کاربرد انواع خودروها در ناوگان حمل بار

گزارش بازرگانی، 199268،   4020516005

انواع بار و کالا روزانه از راه زمینی حمل می‌شوند و به مقصد می‌رسند. موارد مختلفی در حمل کالا از راه زمینی تاثیرگذارند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها وسیله نقلیه مورد استفاده است. هر نوع وسیله نقلیه برای حمل بار مشخصی، از نظر حجم، وزن و نوع، ساخته شده و به همین خاطر تنوع زیادی در این حوزه دیده می‌شود.

بازار خودروهای باری همواره پررونق بوده و خریداران برای پیدا کردن خودروی مورد نظر خود می‌توانند آگهی‌های ماشین سنگین باما را بررسی کنند. در ادامه با انواع خودروهای باری آشنا می‌شویم.

وانت‌بار

وانت‌بار یکی از خودروهای رایج در زمینه حمل و نقل کالاست که از 100 تا 4000 کیلوگرم بار را حمل می‌کند. شناخته شده‌ترین وانت بار در ایران، وانت باردو بوده که براساس سدان پیکان و توسط ایران خودرو ساخته شد. اکنون کوچک‌ترین وانت بار در بازار، سایپا 151 است که با نام پراید وانت نیز شناخته می‌شود. زیرا طبق خودرو سواری پراید طراحی و ساخته شده است. سایپا عرضه محصول پراید وانت را برعهده دارد. این خودرو تا 450 کیلوگرم بار را جابه‌جا می‌کند.

نیسان جونیور نیز سال‌هاست توسط زامیاد تولید می‌شود و به نیسان آبی معروف است. نیسان آبی ظرفیت حمل بار بالایی دارد و به همین خاطر در حوزه حمل بار و کالا بسیار محبوب است. وانت‌بارها بیش‌تر برای حمل بار در شهر ساخته شده‌اند، اما از آن‌ها در جاده نیز استفاده می‌شود.

ون باری

ون یک خودروی چند منظوره با سقف بلند و طول زیاد است، که کاربردهای مختلفی دارد. معمولا ون‌ها برای جابه‌جایی مسافر شناخته شده‌اند، اما کاربرد دیگر آن‌ها، حمل بارهایی نظیر کالاهای بسته‌بندی و حجیم است. برای مثال، فروشگاه‌های مختلف برای جابه‌جایی اجناس و محصولات خود می‌توانند از یک ون باری استفاده کنند. ون اینرودز یکی از ون‌های باری بازار ایران است که توسط بهمن موتور عرضه می‌شود. قیمت اینرودز به حدود 699 میلیون تومان می‌رسد.

کامیونت

کامیونت (کامیون کوچک) خودرویی باری‌ است که مابین وانت و کامیون قرار می‌گیرد. کامیونت‌ها با نام خاور نیز شناخته می‌شوند و می‌توانند بین 3 تا حداکثر 6 تن بار را جابه‌جا کنند. قوانین تردد کامیونت، از کامیون راحت‌تر بوده و کامیونت‌ها می‌توانند در روز نیز در سطح شهر تردد کنند. بنابراین کامیونت بهترین وسیله حمل بارهای سنگین در شهر است. یکی از کاربردهای مهم و قابل توجه آن، حمل بار و اثاثیه منزل است. کامیونت‌ها با کاربری‌های مختلفی همچون یخچال‌دار، کمپرسی، تانکری، خودروبر، مسقف چادری و باری تولید می‌شوند که هر کدام کاربرد ویژه‌ای دارند. برای مثال، کامیونت‌های کمپرسی معمولا در ساختمان‌سازی‌ها و برای حمل مصالح ساختمانی استفاده می‌شوند و این به خاطر تخلیه راحت بار است. کامیونت یخچال‌دار نیز برای حمل مواد غذایی و پروتئینی و یا دارو کاربرد دارد.

کامیونت‌ها با برندهای مختلفی در بازار حضور دارند. محبوب‌ترین برندهای کامیونت در ایران عبارتند از ایسوزو، فاو، فوسو، جک، آمیکو، کاویان، هیوندای، فورس، الوند و ... .

کامیون

کامیون یک خودروی باری است که بخش کشنده و بار آن به هم پیوسته هستند. کامیون برای حمل بارهای بیش از 6 تن استفاده می‎شود. حداکثر ظرفیت کامیون‌ها 15 تن است. یکی از کاربردهای کامیون در شهرها، استفاده به عنوان خودروی آتش‌نشان است. برای خرید در بخش کامیون باما، باید نوع کاربری مشخص باشد؛ زیرا کامیون‌ها انواع مختلفی دارند و حتی نوع چرخ‌هایشان متفاوت است. انواع کامیون‌ها عبارتند از اتاق‌دار، کامیون کمپرسی، کامیون مسقف، یخچال‌دار، کامیون تانکر و ... . کامیون‌ها معمولا 10 چرخ هستند؛ اما حداکثر چرخ‌های آن‌ها به 12 می‌رسد.

یکی از برندهای محبوب در تولید کامیون، ولوو است. کامیون‌های ولوو در ایران نیز بسیار محبوب هستند. علاوه بر ولوو، بنز، اسکانیا، فاو، الوند، ایسوزو، داف، مان، رنو و ... از معروف‌ترین برندهای سازنده کامیون هستند.

تریلی

به مجوعه‌ای از یک کشنده و یک تریلر، تریلی می‌گویند. تریلی وسیله‌ای است که برای حمل بارهای بسیار سنگین و بیش از 15 تن استفاده می‌شود. تریلی‌ها عموما 18 چرخ دارند و از کامیون بزرگ‌تر هستند. همان‌طور که گفتیم، تریلر به یک کشنده متصل می‌شود که مجموع آن‌ها تریلی نام دارد. تریلر همان قسمتی است که بار در آن قرار می‌گیرد. تریلرها برای جابه‌جایی بین شهری بارها و کالاهای مختلف ساخته می‌شوند و تنوع زیادی دارند. تریلرهای کفی، دیواره دار، یخچال‌دار، چادری، کانتینربر، کمپرسی، بونکر، بوژی و کمرشکن، از انواع تریلر هستند.

تریلر کمرشکن و بوژی برای حمل بارهای بسیار عظیم ساخته شده است. بوژی با نام هزارچرخ نیز مشهور است و تجهیزات صنعتی، قطار، تجهیزات سدها، ماشین‌آلات و ... را حمل می‌کند. این خودرو سنگین باری طوری طراحی شده تا فشار بار سنگین بر سطح جاده کنترل شود.