یک تبصره با نظام شهرسازی ایران چه خواهد کرد؟!

سید حسین میرزاده، پژوهشگر دکتری شهرسازی، گروه اقتصادی الف،   4020510006 ۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار
یک تبصره با نظام شهرسازی ایران چه خواهد کرد؟!

در روزهای پایانی سال گذشته، با تصویب مجلس شورای اسلامی و تأیید شورای محترم نگهبان، یک بند ذیل تبصره 6 ماده واحده لایحه بودجه سال 1402 کشور لحاظ گردید. موضوع این بند "تبدیل آراء قطعی قلع و جمع آوری کمیسیون ماده 100 در شهرهای کشور به جریمه نقدی" بوده که هم اکنون، شهرداریهای کشور در رابطه با این بند از قانون بودجه سال 1402 کشور در حال فعالیت هستند. زیرا به نظر میرسد، این بند قانونی میتواند منبع درآمد مهمی برای شهرداریهای کشور تأمین نماید. در این نوشتار بر آن هستیم تا بخشی از تبعات این بند قانونی را بر نظام شهرسازی کشور مورد بررسی کارشناسی قرار دهیم.

ملاحظات قانونگذار در خصوص بند "ت":

قانونگذار برای مصادیق قابل طرح، مجموعه شرایط و ویژگیهایی در نظر گرفته تا از این طریق، به نوعی نظم ایجاد شده و از برخوردهای سلیقه ای با مصوبات کمیسیون ماده صد جلوگیری شود. مهمترین این ملاحظات و شرایط عبارتند از:

ساخت وسازهای خلاف صورت گرفته می بایست بر خلاف اصول سه گانه فنی، بهداشتی و شهرسازی نبوده و استحکام بنای آن توسط شهرداری تأیید گردد.

تخلفات ساختمانی و شهرسازی حادث شده می بایست در محدوده شهرها واقع شده و تا پایان سال 1400 رأی پرونده آنها در کمیسیونهای ماده صد مطرح و منجر به صدور رأی قطعی شده باشد.

ساخت وسازهای خلاف نباید سبب تجاوز به معبر شهری و یا املاک مجاور شده و یا از طریق تغییر کاربری باغات و فضای سبز حادث شده باشد.

تبعات این مصوبه:

اما با توجه به مجموعه ملاحظات قانونگذار در خصوص بند ت تبصره 6، میتوان گفت که این مصوبه دارای آثار مثبت و یا منفی بر نظام شهرسازی کشور خواهد بود که در ادامه بخشی از وجوه آن تبیین خواهد شد:

از سالهای گذشته، یکی از دغدغه های مدیریت شهری در شهرهای کشور اجرایی شدن آراء قلع و جمع آوری کمیسیون های ماده صد بوده است که به دلایل مختلف تا کنون اجرایی نشده اند. این مصوبه کمک خواهد کرد که بخشی از این گونه آراء با تبدیل شدن به جریمه، از دستورکار مدیریت شهری خارج شده و به نوعی، توجه مدیریت شهری معطوف به اجرایی شدن آراء قطعی کمیسیونهای ماده صد طی سالهای 1401 به بعد شود.

همچنین به نظر میرسد یکی از دلایل مهم جهت پیشنهاد و تصویب این بند در قانون بودجه سال جاری کشور، تأمین یک منبع درآمدی برای شهرداریهای کشور (به ویژه در کلانشهرها) بوده است. زیرا بر همگان پر واضح و مبرهن است که در حال حاضر، شهرداریهای کشور با کمبود قابل توجه منابع درآمدی و به صورت خاص، منابع پایدار مواجه هستند.

اما همانطور که بسیاری از مدیران و برنامه ریزی شهری و نیز صاحبنظران حوزه شهرسازی بدان واقف هستند، بخش قابل توجهی از آراء کمیسیون ماده 100 در شهرهای کشور مرتبط با املاکی است که بدون پروانه اقدام به عملیات ساختمانی نموده و یا اینکه در حین اجرا، بر خلاف موارد مندرج در پروانه اقدام به ساخت وساز غیرمجاز نموده اند. با توجه به سود سرشار مالی و وجود سوداگری در عرصة ساخت وساز، این گونه تخلفات ساختمانی صرفا با هدف انتفاع مالی هرچه بیشتر از سوی مالکان و سازندگان صورت گرفته که به همین دلیل و جهت مقابله با این گونه تخلفات، کمیسیونهای ماده 100 اقدام به صدور آراء قلع و جمع آوری احداثات خلاف می نمایند. در چنین شرایطی، مصوبه فوق الذکر پیامی به افراد متخلف ارسال کرده که مجموعه نهادهای اجرایی- نظارتی از اجرای آراء کمیسیون های ماده 100 عاجز بوده و هر چند سال، با چنین مصوبه هایی، تخلفات ساختمانی دارای مشروعیت شده و به نحوی با پرداخت پول میتوان هرگونه تخلف ساختمانی در کشور انجام داد. این سود مالی قابل توجه سبب خواهد شد که متخلفان نسبت به تخطی از قوانین و ضوابط ملاک عمل در عرصه معماری و شهرسازی جریتر شود. 

