تاریخچه شله مشهدی به چه دورانی از محرم باز می‌گردد؟

  4020506048

سنت طبخ شله مشهدی سال‌های سال است که در مشهد و در ایامی خاص صورت می‌گیرد؛ شله غذایی سنتی است که روش‌های ویژه‌ای برای پخت آن وجود دارد و در حقیقت می‌توان گفت که بر پایه آداب و رسومی خاص تهیه می‌شود.

تاریخچه شله مشهدی به چه دورانی از محرم باز می‌گردد؟

به گزارش ایسنا، محمد رحیمی‌خوش، کارشناس گردشگری در خصوص خصوصیات شله مشهدی اظهار کرد: شله مشهدی نوعی هریسه یا غذای سنتی است که در آن از انواع حبوبات استفاده می‌شود و تاریخچه آن به دوران حمله مغول‌ها به ایران بازمی‌گردد. در آن زمان به علت حمله مغول‌ها به ایران قحطی، کشور و خصوصا منطقه خراسان که خط مقدم نبرد با مغول‌ها بود را فراگرفته و بسیاری از مناطق مانند نیشابور و سبزوار را درگیرکرده بود و سربازان و ایلخانان مغول همه دام‌ها را برای ارتزاق و نیز ایجاد سرمایه‌گذاری به غنیمت می‌گرفتند.

وی افزود: در واقع شغل اصلی مغول‌ها در بیابان‌های مغولستان بیشتر دامداری و عشایری بود و اکثرا به صورت کوچ‌نشینی و قبیله‌ای زندگی می‌کردند و همانطور که جنگ‌آوران زبده‌ای بودند دامداران و عشایر حرفه‌ای به حساب می‌آمدند، از همین رو در این دوران آش حلیم یکی از غذاهای محبوب در منطقه نیشابور، سبزوار و مشهد کنونی بود که آن را بسیار طبخ می‌کردند. در حلیم از گندم، بلغور و نیز گوشت فراوان استفاده می‌شد و در فرآیند خاصی از طبخ که نسبتا طولانی هم بود آن را فراوری کرده و می‌پختند تا آشی نسبتا لطیف و مقوی به دست آید.

اولین نسل شله به دوران مغول بازمی‌گردد

این استاد گردشگری بیان کرد: با حمله مغلول‌ها و کمبود شدید گوشت، مردم آن مناطق تصمیم به جایگزین کردن حبوبات به جای گوشت گرفتند و از آنجا که حبوبات با ذائقه مغول‌ها جور در نمی‌آمد و به هیچ عنوان آن را نمی‌پسندیدند، از آن نیز خوراکی طبخ نمی‌کردند. در حلیم به جای گوشت و گندم صرفا از بلغورگندم و حبوبات مختلف استفاده می‌شد، از همین رو حلیم مادر شله محسوب می‌شود و اولین نسل شله محصول این دوران بود که به طور کامل بدون گوشت پخته می‌شد.

وی تصریح کرد: فرآیند طبخ این آش تا اواسط قرن ۱۳ میلادی که لشکرکشی مغول‌ها و غارت و اشغال ایران ادامه داشت، همچنان به همین صورت پابرجا بود تا آنکه پس از مرگ چنگیزخان و تقسیم مناطق اشغالی میان فرزندان و ایل‌های مغول در ایران حکومت ایلخانیان به استقرار رسید و تا اواسط قرن چهاردهم میلادی تقریبا ۱۰۰ سال بر ایران حکمرانی کردند و کشور و ملت ایران به لحاظ علمی، فرهنگی، هنری و معماری بسیار پیشرفته‌تر و سرآمدتر از اقوام مغول شد.

رحیمی‌خوش بیان کرد: در این دوران به دلیل ایجاد زمینه‌های رشد اقتصادی، شرایط تا حدودی بهبود پیدا کرد و به تدریج گوشت نیز به شله با همان ترکیب حبوبات و بلغور اضافه شد. همچنین در همین دوران بود که به دلیل ارتباط قوی بازرگانان ایرانی با تجار هندی ادویه‌های متنوع کشور هند نیز وارد ایران شد. از مهمترین ادویه‌هایی که به این آش اضافه شد انواع فلفل‌ها و خصوصا جوز بویا یا جوز هندی بود.

وی اضافه کرد: این غذا با گوشت گوسفند طبخ نمی‌شد بلکه با گوشت گاو و چربی استخوان یا قلم گاو فرآوری می‌شد و یکی از مهمترین دلایل اضافه کردن ادویه‌های هندی با طبع گرم به این آش از بین بردن طبع سرد گوشت گاو بود، چراکه طب سنتی و ایران اسلامی عموما بر طبع غذاها و مزاج افراد و تطبیق داشتن این‌ها با یکدیگر سفارش و تاکید فراوانی داشتند.

