برنامه هفتم، بیگانه با معضل کمبود پزشک متخصص

گروه اجتماعی الف،   4020627038 ۲۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۲ تکراری یا غیرقابل انتشار
برنامه هفتم، بیگانه با معضل کمبود پزشک متخصص

کمبود پزشک متخصص یکی از مشکلات مشترک میان استان‌های کشور است. انتظار می‌رفت در لایحه برنامه هفتم به راه‌حلی پایدار برای رفع این مشکل پرداخته شود اما از این برنامه دیگر چنین انتظاری نمی‌رود. 

در 12 بهمن 1401 رئیس دانشگاه علوم پزشکی سمنان، کمبود پزشک متخصص را یکی از چالش های درمانی استان دانست و گفت: " کمبود پزشک متخصص در برخی رشته‌ها نیز امروز یکی از دغدغه‌های مهم ما برای ارائه خدمات به شهروندان استان سمنان است.»
این در حالی است که وضعیت سایر استان‌های کشور نیز کم و بیش مشابه سمنان است. مشکل کمبود پزشک متخصص، از طریق منابع انسانی فعلی استان‌ها قابل حل نیست و به عبارت دیگر در حال حاضر هر استان به تعداد کافی پزشک متخصص ندارد. این مشکل یکی از موضوعاتی است که می‌توان از طریق اسناد و قوانین بالادستی به آن رسیدگی کرد. دولت نیز در لایحه برنامه هفتم به این مسئله پرداخت و در ماه‌های اخیر راهکار این لایحه برای جبران کمبود پزشک متخصص، سروصدای زیادی به‌پا کرده است.

تغییر مبهم نسخه اولیه لایحه
در اواخر اردیبهشت امسال نسخه اولیه‌ی برنامه هفتم منتشر شد. در این نسخه انتظار می‌رفت تا پایان اجرای سند، افزایش ظرفیت رشته‌های تخصصی راه‌گشای مشکل کمبود پزشک متخصص در کشور باشد. در این نسخه به صورت صریح بیان شده بود که  ظرفیت رشته‌های تخصص پزشکی سالانه ۲۵ درصد افزایش یابد. اما در نسخه نهایی، که در پایان خرداد ماه توسط سازمان برنامه و بودجه منتشر شد،این بخش به طور کامل حذف شده است.  و عبارت مبهم و غیر استاندارد  «نسبت دستیاران تخصصی و متخصصین بالینی به پزشکان عمومی حداقل به یک برسد.» جایگزین آن شده است. عبارتی که تفسیر پذیر بوده و با توجه به عدم انتشار شفاف تعداد پزشکان فعال در کشور توسط وزارت بهداشت، قابلیت تبدیل به محل نزاع بین این وزارتخانه و نهادهایی که به دنبال ارتقا دسترسی عادلانه مردم به پزشک هستند را خواهد داشت.

بیگانه با درد مردم

این نسبت مبهم با مشکلاتی همراه  است. از یک سو به علت نبود دسترسی به آمار دقیق پزشکان فعال، نمی‌توان دقیق و شفاف وضعیت کنونی آن و مدت زمان مورد نیاز برای رسیدن به آن را ارزیابی کرد. از طرفی تعداد دستیاران پزشکی نیز در این نسبت مورد محاسبه قرار گرفته است. مشخص نیست این احتساب با چه استانداردی انجام گرفته چرا که دستیاران پزشکی(رزیدنت)، پزشکان عمومی هستند که نزدیک به چهار سال به تحصیل دوره تخصص مشغول هستند و در هیچ نظام بهداشتی و درمانی به عنوان پزشک متخصص به حساب نمی‌آیند. این در حالی است که اصلا مشخص نیست که آیا تعداد دستیاران از تعداد پزشکان عمومی کسر شده یا خیر.
مشکل دیگر این است که تاکنون این نسبت در هیچ کشور توسعه یافته اقتصادی و یا نهاد بهداشتی به عنوان معیار وضعیت دسترسی به نیروی انسانی در نظر گرفته نشده است. شاخص استاندارد برای ارزیابی ، نسبت تعداد پزشکان متخصص به عمومی است که در عمده کشورهای پیشرو در حوزه بهداشت این نسبت بیش از دو است.

