۲۰ درصد دختران دهه ۶۰ تا سال ۱۴۳۰ مجرد می‌مانند

  4021212018 ۳۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۹ تکراری یا غیرقابل انتشار

مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: برآورد می‌شود در سال ۱۴۳۰ خورشیدی یک پنجم دختران دهه ۶۰ یعنی حدود ۲۰ درصد این قشر که به سن ۵۰ سال می‌رسند، مجرد خواهند بود.

۲۰ درصد دختران دهه ۶۰ تا سال ۱۴۳۰ مجرد می‌مانند

به گزارش خبرنگار ایرنا، حوزه دستیار رییس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی و مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی نشستی با عنوان «بررسی تجربه زیسته دختران دهه ۶۰ با نگاهی بر قوانین مصوب مرتبط» را با حضور کارشناسان حوزه جمعیت و خانواده در نهاد ریاست جمهوری برگزار کردند تا به واکاوی مشکلات دختران مجرد متولد دهه ۶۰ بپردازد.

سکینه سادات پاد دستیار رییس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی در این نشست از اینکه برخی از قوانین برای دختران دهه ۶۰ نسبتی با عدالت ندارد، انتقاد کرده بود. مشروح سخنان پاد را می توانید در لینک زیر بخوانید:

پاد: برخی مصوبات برای دختران دهه ۶۰ نسبتی با عدالت ندارد

محمدرضا زهرایی عضو کارگروه مسائل اجتماعی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی، احمد غیاث وند، جامعه شناس و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، احمد دراهکی عضو هیات علمی و مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی، رقیه سادات مومن، دکتری مطالعات زنان و هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع)، حجت الاسلام مهدی عباسی، هیات علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث و رئیس میز تحکیم خانواده و تبلیغات حوزه علمیه قم، الهه خدادادی، دکتری مطالعات زنان و پژوهشگر حوزه خانواده، خدیجه زارعی، دانش پژوه فلسفه تعلیم و تربیت از کارشناسان حاضر در این نشست بودند:

بخش چهارم این نشست به اظهارات احمد دراهکی عضو هیات علمی و مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی اختصاص دارد که معتقد است الگوی همسرگزینی در ایران دستخوش تغییر شده است:

احمد دراهکی عضو هیات علمی و مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی در این نشست گفت: در موضوع تجرد دختران، بحث عمومیت ازدواج برای جوانان مجرد مطرح می‌شود و اینکه چه مسایلی باعث شده ازدواج از عمومیت بیفتد.

وی با بیان اینکه وقتی از واژه ازدواج استفاده می‌شود، واژه دیگری به نام بازار ازدواج به ذهن می رسد، اظهار داشت: بازار ازدواج مشخصه معلول است و اینکه بازار جایی است که عرضه و تقاضا شکل می گیرد. ازدواج هم بازاری است که در آن عرضه و تقاضا است. عرضه در جامعه ما اینطور است که زن عرضه می کند و مرد تقاضا می کند؛ یعنی تا تقاضای مرد وجود نداشته باشد، زن نمی تواند اقدامی کند.

این استاد جمعیت شناسی با طرح این موضوع که باید بررسی شود چه تغییراتی در بازار ازدواج رخ داده که در آینده می تواند از نظر جمعیتی و حمایت های اجتماعی برای جامعه مسئله ساز شود، گفت: در علم جمعیت‌شناسی دنیا ۳۰ سالگی به عنوان یک برش شناخته شده است؛ سی سالگی برشی به لحاظ جمعیتی است که به محض عبور از سی سالگی، بخصوص دختران، شانس ازدواج آنها یا احتمال ازدواج آنها به شدت کاهش پیدا می‌کند.

دراهکی توضیح داد: احتمال اینکه یک دختر در سن ۳۰ تا ۳۴ سالگی ازدواج کند، نصف احتمال ازدواج دختر در سن ۲۵ تا ۳۰ سالگی است یا احتمال اینکه دختری در سن ۳۵ تا ۴۰ سالگی ازدواج کند، یک پنجم دختری است که در سن ۲۵ تا ۳۰ سالگی است.

در دهه ۵۰ خورشیدی۸۰ درصد دختران ایرانی تا سن ۲۵ سالگی ازدواج کرده بودند

مدیر گروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی با طرح این پرسش که چه اتفاقی افتاده که الگوی همسرگزینی در ایران تغییر پیدا کرده است، اظهار داشت: ما باید دنبال علل باشیم؛ داده‌های آماری نشان می‌دهند در دهه ۵۰ خورشیدی۸۰ درصد دختران ایرانی تا سن ۲۵ سالگی ازدواج کرده بودند در حالی که در سال ۱۳۹۵ یعنی آخرین سرشماری رسمی یک میلیون و ۴۳۰ هزار نفر از دختران ایرانی تا سن ۲۵ سالگی ازدواج نکرده بودند.

