کوربینی نوبخت و ندیدن واقعیت‌های دولت روحانی

  4020509026 ۳۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

درحالی‌که محمدباقر نوبخت در دوره تصدی صندلی سازمان برنامه و بودجه تعهدات سنگینی از محل اوراق برای دولت فعلی به یادگار گذاشته، انتشار اوراق از سوی دولت سیزدهم برای بازپرداخت آن تعهدات را به جای نقد علمی، مورد هجمه قرار داده است.

کوربینی نوبخت و ندیدن واقعیت‌های دولت روحانی

به گزارش تسنیم، روز گذشته محمدباقر نوبخت، رئیس اسبق سازمان برنامه و بودجه کشور در توییتی مدعی شد که دولت سیزدهم با انتشار 311 هزار میلیارد تومان اوراق مالی اسلامی در کمتر از دو سال، بیش از 8 سال فعالیت دولت‌های یازدهم و دوازدهم اوراق فروخته است. این ادعا در حالی است که اولا این مقایسه می‌بایست با شاخص‌هایی نظیر نسبت اوراق مالی اسلامی به بودجه عمومی سنجیده شود تا بتوان قضاوت بهتری درباره آن داشت؛ ثانیا بررسی عملکرد کارنامه دولت یازدهم و دوازدهم نشان می‌دهد بدترین شیوه استفاده از این اوراق در این دولت‌ها اتفاق افتاده است به‌طوری که دولت سیزدهم طی دو سال مجبور شده است که حدود 286 هزار میلیارد تومان از این بدهی‌ها را تسویه کند. 

انتشار اوراق برای بازپرداخت بدهی دولت روحانی

در‌حالی‌که مطابق عقد اوراق مالی اسلامی این اوراق می‌بایست در پروژه‌هایی سرمایه‌گذاری شود که از بازدهی آن امکان بازپرداخت اصل و سود آن فراهم شود، این اوراق در دولت حسن روحانی طوری مورد استفاده قرار گرفت که بازپرداخت‌شان از فروش اوراق آینده انجام شود. برای نمونه طبق تبصره(5) قانون بودجه دولت موظف شده است تا با فروش بخشی از اوراق، اصل و سود اوراق گذشته را پرداخت کند. همین رویه غلطی که دولت حسن روحانی بنا نهاد سبب شد تا دولت ابراهیم رئیسی در سال‌های 1400 و 1401مجموعا 268 هزار میلیارد تومان بدهی ناشی از اصل و سود اوراق گذشته را تسویه کند. مطابق آمار مرکز مدیریت بدهی‌ها و دارایی‌های مالی عمومی وزارت اقتصاد، دولت در سال‌های 1401 و 1400، حدود 385 هزار میلیارد تومان اوراق مالی اسلامی فروخته است و 268 هزار میلیارد تومان بدهی ناشی از اصل و سود این اوراق را پرداخت کرده است. درواقع دولت توانسته تنها 31 درصد از درآمدهای ناشی از فروش اوراق در این دوسال را استفاده کند و 69 درصد از آن را صرف بازپرداخت اوراق منتشر‌شده در سال‌های قبل کرده است. 

