کسی برای تصمیم گیران تلویزیون دست نمی زند!

حسین علی زاده، گروه فرهنگی الف،   4020523073 ۲۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۸ تکراری یا غیرقابل انتشار
کسی برای تصمیم گیران تلویزیون دست نمی زند!

این روزها موضوع بازگشت برخی  هنرمندان و مجریان به تلویزیون به  اختلاف تازه ای دامن زده است. عده ای می گویند چه دلیلی دارد صدا و سیما برای کسانی که با اعتراضات سیاسی سال گذشته همراهی کرده اند یا اینکه با قانون شکنی خود مروج بی اعتنایی به قانون حجاب بوده اند فرش قرمز پهن کند. 

برای بررسی این تصمیم که البته کم و کیف آن هنوز معلوم نیست، باید دو موضوع را از هم جدا کرد اول خود این تصمیم و دیگری تصمیم گیرندگان. 

 جدا از انگیزه های تصمیم گیرندگان، باید گفت هر چند این تصمیم با تاخیر و بعد از متحمل شدن هزینه ها صورت می گیرد، نفس آن واجد عقلانیت و تدبیری است که متاسفانه از روزهای نخست آغاز التهابات سال گذشته در مواجهه با جامعه هنرمندان تا حد زیادی غایب بود. جدا از این حقیقت که اثرپذیری سیاسی از حوادث سال گذشته همه هنرمندان را شامل نمی شد تمام هنرمندان شناخته شده و مشهور نیز به یک میزان و شکل به آن واکنش نشان ندادند. اتفاقی که برای مرحوم مهسا امینی رخ داد به طور طبیعی بخش زیادی از مردم را متاثر کرد و طبیعتا جامعه هنری نیز با توجه به زیست روحی خاص خود نمی توانست به آن بی اعتنا باشد اما این واکنش فقط محدود به هنرمندان نبود و چنانکه گفته شد باید در بررسی و داوری رفتار سیاسی هنرمندان عوامل مختلف متعددی لحاظ می شد که متاسفانه چنین مواجهه متعاملانه ای از همان ابتدا غایب بود. راهبردی که به غلط از همان ابتدا خواسته یا ناخواسته در پیش گرفته شد عجولانه و بی توجه به برخی ضرورت های موجود در عرصه فرهنگی و هنری بود و بیشتر در مسیر ایجاد شکاف اجتماعی و سیاسی عمل کرد. حتی اگر همه هنرمندان معترض را دارای انگیزهای غلیظ سیاسی در بر خورد با نظام مستقر فرض کنیم  ( فرضی که اندک شناخت از جامعه هنری کشور آن را به راحتی رد می کند) باز هم در این زمینه باید گفت که در موقع و مقام حکمرانی، تدبیر ایجاب می کند پیامدهای برخورد حذفی را در این عرصه در نظر بگیریم و آن را محاسبه کنیم.

 طرد کردن و تاراندن، آن هم در مورد کسانی که علی الادعا زمینه لازم را دارند آسان ترین کار است. حکمرانی امروز، برخورد سخت با معترض سیاسی به خصوص از جامعه فرهنگی و هنری را خوش نمی دارد و این امر تصویر ناخوشایندی از یک نظام سیاسی که از ریشه های قوی و شدیدا فرهنگی، آن هم در دل عموم برخوردار است، ترسیم می کند. هنرمندان، حتی هنرمندان سیاسی معترض تا جایی که دلیلی بر نادیده گرفتن خطوط قرمز امنیتی آشکار از سوی آنان وجود ندارد، مانند ارتباط سازمان یافته سیاسی با براندازان یا بدتر، جاسوسی و مانند آن؛ باید با سعه صدر مورد داوری قرار بگیرند.  هر چند آنان نیز باید با نگاه به منافع ملی حد نگهدارند . با این حال هزینه های تصمیم عجولانه در برخورد حذفی نیز آشکارتر از آن است که مورد تاکید باشد. ریزش شدید مخاطب و دست های خالی در تولید محتوای جذاب فرهنگی و هنری به نظر می رسد دلیل اصلی تصمیم به تغییر راهبرد صدا و سیما باشد. آنچه گفته شد هیچ تناقضی با نقد جامعه هنری و به خصوص هنرمندان مشهور کشور ندارد. آسیب ها و آفاتی که در فرهنگ و رفتار « سلبریتی ها» در همه جای دنیا وجود دارد در کشور ما نیز قابل مشاهده است و باید با نقد و آگاهی بخشی به تدریج بر آنها غلبه  یا این آثار منفی را ضعیف کرد.