مردان تمایلی به ازدواج با همسن خود ندارند

مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی در بیان دلایلی که ازدواج دختران را به تاخیر می اندازد اظهار داشت: امروز آن تقاضایی که از سوی مردان باید صورت پذیرد، کاهش یافته است. مردان، نه در ایران که در دنیا، با دخترانی ازدواج می‌کنند که از آنها جوان‌تر هستند؛ با دخترانی ازدواج می‌کنند که چهار تا پنج سال از مردان کوچکتر هستند.

دراهکی با بیان اینکه مردان تمایلی به ازدواج با همسن خود ندارند، افزود: مردی که سن او افزایش یافته با دختری ازدواج نمی‌کند که در گروه سنی ۳۰ سالگی به بالاست و به همین دلیل عبور از مرز ۳۰ سالگی شانس ازدواج را برای دختران کاهش می‌دهد.

این استاد جمعیت شناسی یادآور شد: نکته‌ای که اینجا اهمیت دارد، این است که در گذشته به لحاظ جمعیتی مرگ مادران بالا بود و در کنار آن زنان بیوه نیز در جامعه وجود داشتند؛ هرچند آمار طلاق پایین بود ولی زنان بیوه تمایلی به ازدواج مجدد نداشتند و اگر بچه داشت و بیوه می‌شد با همین شرایط می‌ماند و فرزند خود را بزرگ می‌کرد.

وی افزود: در گذشته مردانی که بیوه می‌ماندند، با دخترانی ازدواج می‌کردند که در گروه سنی سی سال به بالا بودند.

تغییر در الگوی سنی ازدواج مردان ریسک ازدواج یا مخاطره ازدواج را برای زنان پایین می آورد

وی با یادآوری اینکه همانقدر که طلاق افزایش پیدا کرده ازدواج مجدد هم افزایش پیدا کرده است، افزود: البته باید گفت یک مسئله فرهنگی نیز در جامعه رخ داده و آن ازدواج با زنانی است که طلاق گرفتند؛ یعنی ازدواج مجدد هم افزایش یافته است که موجب می شود عمومیت ازدواج کاهش یابد.

دراهکی ادامه داد: مواردی از این دست باعث می شود شانس ازدواج برای دخترانی که از مرز ۳۰ سالگی عبور کرده اند، پایین بیاید و این شانس در گروه های دیگر افزایش یابد.

عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی اظهار داشت:‌ یکی از جمعیت‌شناسان بیان می کند تغییر در الگوی سنی ازدواج مردان ریسک ازدواج یا مخاطره ازدواج را برای زنان پایین می آورد.

روابط پیش از ازدواج سبب تقدس زدایی از امر ازدواج شده است

مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه به تحولات فرهنگی در جامعه طی دهه های اخیر اشاره کرد و گفت: مطالعات نشان می‌دهد روابط دختر و پسر قبل از ازدواج بخصوص روابط پیشرفته دو سال میانگین سن ازدواج را افزایش داده است.

دراهکی تاکید کرد: روابطی که در بین دختر و پسر در حال شکل گیری است، سبب تقدس زدایی از ازدواج در جامعه می شود در حالی که معتقدم برخی مفاهیم باید مقدس باشد همانطور که ازدواج یا مادری مقدس بوده است.

این استاد جمعیت شناسی با بیان اینکه فرهنگ جدید، چنین مفاهیمی را از حالت عرف و مقدس بیرون می آورد، اظهار داشت:‌ اگر از نسل جوان بپرسید، می‌گویند چرا باید ازدواج مقدس باشد؟ چه کسی گفته مادری مقدس است؟ این باعث می شود این روابط خارج از ازدواج تمایل مردان را به ازدواج کاهش می دهد.

نخستین تاثیری که افزایش سن ازدواج بخصوص برای دختران در آینده دارد، افزایش تجرد است که شانس ازدواج دختران ۳۰ سال به بالا را افزایش می دهد

وی با بیان اینکه شاید دخترانی که وارد این روابط می شوند تمایل به ازدواج داشته باشند، گفت: دختر و پسری با هم روابط دوستی می‌گیرند که همسن هستند اما در زمان ازدواج مردها با دخترانی ازدواج می کنند که از نظر سنی کوچکتر هستند و در اینجا سن ازدواج دختر افزایش می یابد و مرز ۳۰ سالگی را رد می کند.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی تاکید کرد: نکته اصلی در سیاست ها این است که به برش سی سالگی برای دختران توجه کنیم و اینکه چه چیزی باعث می‌شود که سن ازدواج برای دختران افزایش می یابد.

