طراحی ساختمان ضدریزش با الهام از قطع شدن دُم مارمولک+ فیلم

  4030303030

شگرد طبیعی موجود در بدن مارمولک که هنگام قطع کردن دُم در زمان خطر بروز می‌کند، می‌تواند الهام‌بخش مهندسان در طراحی ساختمان‌های ایمن‌تر باشد.

طراحی ساختمان ضدریزش با الهام از قطع شدن دُم مارمولک+ فیلم

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه اطلاع‌رسانی «زی ام ئی ساینس»، انسان‌های عصر جدید حدود ۳۰۰ هزار سال سابقه دارند؛ اما حتی امروز نیز طبیعت به شگفت‌زده کردن و الهام‌بخشیدن به ما ادامه می‌دهد. از قطارهای تندرو تا هواپیماها تقریبا هر چیزی که انسان‌ اختراع کرده تحت تاثیر عناصری از دل طبیعت بوده است.

یک نمونه اخیر در این زمینه، یک سامانه پیشنهادی ساختمان‌سازی جدید است که از ریزش کلی ساختمان جلوگیری می‌کند و طراحی آن با الهام از مارمولک‌ها انجام شده است.

یک ساختمان ممکن است بر اثر فجایع طبیعی، نقص در طراحی یا علل دیگر دچار ریزش بشود. اما مساله مهم این است که ساختمان‌ها چگونه فرو می‌ریزند و این مساله چه خساراتی بر جا می‌گذارد. در طول سال‌ها ریزش ساختمان‌ها موجب مرگ و جراحت افراد بسیار ، اختلالات اقتصادی و نیز خسارات زیست محیطی شده‌اند.

 

طراحی ساختمان ضدریزش با الهام از قطع شدن دُم مارمولک+ فیلم

اما چه خوب می‌شود اگر بتوانیم ساختمان‌ها را طوری طراحی کنیم که ساختمان بجای فروریختن کلی و کامل بتواند خودش را از بخشی که ریزش از آنجا شروع شده است جدا کند؛ مشابه کاری که در بدن مارمولک انجام می‌شود و زمانی که جانور شکارچی دُمش را می‌گیرد دم را از بدن جدا و فرار می‌کند.

خوزه م. آدام یکی از محققان این طرح و استاد مهندسی شهری در دانشگاه پلی‌تکنیک والنسیا اسپانیا گفت: در این صورت می‌توانیم بخش باقی مانده ساختمان را نجات دهیم و اجرای عملیات تخلیه و امداد و نجات را تضمین کنیم.

مشکلِ سامانه کنونی ریزش ساختمان

اغلب به نظر می‌رسد که ساختمان‌ها در یک فاجعه به یکباره فرو می‌ریزند اما اگر زمان را آهسته کنید متوجه خواهید شد فرو ریختن ساختمان با یک خرابی یا شکستگی کوچک ابتدایی شروع می‌شود که در ادامه به کل ساختمان سرایت می‌کند.

ساختمان‌های بتونی امروزی معمولا طوری طراحی می‌شوند که کل ساختمان محکم به هم مرتبط و متصل است که این کار برای توزیع یکنواخت فشار انجام می‌شود. چنین رویکردی در مورد شکست‌های اولیه کوچک موثر است اما وقتی شکست اولیه بزرگ باشد چنین روشی می‌تواند نتیجه عکس داشته و منجر به فروریختن کل ساختمان شود.

محققان در مطالعه‌ جدید خود یک رویکرد تازه موسوم به جدا کردن فروریختن سلسله‌مراتبی را پیشنهاد کرده‌اند. این رویکرد جدید دربرگیرنده سامانه‌ای است که انتشار و گسترش یک شکست بزرگ اولیه را متوقف و تضمین می‌کند که تنها عناصر خاصی از یک ساختمان از کار می‌افتند، پیش از آنکه فروریختن به حیاتی‌ترین اجزای ساختاری برسد.

جنبه علمی طراحی الهام‌گرفته از دم مارمولک

دم‌های مارمولک‌های خانگی (Gecko) در قلمرو حیوانات منحصر به فرد هستند. دم این حیوان به طور کامل به بقیه بدن برای انجام کارکردهای طبیعی متصل است؛ اما یک جانور مارمولک‌خوار دم این حیوان را گیر بیاندازد، مارمولک با یک حرکت خم کردن نوسانی دم خود را می‌شکند و قطع می‌کند. طراحی جدید پیشنهادی برای ساختمان‌سازی هم به همین شکل کار می‌کند.