تصمیم نهایی با مجلس است
کارشناسان معتقدند با تصویب این نسبت مبهم موجود در لایحه برنامه هفتم مشکل سمنان و سایر استانها در دسترسی عادلانه به پزشک حل نخواهد شد. علاوه بر این زمینه را برای کاهش مجدد ظرفیت پذیرش دستیاری نیز ایجاد خواهد کرد. مدتی است که بررسی‌ لایحه برنامه هفتم در کمیسیون تلفیق به پایان رسیده است. باید دید نمایندگان مردم در آخرین ماه‌های وکالت مردم چه تصمیمی در جهت اصلاح و یا حذف این نسبت در راستای ارتقای عدالت در حوزه بهداشت و درمان خواهند گرفت.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۲۳۳۱۵۵۱۳:۵۶:۴۱ ۱۴۰۲/۷/۱
اینهمه برنامه 5 ساله نوشته اند و اجرا کرده اند. این برنامه ها چه چیزی رو برای مردم بهتر کرده اند ؟ کجاست نتیجه شش دوره اجرای این برنامه ها؟ متاسفانه تنها چیزی که مسئولین بلدند برنامه دادن است و تنها کاری که می کنند اجرا نکردن یا بد اجرا کردن همان برنامه است.
ناشناس۳۲۳۳۵۲۴۲۲:۵۹:۱۳ ۱۴۰۲/۷/۱
اصلا برنامه ای نیست. تعدادی از احکام را بنام برنامه دادند. از سازمان برنامه واقعا جای تعجب است.؟ یعنی یک کارشناس در آنجا نیست.
الیشا۳۲۳۳۷۶۹۱۰:۰۲:۱۳ ۱۴۰۲/۷/۲
سلام من یک پیشنهاد دارم و اون اینه که از خارج پزشک متخصص وارد کنیم بالاخص زبده هایشان را
ناشناس۳۲۳۳۱۶۸۱۴:۲۲:۳۸ ۱۴۰۲/۷/۱
پزشکی با رشتته های دیگه یه فرق اساسی داره و اون اینه که وقتی بازار کار نداشته باشه با افزایش ظرفیت اول اینکه کسی در ازمونهای ورودیش شرکت نمیکنه دوم اگرم شرکت کرد و ادامه داد و فارغ التحصیل شد کار نمیکنه چون رشته پر ریسک. و پر دردسری هست و اگر سطح درامد خوبی برای فرد ایجاد نکنه کسی واردش نمیشه الان بالای ۵۰ درصد ظرفیت های رشته های طب اورژانس، بیهوشی، اطفال، داخلی خالی میمونه.کار باید به دست کاردان سپرده بشه.
ناشناس۳۲۳۳۲۲۸۱۵:۳۶:۵۵ ۱۴۰۲/۷/۱
مگه میشه بااین همه کمبود پزشک بازار کار نداشته باشه خدایی ناکرده ازاین اوضاع نابسامان زی نفع که نیستید!
1۳۲۳۳۲۴۹۱۶:۰۴:۱۰ ۱۴۰۲/۷/۱
پزشکان دنبال پولی می گردند که در جیب مردم نیست .
ناشناس۳۲۳۴۲۳۱۱۹:۰۵:۳۷ ۱۴۰۲/۷/۲
این حرف شما از آثار به جون هم انداختن مردم توسط دولته،وگرنه پزشک دنبال حقشه.این حق یا در جیب مردمه یا دست دولت.
ناشناس۳۲۳۳۲۵۱۱۶:۰۵:۱۸ ۱۴۰۲/۷/۱
مافیای پزشکان حتی در برنامه هفتم هم نفوذ داره....
ناشناس۳۲۳۳۳۸۵۱۹:۳۳:۳۶ ۱۴۰۲/۷/۱
هیچ شغلی هم بر دیگری ارجح نیست یه جامعه باید درست اداره بشه تا همه چیز سر جای خودش باشه. الآن دکتر و مهندس و بقال و مکانیک و قصاب همه بیکارند چون پول نیست.
ناشناس۳۲۳۳۱۷۱۱۴:۲۴:۱۶ ۱۴۰۲/۷/۱
این بی عدالتی اختصاص به پزشکی ندارد و در بیشتر زمینه ها بیشتر امکانات در تهران است. چه اقتصادی، چه ورزشی، چه هنری و ... . حتی خیلی از افراد نخبه هم استان خود را رها می کنند و برای همیشه ساکن تهران می شوند. باید کاری کرد که استان های دیگر در پیشرفت سرعت بگیرند و خود را به تهران نزدیک کنند. اینطوری برای خود تهران هم بهتر است از نظر ترافیک و آلودگی هوا و قیمت اجاره و ...
ناشناس۳۲۳۳۲۰۹۱۵:۱۲:۲۰ ۱۴۰۲/۷/۱
شما بحث ماندگاری پزشکان رو حل کنید افزایش ظرفیت پیش کش . الان در بعضی رشته ها مثل قلب صندلی خالی هم وجود دارد. خیلی از متخصصین هم اینجا نمیمونن . چون جذابیتی براشون نداره و مهاجرت میکنن.
ناشناس۳۲۳۳۴۹۹۲۲:۲۳:۴۰ ۱۴۰۲/۷/۱