رئیس سابق برنامه و بودجه یا شیمی‌دانان؟

یکی از نکات قابل تأملی که محمدباقر نوبخت به آن اشاره نمی‌کند، موضوع تشدید کسری بودجه است که وی در دو سال پایانی دولت روحانی در سازمان برنامه و بودجه زیر بار آن رفت. برای نمونه، محمدباقر نوبخت، رئیس اسبق سازمان برنامه و بودجه در سال 1399 می‌گوید: «دولت روحانی برای همسان‌سازی حقوق بازنشستگان، از سال 96 مشخصا یک ردیف در بودجه کشور برای این امر تعیین و اختصاص داد و این کار را با هزار میلیارد تومان آغاز کرد و در ادامه این رقم به 3 هزار، 4 هزار میلیارد، 5 هزار و درنهایت در سال 1399 به 10 هزار میلیارد رسیده است. وی می‌گوید تا مهر سال 1399 دولت بیش از 22 هزار میلیارد تومان برای همسان‌سازی اختصاص داده است. نوبخت ادامه می‌دهد: «در اسفندماه 98 یک افزایش حقوق برای کارمندان انجام شد که آن هم ناشی از اجرای ماده 50 قانون برنامه بود و به تبع آن حقوق شاغلان بالا رفت و این تفاوت کاملا مشخص بود و اینکه بازنشستگان عزیز دیگر با این مبالغ کاری از پیش نمی‌برند.» چنانکه که در نمودارهای این گزارش قابل مشاهده است، از سال 1396 که پایه‌های همسان‌سازی گذاشته شده، حجم کمک‌های دولت به شش صندوق بازنشستگی از حدود 41 هزار و 765 میلیارد تومان در سال 1396 با رشد 8.5 برابری به 351 هزار و 46 میلیارد تومان در سال 1402 رسیده است. این درحالی است که طی سال‌های 1390 تا 1395 که همسان‌سازی اجرا نشده کمک دولت به صندوق‌ها از 10 هزار میلیارد تومان با رشد 3.4 برابری به 34 هزار میلیارد تومان رسیده است. گرچه تورم نیز در افزایش ارقام کمک‌های دولت نقش داشته اما اثر همسان‌سازی کاملا در این موضوع دیده می‌شود. 
کارشناسان اقتصادی می‌گویند گرچه تامین معیشت گروه‌های کارمندی و بازنشستگان باید در اولویت دولت قرار بگیرد اما سازمان برنامه و بودجه در دوره محمدباقر نوبخت بدون توجه به جیب دولت اقدام به افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان دولت کرد که این موضوع کسری بودجه دولت را به‌طور قابل توجهی تشدید کرد و هنوز هم اثر آن را در بودجه سالانه می‌توان دید، چراکه سهم کمک دولت به صندوق‌های بازنشستگی پس از اجرای همسان‌سازی به 17 درصد از کل مصارف بودجه کشور رسیده است. با این حساب، شاید بشود از محمدباقر نوبخت به‌عنوان شیمی‌دان یاد کرد که با تشدید کسری بودجه در دو سال پایانی دولت روحانی، بیشترین ضربه را به ارزش پول ملی زد، تورمی که قدرت خرید کارمندان و بازنشستگان را نیز آب کرد. 

حالا این موارد چه ربطی به اوراق و نوبخت دارد؟

پرواضح است در ایران دولت‌ها تا قبل از تحریم‌های سال 1390 و 1391 همواره کسری بودجه ناشی از دست و دل بازی‌های خود را با درآمدهای سرشار نفتی جبران می‌کردند اما حالا هر تشدید کسری بودجه‌ای باید خارج از منابع نفتی جبران شود. از این رو در کشورمان از سال 1393 فروش اوراق افزایش یافت و اوج فروش اوراق (با لحاظ ارزش حقیقی) مربوط به سال‌های 1398 و 1399 است که دولت هم با کاهش درآمدهای نفتی روبه‌رو شده بود و هم برنامه‌هایی همچون افزایش حقوق و دستمزد کارمندان دولت و همسان‌سازی حقوق بازنشستگان را اجرا می‌کرد. 

یک مقایسه گمراه‌‌کننده از سوی نوبخت

مقایسه اعداد اوراق منتشرشده در دولت سیزدهم و دولت دوازدهم شاید کمی گمراه‌کننده باشد لذا می‌توان برای مقایسه حجم اوراق منتشرشده در این دو دولت از نسبت انتشار اوراق مالی اسلامی به منابع بودجه عمومی دولت استفاده کرد. برای مثال، اطلاعات سال 1398، 1399 و 1400 عملکرد اوراق مالی اسلامی و بودجه عمومی دولت را باتوجه به گزارش تفریغ حساب کردیم و برای سال‌های 1401 و 1402 با توجه به آنکه گزارش تفریغ منتشر نشده است از اعداد قانون بودجه استفاده کردیم. بررسی این اطلاعات نشان می‌دهد نسبت انتشار اوراق مالی اسلامی به منابع بودجه عمومی در سال‌های 1398 و 1399 به ترتیب 18.6 درصد و 21.5 درصد است درحالی‌که این نسبت در سال‌های 1401، 10.4 و در سال 1402 نیز 7.4 درصد است. در سال 1402 نیز که ادعا می‌شود اوراق افزایش یافته است این نسبت 9 درصد است. در واقع با این قیاس می‌توان گفت دولت سیزدهم تقریبا نصف دولت دوازدهم اوراق مالی اسلامی منتشر کرده است، آن هم درحالی‌که مجبور به بازپرداخت 268 هزار میلیارد تومان اوراق ناشی از اصل و سود اوراق دولت دوازدهم بوده است.  