دراهکی افزود: نخستین تاثیری که افزایش سن ازدواج بخصوص برای دختران در آینده دارد، افزایش تجرد است که شانس ازدواج دختران ۳۰ سال به بالا را افزایش می دهد.

وی توضیح داد: وقتی الگوهای همسرگزینی را بر اساس شانس ازدواج بررسی می کنیم، احتمال اینکه در سال ۱۴۳۰ خورشیدی یک پنجم دختران دهه ۶۰ که به سن ۵۰ سال می رسند مجرد باشند، زیاد است. یعنی احتمال اینکه بیش از ۲۰ درصد اینها مجرد بمانند وجود دارد.

این استاد جمعیت شناسی تاکید کرد: ما نباید مردان و زنان را در بازار ازدواج از هم جدا ببینیم. اینها دو چیز به هم پیوسته هستند. ازدواج مثل بازار است و باید مشخصه های آن را بدانیم تا بتوانیم سیاست گذاری درستی داشته باشیم.

 

 
 
  
  
 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۴۰۳۱۱۳۱۱:۴۲:۴۱ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
در مملکت ایران با این همه ثروت میلیون ها جوان به خاطر فقر و درآمد کم و مخارج بالا نمی توانند ازدواج کنن. خسته شدیم به خدا 37 سال سن داریم و هنوز مجردیم.
ناشناس۳۴۰۳۳۲۰۱۳:۴۷:۲۶ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
بسیاری از این مجرد ماندن ها ریشه در مشکلات فرهنگی ونگاه غلط به ازدواج هستش. این همه تجملات در مراسمات عروسی ومبالغ عجیب برای مهریه چه وجهی داره؟
ناشناس۳۴۰۳۸۵۵۲۱:۳۶:۰۸ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
آره. اجاره یک سقف 50 متری خیلی تجملی است؟
ناشناس۳۴۰۳۳۹۷۱۴:۵۵:۴۶ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
لطفا تقصیر رو گردن دیگران نندازید - این همه دارن ازدواج میکنن
ناشناس۳۴۰۳۸۵۷۲۱:۳۶:۴۷ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
12 میلیون جوان مجرد //
ناشناس۳۴۰۳۴۱۴۱۵:۰۸:۰۸ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
نه عزیزم فقط داستان اینهمه ثروت و اقتصادی و این حرفا نیست ، افزایش سطح توقعات و راحتی و در دسترس بودن روابط بین دختر و پسر و آرزوهای دورودراز و تربیت غلط و عدم مسئولیت پذیری هم هرکدام سهمی در وضع فعلی دارند
ناشناس۳۴۰۳۵۳۲۱۶:۳۲:۳۷ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
ما ۴۵ سالمون هست به دلیل تورم و گرانی نمی تونیم
ناشناس۳۴۰۳۶۹۳۱۹:۳۵:۵۰ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
احتمال اینکه در سال ۱۴۳۰ خورشیدی یک پنجم دختران دهه ۶۰ که به سن ۵۰ سال می رسند مجرد باشند، زیاد است. جمع و تفریق من ضعیفه یا این بزرگوار اشتباه می کنه؟ در سال ۱۴۳۰ جوانترین متولد دهه ۶۰ ( ۶۹) شصت و یک ساله خواهد بود!
ناشناس۳۴۰۳۱۱۵۱۱:۴۳:۲۵ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
فرزندان کدام مسئول مجرد ماندن. فرزند کدام مسئول معنای بی پولی و اجاره خونه و پول پیش رو حتی می تونه درک کنه؟
ناشناس۳۴۰۳۱۲۳۱۱:۴۸:۵۳ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
متاسفانه آمار تجرد ، دهه به دهه رو به افزایش است و متاسفانه مسئولان زیر بار پذیرفتن تاثیر اصلی مشکلات اقتصادی بر مجرد ماندن ، خصوصا شغل و مسکن ، نمی‌روند !!!
ناشناس۳۴۰۳۱۵۶۱۲:۱۸:۴۴ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
چون تفکر غربی را در کشور رواج دادید
ناشناس۳۴۰۳۲۰۹۱۳:۰۰:۲۱ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
دبی غرب زده تره یا تهران؟ چرا آمار ازدواج در امارات انقدر بالاست؟
ناشناس۳۴۰۳۴۶۵۱۵:۳۹:۴۰ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
هنوز زنان آنان مانند شما... و اکثرا هم مهاجر هستند در ضمن طلاق آنان هم بالاهست و برعکس چرا افغانی ها هم طلاق پایینی دارند و هم آمار ازدواج آنان بالاتر هست یا همین منطقه جنوب شرق خودمان؟!!!