کجای دنیا پزشکان این مقدار تفاوت سطح دستمزد رو دارن وصغیر وکبیر به ریششون دکتر دکتر جان می بندن وتاکمربراشون خم میشن؟!؟
ناشناس۳۲۳۳۲۴۱۱۵:۴۶:۰۳ ۱۴۰۲/۷/۱
با این مقاله کوتاه و بدون پایه علمی و ندانستن اقل مشکل قاعدتا راه بجایی نخواهید برد ابتدا باید مشکل نظام سلامت را تببین کنید نیروی تخصصی پزشکی یکی از دهها موضوع مهم است چرا سایر مسایلی که برای ارائه خدمات سلامت به مردم مهم هستند را برنمی شمارید ایا با افزایش ظرفیت تخصصی بدون تامین زیرساختهای لازم مسئله خدمات حل می شود؟ ایا تجهیزات و لوازم مورد استفاده چه در کار اموزش تخصصی و چه در ارائه خدمت مهم نیستند؟
ناشناس۳۲۳۴۱۶۲۱۷:۲۶:۴۳ ۱۴۰۲/۷/۲
این مقاله عالمانه و با دقت نوشته شده است و باید رویکرد وزارتخانه مانند بسیاری از کشور های پیشرفته تربیت متخصص و فلوشیپ باشد دنیا به سرعت در حال تخصصی شدن است . و برخلاف ادعای مسئولین طی دو سال اخیر کمتر از ده درصد به ظرفیت تخصص اضافه شده که آن هم در رشته هایی است که ظرفیت قبل به علت سختی رشته و حقوق اندک هرساله مقدار زیادی از ظرفیت خالی می مانده و خالی می ماند.
ناشناس۳۲۳۳۲۹۲۱۷:۱۳:۰۳ ۱۴۰۲/۷/۱
پزشكي رو ميشناسم با تمام امكاناتي كه كميته امداد از ابتدايي تا دانشگاه در اختيارش گذاشت الآن پس از كسب تجربه هوس رفتن به اون ور آب كرده و آماده رفتن شده چرا ارگانهايي كه همچين كاري ميكنن ضمانت عدم خروج از اين گونه آدمها رو نميگيرن
ناشناس۳۲۳۳۳۳۵۱۸:۰۸:۴۷ ۱۴۰۲/۷/۱
باید فارغ التحصیلین دانشگاه های برتر کشور در رشته های مهندسی و پزشکی ممنوع الخروج شوند مانند نظامیان تا کسانی که قصد مهاجرت دارن در دانشگاه های دیگری درس بخوانند و دانشگاه های برتر برای افراد با غیرت ملی و عاشق خدمت به وطن بماند
ناشناس۳۲۳۳۳۷۸۱۹:۲۱:۳۰ ۱۴۰۲/۷/۱
اکثر متخصص ها از دکتر و پرستار و مهندس وکارشناس های دیگه فکر مهاجرت هستن !
ناشناس۳۲۳۳۳۸۲۱۹:۲۷:۲۷ ۱۴۰۲/۷/۱
علت اصلی عدم تکمیل ظرفیت کاهش زیاد پذیرش عمومی است درنتیجه بیشتر افرادی که بدنبال پزشکی هستند بخاطر پرستیژ ودرامد ان هستند لذا تخصصهای که درامدش کم می باشد یا کارزیاددارد راانتخاب نمی کنند . دانشجویان لیسانس علوم پزشکی می توانند این ظرفیت خالی راتکمیل کنند هم تجربه دارن هم علاقه ازانها تعهد بگیرند که فقط دراین تخصصها وارد شوند براحتی ظرفیت تکمیل وکمبود پزشک انهم باتجربه جبران می گردد
علي۳۲۳۳۵۱۹۲۲:۵۲:۱۹ ۱۴۰۲/۷/۱
امسال در آزمون پذيرش دوره تخصصي پزشكي حدود 2000 صندلي خالي ماند و متقاضي وجود نداشت.
ناشناس۳۲۳۳۵۲۲۲۲:۵۷:۲۷ ۱۴۰۲/۷/۱
چیزی که دولت بنام برنامه به مجلس داد در واقع برنامه نبود یک تعدادی از احکام آنهم باری به هر جهت بود.در برنامه باید مشخص شود یک عملیات از چه زمانی شروع می شود کی خاتمه پیدا می کند . قرار است در طی هر سال برنامه چه اتفاقی بیفتد. در پایان ۵ سال به کجا می خواهیم برسیم. چه ارتباطی بین برنامه ۵ ساله و احکام بالادستی وجود دارد چه ارتباطی بین این برنامه و بودجه سنواتی برای عملیاتی کردن آن وجود دارد. پاسخ هیچ. اصلا برنامه ای وجود ندارد.
1۳۲۳۴۱۴۲۱۶:۳۹:۵۲ ۱۴۰۲/۷/۲
همین امسال طبق آمار سازمان سنجش پزشکی از ۴۰۰ صندلی تخصص بیهوشی ۳۰۵ تا خالی مانده و کسی شرکت نکرده! حالا جای ۴۰۰ تا ظرفیت را بکنید ۷۰۰ تا باز هم خالی می ماندو هیچ مشکلی حل نمیشه‌ مشکل جای دیگری است.
yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های دیروز

