مذاکرات مصر و رژیم صهیونیستی درباره منطقه مرزی مشترک

  4021017043

یک منبع آگاه مصری از مذاکرات میان قاهره و تل‌آویو درباره امنیت منطقه مرزی مشترک و اجرای بندی مربوط به توافقنامه کمپ دیوید خبر داد.

مذاکرات مصر و رژیم صهیونیستی درباره منطقه مرزی مشترک

به گزارش ایسنا، مذاکرات میان مسئولان امنیتی مصر و مسئولان رژیم صهیونیستی که از حدود دو هفته پیش از طریق کمیته نظامی و امنیتی مشترک میان دو طرف ادامه دارد، درخصوص درخواست مسئولان رژیم صهیونیستی برای احیای یک پروژه قدیمی درباره تحقق امنیت در نوار مرزی میان استان سینای شمالی و نوار غزه و منطقه مرزی بین مصر و اراضی اشغالی است.

یک منبع مصری اعلام کرد، مسئولان امنیتی رژیم صهیونیستی از حدود دو هفته پیش مذاکراتی با مسئولان مصری دارند. این همزمان با میانجی‌گری قاهره بین تل آویو و گروه‌های مقاومت فلسطین در نوار غزه است.

براساس گزارش سایت العربی الجدید، طرحی که رژیم صهیونیستی به دنبال احیای آن است در اواخر دوره حکمرانی حسنی مبارک، رئیس جمهور مخلوع مصر درباره اقدامات امنیتی در طول نوار مرزی مطرح شد. این اقدامات شامل گسترش ایجاد برج‌های مراقبتی و نصب دوربین‌های مداربسته پیشرفته در نوار مرزی است. همچنین شامل نصب سنسورهایی در زیر زمین در طول نوار مرزی با نوار غزه با هدف مقابله با تونل‌های ایجاد شده بین رفح مصر و فلسطین است.

این منبع تأکید کرد: مذاکرات درباره این طرح میان مسئولان دستگاه‌های امنیتی دو طرف وارد مرحله پیشرفته‌ای شده بود اما به دلیل مخالفت مصر با صدور بیانیه‌هایی برای طرف اسرائیلی درباره هرگونه نقضی در این منطقه متوقف شد. مصر معتقد است که این یک مسئله حاکمیتی است که اسرائیل نباید در آن به صورت مستقیم دخالت کند. پیشنهاد اسرائیل این بود که سنسورهایی در زیر زمین و ابزارهای تکنولوژی مدرن دیگری در نوار مرزی بر روی زمین نصب شود اما مصر با این مسئله مخالفت کرد. بر اساس این پیشنهاد تل‌آویو می‌توانست از هواپیماهایی برای هدف قرار دادن مناطقی که در آنجا اعلام خطر شده و ممکن است در داخل اراضی مصر باشد، استفاده کند.

به گفته این منبع، رژیم صهیونیستی مجددا صحبت درباره احیای این طرح را مطرح کرده است و هدف این رژیم استفاده از فشارهای آمریکا بر قاهره برای تسریع در پایان عملیات نظامی در نوار غزه و برخی انگیزه‌های اقتصادی در سایه وخامت وضعیت اقتصادی مصر و نیاز این کشور به حمایت‌های مالی است.

سه هیات از شاباک همراه با مسئولان نظامی و امنیتی کابینه رژیم صهیونیستی در طول دو هفته گذشته به قاهره سفر کرده‌اند. یک هیات مصری نیز برای تکمیل مذاکرات درباره این طرح به تل‌آویو سفر کرد.

اظهارات بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی درباره لزوم سیطره بر محور فیلادلفیا در طول نوار مرزی بین مصر و نوار غزه انعکاس ناکام ماندن مذاکرات میان دو طرف درباره این طرح بود. مذاکرات میان قاهره و تل‌آویو گسترده است و شامل موضع موسسات اصلی مصر است که با کوچاندن فلسطینی‌ها در نوار غزه و انتقالشان به مصر مخالف هستند. بخشی از این مذاکرات درباره روز بعد از جنگ در غزه است که شامل مذاکرات درباره وضعیت امنیتی است که تأثیراتی بر مصر یا اراضی اشغالی خواهد گذاشت.

