مسئوليت مشترك رئيس‌جمهور و مجلس

محمدکاظم انبارلویی،   4030502090
مسئوليت مشترك رئيس‌جمهور و مجلس

مقام معظم رهبري در ديدار با نمايندگان مجلس تصريح كردند:
- اگر توانستيم جوري رفتار كنيم كه رئيس‌جمهور موفق شود، اين موفقيت همه است.
- پيروزي رئيس‌جمهور پيروزي همه ماست. اين را بايد از بن دندان باور كرد.
باور اين معنا كه پيروزي رئيس‌جمهور پيروزي همه است از كجا ناشي مي‌شود؟
قانون اساسي مسئوليت‌هاي مشتركي در شرح وظايف رئيس‌جمهور و مجلس بيان كرده است كه با بازخواني آن مي‌توان به اين باور رسيد :
1- اولين مسئوليت دولت و مجلس تعهدات دولت و مجلس در تأمين معيشت مردم و مسئوليت‌هاي كليدي است كه اين دو ركن از اركان نظام را به عهده دارند.
الف- رئيس‌جمهور وفق اصل 126 مسئوليت امور برنامه و بودجه و امور اداري و استخدامي كشور را مستقيما به عهده دارد.
ب- مجلس وفق اصل 52 قانون اساسي موظف است بودجه سالانه را به ترتيبي كه در قانون مقرر مي‌شود و از طرف دولت تهيه مي‌شود تصويب كند.
پس مسئله معيشت مردم كه در قانون برنامه و بودجه كشور پخت‌وپز مي‌شود، محصول مشترك دولت و مجلس است. كوتاهي هر يك از اين دو ركن منجر به نقض حقوق اقتصادي مردم مي‌شود هر دو بايد فارغ از اينكه چه جناح و جبهه و گروه يا حزبي را نمايندگي مي‌كنند پاسخگو باشند.
توفيق در پاسخگويي به مطالبات معيشتي مردم موفقيت هر دو است.
2- دومين مسئوليت دولت و مجلس شكل‌گيري هيئت دولت است. اصل 87 قانون اساسي مي‌گويد؛ رئيس‌جمهور براي هيئت وزيران پس از تشكيل و پيش از هر اقدام ديگر بايد از مجلس رأي اعتماد بگيرد.
پس سازه مديريتي هيئت وزيران دست رئيس‌جمهور و نمايندگان مجلس است.
توفيق رئيس‌جمهور در چينش تيم هيئت وزيران كارآمد، توفيق مجلس هم هست. هر دو دراين‌باره در برابر ملت مسئوليت مشترك دارند.
3- رئيس‌جمهور و نمايندگان مجلس هر دو برگزيده مستقيم ملت هستند. هر وزيري نيز به واسطه نظر رئيس‌جمهور و رأي مجلس بر كرسي وزارت تكيه مي‌زند.
ما در قانون اساسي وفق اصل 67 يك سوگند نمايندگان داريم و وفق اصل 121 قانون اساسي يك سوگند رئيس‌جمهور!
در متن اصلي اين سوگندنامه مشتركاتي وجود دارد ازجمله صيانت از نظام و انقلاب اسلامي و مباني جمهوري اسلامي و ...
مشتركات سوگندنامه مسئوليت‌هاي مشترك اين دو نهاد برخاسته از رأي ملت را نشان مي‌دهد. لذا موفقيت در عمل به اين سوگندنامه موفقيت هر دو نهاد است.
در سوگند نمايندگان آمده است من در برابر قرآن سوگند مي‌خورم پاسدار اسلام باشم در سوگند رئيس‌جمهور آمده است من در برابر قرآن كريم سوگند مي‌خورم پاسدار مذهب رسمي كشور باشم. دقت در مفترقات اين سوگندنامه مهم است و رئيس دولت بايد حواس خود را كه برخي مي‌خواهند پوست خربزه زير پاي او بگذارند، جمع كند.
4- قانون اساسي در فصل سيزدهم، از يك نهاد نيرومند به نام شوراي امنيت ملي به رياست رئيس‌جمهور ياد مي‌كند كه اعضاي آن رؤساي سه قوه ، فرماندهان ،نيروهاي نظامي و انتظامي و ... هستند.
اين نهاد متكفل امر اقتدار و امنيت ملي است. امنيت و آسايش مردم پس از تأمين معيشت آنها مهمترين وظيفه حاكميت است . دولت و مجلس و ديگر نهادهاي مسئول امنيت مردم، در اين شورا مسئوليت مشترك دارند. طبيعي است پيروزي هر يك پيروزي ديگري هم هست.
مقام معظم رهبري در همين ديدار به حق فرمودند :«بايد از دولت و مجلس يك حرف و صدا شنيده شود. بايد امنيت رواني مردم حفظ شود.»
غير از نشست‌هاي هيئت وزيران و غيره از برگزاري جلسات علني مجلس، در اصلي‌ترين نهاد قانوني كشور براي تأمين امنيت نظام و كشور و مردم يعني شوراي امنيت ملي يك صدا بيرون بيايد.
خدا رحمت كند ، شهيد حاج قاسم سليماني را مي‌فرمود :«اگر در مقابله با دشمن از خيمه انقلاب دو صدا بيرون بيايد اين كوچه دادن به دشمن است.» از شوراي امنيت ملي بايد يك صدا براي دفاع از اسلام، نظام و مردم بيرون بيايد هر صدايي غير از اين، صداي دشمن است كه بايد در نطفه خفه شود وگرنه سرنوشت جنگ صفين در انتظار مردم است.
خوشبختانه برخي از گزاره‌هايي كه از مواضع رئيس‌جمهور منتخب در مناظرات و طرح ديد‌گاه‌ها و رفتار سياسي او نشان مي‌دهد وي متوجه اين مسئوليت مشترك است. بايد براي توفيق او در صيانت از وحدت و وفاق ملي به درگاه خداي متعال دعا كرد.