اعتیاد به منابع فروش اوراق

یکی از مهم‌ترین شعارهایی تیم اقتصادی دولت حسن روحانی، کاهش کسری بودجه و عدم استقراض از بانک مرکزی بود. بررسی آمارها نشان می‌دهد هرچند دولت یازدهم و دوازدهم توانست در استفاده از پایه پولی محتاطانه عمل کند اما اعتیاد دولت به استقراض را به شیوه‌ای دیگر به شدت افزایش داد. استقراضی که از آن تعبیر به آینده‌فروشی می‌شود و منظور از آن فروش اوراق مالی اسلامی است. در این نوع از استقراض برخلاف استقراض از بانک مرکزی که تبعاتش خیلی زود مشخص می‌شود، تبعات آن به دولت‌های آینده منتقل می‌شود. فروش اوراق مالی اسلامی در سال 1394، حدود 10هزار میلیارد تومان بود که این عدد در پایان سال 1399 به 200هزار میلیارد تومان رسید. به تعبیری فروش اوراق در دولت حسن روحانی طی پنج سال 20 برابر شد. این درحالی است که فروش اوراق در پایان سال 1401، حدود 218 هزار میلیارد تومان بود که نسبت به سال 1399 تنها 9 درصد رشد داشته است. این موضوع نشان دهنده آن است که هرچند در دولت یازدهم و دوازدهم اعتیاد به درآمدهای ناشی از فروش اوراق رشد خیره‌کننده‌ای داشت اما این موضوع در دولت سیزدهم مدیریت شده است.

انتقاد یا انتقام؟

امید تیم اقتصادی دولت حسن روحانی طی مدتی که روی کار آمده بود، آن بود که بتواند با مذاکره و رفع تحریم‌ها و با اتکا به درآمدهای نفتی بر مشکلاتی نظیر کسری بودجه فائق بیاید. اما با خروج ترامپ از برجام و از بین رفتن ایده و آرزوی دولت برای رفع تحریم‌ها، دولت چنین ادعا کرد که برای شرایط به‌وجود‌آمده اختیاراتش کم است و با این وضع نمی‌تواند کشور را اداره کند. رهبر انقلاب نیز برای کمک به دولت اجازه داد تا شورای عالی هماهنگی اقتصادی برای حل موانع اقتصادی تاسیس شود تا دولت با سرعت بیشتری بتواند به اهداف خود برسد. اما آنچه اتفاق افتاد عملا سوءاستفاده دولت از ظرفیت این شورا بود. درواقع محمدباقر نوبخت به عنوان رئیس سازمان برنامه و بودجه در این جلسات برای جبران کسری بودجه دولت، پیشنهاد افزایش سقف انتشار اوراق مالی اسلامی تا اعدادی بسیار بیشتر از قانون مصوب مجلس شورای اسلامی را داد که با حمایت حسن روحانی به تصویب رسید. برای نمونه در حالی طبق قانون بودجه سال 1398، دولت مجاز بود 44 هزار میلیارد تومان اوراق مالی اسلامی بفروشد، با فشار دولت در شورای عالی هماهنگی اقتصادی 34 هزار میلیارد تومان به این عدد اضافه شد. درواقع دولت در این سال سقف انتشار اوراق را 77 درصد افزایش داد.