بررسی ها حاکی از آن است که عمده تخلفات ساختمانی، توسط سازندگان بزرگ مقیاس و یا در واقع، طبقة سرمایه دار کشور صورت میگیرد. نمونه های این گونه تخلفات را میتوان در پرونده های متعدد تخلفاتی در مناطق مرفه نشین کلان شهرهای کشور مشاهده نمود که عمدتا ساخت وسازهای بلندمرتبه تجاری-اداری (مال سازیها) و یا برجهای مسکونی را شامل میشود. این مصوبه باعث میشود که ارزش افزوده هنگفتی نصیب سرمایه داران (بعضا متخلف) شده و از این جهت، حقوق عامه شهروندان به سبب تخطی از قانون و ضوابط و مقررات ملاک عمل تضییع شده و به نحوی، فاصله طبقاتی بین گروههای مختلف جامعه تشدید گردد. 

همانطور که در بخش ملاحظات بدان اشاره شد، قانون گذار یکی از شروط این مصوبه را عدم تغییر کاربری باغات و فضای سبز قرار داده است که این دغدغه در جای خود قابل تقدیر است. اما این شرط بدان معنی است که تغییر کاربری غیرقانونی از کاربری های غیرانتفاعی نظیر فرهنگی، آموزشی، بهداشتی-درمانی، ورزشی و ... به کاربری های انتفاعی همچون مسکونی ، تجاری و یا اداری که پیش از این توسط کمیسیونهای ماده 100 دارای رأی اعاده به کاربری قبلی هستند، قابلیت تبدیل به جریمه را دارند و متخلفان با پرداخت جریمه میتوانند همان کاربری انتفاعی (مسکونی، تجاری و یا اداری) را داشته باشند. این در حالی است که همه متخصصان عرصه مدیریت و برنامه ریزی شهری بدان واقفند که کاربری های خدمات غیرانتفاعی فوق الذکر به عنوان خدمات عمومی پشتیبان سکونت مطرح بوده و در واقع، کیفیت زندگی در شهرها به سبب وجود این گونه کاربری هاست. در نتیجه، با تغییر این گونه کاربری های غیرانتفاعی به کاربری های انتفاعی (صرفا با هدف کسب سود مالی) سبب خواهد شد که شاخص های کیفیت زندگی شهروندان تنزل یافته و حقوق عموم شهروندان تضییع گردد. زیرا شهرهای کشور با کمبود سرانه های ورزشی، آموزشی، بهداشتی-درمانی و ... مواجه شده و از این جهت، ضررهای جبران ناپذیری به شهرها و شهروندان وارد خواهد شد.

از سوی دیگر، قانون گذار در این مصوبه مقرر نموده که "... بودجه حاصل از اخذ این جریمه ها صرفا جهت توسعه حمل ونقل عمومی هزینه شده و گزارش هزینه کرد آن به صورت ماهانه به وزارت کشور اعلام گردد". اما قانون گذار هیچ ضمانت اجرایی برای این بند لحاظ ننموده است، در واقع در صورتی که شهرداریها از این جریمه ها برای بودجه جاری خود استفاده کنند، چه خواهد شد؟! آیا کسی به این تخلف شهرداریها رسیدگی خواهد کرد؟ وزارت کشور چگونه میتواند شهرداران را مجبور نماید که از این ردیف بودجه ای صرفا برای بخش حمل ونقل عمومی استفاده کرده و آن را در سایر بخشها هزینه ننمایند؟ آیا اساسا وزارت کشور قدرت و توان نظارت بر همه شهرهای کشور را دارد؟! فلذا به نظر میرسد این بند از مصوبه اساسا اجرایی نخواهد شد و این منبع مالی هنگفت در هر جایی قابلیت هزینه کرد خواهد داشت. تجارب عرصه عمل در حوزه مدیریت شهری موید این نکته است که نه شهرداریها به صورت ماهانه گزارشهای مربوط به این جریمه ها را به وزارت کشور اعلام خواهند کرد و نه وزارت کشور توان نظارت و یا صحت سنجی گزارشهای ارسالی را خواهد داشت.

