به گزارش ایسنا، در گزارش وبسایت «سویث چاینا مورنینگ پست» آمده است، این دیپلمات که قرار است از روسیه به اوکراین از طریق چهار پایتخت اتحادیه اروپا سفر کند، به ارزیابی و محک زدن شرایط خواهد پرداخت و بررسی میکند که آیا حال و هوای کنونی در این منطقه برای حل و فصل سیاسی مناقشه اوکراین مطلوبتر است یا خیر. چین از سال گذشته روی این مساله مانور میدهد.
«یوری پویتا» رئیس اندیشکده «مرکز تحقیقات ارتش، تغییر و تحول و خلع سلاح اوکراین» به این رسانه گفت: «چین معتقد است که چشمانداز ژئوپلیتیکی در حال تغییر است و بهاصطلاح، مذاکرات صلح محتملتر است.»
او خاطرنشان کرد که لی هوی احتمالا دوباره ایده ورود چین بهعنوان میانجی در مذاکرات میان کییف و مسکو مطرح میکند، اما گفت به دلیل روابط تجاری نزدیک چین با روسیه، او تردید دارد که آیا این موضوع مورد استقبال اوکراین قرار میگیرد یا خیر.
با این حال، به گفته «ویتا گولود» از انجمن چینشناسی اوکراین، مقامات کییف ممکن است نقش میانجیگری پکن را بپذیرند «زیرا چین تنها کشوری است که در مسکو و کییف به طور همزمان مورد استقبال قرار میگیرد.»
در این گزارش آمده است، در همین حال مقامات اتحادیه اروپا به دلیل نفوذ فزاینده چین در میان کشورهای در حال توسعه جنوب جهانی، اکنون به احتمال زیاد از تلاشهای چین استقبال میکنند.
جاکوب یاکوبوفسکی، معاون اندیشکده «مرکز تحقیقات مطالعات شرق» در لهستان افزود: «اگر چین در مذاکراتی مانند جده که بیشتر متوجه جنوب جهانی است، شرکت کند، این به نوعی موقعیت کییف را در میان کشورهایی که به طور کامل در اردوگاه غرب نیستند، مشروعیت میبخشد.»
فوریه سال گذشته «شی جینپینگ» رئیسجمهور چین طرحی ۱۲ مادهای را برای پایان دادن به درگیریها در اوکراین پیشنهاد کرد. او خواستار آتشبس و گفتوگوهای صلح و همچنین توقف تحریمهای ضد روسیه شد. مقامات غربی اما این پیشنهاد را رد کرده و گفتند که این فقط به نفع روسیه است. ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در آن زمان ادعا کرد که چین «اعتبار» چندانی در این زمینه ندارد، زیرا از محکوم کردن روسیه به دلیل حمله به اوکراین خودداری کرده است.
به گزارش راشا تودی، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه هم بعدا گفت پیشنهاد شی «با رویکرد روسیه» هماهنگ است و میتواند به عنوان مبنایی برای توافق صلح با کییف در نظر گرفته شود.
در همین حال وانگ یی، وزیر امور خارجه چین امروز (پنجشنبه) گفت، پکن از برگزاری کنفرانس صلح بینالمللی به رسمیت شناخته شده توسط روسیه و اوکراین و با مشارکت برابر همه طرفها حمایت میکند.
وزیر خارجه چین گفت، تلاشهای چین در مورد جنگ اوکراین با هدف هموار کردن راه برای مذاکرات صلح است. به گفته او، چین میخواهد نیروی صلح و ثبات جهانی باشد.
وانگ یی افزود: «چین همیشه موضع منصفانهای در قبال درگیری اوکراین اتخاذ کرده و بر آشتی تاکید کرده است. هر کاری که ما انجام میدهیم با هدف دستیابی به یک هدف است؛ هموار کردن راه برای پایان دادن به جنگ و آغاز گفتوگوهای صلح. در مواجهه با آشفتگیهای پیچیده در محیط بینالمللی، چین همچنان به کارش بهعنوان نیرویی برای صلح، نیروی ثبات و نیروی پیشرفت در جهان ادامه خواهد داد.»
رئیس دستگاه دیپلماسی چین طی کنفرانس خبری خود، همچنین گفت اروپا میتواند یک سیستم امنیتی پایدار ایجاد کند، و این در صورتی است که همه طرفهای درگیری اوکراین به منشور سازمان ملل متحد پایبند باشند و نگرانیهای یکدیگر را در نظر بگیرند.
وانگ یی گفت: «معتقدم که اروپا میتواند یک سیستم امنیتی واقعا متعادل، موثر و پایدار بسازد، اگر هر یک از طرفین به اهداف و اصول منشور ملل متحد پایبند باشند و به نگرانیهای منطقی همه طرفها [در درگیری اوکراین] به درستی رسیدگی شود.»