در سال 1399 نیز وضع به همین ترتیب بود. درحالی‌که محمدباقر نوبخت در نامه‌ای به رهبر انقلاب چنین ادعا کرده بود که برنامه اصلاح ساختاری بودجه تدوین و آماده شده است بازهم در بهار سال 1399 با استفاده از ظرفیت شورای عالی هماهنگی اقتصادی، مجوز انتشار 150 هزار میلیارد تومان بیشتر از سقف قانون مصوب مجلس شورای اسلامی را گرفت. این در حالی است که طبق قانون بودجه دولت تنها می‌توانست 88 هزار میلیارد تومان اوراق به فروش رساند. به تعبیری دولت مجوز انتشار اوراق به میزان 176 درصد بیشتر از قانون بودجه را از شورای عالی هماهنگی اقتصادی دریافت کرد.
افزایش 77 درصدی و 176 درصدی مجوز انتشار اوراق در سال‌های 98 و 99 در حالی است که مجلس شورای اسلامی ماه‌ها برای هر یک درصد تغییر در بندهای بودجه ساعت‌ها بحث و بررسی انجام می‌دهد و دولت وقت، عملا با این کار از ظرفیت شورای عالی هماهنگی اقتصادی برای دور زدن مجلس و جبران کسری بودجه خود استفاده کرد. درمجموع می‌توان گفت درحالی‌که محمدباقر نوبخت در دوره تصدی صندلی سازمان برنامه و بودجه تعهدات سنگینی از محل اوراق برای دولت فعلی به یادگار گذاشته، انتشار اوراق از سوی دولت سیزدهم برای بازپرداخت آن تعهدات را به جای نقد علمی، مورد هجمه قرار داده است. موضوعی که بیش از هر عنوانی، شاید بوی انتقام سیاسی از آن برخیزد.   