در پایان و با توجه به مجموعه مباحث مطرح شده میتوان گفت که صدور این مصوبه، علیرغم داشتن بعضی وجوه مثبت، باعث آسیب جدی به نظام برنامه ریزی و مدیریت شهری کشور میشود که تا سالیان سال، تبعات آن متوجه شهرها و زندگی عموم شهروندان خواهد شد. فارغ از جایگاه نظارتی دستگاههای مسئول و ذیصلاح جهت اجرای دقیق این مصوبه و جلوگیری از بروز فسادهای احتمالی و یا برخوردهای سلیقه ای مرتبط با اجرای آن، پیشنهاد میگردد نهادهای علمی و نظریه پردازی کشور در حوزه های شهرسازی، معماری، حقوق و مدیریت با ارتباط هرچه بیشتر با عرصه عمل و واقعیتهای جامعه؛ به بررسی جوانب مرتبط با این مصوبه و یا اسناد قانونی شبیه آن پرداخته تا از طریق این گونه آسیب شناسی ها، از تجارب مشابه در آینده جلوگیری شود. زیرا شنیده ها حاکی از آن است که برخی از گروههای ذینفع و ذینفوذ در نظام تصمیم گیری کلان کشور به دنبال گنجاندن احکامی شبیه بند "ت" در قانون هفتم توسعه کشور هستند که در این صورت، آثار زیانبار فوق الذکر چندین برابر خواهد شد.    

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۱۶۸۸۶۸۰۹:۴۶:۴۲ ۱۴۰۲/۵/۱۰
ماده ۱۰۰ شهرداری از اول سنگ بنایش فساد و تخلف بوده است چون ماده ۱۰۰ یعنی کوتاه آمدن از اجرای قانون مصوب این قانون مصوب می تواند حقوق اجتماعی همه آحاد جامعه باشد و هم حقوق فردی مالکانی که پاسوز ماده ۱۰۰ شهرداری ها میشوند
ناشناس۳۱۶۸۸۷۲۰۹:۵۰:۰۳ ۱۴۰۲/۵/۱۰
با توجه به اینکه هر گونه ساخت و ساز نیاز به پروانه ساخت دارد و پایان کار و غیره لذا از هر لحاظ ریش و قیچی دست قانون و قانون گذار است که به هیچ وجه و تحت هیچ شرایطی حتی رضایت دیگر مالکان مبنی برای ساخت اضافه و خلاف اجازه ساخت ندهد و اگر کسی تخلف کرد به هیچ وجه پایان کار ساخت تحت هیچ شرایطی صادر نشود
ناشناس۳۱۶۸۸۷۸۰۹:۵۴:۵۰ ۱۴۰۲/۵/۱۰
بطور شفاف و همه فهم می گویم ماده ۱۰۰ منشا فساد و تخلف میان مالکان و ذینفعان خلافکار و سو استفاده کن است . در عمل چنین است که در بسیاری از تخلفات ساخت و ساز خود ماموران متخلف به مالکان یاد می دهند تخلف کن و جریمه آن را بپرداز و در این بین یک جریمه طبق تعرفه های شهرداری از خلافکاران گرفته میشود .
ناشناس۳۱۶۹۰۸۹۱۲:۳۷:۴۶ ۱۴۰۲/۵/۱۰
و مقادیر زیادی هم توسط برخی پرسنل خلافکار شهرداری رشوه گرفته میشود
ناشناس۳۱۶۸۸۸۰۰۹:۵۵:۵۳ ۱۴۰۲/۵/۱۰
بنویسیم ماده ۱۰۰ بخوانیم فساد و تخلف و تبانی در مورد حقوق عامه
ناشناس۳۱۶۸۸۸۳۰۹:۵۸:۰۰ ۱۴۰۲/۵/۱۰
در آمد ماده ۱۰۰ شهرداری یعنی آلوده کردن مال حلال با مال حرام .
ناشناس۳۱۶۸۹۱۰۱۰:۱۴:۰۹ ۱۴۰۲/۵/۱۰
آقای زاکانی هم با آن همه ادعا در مبارزه با فساد هیج اقدامی برای جلوگیری از فسادهای ماده ۱۰۰ شهرداری تهران نکرده است .
ناشناس۳۱۶۸۹۴۱۱۰:۴۹:۴۳ ۱۴۰۲/۵/۱۰
اين تبصره تمام کارهاي غير قانوني گذشته و حال و آينده را تبديل به پول براي شهرداري ها کرده و جناب زاکاني بايد سپاسگذار مجلس براي اين هديه گرانبها باشد .
ناشناس۳۱۶۹۰۰۶۱۱:۴۹:۵۶ ۱۴۰۲/۵/۱۰
از جنبه مثبت، ماده 100 می تواند تصمیم گیری در خصوص برخی استثنائات به منظور زیست بهتر شهر و شهروندان را با حفظ حقوق کلیه شهروندان و در راستای اهداف بلند مدت فراهم نماید. متاسفانه نه تصمصم گیران، نه اعضا، نه قانون گذار و نه دولت هیچکدام به فکر توسعه پایدار نیستند. در شهر مثل سایر مراکز قدرت پول و رابطه حرف اول را میزند و کسی هم پاسخگوی تصمیم اشتباه خود نیست
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. دروغی که خود صهیونیست ها هم باور ندارند