ابوالفضل۳۴۰۳۲۲۶۱۳:۰۹:۲۴ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
نه برادر تفکر غرب نیست واقعا اکثرا از نداری هست هشتاد درصد جوانان به خاطر اینکه درآمد پایدار ندارند نمی‌توانند قسط ومخارج را بدند تن به این کار نمیدند شاید دوتا جوان حس غربی دارند ولی اکثریت درد جوانان این موارد هست
ناشناس۳۴۰۳۴۶۶۱۵:۴۲:۰۹ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
قبلا در یک اتاق زندگی می کردن در کنار خانواده اما الان می‌خواهند خانه جدا و مجهز زندگی کنند!!
آسمان۳۴۰۳۲۰۵۱۲:۵۷:۵۱ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
یکی ازسیاستهای غلط اینکه وام ازدواج دختران سن کمتررو بیشتر کردین واون پسر دهه ی شصتی میره اون دخترکم سن رو میگیره وحتی توجامعه دختران کم سن همشون قبل اینکه مدرک تحصیلی خوبی بگیرن توفکر ازدواج هستند .......
ناشناس۳۴۰۳۲۸۹۱۳:۳۲:۲۶ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
کاملا درسته
جواد۳۴۰۳۸۹۵۲۱:۵۸:۲۹ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
درستش همینه دختران زیر سی سال باروری بهتری دارن و حوصله بچه داری هم بهتر دارن پس منطقیه همون جور که خیلی از خانم های جوان ملاک اول شون پوله و با مردان میانسال ازدواج میکنن
جعفر۳۴۰۳۲۲۳۱۳:۰۷:۴۳ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
چه خبر غم انگیزی .
ناشناس۳۴۰۳۲۶۸۱۳:۲۱:۵۷ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
مديران كشور بفكر باشيد سخن از مواليد مي كنيد مداوم ،ولي از مجرد ماندن جوانان غافل هستيد
ناشناس۳۴۰۳۳۴۹۱۴:۰۱:۴۳ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
مشگل عمده بی پولی و بیکاری جوانان می باشد .
ناشناس۳۴۰۳۳۸۱۱۴:۳۵:۰۲ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
مجرد بمانند هست.
ناشناس۳۴۰۳۴۴۹۱۵:۲۵:۵۵ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
اونایی که میگن تفکر غربی و تجمل گرایی و اینا باعثشه.... من و همسرم دهه شصتی هستیم. با یک مراسم ساده معمولی جشن عروسی گرفتیم. هفت ساله مستاجریم و به مشکل فرزندآوری هم خوردیم. حمایتگر نداریم.
بی نام۳۴۰۳۴۹۲۱۵:۵۸:۳۶ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
دختران بالای سی سال بیمه داشته باشن و کار کنن نیازی به ازدواج دیگه ندارن .
ناشناس۳۴۰۳۵۲۸۱۶:۳۰:۰۴ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
۵۰ درصد دهه پنجاهی ها مجردند
ناشناس۳۴۰۳۵۸۵۱۷:۲۳:۲۷ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
ما دخترای دهه شصتی خوشیمااااا... کسی کاری به کار ما نداشته باشه مگه این همه سال کاری به کار کسی داشتیم که الان شما کاری به کار ما دارید... کلاا کاری به کار ما نداشته باشید... ما خوشیم... کارم که داریم خونه هم داریم ماشینم داریم .... در کل خوش میگذرونیم به فکر نون خور اضافیم نیستیم... شما یه فکری به حال دهه نودی بکنید ....
ناشناس۳۴۰۳۸۶۲۲۱:۳۹:۵۳ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
تفکر خاصی هست که می گه شما غرب زده. برای همین ازدواج نکردید
ناشناس۳۴۰۳۸۷۵۲۱:۴۵:۲۶ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
آفرین
ناشناس۳۴۰۳۶۵۳۱۸:۵۴:۴۸ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
گذشت آن زمان که دختران برای حس استقلال و داشتن سر پناهی به هر کس و ناکسی جواب مثبت می دادند. الان دیگر ازدواج فقط یک انتخاب است.
ناشناس۳۴۰۳۷۱۹۱۹:۵۴:۲۱ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
باسلام گل گفتی اره
ناشناس۳۴۰۳۷۹۲۲۰:۵۷:۲۲ ۱۴۰۲/۱۲/۱۲
تورم توقعات بالا روابط خارج ازعرف عدم مسئولیت پذیری
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. فرصت ترامپ برای ایران !

