانشگاه اشاره کرد و گفت: حتماً دانشمندان خود را که بروندادهای علمی مشترک در سطح بینالمللی دارند، مورد تقدیر و تشویق قرار دهید. برای یک پژوهشگر بسیار مهم است که مورد تشویق و ترغیب رئیس دانشگاه خود قرار گیرد.
وزیر علوم تأکید کرد: یک رئیس دانشگاه باید جامع الاطراف باشد و به همه مسائل اطراف خود توجه داشته باشد. زمان به سرعت در حال گذر است و باید از این فرصت خدمتگزاری به جامعه علمی نهایت استفاده را کرد.
این استاد دانشگاه همچنین به نقشآفرینی بسیج در حکمرانی و باز مهندسی جدید در دانشگاهها اشاره کرد و بسیج را یکی از مهمترین افتخارات چهار دهه عمر انقلاب اسلامی عنوان کرد و گفت: همواره مسیر تعامل با مجموعه بسیج در نظر و به تقویت بسیج که سپر صیانت کننده نظام است توجه داشته باشید.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه با بیان اینکه علم و فناوری از مهمترین پایههای اقتدار کشورمان است، تصریح کرد: دانشگاههای ما همواره باید دانشمندان خود را قدر بدانند و بر صدر بنشانند.
وی افزود: برای یک مدیر در عرصه علمی، مهلکترین سم این است که برای موفقیت یک عضو هیئت علمی حسادت داشته باشد. وی با خطاب به روسای دانشگاهها تأکید کرد: شما باید هر دانشمندی را که موجب اهتزاز پرچم جمهوری اسلامی ایران در عرصههای علمی بینالمللی میشود، تکریم و تجلیل کنید. وظیفه یک رئیس دانشگاه همین است که هر آن کس که موجب ارتقاء علمی کشور و دوام و قوام نظام جمهوری اسلامی باشد، او را مورد تشویق و حمایت قرار دهد.
ضرورت تقویت سرمایههای اجتماعی نظام
وزیر علوم بیان اینکه سرمایههای اجتماعی نظام باید تقویت شود اظهار داشت: دانشگاههای ما باید کاری کنند که وابستگی افراد به نظام و علاقهمندی به دولت مردمی تقویت و سرمایههای اجتماعی نظام هرگز نباید تضعیف شود.
زلفیگل همچنین توجه ویژه به بودجه فرهنگی دانشگاهها را خاطرنشان کرد و گفت: روسای دانشگاهها برای هزینه کرد ۳ درصد بودجه فرهنگی اهتمام لازم را داشته باشند.
زلفی گل همچنین موضوع پژوهش و فناوری را مورد توجه قرار داد و تأکید کرد: آییننامه ارتقا، آیین نامه ترفیع، برای شرایط روز و نیازهای جدید کشور حتماً باید بازبینی شود.
وی همچنین به اجرای سامانه شفاف سازی و پنجره واحد خدمات هوشمند دانشگاهی اشاره کرد و گفت این دو نیز از رویکردهای مهم دولت مردمی و وزارت علوم است که رؤسای دانشگاهها باید مورد توجه قرار دهند.
زلفیگل در بخش دیگری از سخنان خود به استفاده حداکثری از ظرفیت خیرین در راستای توسعه فضاهای دانشگاهی تأکید کرد.
این عضو هیأت دولت، انعکاس فعالیتهای مهم و اثرگذار دانشگاهها را که موجب امیدآفرینی در جامعه میشود بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: در این راستا توجه به جهاد تبیین از ارکان مهم دانشگاهها باشد.
وی در ادامه از دانشگاهها به دلیل همکاری خوب در برگزاری آزمون کنکور سراسری قدردانی کرد.
وزیر علوم تحقیقات و فناوری در بخش دیگری از سخنان خود، نمایهسازی تولید علم در پایگاه isc اشاره کرد و گفت: دانشگاهها حتماً اطلاعات مورد نیاز برای رتبهبندی را جدی بگیرید و در اختیار این پایگاه قرار دهند.
توجه به رفاه و معیشت یاوران علمی
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری توجه به رفاه و معیشت یاوران علمی را گوشزد کرد و گفت: از هیچ تلاشی در جهت کمک به رفاه و معیشت یاوران علمی دریغ نکنید. از اعطای تسهیلات گرفته تا کمک به تأمین مسکن.
رسیدگی به خوابگاههای دانشجویی
این مقام مسئول در ادامه از رؤسای دانشگاهها خواست از فرصت تعطیلات تابستانی برای بازسازی خوابگاههای دانشجویی، مسیرهای ایاب و ذهاب دانشجویان اقدامات لازم را انجام دهند و اگر نیاز است خوابگاههای خودگردان را برای آغاز سال تحصیلی آماده و فعال کنند.
توجه به بهرهوری در دانشگاهها و جلوگیری از هدررفت منابع
وزیر علوم تحقیقات و فناوری در پایان با بیان اینکه موضوع بهرهوری یکی از مباحث بسیار مهم در مدیریت دانشگاهها است، گفت: توجه نکردن به بهرهوری موجب هدر رفتن منابع خواهد شد. البته که در این راستا باید به ماهیت رشتهها نیز توجه کرد.
وی همچنین به ارتباط حوزه و دانشگاه نیز اشاره کرد و ارائه برنامههای راهبردی هر دانشگاه را ضروری دانست و گفت در صورت لزوم در این برنامهها بازنگری شود.
پایان پیام/