نمایشگاهی رنگارنگ از دفاع

  4020709096

هرساله به‌مناسبت بزرگداشت هفته دفاع مقدس، برنامه‌های متعدد و متنوعی در سازمان‌ها و نهادهای مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و هنری تدارک دیده می‌شود. برنامه گفت‌وگومحور با حضور رزمنده‌ها و فرماندهان هشت سال دفاع‌مقدس تدارک دیده شد؛ برنامه‌هایی که تلاش می‌کند مخاطب امروز را با بخشی از آنچه در آن روزگار گذشت آشنا کند؛ حال این‌که چقدر به مقصود می‌رسند، جای بررسی دارد.

نمایشگاهی رنگارنگ از دفاع

امسال یکی از برنامه‌هایی که از شبکه پنج سیما برای اولین‌بار پخش شد، برنامه گفت‌وگومحور «رنگ دفاع» به کارگردانی مینو خانی، پژوهشگر حوزه هنر دفاع‌مقدس است. در هر قسمت از این برنامه ۱۰قسمتی، یک هنرمند حوزه تجسمی که آثاری با موضوع دفاع‌مقدس دارد، معرفی می‌شود و اساتید هنر دانشگاه‌های کشور درباره هنرمند و آثارش اظهارنظر می‌کنند. خانی قبلا درباره این شکل از کار گفته بود: «می‌خواستم کیفیت و جایگاه هنرمندان فقط نظر من به‌عنوان کارگردان و پژوهشگر نباشد؛ برای همین از نظر اساتید هنر در دانشگاه‌ها مدد گرفتم تا آنها نیز درباره هنر در دهه۶۰ و هم درباره آثار هنرمندان اظهارنظر کنند.» آنچه رنگ دفاع را حائز‌اهمیت کرده است نه فقط شناساندن هنرمندان دوره‌های مختلف همچون عبدالحمید قدیریان و محمد خزایی از هنرمندان نسل اول که همزمان با جنگ آثار نقاشی و گرافیک خلق کردند، یا حسین عصمتی و مینا صدری که بیشتر فعالیت‌شان طی دو دهه اخیر بوده است، بلکه نشان دادن آثار نقاشی چهار دهه با موضوع دفاع‌مقدس در سبک‌های مختلف از هنرمندانی است که طی این چهار دهه موضوع دفاع‌مقدس را بر بوم خود نشانده‌اند و اغلب این آثار با شناسنامه (نام هنرمند و نام اثر و سال و تکنیک آن) و همچون یک نمایشگاه نقاشی و گرافیک ارائه شده است. برای همین گرچه به نظر می‌رسد جای هنرمندان نسل اول و بنیانگذاران هنر تجسمی دفاع‌مقدس در این برنامه خالی است، آثار چشم‌نواز و تاثیرگذارشان بر قاب تلویزیون بر ارتقای بصری مخاطب و مهم‌تر از این به آگاهی او در نقش و جایگاه هنر نقاشی و گرافیک و تلاش پرثمر این هنرمندان در دهه پرالتهاب جنگ می‌افزاید؛ خصوصا که بسیاری از این آثار موشن‌گرافی شده و بر چشم‌نواز‌بودنش افزوده شده است.  بنا بر آنچه در برنامه می‌گذرد، به نظر می‌رسد رنگ دفاع بازخوانی جنگ هشت ساله از دریچه هنر است، چراکه جنگ تحمیلی برای هنرمندان همچون رزمندگان تحمیلی نبود و برای دفاع از وطن، قلم بر بوم می‌زدند تا آنها نیز به سهم خود در دفاع از خاک و سرزمین نقش‌شان را ایفا کرده باشند؛ همچون هنرمندان جوان‌تر که آنها نیز همین احساس مسئولیت را دارند؛ به قول مرحوم دکتر حبیب‌‌ا... صادقی، هنرمندان دفاع مقدس، «هنرمندان خویش‌فرما»یی هستند که بوم و قلم، سلاح‌شان است. 

yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. تکرار بازی سیاسی با مذاکره؟!

  3. باز هم در باغ سبز !

  4. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  5. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  6. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

  7. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  8. بدهکاران، طلبکار شدند!

  9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  10. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  11. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

  12. آواز خواندن یک روحانی با تک نوازی ویولون

  13. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  14. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  15. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  16. درد بیمار و ناز طبیبان !

  17. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  18. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  19. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  20. چند نکته درباره تعامل عبدالحمید با دولت/ آیا پزشکیان همه صداهای اطراف خود را می‌شنود؟/ اولین قطعنامه فصل مدارا

  21. یارانه‌ها واریز شد

  22. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  23. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  24. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  25. فمینیسم ایرانی و عبور از سکولاریسم

آخرین عناوین