  2. پزشکیان پوپولیست نیست/ ظریف نباید با جلیلی وارد چالش می‌شد/ بازگشت بابک زنجانی؟!

  3. پزشکیان دور بعد کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری نخواهد شد

  4. خصوصی سازی دولا دولا نمی شود !

  5. مخالفت وزیر اطلاعات با مذاکره ایران و آمریکا

  6. پیامک یک نماینده به یکی از وزرا : چرا در حکم انتصاب پدرزنم برای فلان شرکت ،وقت تلف می کنی؟/ وزرا می ترسند بگویند نمایندگان به آنها فشار می آورند

  7. مسیر گردشگری ۴۷ کیلومتری در تهران

  8. برخورد با سلبریتی‌ها و آقازاده‌ها دلیل موضع‌گیری علیه قانون حجاب است/ ترسی که راه انداخته‌اند، ربطی به مردم ندارد

  9. درخواست عربستانی‌ها از آهنگساز برنده اسکار برای ساخت سرود ملی/ وقتی هویت ملی هم خریدنی می‌شود!

  10. وقاحت بی حد و مرز مجری اینترنشنال:‌ حمله نظامی به ایران در جهت منافع ملی است!

  11. توصیه رهبرانقلاب به پزشکیان درباره اتهامات پوپولیستی

  12. روایت رئیس دیوان عالی کشور از تهمت ارتشا به قضات

  13. بالارفتن از لبه‌پل برای گرفتن یک سلفی خطرناک !

  14. سیدهادی خامنه‌ای: از تعامل و گفت‌وگو نترسیم/ باید با تمام دنیا رابطۀ سازنده و پویا داشته باشیم

  15. کندن سبیل مهمان برنامه، برای راستی آزمایی

  16. تذکر به پزشکیان و نصیرزاده درباره حقوق بازنشستگان لشکری

پربحث‌های هفته

  1. لیست بلند موفقیت‌های دولت رئیسی بدون برجام، بدون FATF

  2. وقتی دختر، پدر را تخریب می کند!

  3. فرصت ترامپ برای ایران !

  4. شکایت محمد خاتمی از کیهان / حسین شریعتمداری احضار شد

  5. شائبه‌ مذاکرات پنهانی؟/ آتش‌بیار معرکه نباشیم!/ مسئولیت پرونده کرسنت با خاتمی، زنگنه و روحانی است

  6. پزشکیان یک پست دیگر به ظریف داد

  7. همه نفوذی اند غیر از ما !

  8. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: هاشمی رابطه با آمریکا را ضروری می‌دانست/ همکاری ایران و روسیه به نفع مردم دو کشور است/ مقابله به مثل با اسرائیل، عاقلانه‌ترین کار است

  9. رئیس مجلس خواستار پیگیری انتصابات غیرقانونی در دولت شد

  10. هم فرصت، هم تهدید!

  11. روایتی از نقش پخشان عزیزی در پژاک علیه ایران

  12. پزشکیان پوپولیست نیست/ ظریف نباید با جلیلی وارد چالش می‌شد/ بازگشت بابک زنجانی؟!

  13. سخنانی که فقط به نگرانی مردم دامن می‌زند

  14. ادعای تازه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره غنی‌سازی در ایران

  15. دکتر زرشناس: آقایان مسئول، آقایان اقتصاددان، چرا انقدر صبح تا شب دروغ می‌گویید؟

  16. فائزه هاشمی: از بی‌حجاب حمایت می‌کنم/ پدرم به میدان اعتقادی نداشت!

  17. توصیف تند کیهان از سخنان ظریف در داووس؛ آفتابه نداره!

  18. دیوانه یا عاقل؟!

  19. چرا اتاق بازرگانی خواستار استرداد لایحه جدید تجارت است؟

  20. چرا صهیونیست‌ها سرانجام به آتش‌بس تن دادند؟

  21. رمزگشایی از توئیت مرموز ایلان ماسک

  22. دو طرف پرونده کرسنت آقایان زنگنه و جلیلی نیستند/ بازی‌های رسانه‌ای برای کم کردن فشار از روی متهم اصلی است

  23. علی مطهری‌: برقرای روابط با آمریکا به نفع آرمان‌های انقلاب است!

  24. پزشکیان دور بعد کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری نخواهد شد

  25. همتی:‌ نمی‌توانیم حقوق بیشتری به کارمندان پرداخت کنیم

آخرین عناوین