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۱۶۷۳۱۶۱۰:۴۲:۲۷ ۱۴۰۲/۵/۹
بدهی دولت قبل با چاپ اوراق اون هم 31 درصد بیشتر این نمیشه پرداخت بدهی دولت قبل این میشه انتقال بدهی به آینده
ناشناس۳۱۶۷۴۱۴۱۲:۰۹:۱۱ ۱۴۰۲/۵/۹
این دولت در وضع مالیات رکورددار تمام دولتها شده ،مصرف کننده نهایی چند بار باید مالیات بده.
امیر۳۱۶۷۳۲۲۱۰:۴۶:۵۸ ۱۴۰۲/۵/۹
خوب دولتهای بعدی هم باید بدهیهای این دولت را بدن، اوراق قرضه همینه دیگه، به جای توجیهات همه بد هستن ما خیلی خوبیم بفکر تولید و اقتصاد و گرونی باشید
ناشناس۳۱۶۷۷۷۶۱۴:۵۹:۰۵ ۱۴۰۲/۵/۹
خب اینم به نوبخت همینو گفته دیگه!!
ناشناس۳۱۶۷۳۴۹۱۱:۱۴:۰۷ ۱۴۰۲/۵/۹
کور بینی شما در هرچه کوچکتر شدن سفره ها در دو سال اخیر که بانی اصلیش خود دولته.
ناشناس۳۱۶۷۴۴۹۱۲:۲۴:۲۳ ۱۴۰۲/۵/۹
کوربینی در این هست که آوار که به جای گذشته شد را به ندیدن زدن هست و کوچکتر شدن سفره هم نشان از عدم اطلاع کافی یا از عمد خود را به ندانستن هست
ناشناس۳۱۶۷۷۸۲۱۵:۰۰:۴۵ ۱۴۰۲/۵/۹
جالبه که رئیسی از روز اولی که اومده مقصر وضع موجوده اما همه مشکلات دوران روحانی تقصر احمدی‌نژاد بود!!!
مهران۳۱۶۷۳۷۰۱۱:۲۸:۴۳ ۱۴۰۲/۵/۹
همین که نوبخت به خودش اجازه میدهد در مورد مسائل اقتصادی صحبت کند واقعا عجیب است ، رسماً دلار و مسکن و طلا و خودرو و ... رو ده برابر کردن ، بدهی سنگین رو به جا گذاشتن ، خزانه خالی رو تحویل دادن ( نامه خود واعظی به روحانی هست که خزانه خالی است ) رسماً خودشون میگفتن دولت بعدی حتی نمیتونه حقوق کارمندان رو بدهد و جالب اینکه میخواستن به مردم هم نفت بفروشن و خرج کنند و دولت بعدی اون مبلغ و سودش رو به مردم برگرداند که خدا رو شکر مجلس جلوش رو‌گرفت و باعث شد جهانگیری با ناراحتی بگه مجلس دولت رو از یه درآمد عظیم محروم کرد .
ناشناس۳۱۶۷۳۷۹۱۱:۳۹:۳۴ ۱۴۰۲/۵/۹
کور بینی یا دور بینی !!!!
حمید۳۱۶۷۳۸۱۱۱:۴۱:۰۳ ۱۴۰۲/۵/۹
اصلا نوبخت به کنار ، اقدامات این دولت روی دولت روحانی را سفید کرده است. مردم خودشان متوجه قضیه هستند. آقای الف میدانم که منتشر نمی کنی ، اما چشمت را به روی اقدامات بی برنامه و تصمیمات ساعتی این دولت هم باز کن.
ناشناس۳۱۶۷۴۵۹۱۲:۲۷:۳۸ ۱۴۰۲/۵/۹
بعله کارهایی که این دولت کرد را انجام نمی داد و راه همان قبلی ادامه می دادن بدون تغییر الان هزینه اینترنت را کنار می گذاشتی برای سر سفره ات!!!
امیر حسین سلطان/تهران۳۱۶۷۴۹۱۱۲:۴۲:۴۴ ۱۴۰۲/۵/۹
هموطن گرامی درود بر شما - اتفاقا آقای الف از چنین کامنت هایی استقبال هم می کند و درج کردن شان حداقل کاری است که انصافا به خوبی هم از عهده اش برمی آید! اما آنچه آقای الف و دیگر آقایان ب و پ و الی آخر از درج شان معذوریت دارند و یا بعضا با دخل و تصرف و ممیزی به گذاشتن چند نقطه در جملات و عبارات کامنت ها اکتفا می کنند مسلما از نوع این کامنت جنابعالی نیست و البته سایر کامنت های تان را نمی دانم اما همین اندازه پرهیز از انتشار نظرات خوانندگان کمکی به نظام و کشور و ملت و دین و مذهب مان نکرده است، نمی کند و نخواهد هم کرد! اصولا افراد و یا گروه هایی را مصونیت آهنین دادن و مصون از هرگونه انتقاد و ایراد دانستن نه وفقی با دین و مذهب ما می کند و نه تطابقی با فضای رسانه ای عصر ارتباطات در هزاره سوم میلادی و قرن بیست و یکم. و من الله التوفیق.
ناشناس۳۱۶۷۵۸۷۱۳:۲۷:۱۳ ۱۴۰۲/۵/۹
کاش اینا که با کلی گویی ادعا میکنند اقدامات این دولت وضعیت اقتصادی رو سخت‌تر کرده، بیشتر توضیح بدن که منظورشون دقیقا کدوم اقدامات هست و چرا آمارها خلاف این ادعاها رو ثابت می‌کنه؟