    1. رسائی : ظریف هرهر می خندد و مجلس را مسخره می‌کند و می‌گوید قرار است من را عزل کنند!

    2. کلاهتان را قاضی کنید آقای میرسلیم !

    3. پزشکیان: نخواهیم گذاشت سفره و معیشت مردم دچار مشکل شود

    4. قالیباف: انتصاب ظریف غیرقانونی است/ دولت تدبیر کند

    5. ظریف به صحبت‌های قالیباف واکنش نشان داد

    6. ظریف: ترک میز مذاکره ضد منافع ملی است/ زمان حضور ترامپ در کاخ سفید باید منافع ملی خودمان را در نظر بگیریم

    7. وعده صادق۳ عملیاتی فراتر از تصور

    8. پاسخ احمد توکلی به توییت جنجالی با موضوع ناترازی انرژی

    9.  آتش بس؛ پیروزی یا شکست؟

    10. شادی لبنانی‌ها از اجرای آتش‌بس | تصاویری از خیابان های لبنان ببینید

    11. عارف: نمی‌خواهیم بگوییم در چه شرایطی دولت را تحویل گرفته‌ایم

    12. سناریوهای محتمل پاسخ ایران به اسرائیل چیست؟/ این مرد، فدایی روحانی و دشمن پزشکیان شد!/ خطری که مذاکرات را تهدید می‌کند

    13. مقصر زیان‌ انباشته ایران‌خودرو کیست: بخش خصوصی یا دولت؟

    14. حواشی اولین نشست خبری قالیباف در قامت ریاست مجلس؛ توصیه باظرافت به ظریف!  