۲_هر قدر که اصل تغییر راهبرد صدا و سیما در برخورد با هنرمندان و مجریان کاملا قابل دفاع است تصمیم گیرندگان آن به شدت قابل نقد و سرزنش اند. برخی مدیران کنونی این سازمان با ادعای تحول ارزشی و فرهنگی و شعارهای بعضا سطحی که حاصل بی تجربگی اجرایی در این عرصه بود سکان هدایت آن را بر عهده گرفتند و چنانکه قابل پیش بینی بود خیلی زود دست های خالی شان رو شد. آثار راهبرد غلط اتخاذ شده که مبتنی بر طرد جامعه هنری بود و فقدان برنامه و ایده های لازم و جذاب به سرعت خود را در ریزش مخاطب نشان داد. آن هم در شرایطی که تلویزیون در رقابت با وسایل ارتباط جمعی نوظهوری که به مدد پیشرفت های فناورانه ارتباطی حاصل شده اند به تلاش دو چندان برای حفظ مخاطبان خود نیاز دارد. 

استفاده از نشانه های ظاهری برای نمایش «ارزش» ها در تلویزیون و تبدیل یک رسانه فراگیر بزرگ به تریبون یک سلیقه خاص دینی و فرهنگی بزرگترین خطای تصمیم گیران تلویزیون است. صدا و سیما را نباید مانند یک هیأت مذهبی تصور کرد که رفت و آمد در آن فقط منحصر به افراد خاصی با ذهنیت ها و پوشش ها و گفتار خاصی است. هر چند خروجی محتوای تولید شده در آن باید در راستای ارزش های کلان فرهنگی کشور باشد اما مجراهای این خروجی به هیچ وجه محدود به شکل و شمایل خاصی نیست. تنگ نظری و ظاهرگرایی در  زمینه های فرهنگی و هنری قاتل پیام های ارزشمند است.

برخی مدیران فعلی سازمان صدا و سیما هر چند تغییراتی را در دستورکار خود قرار داده اند اما حتی با به بار نشستن این تغییرات نیز ( نکته ای که نگارنده به آن خوشبین نیست) به هیچ وجه به دلیل اشتباهات  بنیادین و پرهزینه، و  بعضا غیرقابل جبران قبلی، شایسته تحسین و تشویق نیستند! .

