به گزارش خبرنگار میراثآریا، آیین افتتاحیه هشتمین جشنواره بینالمللی صنایعدستی و هنرهای سنتی فجر (سرو سیمین ۸) با حضور علی دارابی قائم مقام وزیر و معاون میراثفرهنگی، مریم جلالی معاون صنایعدستی، سعد القدومی رئیس شورای جهانی صنایعدستی، مهمانان خارجی دیگر و جمعی از هنرمندان صنایعدستی جمعه ۲۷ بهمن ماه ۱۴۰۲ در مجموعه فرهنگی، هنری برج آزادی برگزار شد.
در بخشی از این مراسم علی دارابی قائممقام وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و معاون میراثفرهنگی کشور با تبریک اعیاد شعبانیه و خیرمقدم به مهمانان خارجی و خوشامدگویی به فعالان و هنرمندان صنایعدستی، افزود: امیدوارم که در سایه تلاش و همت شما حال صنایعدستی هر روز خوبتر از قبل شود.
او جشنوارهها را محلی برای رقابت، گفتوگو، تعامل، آشنایی، بازاریابی و داد و ستد و فرصتی برای انتقال تجارب و آموزش دانست و ابراز امیدواری کرد که این جشنواره به اهداف خود برسد.
دارابی با بیان اینکه صنایعدستی حاصل روح ملتها و دستاوردهای هنرهای آموخته از نسلی به نسل دیگر است، ادامه داد: صنایعدستی تنها کالایی برای مبادله نیست. بلکه هنر حیات فرهنگی و ویژگیهای هنر و تمدن یک ملت است که از این طریق مبادله میشود. به عبارت دیگر صنایعدستی امروز میراثفرهنگی نیاکان و گذشتگان ما محسوب میشود.
معاون میراثفرهنگی با اشاره به اینکه صنایعدستی، تجلیگاه فرهنگ مردمان این سرزمین و دانایی ایرانیان در همسو کردن زندگی خود با محیط اطرافشان بوده است، افزود: صنایعدستی خود، میراث ناملموسی است که میتوان با بررسی در معانی نهفته در آن، ریشههای صنعت در این سرزمین را نظاره و وجود طیف گسترده و پرشمار و متنوعی از انواع صنایعدستی در ایران را مشاهده کرد .
قائممقام وزیر میراثفرهنگی با بیان اینکه ایران به صورت تاریخی سرزمینی صنعتی بوده است، افزود: صنایعدستی اقتصاد هویتبنیان، فراگیر، متنوع، ارزان، مولد، اشتغالزا و امنیتآفرین است. صنعت، هنر و حرفهای که از خانه تا کارخانه را در بر میگیرد.
دارابی ادامه داد: از ۴۰۰ رشته صنایعدستی در جهان ۲۹۹ رشته در ایران وجود دارد که بیانگر تنوع، فراگیری و گستردگی است.
او با بیان اینکه در دولت سیزدهم گامهای بزرگی برای حمایت و تقویت صنایعدستی برداشته شده است به تدوین سند ملی صنایعدستی که در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی است اشاره کرد و ادامه داد: حمایت از صنایعدستی در سند بالادستی نظام که به تأیید مقام معظم رهبری رسیده قرار گرفته و در برنامه هفتم، تکالیف و احکامی برای آن تعریف شده است.
محول کردن مسئولیت ارزشیابی هنرمندان صنایعدستی و هنرهای سنتی به وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و ابلاغ آن توسط رئیسجمهوری، ابلاغ بیمه بیش از ۸ هزار نفر از فعالان صنایعدستی، اعطای ۵۹۵ گواهینامه مهر اصالت ملی به محصولات ایرانی با تشکیل شورای داوری، دریافت ۳۸ گواهینامه مهر اصالت بینالمللی از طریق شورای جهانی صنایعدستی، ابلاغ دولت به همه نهادها و دستگاهها مبنی بر اهدای صنایعدستی بهعنوان هدیه به مقامات داخلی و خارجی از صنایعدستی، دستور رییسجمهوری به وزارت کشور و دستگاههای ذیربط بهمنظور برپایی بازارچههای دائمی صنایعدستی و برپایی بیش از ۱۴۰۰ نمایشگاه در نوروز ۱۴۰۲ از دیگر نکات مورد اشاره دارابی در این مراسم بود.
معاون میراثفرهنگی به بایستههای پیشروی صنایعدستی اشاره کرد و افزود: صنایعدستی و هنرهای سنتی اگر بخواهد به جایگاه و منزلت ویژه خود دست یابد نیازمند مشارکت گسترده اهالی و دست اندرکاران این بخش برای تحقق برنامهها و سیاستهای مدنظر است.
او با بیان اینکه صنایعدستی باید سهم خود را در اقتصاد کشور و نیز اقتصاد جهانی به صورت عملیاتی تعریف کند، ادامه داد: کاربردی کردن صنایعدستی و پیوند آن با زندگی روزمره مردم در عین حفظ اصالت آن، تجاریسازی، توجه ویژه به صنعت بستهبندی و صادرات، شبکهسازی گسترده و بازاریابی از دیگر اقدامات و اولویتهای پیش رو است.
دارابی تاکید کرد: صنایعدستی باید امر آموزش، تبلیغ، اطلاعرسانی و معرفی را به مثابه راهبرد خود قرار دهد و برای آن پیوست و راهنمای عملی با تخصیص بودجه و اعتبارات لازم را مدنظر قرار دهد.
او در ادامه با بیان اینکه برپایی جشنوارهها و نمایشگاههای داخلی و خارجی را باید در صدر مأموریتهای صنایعدستی قرار گیرد، ادامه داد: امروزه جشنوارهها و نمایشگاهها نقش مهمی در دیپلماسی عمومی، توسعه روابط و مناسبات جهانی، ایجاد امید و نشاط اجتماعی و معرفی فرهنگی و هنر اصیل ایران و میراث تمدن کهن ایران عزیز دارد.
معاون میراثفرهنگی در بخش پایانی صحبتهای خود به قدمت بیش از ۷ هزار سال تاریخ ایران، سابقه یک میلیون سال سکونت بشری، رتبه پنجم جهانی در ثبت میراث ناملموس و جزو ۱۰ کشور برتر دنیا در ثبت میراث ملموس کشور اشاره کرد و استفاده از این داشتهها و ظرفیتها را مورد تاکید قرار داد.