  2. جنگ در سوریه شعله‌ور شد / کنترل مناطق درگیر در سوریه با چه کسانی است؟

  3. چرا صحبت‌های قالیباف بر مذاق اصلاح‌طلبان رادیکال خوش نیامد؟

  4. سلامی: حزب‌الله قدرتمند‌تر شد/ شاهد نابودی اسرائیل هستیم

  5. دست‌درازی پسر دانشجو به دختر همکلاس‌اش  

  6. ناصر ایمانی :ظریف می تواند مشاور پزشکیان شود/شخصا موافق اصلاح قانون هستم

  7. صهیونیست ها هرگز صاحبخانه نمی شوند!

  8. انتقاد یک مرجع تقلید از فیلترینگ؛ معنایی ندارد

  9. درخواست تهران از سنگاپور برای تجدیدنظر در حکم اعدام یک شهروند ایرانی

  10. معوقات بازنشستگان تأمین اجتماعی تا عید پرداخت می‌شود            

  11. عراقچی: غرب تحریم کند مباحثات احتمالاً سمت سلاح هسته‌ای میرود

  12. بیانیه مهم سپاه پاسداران درپی شهادت مستشار نظامی ایران توسط اسرائیل  

  13. جهش تولید  با  اولویت  در  مشارکت  کدام  مردم؟!

  14. آمریکا علت عدم عقب نشینی فوری اسرائیل از خاک لبنان را اعلام کرد

  15. بیانات مقام معظم رهبری در دیدار دست‌اندرکاران برگزاری کنگره بزرگداشت شهدای استان اصفهان

  16. صهیونیست‌ها: معادله حزب‌الله تحمیل شد/ آتش‌بس یعنی رسوایی

  17.  برنامه «ثریا» از کنداکتور شبکه یک حذف شد!

پربحث‌های هفته

  1. پایتخت جدیدایران؛ شهری غیر از شهرهای مهم !

  2. تکرار بازی سیاسی با مذاکره؟!

  3. مکالمه خيالي «جک» و «آرش»، فرداي تحقق بازدارندگي هسته ای!

  4. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

  5. بازگشت روحانی به سیاست با پرواز در خواب/ نسخه‌ جدید لاریجانی/ ادعای تازه درباره تابعیت فرزندان ظریف

  6. ورود کاروان‌های عظیم غذایی به پایگاه «عین‌الاسد»/ این اقدام آمریکا نشانه‌ای از آغاز جنگ است؟

  7. فمینیسم ایرانی و عبور از سکولاریسم

  8. بدهکاران، طلبکار شدند!

  9. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

  10. پزشکیان: نخواهیم گذاشت سفره و معیشت مردم دچار مشکل شود

  11. رسائی : ظریف هرهر می خندد و مجلس را مسخره می‌کند و می‌گوید قرار است من را عزل کنند!

  12. چرا اروپا دنبال آغاز مجدد گفت‌وگوها با ایران است؟

  13. کلاهتان را قاضی کنید آقای میرسلیم !

  14. دروغی که خود صهیونیست ها هم باور ندارند

  15. مذاکره؛ نه تابو نه هدف / سالاد جلایی‌پور برای دولت/ هنوز ماه عسل شماست آقای عارف!

  16. چند نکته درباره تعامل عبدالحمید با دولت/ آیا پزشکیان همه صداهای اطراف خود را می‌شنود؟/ اولین قطعنامه فصل مدارا

  17. جنگ در سوریه شعله‌ور شد / کنترل مناطق درگیر در سوریه با چه کسانی است؟

  18. دختر صفدر حسینی در دولت پست گرفت / فاطمه حسینی کیست؟

  19. چرا صحبت‌های قالیباف بر مذاق اصلاح‌طلبان رادیکال خوش نیامد؟

  20. قالیباف: انتصاب ظریف غیرقانونی است/ دولت تدبیر کند

  21. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  22. امام جمعه اردبیل: امارات هیچ سندی بر مالکیت ۲ جزیره «آریانا» و «زرکوه» ندارد

  23. روایت عجیب حسن روحانی از نامزدی اش در انتخابات/ خواب سیدمحمد خاتمی را دیدم!/ خاتمی را زیر بالم گرفتم و به آسمان بردم!

  24. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

  25. با این کمدی ها حال ما خوب نمی شود!

پربحث‌های هفته

آخرین عناوین