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۱۸۷۸۳۶۱۵:۵۵:۳۲ ۱۴۰۲/۵/۲۳
دیدگاه نویسنده کاملا درسته. بویژه عبارت داخل پرانتز مبنی بر خوش بین نبودن به این تغییرات. به نظرم مدیران جدید صدا و سیما اصلا اینکاره نیستن .
ناشناس۳۱۸۷۹۱۱۱۶:۴۳:۰۴ ۱۴۰۲/۵/۲۳
ولو شده مردم بنشینند پای تلویزیون برفک تماشا کنند به هیچ وجه نباید اجازه دهند افراد فرصت طلب و وطن فروش و دین انقلاب فروش دوباره در تلویزیون ظاهر شوند والسلام عزت زیاد
ناشناس۳۱۸۸۱۸۰۲۰:۱۰:۲۹ ۱۴۰۲/۵/۲۳
بودجه صدا و سیما و دیگر نهادها از بیت المال است و متعلق به کل ملت بنابراین هر کسی با هر دین و قومیت و نظر سیاسی و عقیده و... مالک آن است .بنابراین بهره بردن فقط یک جریان خاص از آن نامشروع است.
ناشناس۳۱۸۸۳۷۲۰۰:۵۲:۵۶ ۱۴۰۲/۵/۲۴
مردم نمیشینن پای تلویزیون برفک ببینن .
امیر حسین سلطان/تهران۳۱۸۷۹۴۲۱۷:۱۱:۱۴ ۱۴۰۲/۵/۲۳
حذف برنامه پربینده نود و برخورد ناصواب با یک مجری کارکشته و زبده ای همانند آقای عادل فردوسی پور نشان از عدم تدبیر و ناآگاهی تصمیم گیرندگان در رسانه ملی و یا برای رسانه ملی بود. هنوز رخداد تلخ اواخر تابستان و وقایع پائیز 1401 هم در کار نبود. من بیننده پروپاقرص نود هیچگاه نبوده ام اما منصفانه باید گفت که یک برنامه باکلاس و باصطلاح تراز ورزش ایران و حتی جهان نابخردانه و شاید تنگ نظرانه از کنداکتور تلویزیون ایران به باد رفت! و متاسفانه در مورد سایر اهالی رسانه و اهالی هنر نیز با رفتار و رویکرد عجولانه و غیرهمه جانبه نگر تلویزیون را نه تنها از وجود اهل هنر بلکه در واقع و ناخواسته بعضا از محتوا تهی کردند. چرا نظرات کارشناسان و متخصصان اهل فن مورد اعتنا قرار نمی گیرد و صرفا بر مبنای گرایش خاص سیاسی و گروهی یک رسانه متعلق به بیت المال که صاحبان اصلی آن بی شک کل جمعیت بالای هشناد میلیونی ایران است باید با نظر و صلاحدید و نهایتا تصمیم افراد خاص مخاطبانش را از دست بدهد و بعد از همه پایین و بالا رفتن ها) تازه برسیم باصطلاح به نقطه سر خط!!! والله اعلم.
ناشناس۳۱۸۸۱۴۷۱۹:۳۰:۳۲ ۱۴۰۲/۵/۲۳
اول این مصوبات سیاست کلان تلویزیون را رعایت می کرد بعد دنبال چیزی دیگری باش
ناشناس۳۱۸۷۸۵۱۱۶:۰۱:۳۰ ۱۴۰۲/۵/۲۳
توجیه نکنید و هر فردی که در آشوب سال قبل دمید باید بایکوت شوند نه اینکه دوباره روز از نو و گستاخ تر از از قبل شوند
ناشناس۳۱۸۷۸۵۴۱۶:۰۲:۳۲ ۱۴۰۲/۵/۲۳
فعلا تصمیم گیری سیاسی دست امثال شریعتمداری است که معتقد اند باید اپلیکیشنهای خصوصی را که با زحمت مالکین به موفقیت رسیده‌اند را هم مصادره کرد.استخدام هم فقط باید از طیف اصولگرا باشد مردم هم فقط همان قشر متدین همسو هستند.
ناشناس۳۱۸۷۹۰۸۱۶:۴۰:۵۴ ۱۴۰۲/۵/۲۳
اعتراض حق مسلم هر شهروند است
ناشناس۳۱۸۸۱۸۲۲۰:۱۲:۵۷ ۱۴۰۲/۵/۲۳
بله ولی با کشتن و سوزاندن هموطنش؟ با تشویق به این امور؟ با قانون شکنی؟
ناشناس۳۱۸۸۳۳۸۲۳:۵۸:۰۳ ۱۴۰۲/۵/۲۳
اعتراض یا خلاف امنیت ملی و همسو با رسانه های دشمن خط گرفتن؟!!
محسن۳۱۸۸۳۴۳۰۰:۰۴:۳۴ ۱۴۰۲/۵/۲۴
اعتراض حق است نه براندازی در مقابل چند صد شبکه و کانال معاند صدا و سیما باید نماینده جمهوری اسلامی باشه نه اینکه مغلوب و واداده
ناشناس۳۱۸۷۹۳۵۱۷:۰۷:۲۰ ۱۴۰۲/۵/۲۳
هنرمندان اعتبار خود را از مردم می گیرند ... این یک واقعیت است.
ناشناس۳۱۸۸۱۵۰۱۹:۳۷:۵۸ ۱۴۰۲/۵/۲۳
بخصوص اکثریت مردم که البته این اکثریت هیچگاه مورد توجه تلویزیون نبوده
ناشناس۳۱۸۷۹۸۹۱۷:۴۶:۵۳ ۱۴۰۲/۵/۲۳
برخی کارهای عزیزان سلبی و حذفی است و انگار توان کار ایجابی ندارند برا حذف کردن شیر هستن برا کار ایجابی و اثباتی و ساختن توان و خلاقیتی چیزی ندارن فقط و فقط حذف و محدودیت و نکن و ...
ناشناس۳۱۸۸۰۳۰۱۸:۱۰:۴۵ ۱۴۰۲/۵/۲۳
این قسمت متن که در آن به درستی اشاره شده : ( استفاده از نشانه های ظاهری برای نمایش «ارزش» ها در تلویزیون و تبدیل یک رسانه فراگیر بزرگ به تریبون یک سلیقه خاص دینی و فرهنگی بزرگترین خطای......) واقعا گویای وضعیت حاکم بر صدا سیمای امروز است که صدا سیما را دربست تقدیم یک تفکر خاص کرده
