چین: محور گروه‌۲۰ درباره اقتصاد است، نه ژئوپلیتیک

  4021203030

وزارت خارجه چین اعلام کرد هدف از نشست گروه ۲۰ بحث در مورد همکاری‌های اقتصادی جهانی است و نباید به‌عنوان بستری برای تشدید اختلافات ژئوپلیتیکی مورد سوءاستفاده قرار گیرد.

چین: محور گروه‌۲۰ درباره اقتصاد است، نه ژئوپلیتیک

به گزارش ایسنا، این نشست بین دولتی که روز چهارشنبه در ریودوژانیرو برزیل آغاز به کار کرد، به‌عنوان اولین کنگره بزرگ وزرای خارجه کشورهای مهم جهان در سال جاری میلادی عمل خواهد کرد.

وب‌سایت گروه ۲۰ برزیل چندین موضوع را فهرست کرده است که باید مورد بحث قرار گیرد، از جمله «وضعیت در خاورمیانه و حمله روسیه در اوکراین» - مسائلی که به گفته آن باعث نگرانی بین‌المللی «در مورد بحران انسانی و پیامدهای ژئوپلیتیکی و اقتصادی درگیری‌ها شده است.»

با این حال، به گفته وزارت خارجه پکن، که روز چهارشنبه بیانیه‌ای از طریق سخنگوی این وزارتخانه مائو نینگ صادر کرد، چنین موضوعاتی هرگز در حیطه اختیارات گروه ۲۰ نبوده است.

به گزارش راشا تودی، مائو نینگ در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «گروه ۲۰ مجمع برتر همکاری‌های اقتصادی بین‌المللی است، نه بستری برای حل و فصل مسائل ژئوپلیتیکی و امنیتی. این یک اجماع جی۲۰ است.» او افزود که انتظار دارد نشست وزرای خارجه «به رشد اقتصاد جهانی کمک کند.»

اوایل روز چهارشنبه، مسکو مخالفت خود را مبنی بر اینکه امنیت اوکراین بخشی از دستورکار نشست گروه بیست است، صادر کرد و در بیانیه‌ای که از سوی وزارت خارجه این کشور منتشر شد، گفت این موضوع برای گروه ۲۰ «غیر اصلی» است.

وزارت خارجه مسکو در وب‌سایت خود اعلام کرد: «هیئت روسی در نظر دارد توجه ویژه شرکای خود را به غیرقابل قبول بودن سیاسی شدن گروه ۲۰ جلب کند، گروهی که بر اساس مأموریت خود، به‌شکلی خاص درباره چالش‌های اجتماعی و اقتصادی طراحی شده است.»

در ادامه بیانیه مذکور آمده است که گنجاندن «مسئله اوکراین» که به گفته مسکو «به تحریک غرب در دستورکار گروه ۲۰ قرار گرفته است» تنها می‌تواند به‌عنوان عامل «مخرب» تفسیر شود.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه برای این مراسم که قرار است آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا هم در آن شرکت کند، به برزیل سفر کرده است. با این حال، هیچ ملاقات رسمی بین دیپلمات‌های ارشد این دو کشور برنامه‌ریزی نشده است.

در آخرین نشست گروه ۲۰ در هند که سپتامبر برگزار شد، این گروه بیانیه‌ای صادر کرد ولی در آن مسکو را بابت حمله به اوکراین محکوم نکرد، اما رنج انسانی ناشی از جنگ در آن برجسته شد و از همه طرف‌ها خواست استفاده از قوه قهریه در این جنگ را محدود کنند. لاوروف در آن زمان این بیانیه را ستود.

در همین حال لاوروف در گفت‌وگو با روزنامه برزیلی «او گلوبو» (O Globo) که چهارشنبه منتشر شد، گفت: «روسیه آماده حل و فصل مسالمت‌آمیز مناقشه است» اما تا زمانی که «سیاست‌های روس‌هراسی» در کی‌یف و غرب‌جمعی کنار گذاشته نشود، «تصمیم‌های مسکو بر اساس منافع ملی ما خواهد بود.»

در اولین روز نشست وزیران خارجه گروه ۲۰، برزیل هم‌زمان با آغاز ریاست بر این گروه از «فلج شدن» شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد جنگ در غزه و اوکراین که در آن اختلافات عمیق جامعه بین‌المللی به نمایش گذاشته شد، انتقاد کرد و خواستار اصلاحات در سازمان ملل و سایر نهادهای چندجانبه شد.