به گزارش الف؛ "ابراهیم رئیسی" رئیس جمهور کشورمان به تازگی در سفری رسمی عازم پاکستان شده است. سفری که به زعم بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران عمدتا معطوف به مسائل اقتصادی و توسعه پیوندها میان تهران-اسلام آباد در این حوزه است. شخصِ رئیس جمهور کشورمان نیز در موضع گیری تاکید کرده که ایران به دنبال افزایش مراودات اقتصادی خود با پاکستان تا رقمِ 10 میلیارد دلار است. موضوعی که در صورت تحقق می تواند حامل دستاوردها و نتایج عینی و قابل توجهی برای مردم کشورمان و البته پاکستانی ها باشد. ایران و پاکستان از منظر تاریخی و فرهنگی، اشتراکات زیادی دارند که این مساله بنیان های بسیار مساعدی را برای توسعه پیوندهای اقتصادی میان دو طرف فراهم می کند. با این همه، باید توجه داشته باشیم که در مسیر تحقق گزاره 10 میلیارد دلاری شدنِ مراودات اقتصادی ایران و پاکستان، 2 چالش و مانع مهم و محوری قابل شناسایی است.
اولا، باید به این موضوع توجه داشته باشیم که به دلیل تحریم های تحمیلی و ظالمانه قدرت های غربی علیه کشورمان، تا حد زیادی ایران در حوزه مراودات بانکی با دیگر کشورها، دچار چالش و مشکل است. اکنون مراودات بانکی ایرانی و پاکستان چندان میسر نیست و همین مساله سبب می شود تا هدفگذاری های چندمیلیارد دلاری و سنگین در حوزه مراودات اقتصادی دو کشور، با یک مشکل بزرگ رو به رو شود. معادله ای که بسیاری از فعالان اقتصادی را از حضور فعال و موثر در معادله توسعه روابط اقتصادی میان دو کشور، دلسرد می کند و البته که گزینه های دیگری نیز با زحمت به مراتب کمتر پیش روی آن ها در حوزره تجارت خارجی وجود دارد که آن ها نمی توانند نسبت به گزینه های مذکور بی تفاوت باشند. از این منظر، شناسایی موانع جدی در حوزه توسعه روابط اقتصادی میان ایران و پاکستان به ویژه در عرصه بانکی و چاره جویی برای آن ها، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
دوم اینکه ایران و پاکستان در سال های گذشته دغدغه های امنیتی متقابلی را نسبت به یکدیگر دارند. به طور خاص در روزها و ماه های گذشته شاهد کنشگری های غیرسازنده و تروریستی گروهک تروریستی جیش الظلم علیه کشورمان و در استان سیستان و بلوچستان بوده ایم. گروهگی که قویا ذکر کرده یکی از دستورکارهای اساسی آن مقابله با ابتکارهای اقتصادی مثبت در سطح منطقه سیستان و بلوچستان در مواردی نظیر توسعه سواحل مکران است.
از این رو، تا زمانی که تهران و اسلام آباد به نحوی جدی و فعال تر از گذشته، برای مقابله با تروریسم با یکدیگر وارد تعامل نشوند، اینکه معادلات و پیوندهای اقتصادی میان دو طرف توسعه قابل توجه پیدا کند، گزارهای است که تحقق آن با اما و اگرهای زیادی همراه است.