ناشناس۳۱۶۷۸۱۳۱۵:۱۳:۵۲ ۱۴۰۲/۵/۹
کور بینی یعنی بی بصیرتی نادانان که به لیبرالهای کثیف خائن پول پرست هیزم جهنم رای دادن و توبه نکردن خودتونو نزنید به کوری وضعیت فعلی اسف بار تورم وهزار برابری گرونی هزار برابری و ویرانگری دستپخت حسن دولت بنفشی و نوبخت و جهانگیری و برادرانشان که این سونامی را به وجود آوردند حالا زبون درآوردند مردم یادتان هست گولتان زدیم هشت سال اقتصاد کشور را ویران و الی. ....... الهم عجل لولیک الفرج برای انسان بودن نه برای شکم سیری الهم عجل لولیک الفرج نابودی عمروعاص ها الهم عجل لولیک الفرج برای نابودی شیطان صفتان منافقین فاسقین مشرکین کافران الهم عجل لولیک الفرج برای انتقام خون سید شهدا برای آدم شدن نه برای مال دنیا الهم عجل لولیک الفرج برای انسان بودن نه برای شکم سیری
ناشناس۳۱۶۷۳۹۰۱۱:۴۷:۳۸ ۱۴۰۲/۵/۹
فرض کنیم که نوبخت کور بوده و ندیده مردم که کور نیستن با گوشت و پوستشون وضع موجود رو درک و مقایسه میکنن اگر دولت قبل تله مالی برای این دولت گذاشته پس چرا این همه رد صلاحیت کردن که هیچ کدومشون نتونن بیان و مسئولیت ندانم کاری هاشون رو به عهده بگیرن
ناشناس۳۱۶۷۴۲۴۱۲:۱۳:۱۷ ۱۴۰۲/۵/۹
بله، با دنیا سر جنگ داشتن و..... نهایتا تحریم،همش هزینه داره دوست عزیز، با تورم همگی تاوانش رو پس میدیم
ناشناس۳۱۶۷۸۱۲۱۵:۱۳:۵۰ ۱۴۰۲/۵/۹
اولا خودتان را پشت تحریم قایم نکنید دوم هم با دنیا جنگ داشتن!! لطف کن نمونه ای از دنیا را بگو به غیر از غده سرطانی که از اساس آمده برای جنگ با ملت ها
ناشناس۳۱۶۷۴۷۹۱۲:۳۸:۰۱ ۱۴۰۲/۵/۹
تا قبل از روی کار آوردن آقای رئیسی خیلی نسبت به دولت روحانی خشمگین بودیم. همه مشکلات را ناشی از بی لیاقتی دولت روحانی معرفی کرده بودند، به گونه ای که برخی برای پایان آن روزشماری می کردند. آمدن آقای رئیسی نشان داد که در روی همان پاشنه می گردد و حتی خیلی بدتر. وضع تورم و نرخ ارز و طلا را جهش دادند. ولی جهش بیشتر در نرخ ارزاق عمومی و دارو و خدمات اساسی از دستاوردهای این تیم جدید است . آقای نوبخت هم اگر چه که در دوران ریاست خود در سازمان برنامه در زمره ضعیف ترین و باندباز ترین مقامات کشور بود ولی الان حرف درستی زده است.
ناشناس۳۱۶۷۵۰۷۱۲:۴۷:۲۷ ۱۴۰۲/۵/۹
اینا کور بین نیستند ، بلکه می خواهند شعور حامیانشان را بسنجند .
تیام۳۱۶۷۵۰۹۱۲:۴۸:۲۵ ۱۴۰۲/۵/۹
چقدر بی عدالتی، چقدر ندانم کاری، همه تو این مملکت رو کاغذ استاد درمان تورم و گرانی و بیکاری و... هستن ولی همین که کار به عمل میرسه همه عقب گرد می کنند .
ناشناس۳۱۶۷۵۱۸۱۲:۵۳:۰۸ ۱۴۰۲/۵/۹
اگر ثروت باد آورده طبري وصول كنيد مي توانيد بخشي از اين كسري را جبران كنيد البته اكبر طبري تك خوري نكرده دنبال همدستان او باشيد بيشتر جبران مي شود البته بدون اينكه كشش بدهيد
رضا۳۱۶۷۵۲۸۱۲:۵۸:۲۱ ۱۴۰۲/۵/۹
آقا دولت روحاني از لحاظ عملكرد اقتصادي قابل دفاع نبود ولي اينكه هركس به عملكرد اقتصادي دولت فعلي انتقادي وارد مي كند الف بلافاصله در مقام دفاع بر مي آيد در شان يك رسانه مستقل و باسابقه مثل الف نيست .
ناشناس۳۱۶۷۵۴۲۱۳:۰۶:۳۵ ۱۴۰۲/۵/۹
انتقاد علمی ومستند نیازی به انتخاب تیتر کوربینی که نشان دهنده خشم وعصبانیت نویسنده است ندارد!!!
بانو۳۱۶۷۵۴۷۱۳:۰۹:۱۷ ۱۴۰۲/۵/۹
به فرض که نوبخت به زعم شما کور بین !البته با ادبیات متین شما !نظر مخالف تعداد کثیری از اقتصاد دانان در مورد رویه کنونی دولت را چه می گویید؟
ایمان۳۱۶۷۵۶۰۱۳:۱۳:۵۶ ۱۴۰۲/۵/۹