    15. آ ن روی سکه غرب

    16. افشاگری علی ربیعی از مقاومت چند نفر در شورای عالی فضای مجازی برای رفع فیلترینگ

    17. واکنش ظریف به حرف های قالیباف درباره غیرقانونی بودن انتصابش

    18. جایی برای صهیونیست‌ها امن نیست !

    19. تاکید فرمانده کل قوا بر افزایش آمادگی و توان رزم نیروهای مسلح

    20. ساحل فریدونکنار آزاد شد

    21. اسلامی: سطح غنی‌سازی طبق برنامه حداکثر ۶۰ درصد است/بخواهند فشار بیاورند جواب‌ معکوس می‌گیرند

    22. قالیباف: از آتش بس در لبنان استقبال می‌کنیم/ موضوع مسکن را در کشور رها نکنید

    23. کنایه محسن رضایی به اسرائیلی ها پس از قبول آتش بس

    24. انتقام سخت یک گردشگر از یک بستنی فروش در ترکیه

    25. با این کار خیال همه راحت می شود

    پربحث‌های هفته

    1. پایتخت جدیدایران؛ شهری غیر از شهرهای مهم !

    2. تکرار بازی سیاسی با مذاکره؟!

    3. مکالمه خيالي «جک» و «آرش»، فرداي تحقق بازدارندگي هسته ای!

    4. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

    5. بازگشت روحانی به سیاست با پرواز در خواب/ نسخه‌ جدید لاریجانی/ ادعای تازه درباره تابعیت فرزندان ظریف

    6. ورود کاروان‌های عظیم غذایی به پایگاه «عین‌الاسد»/ این اقدام آمریکا نشانه‌ای از آغاز جنگ است؟

    7. فمینیسم ایرانی و عبور از سکولاریسم

    8. بدهکاران، طلبکار شدند!

    9. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

    10. رسائی : ظریف هرهر می خندد و مجلس را مسخره می‌کند و می‌گوید قرار است من را عزل کنند!

    11. چرا اروپا دنبال آغاز مجدد گفت‌وگوها با ایران است؟

    12. کلاهتان را قاضی کنید آقای میرسلیم !

    13. پزشکیان: نخواهیم گذاشت سفره و معیشت مردم دچار مشکل شود

    14. مذاکره؛ نه تابو نه هدف / سالاد جلایی‌پور برای دولت/ هنوز ماه عسل شماست آقای عارف!

    15. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

    16. چند نکته درباره تعامل عبدالحمید با دولت/ آیا پزشکیان همه صداهای اطراف خود را می‌شنود؟/ اولین قطعنامه فصل مدارا

    17. یارانه‌ها واریز شد

    18. دختر صفدر حسینی در دولت پست گرفت / فاطمه حسینی کیست؟

    19. قالیباف: انتصاب ظریف غیرقانونی است/ دولت تدبیر کند

    20. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

    21. امام جمعه اردبیل: امارات هیچ سندی بر مالکیت ۲ جزیره «آریانا» و «زرکوه» ندارد

    22. روایت عجیب حسن روحانی از نامزدی اش در انتخابات/ خواب سیدمحمد خاتمی را دیدم!/ خاتمی را زیر بالم گرفتم و به آسمان بردم!

    23. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

    24. با این کمدی ها حال ما خوب نمی شود!

    25. رهبر انقلاب: حکم اعدام نتانیاهو باید صادر شود/ بسیجی ایرانی یقین دارد روزی رژیم‌صهیونیستی را از بین خواهد برد

    آخرین عناوین