 

طراحی ساختمان ضدریزش با الهام از قطع شدن دُم مارمولک+ فیلم

خوزه آدام و همکاران او یک آزمایش جالب را برای آزمودن سامانه ریزشی پیشنهادی خود اجرا کردند و برای این منظور یک ساختمان بتونی واقعی ۱۵ متر در ۱۲ متر ساختند. وقتی ساختمان آماده شد، آنها به طور عمدی خرابی‌ و شکست کوچک و بزرگی ایجاد کردند تا مشاهده کنند ساختمان چگونه واکنش نشان خواهد داد. برای مثال، در مرحله اول دو ستون را برداشتند تا یک شکست معتدل را شبیه‌سازی کنند. در این مورد ساختمان دچار ریزش نشد و نشان داد طراحی آنها می‌تواند بار را بازتوزیع کند و از ریزش جلوگیری کند.

در مرحله دوم آزمایش آنها ستون سومی را نیز برداشتند و یک شکست اولیه بزرگ ایجاد کردند. این بار ساختمان دچار ریزش ناکامل شد اما سیستم ایمنی آنها مانع گسترس شکست شد و بخش زیادی از ساختمان را نجات داد.

در حال حاضر این روش پیشنهادی تنها می‌تواند برای ساختمان‌های جدید در دست احداث به کار برود و امکان کاربرد آن در مورد ساختمان‌های ساخته شده موجود وجود ندارد. یک چالش بزرگ دیگر این رویکرد این است که اجرای آن مستلزم ارزیابی سناریوهای متعدد برای خرابی و شکست هستند که این نیز نیازمند شبیه‌سازی‌های خاصی است و به طور متداول استفاده نمی‌شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

پربحث‌های هفته

  1. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  2. این یک قیاس مع‌الفارق است!

  3. هشدار جمهوری اسلامی درباره تهدیدهای جدی در مرزهای کشور: مسئولین هوشیار باشید!

  4. چراغ استیضاح وزرا روشن شد/ خداحافظی زودهنگام دو وزیر؟

  5. لایحه عفاف و حجاب در مجلس حاشیه ساز شد

  6. بهشت زمان شاه !

  7. بن‌بست ترامپ در پرونده اتمی ایران

  8. توضیح درباره همسر عراقچی

  9. زینب سلیمانی: حاج قاسم فلسفه دفاع از فلسطین را تبیین کرد

  10. نماینده مجلس : ۷ میلیون تبعه خارجی در ایران هستند؛ لااقل نیمی از این‌ها به دلیل نداشتن ظرفیت، مازاد هستند/ اگر همه اتباع بروند، بسیاری از تولیدی‌ها تعطیل می‌شوند

  11. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  12. به نرگس محمدی جایزه اسکار بدهند!/ چرا رئیس‌جمهور باید سخن خود را اصلاح کند؟/ از توانایی ساخت سلاح اتمی عبور کرده‌ایم

  13. توصیه به ترامپ برای توافق با ایران / مکران؟ شوخی می‌کنید آقای عارف؟!/ یک مشت بنجل خارجی گرانقیمت!

  14. راه نجات

  15. سردار نقدی: باید آماده باشیم و خود را برای حوادث بزرگ آماده کنیم

  16. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  17. تشکیل پرونده برای مداح هتاک

  18. هراس اسرائیل از قدرت نفوذ ایران

  19. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: همتی خودش دولت قبل را برای گرانی دلار سرزنش می کرد / جوانان عربستانی غبطه ایران را میخورند/ حمایت از یمنی‌ها به نفع ماست

  20. پس‌لرزه‌ اظهارات جبرائیلی/ استیضاح وزرای نفت و اقتصاد از منظر حامیان دولت/ برنامه ای برای تبیین وفاق

  21. رهبر معظم انقلاب: آمریکایی ها درباره ایران غالبا دچار خطای محاسباتی شدند

  22. همتی: عده‌ای نمی‌خواهند قیمت ارز پایین آید/ فرزین: نرخ ارز کانال‌ها غیرواقعی است

  23. میرسلیم: مردم با FATF چه کار دارند؟!

  24. اظهارات عجیب محسن هاشمی درباره فوت آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی تمامی ندارد

  25. رسانه‌های غربی و تفکر نقاد ما

آخرین عناوین