اشتباه نکنید بهتراست واقع بین باشیم. دولت ترامپ با بایدن اشتباه نگیرید در یکسال اخر دولت روحانی ۵ میلیارد دلار فروش نفت داشتیم در خالی که دولت بایدن بسیار آرامتر با ایران بر خورد کرد در صورتی که دولتی مانند ترامپ در مقابل اقای رئیسی قرار گیرد با این شیوه و این تیم افتصادی قیمت دلار به راحتی بالای ۱۰۰ تومان میشود یک چیز دیگر فراموش نکنید اگر می بینید تورم کمتر شده دلیلش اقدامات دولت نیست بلکه دلیلش کاهش قدرت خرید و به تبع آن کاهش تقاضا از طرف مصرف کننده ست..و همچنین نرخ وحشتناک بهره اواق ست که انفجار تورم دوم با به تاخیر می اندازد
ناشناس۳۱۶۷۵۷۸۱۳:۲۳:۵۰ ۱۴۰۲/۵/۹
آخر این دولت رو هم خواهیم دید
ش ب۳۱۶۷۵۸۸۱۳:۲۷:۱۸ ۱۴۰۲/۵/۹
این دولت گل وبلبل است
عالم۳۱۶۷۶۴۵۱۴:۰۴:۵۲ ۱۴۰۲/۵/۹
دولت روحانی مجموعه‌ای از براندازان وطنی وخودی در اختیار دشمن و انقلاب را به سرقت برده بودند وقصد داشتند به زیرکی کشور در اختیار دشمن قراردهند گرگ های در لباس میش. کثیف ترین دزد های دوست نما.
محمد۳۱۶۷۶۵۴۱۴:۰۹:۱۶ ۱۴۰۲/۵/۹
اگر دولت روحانی نبود تقصیرها رو گردن کی می انداختند قراربود مشکل بورس ۳روزه حل بشه مرغ که توی کشور خودمون تولید میشه قرلرنبود گرون بشه حالا اگر اهل آزادی بیان هستی منتشر کن
علی۳۱۶۷۶۸۶۱۴:۲۹:۳۲ ۱۴۰۲/۵/۹
دولت‌روحانی‌باهمه‌وزیرهاش‌ مملکت‌رو‌ چه جوری اداره‌کردن‌که‌الان‌حال‌وروزمون‌این‌شده
ایرانی۳۱۶۷۶۸۹۱۴:۲۹:۴۲ ۱۴۰۲/۵/۹
روحانی اوراق فروخته به کی ؟ به ایرانیها حالا پول و سودش رو رئیسه میده با چی ؟ اوراق بعد واسه دادن سود اوراق خودش همه چی رو گرون میکنه پولش رو از کی میگیره ؟ مردم ایران
ناشناس۳۱۶۷۷۰۲۱۴:۳۴:۱۵ ۱۴۰۲/۵/۹
سال آینده انتخابات ریاست جمهوری کلید می خوره به جای حرکتی و اقدامی هنوز دارید میگید دولت قبل مرغ گیر نمیاد و قیمتش نجومی ، گوشت قیمتش نجومی ، شیر و ماست بی نهایت گران و.... من فکر می کنم اگر دولتی مستقر نبود وضع قیمتها بهتر از این بود بالاخره آقایان چه بشنوید و چه نشنوید مردم شدیدا ناراضی اند و این نارضایتی خود را در کوچه و خیابان و صف نان و.... اعلام می کنند و توجیه کردنها و گردن این و آن انداختن دردی را دوا نمی کند
ناشناس۳۱۶۷۷۰۸۱۴:۳۵:۳۴ ۱۴۰۲/۵/۹
شما ها هم کور رنگی دارید و عیب های همفکران خودتان که هم رنگ شما هستند نمی بینید و عیب دیگران را می بینید که اگر فرصت دفاع از آراء خود را داشته باشند معلوم نیست عیبی در کار باشد
ناشناس۳۱۶۷۷۲۰۱۴:۴۰:۲۹ ۱۴۰۲/۵/۹
دولت رئیسی مردم را بیچاره کرد.
ناشناس۳۱۶۷۷۲۵۱۴:۴۲:۱۵ ۱۴۰۲/۵/۹
فرق دولت روحانی با رئیسی این هست که روحانی حداقل گفت به دلیل تحریم‌ قادر به تجارت و فروش نفت نیست و تمام مشکلات اقتصادی رو متوجه تحریم میدونست و مجبور به چاپ اوراق قرضه شده ولی دولت رئیسی که مدعی هست در تجارت خارجی هیج محدودیتی نداره وتا سنت آخر فروش نفت رو دریافت میکنه از طرف دیگه عراق پول هارو به فرمان آمریکا بلوکه کرده فقط صرف خرید غدا و دارو بشه یا خبر میرسه از کره بابت عدم پرداخت طلب شکایت میکنه.
شیرگیر۳۱۶۷۷۷۲۱۴:۵۶:۱۶ ۱۴۰۲/۵/۹
دولت به فکرملت نبود اینطوری میشه
مهدی۳۱۶۷۷۸۱۱۵:۰۰:۳۴ ۱۴۰۲/۵/۹
مسئولیت به گردن بگیرند ؟اگر هم رد صلاحیت نشوند بازهم کسی به جبهه سرمایه دار داخلی رای نمیدهد
ناشناس۳۱۶۷۷۹۲۱۵:۰۵:۳۴ ۱۴۰۲/۵/۹
حال ملت از این تقصیر هم انداختن ها به هم میخوره
ناشناس۳۱۶۷۸۲۰۱۵:۱۶:۰۱ ۱۴۰۲/۵/۹
یکی نیست درستی بیان اقای نوبخت را از نظر حقوقی بررسی، و اگر غلط و مغرضانه است اعلام و او را تنبیه کنند؟
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

