کشاورزی ارگانیک؛ مفید یا مضر؟  

  4030109036

ایسنا نوشت: کشاورزی ارگانیک اغلب به‌عنوان راه‌حلی پایدارتر برای تولید مواد غذایی معرفی می‌شود که از اشکال طبیعی کنترل آفات برای ترویج کشت سازگار با محیط زیست استفاده می‌کند.

به گزارش ژاپن تودی، اما نتایج تحقیق جدید نشان می‌دهد که گسترش زمین‌های زراعی ارگانیک می‌تواند منجر به افزایش استفاده از آفت‌کش‌ها در مزارع غیر ارگانیک اطراف شود و برخی از مزایای زیست‌محیطی را خنثی کند.

محققان دریافتند اگر مزارع ارگانیک در کنار هم قرار گیرند و از نظر جغرافیایی از مزارع معمولی جدا شوند، می‌توان این اثرات جانبی مضر را کاهش داد.

اشلی لارسن، محقق ارشد این تحقیق، از دانشگاه کالیفرنیا، سانتا باربارا، گفت: علیرغم فشارهای سیاستی برای افزایش میزان کشاورزی ارگانیک، شکاف‌های کلیدی دانش در مورد چگونگی تأثیر کشاورزی ارگانیک بر محیط‌زیست وجود دارد. اگرچه شیوه‌های کشاورزی ارگانیک به‌طور کلی شرایط محیطی مانند کیفیت خاک و آب را بهبود می‌بخشد، اما این مبادلات به خوبی درک نشده است.

به‌عنوان مثال، مزارع ارگانیک می‌توانند گونه‌های مفیدتری را در خود جای دهند که حشرات، پرندگان، عنکبوت‌ها و سوسک‌های تغذیه‌ کننده و آفات کمتری را به دام می‌اندازند. یا کمبود آفت‌کش‌های شیمیایی و دانه‌های اصلاح شده ژنتیکی می‌تواند به این معنی باشد که آفات بیشتری را در خود جای داده‌اند.

برای یافتن این موضوع، لارسن و همکارانش داده‌های مربوط به ۱۴ هزار مزرعه در شهرستان کرن، کالیفرنیا را طی هفت سال تجزیه و تحلیل کردند. شهرستان کرن محصولات باارزشی ازجمله انگور، هندوانه، مرکبات، گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی و موارد دیگر تولید می‌کند و آن را به یکی از باارزش‌ترین مناطق تولید محصولات کشاورزی در ایالات‌متحده تبدیل کرده است.

این گروه تحقیقاتی نقشه‌های دیجیتالی شده از مزارع و محصولات کشت شده روی آنها را با سوابق کاربرد آفت‌کش‌ها و اینکه آیا مزرعه دارای گواهی ارگانیک است، مطابقت داد.

لارسن گفت: کشاورزی ارگانیک اطراف منجر به افزایش استفاده از آفت‌کش‌ها در مزارع معمولی می‌شود همچنین منجر به کاهش بیشتر در مزارع ارگانیک مجاور می‌شود. این اثر اغلب در حشره‌کش‌ها آشکار می‌شود که به‌طور خاص حشرات را هدف قرار می‌دهند.

سطح آفت‌کش‌ها در مزارع معمولی هر چه از مزارع ارگانیک دورتر بودند کاهش می‌یافت. اما محققان بر اساس تجزیه و تحلیل سطح ملی با جزئیات کمتری که انجام دادند، دریافتند که اگر مزارع ارگانیک با هم گروه‌بندی شوند، می‌توان وضعیت را به‌طور کامل اصلاح کرد.

این گروه در پایان ابراز کرد: خوشه‌بندی فضایی مزارع ارگانیک و تفکیک فضایی مزارع ارگانیک و معمولی می‌تواند ردپای محیطی زمین‌های زراعی ارگانیک و معمولی را کاهش دهد.

اریک لیختنبرگ از دانشگاه مریلند در تفسیر مرتبط می‌گوید که محققان نشان داده‌اند که تصمیمات کشاورزان در مورد آفت‌کش‌ها تحت تأثیر حضور مزارع ارگانیک مجاور است، اما دلیل آن به‌طور کامل مشخص نیست.

شاید ارزش محصولات، حساسیت آنها به آفات، و تحمل خطرپذیری شخصی کشاورزان نیز نقش داشته باشند.

لیختنبرگ که خواستار تحقیقات بیشتر در این زمینه شد، اظهار کرد: اینکه کدام آفات متحرک درگیر هستند، منشأ آنها از کجاست، یا چگونه و چرا در سراسر مناطق حرکت می‌کنند، به درستی درک نشده است.

یافته‌های این تحقیق در مجله Science منتشر شده است.