«سحر تاجبخش» در گفتوگو با ایرنا، درباره چرایی طوفانهای شن که در چند روز اخیر شرق کشور را دربرگرفته و در سالهای اخیر نیز افزایش یافته است، اظهار کرد: افزایش رخداد پدیدههای حدی مثل گرما، سرمای زیاد، گردوخاک و بارندگیهای شدید یکی از پیامدهای ناگوار تغییر اقلیم است.
وی توضیح داد: به دلیل تغییر اقلیم پدیدههای حدی مثل بارشهای سیل آسا، دماهای ناهنجار بسیار گرم که به موج گرمایی معروف هستند یا دمای ناهنجار بسیار سرد در برخی نقاط دیگر بیشتر شده است. یکی از این مخاطرات جدی تغییر اقلیم هم میتواند طوفان گردوخاک باشد که در اثر تغییر اقلیم شدت گرفته است.
وی با بیان اینکه پارامترهای جوی مثل باد هم مشکل را چند برابر میکند، گفت: مثلا در صورت وزش باد شدید طوفانهای حدی بسیار خسارت آفرین میشود.
معاون وزیر راه در خصوص اینکه طوفانهای گردوخاک در افزایش دمای هوا چه تاثیری دارد، گفت: اساسا عامل کاهش دما در مقیاس بلند مدت ذرات گردوخاک هم هستند. با این حال گردوخاک یکی از عواملی است که میزان تابش را کم میکند اما از این نظر که میتواند هسته معیان هم باشد، در مناطقی که رطوبت هست میتواند حتی بارش را افزایش دهد. به طور کلی در خصوص افزایش گرمای هوا عوامل مهمی کنار هم قرار میگرد تا دما زیاد یا بارش کم شود.
به گزارش ایرنا فعالیتهای انسانی عامل اصلی گرم شدن سریع زمین است، انسان چیزی به نام صنعت و کشاورزی را اختراع کرده است و در نتیجه آن گازهای گلخانهای را با حجم بسیار زیاد وارد اتمسفر زمین میکند.مطالعه محققان دانشگاه هاوایی آمریکا نشان میدهد که اگر انتشار گازهای گلخانهای به میزان فعلی ادامه یابد، موجهای گرمایی شدید ۷۴ درصد جمعیت کره زمین را تا پایان عصر حاضر تهدید میکند و حتی در صورت کاهش انتشار این گازها، به هر حال نیمی از جمعیت جهان تا سال ۲۱۰۰ در معرض دمای کشنده قرار میگیرند.