  2. محمد مهاجری به عراقچی: قرار نیست مملکت را از این وضع نجات دهید؟ /حمله گازانبری علیه ما شروع شده است

  3. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  4. فضائلی: رهبری مخالف اصلاح قانون تابعیت‌های غیرقهری هستند

  5.   مهاجرت ۲۵درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید  

  6. توضیحات اتابک درباره افزایش قیمت خودروهای ایران خودرو و سایپا  

  7. گرانی‌ها به کشور ضربه می‌زند مسئولان باید به داد مردم برسند

  8. جنایت هولناک در پارک قیطریه/پیاده‌روی بامدادی رنگ خون گرفت!

  9. حسین شریعتمداری عذرخواهی کرد /انتشار یک مطلب اشتباه و تکذیب آن از سوی عضو دفتر رهبری

  10. پزشکیان:حل مشکل ناترازی‌ها با روند‌های اداری امکان‌پذیر نیست

  11.  یارانه نقدی ۱۴۰۴ با افزایش ۳۵درصدی ارز ترجیحی زیاد می‌شود؟

  12. واکنش عضو شورای شهر تهران به طرح شهرداری برای جداسازی بزرگراه‌ها برای خودروهای پرسرنشین  

  13. راه اندازی بوستان کودکان اتیسم در منطقه ۲/ پیگیری مناسب سازی بخشی از بوستانهای تهران برای معلولان  

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

  6. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  7. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  8. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  9. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  10. بدهکاران، طلبکار شدند!

  11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  13. درد بیمار و ناز طبیبان !

  14. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  15. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  16. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  17. یارانه‌ها واریز شد

  18. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  19. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

  20. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  21. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  22. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  23. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  24. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

  25. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

پربحث‌های هفته

  1. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  2. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  3. یارانه‌ها واریز شد

  4. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  5. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  6. یارانه آبان واریز نشد/زمان واریز؛ نامعلوم!

  7. چرا خانه دار شدن، خیال محال نیست

  8. خودروسازی ایران؛ از دست ایلان ماسک هم کاری ساخته نیست !

  9. همتی: معتقد به اقتصاد دستوری نیستیم

  10. توضیحات اتابک درباره افزایش قیمت خودروهای ایران خودرو و سایپا  

  11. تصمیم اخیر دولت، قیمت خودروهای ایرانی را نجومی‌تر کرد + جدول قیمت

  12. جزئیات جدید از دلیل عدم واریز یارانه آبان ماه

  13. تداوم حیات خودروسازان با پول مردم

  14. مقایسه تورم ایران و کشورهای جنوب خلیج فارس

  15. افزایش نرخ عوارض ۵ آزاد راه کشور از اول آذر+ نرخ جدید 

  16. قیمت‌های جدید محصولات ایران خودرو و سایپا ابلاغ شد

  17. موافقت کمیسیون تلفیق با کاهش تعرفه واردات خودرو به ۶۰درصد

  18. گرانی ۴۰ درصدی بنزین، خبر قطعی یا تشویش اذهان عمومی؟

  19. آقای همتی! بالاخره نقدینگی کم است یا زیاد؟

  20. وضعیت پرداخت مفسده‌انگیز حق مأموریت ارزی، به دوران قبل از شهید رئیسی برگشت!

  21. کارمندان دولت حتما بخوانند/ میزان افزایش حقوق ۱۴۰۴ کارمندان ۳۰ درصد می‌شود؟  

  22.  یارانه نقدی ۱۴۰۴ با افزایش ۳۵درصدی ارز ترجیحی زیاد می‌شود؟

  23. زمین مسکن ملی؟!؛ آب در کوزه و ما تشنه لبان می گردیم!

  24. قالیباف: همه در کشور برای خلق ثروت جدید تلاش کنیم

  25. فرزین: ۱۲۰۰ همت خلق پول جدید داشتیم

آخرین عناوین