رژیم صهیونیستی از آغاز جنگ خود علیه غزه در هفتم اکتبر صحبت درباره اشغال مجدد نوار مرزی میان نوار غزه و مصر یا همان محور فیلادلفیا را متوقف نکرده‌ است.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی اخیرا گفت: منطقه محور فیلادلفیا باید تحت کنترل اسرائیل باشد. اسرائیل در تمام جبهه‌ها می‌جنگد و این جنگ تا زمان پیروزی ماه‌ها طول می‌کشد.

عبدالله الاشعل، معاون سابق وزیر خارجه مصر در واکنش به سفرهای هیئت‌های رژیم صهیونیستی به قاهره گفت: این سفرها ممکن است به خاطر هماهنگی باشد و برای اینکه مصر احساس نکند که اسرائیل آن را فریب داده است. تفاوتی میان مصلحت وطن که ایجاب می‌کند از مقاومت حمایت کند و محاسبات نظامی که چه بسا ایجاب می‌کند قاهره به دنبال توافق با اسرائیل و آمریکا باشد، وجود دارد.

شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی جمعه اعلام کرد که هیاتی از شاباک برای بررسی عملیات احتمالی ارتش رژیم صهیونیستی در رفح به مصر رفت.

مختار الغباشی، معاون رئیس مرکز عربی پژوهش‌های سیاسی و استراتژیک گفت: مصر به هیچ وجه با عملیات نظامی در این منطقه یا حتی در محور فیلادلفیا موافق نیست. مداخله ارتش اسرائیل در این منطقه با خطرات همراه است. اگر این درخواست مطرح شود یا حتی درباره سیطره اسرائیل بر محور فیلادلفیا صحبت شود، قاهره به شدت با آن مخالف خواهد بود.

طلال عوکل، نویسنده فلسطینی نیز گفت: اگر اسرائیل قادر بود بدون موضع مصر چنین عملیاتی انجام دهد، هیاتی را به قاهره نمی‌فرستاد. قاهره با چنین عملیاتی در مرزهای خود موافقت نمی‌کند. زمان برای ارتش اسرائیل در حال تمام شدن است.

همچنین عصام عبدالشافی، استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل گفت: صحبت درباره لزوم سیطره اسرائیل بر محور صلاح الدین (فیلادلفیا) نقض متن معاهده کمپ دیوید بین مصر و اسرائیل است. اشغال مجدد آن به معنای اشغال بخشی از سینا توسط اسرائیل است چرا که این محور جزو منطقه «د» است و این یک منطقه خالی از سلاح و تحت نظارت نیروهای بین‌المللی است. با این حال نیز این منطقه رسما جزو اراضی مصر است.

محور فیلادلفیا به عنوان یک منطقه حائل شناخته می‌شود و در معاهده صلح میان مصر و رژیم صهیونیستی که سال ۱۹۷۹ امضا شد نیز به عنوان منطقه حائل درج شده‌ است. عرض محور فیلادلفیا از چند صد متر تجاوز نمی‌کند. طول آن نیز ۱۴.۵ کیلومتر از دریای مدیترانه تا گذرگاه کرم ابوسالم است.

بر اساس پروتکلی که مصر با رژیم صهیونیستی امضا کرده، ۷۵۰ سرباز مصری در این منطقه مستقر شده‌اند. سپتامبر ۲۰۰۵ بعد از ۱۸ ماه مذاکرات، مصر و رژیم صهیونیستی توافق فیلادلفیا را امضا کردند که اجازه حضور نیروهای مصری با سلاح سبک را در این منطقه می‌دهد.