این کارشناس گردشگری خاطرنشان کرد: این شرایط تقریبا تا دوران قاجار به این صورت ادامه پیدا کرد و سبک پخت این آش به این شکل در اکثر مناطق خراسان خصوصا منطقه خراسان رضوی فعلی توسعه یافت. در دوران قاجار این آش مقوی که یک وعده غذایی کامل و سنگین محسوب می‌شد در سرو آن مقداری قیمه به آن اضافه کردند، چراکه شاهان یا ثروتمندان رسم داشتند در مراسم هم گاو و هم گوسفند قربانی می‌کردند و با گوشت گاو آش شله را می‌پختند و با گوشت گوسفند خورشت قیمه را طبخ می‌کردند و چون میزان خورشت قیمه و گوشت گوسفند کمتر از آش شله بود، شله را به عنوان غذای اصلی و خورشت قیمه را در ظرف کوچکتر به عنوان چاشنی در کنار آن قرار می‌دادند.

وی ادامه داد: در اواخر دوران قاجار و اوایل دوران پهلوی با توجه به سوء اقبال عموم مردم به گوشت گاو به دلیل ناسازگاری آن با برخی مزاج‌ها و نسبتا سخت هضم بودن آن خصوصا برای کودکان، به تدریج گوشت گاو از طرز تهیه این آش حذف و تمام مراحل پخت آن با گوشت گوسفند انجام شد.

تاریخچه شله مشهدی به چه دورانی از محرم باز می‌گردد؟

ثبت شله مشهدی در فهرست آثار ملی ناملموس

رحیمی‌خوش تصریح کرد: در دوران ۸ سال دفاع مقدس شله مشهدی یکی از پرطرفدارترین غذاهای ایستگاه‌های صلواتی برای رزمندگان اسلام بود که به منظور صرفه‌جویی در وقت و مواد اولیه قیمه، از چاشنی که در ظرف کنار شله بود به تزئینی بر روی آن تبدیل شد.

وی افزود: از آنجا که در پخت شله حبوبات زیادی مصرف می‌شود، مدت زمانی که برای پخت آن لازم است، کمی طولانی‌ است. شله یکی از معروف‌ترین غذاهای محلی خراسان رضوی به شمار می‌آید که در فهرست آثار ملی ناملموس منطقه مشهد نیز به ثبت رسیده است.

yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. پایتخت جدیدایران؛ شهری غیر از شهرهای مهم !

  2. تکرار بازی سیاسی با مذاکره؟!

  3. مکالمه خيالي «جک» و «آرش»، فرداي تحقق بازدارندگي هسته ای!

  4. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

  5. جنگ در سوریه شعله‌ور شد / کنترل مناطق درگیر در سوریه با چه کسانی است؟

  6. بازگشت روحانی به سیاست با پرواز در خواب/ نسخه‌ جدید لاریجانی/ ادعای تازه درباره تابعیت فرزندان ظریف

  7. ورود کاروان‌های عظیم غذایی به پایگاه «عین‌الاسد»/ این اقدام آمریکا نشانه‌ای از آغاز جنگ است؟

  8. فمینیسم ایرانی و عبور از سکولاریسم

  9. بدهکاران، طلبکار شدند!

  10. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

  11. پزشکیان: نخواهیم گذاشت سفره و معیشت مردم دچار مشکل شود

  12. رسائی : ظریف هرهر می خندد و مجلس را مسخره می‌کند و می‌گوید قرار است من را عزل کنند!

  13. چرا اروپا دنبال آغاز مجدد گفت‌وگوها با ایران است؟

  14. کلاهتان را قاضی کنید آقای میرسلیم !

  15. دروغی که خود صهیونیست ها هم باور ندارند

  16. مذاکره؛ نه تابو نه هدف / سالاد جلایی‌پور برای دولت/ هنوز ماه عسل شماست آقای عارف!

  17. چند نکته درباره تعامل عبدالحمید با دولت/ آیا پزشکیان همه صداهای اطراف خود را می‌شنود؟/ اولین قطعنامه فصل مدارا

  18. دختر صفدر حسینی در دولت پست گرفت / فاطمه حسینی کیست؟

  19. چرا صحبت‌های قالیباف بر مذاق اصلاح‌طلبان رادیکال خوش نیامد؟

  20. قالیباف: انتصاب ظریف غیرقانونی است/ دولت تدبیر کند

  21. امام جمعه اردبیل: امارات هیچ سندی بر مالکیت ۲ جزیره «آریانا» و «زرکوه» ندارد

  22. روایت عجیب حسن روحانی از نامزدی اش در انتخابات/ خواب سیدمحمد خاتمی را دیدم!/ خاتمی را زیر بالم گرفتم و به آسمان بردم!

  23. با این کمدی ها حال ما خوب نمی شود!

  24. رهبر انقلاب: حکم اعدام نتانیاهو باید صادر شود/ بسیجی ایرانی یقین دارد روزی رژیم‌صهیونیستی را از بین خواهد برد

  25. دیدار صادر کننده حکم بازداشت نتانیاهو با آیت الله سیستانی

آخرین عناوین