عجایب شهر۳۱۸۸۰۴۰۱۸:۱۵:۱۶ ۱۴۰۲/۵/۲۳
اگر کار درستی است باید از انجام دهنده آن تقدیر شود و نه بالعکس!
مهدی۳۱۸۸۰۷۹۱۸:۲۹:۲۸ ۱۴۰۲/۵/۲۳
وقتی جامعه را به خودی و غیر خودی تقسیم کنید به مرور شکاف اینقدر عمیق می شود که بالاخره یک طرف که تعدادش به مراتب بیشتر است طرف دیگر را حذف خواهد کرد هر چند زمانبر است اما به گواه تاریخ همیشه اتفاق افتاده و می افتد.
ناشناس۳۱۸۸۳۳۹۰۰:۰۰:۰۹ ۱۴۰۲/۵/۲۴
عزیزم همه جا همینطوری هست و خودی و غیر خودی هم ندارد
ناشناس۳۱۸۸۱۱۳۱۸:۵۴:۱۷ ۱۴۰۲/۵/۲۳
چرا کسی به فکر صدا و سیما که باید بالنده و تولید کننده و جذاب باشد نیست؟ گاهی وقت ها در مناسبت ها هر 20 شبکه مثلا در حال پخش مداحی است یا در حال نمایش برنامه های تکراری مشابه و فراری دهنده جوانان و نوجوانان حتی در شبکه نهال آن قدر ایدئولوژی در برنامه ها مخلوط کرده اند که انگار برای طلبه های حوزه علمیه تولید شده است آیا برای یک بچه 4 ساله باید مجلس وعظ پخش کرد؟
عمران۳۱۸۸۳۹۵۰۳:۰۰:۰۵ ۱۴۰۲/۵/۲۴
نویسنده متن با مقدمه ای شروع کرده که از اساس غلط است. «چرا به افرادی که در مورد حجاب قانون شکنی کردند تریبون میدهید»؟!!! یعنی شما خودتان هم باورتان شده که متن غیرقابل اجرا و دردسرسازی که بدون پذیرش مردم تصویب شده «قانون» است؟
ناشناس۳۱۸۸۴۰۹۰۵:۰۷:۴۱ ۱۴۰۲/۵/۲۴
درود بر صدا و سیمای انقلابی و مکتبی
ناشناس۳۱۸۸۴۴۲۰۷:۱۲:۰۳ ۱۴۰۲/۵/۲۴
من که حداقل جامعه آماری اطراف خودم رو میبینم فامیل و دوست و آشنای دور و نزدیک هیچکس تلویزیون نگاه نمیکنه.
ناشناس۳۱۸۸۴۸۸۰۸:۳۳:۱۰ ۱۴۰۲/۵/۲۴
اعتراض‌به وضع‌موجود‌با‌الت‌دست‌شدن‌‌مخالفان‌و‌بیگانگان‌ فرق‌دارد‌.اعتراض با‌هرزگی‌.و‌فساد‌و‌فحشا‌‌علنی‌فرق‌دارد.شعار‌زن‌.هرزگی بردگی‌.که‌با‌حمایت‌ غربی‌‌ ها سر‌میدادند‌ربطی‌به‌مشکلات‌مردم‌ایران‌نداشت.
ناشناس۳۱۸۸۵۰۹۰۸:۵۱:۴۵ ۱۴۰۲/۵/۲۴
بحث بر سر دعوت فلان و بهمان نیست بحث اینکه این مثلا هنرمندان هم به نظام لگد میزنن هم به موقع اش حسابی جیبهای خودشون رو از پول همین نظام که قبول ندارن پر میکنن مثلا شبی برای هر برنامه ۵۰۰میلیون ناقابل البته همیشه در کنار مردم هستند ولی نمیشه از پول گذشت
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. تکرار بازی سیاسی با مذاکره؟!

  2. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  3. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  4. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  5. بدهکاران، طلبکار شدند!

  6. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  7. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  8. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

  9. آواز خواندن یک روحانی با تک نوازی ویولون

  10. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  11. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  12. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  13. درد بیمار و ناز طبیبان !

  14. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  15. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  16. چند نکته درباره تعامل عبدالحمید با دولت/ آیا پزشکیان همه صداهای اطراف خود را می‌شنود؟/ اولین قطعنامه فصل مدارا

  17. یارانه‌ها واریز شد

  18. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  19. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  20. فمینیسم ایرانی و عبور از سکولاریسم

  21. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  22. روایت عجیب حسن روحانی از نامزدی اش در انتخابات/ خواب سیدمحمد خاتمی را دیدم!/ خاتمی را زیر بالم گرفتم و به آسمان بردم!

  23. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

  24. محمد مهاجری به عراقچی: قرار نیست مملکت را از این وضع نجات دهید؟ /حمله گازانبری علیه ما شروع شده است

  25. گستاخ؛ اما کوچک و آسیب پذیر !

آخرین عناوین