بازخواني كودتاي ۲۸ مرداد!

محمدکاظم انبارلویی،   4030526092 ۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

بازخواني كودتاي ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ براي هر كس كه مي‌خواهد در سپهر سياست ايران پا به عرصه سياست‌ورزي بگذارد يك ضرورت است.

بازخواني كودتاي ۲۸ مرداد!

ملت ايران پس از كودتاي 28 مرداد با دشمن اصلي يعني آمريكا وارد جنگ مي‌شود كه هنوز پس از 70 سال اين جنگ ادامه دارد . ذكر چند نكته در ذيل اين باب مهم است.
1- برخلاف نظر برخي غربزده‌ها كه با پنهان كردن حافظه تاريخي مردم مي‌خواهند آغاز جنگ و رويارويي ملت را با آمريكا از تسخير لانه جاسوسي آدرس دهند، دشمني آمريكا با ملت از كودتاي 28 مرداد ‌آغاز مي‌شود.
طي 70 سال گذشته به‌ويژه در جريان نهضت اسلامي امام خميني در سال‌هاي 56 و57 دريايي از خون و خشونت مناسبات ايران و آمريكا را شكل مي‌دهد.
2- كودتاي 28 مرداد را آمريكايي‌ها و رژيم شاه يك قيام مردمي براي بازگشت سلطنت ترجمه مي‌كنند. اين اصطلاح قيام مردمي تركيبي از جنبش اراذل و اوباش با همراهي فواحش با چاشني مداخله نظامي كه از آن به كودتا ياد مي شود صورت گرفت. كه باعث شد حكومت پهلوي دوم پس از مرگ پدرش تداوم يابد.
پهلوي دوم مثل پهلوي اول با كودتا روي كارآمد. كودتاي پهلوي اول با كارگرداني انگليسي‌ها و با سناريويي كه سرويس‌هاي امنيتي انگليس نوشته بودند شكل گرفت اين كودتا در حقيقت تيرخلاصي به قيام مشروطيت بود.
3- نهضت ملي شدن نفت به رهبري آیت‌اله كاشاني – مصدق پيروز شد. نتيجه اين پيروزي فرار شاه ذيل قيام تاريخي 30 تير 1331 بود. قيام 30 تير در حقيقت نماد «توليد» قدرت ملي و توليد سرمايه اجتماعي نهضت ملي شدن نفت بود. اين قيام مصدق را به قدرت رساند. اما متاسفانه در «توزيع» اين قدرت در جريان شكل‌گيري كابينه مصدق به مشكل برخورد. جريان «اطلاعات» و نوع «ارتباطات» در دو بيت آیت الله كاشاني و مصدق متفاوت بود . سرويس‌هاي آمريكا و انگليس روند آن را كنترل و در آن اخلال مي‌كردند.
لذا آن دو را در مقابل هم قرار دادند. مصدق را در برابر مجلس كه او را سر كار آورده بودند قرار دادند تا جايي كه رأي به انحلال مجلس داد.
قيام 30 تير مصدق را به قدرت برگرداند و به حكومت قوام خاتمه داد. قرار بود كساني كه به سوي مردم آتش گشودند و قيام را سركوب كنند مجازات شوند.
اما نه‌تنها مجازات نشدند بلكه در كابينه معرفي شدند. قيام 30 تير مكمل پيروزي ملت و تضميني بر ملي شدن نفت بود متاسفانه در صنعت نفت كساني به كار گرفته شدند كه گماشته انگليسي‌ها بودند اين انتخابات به اختلاف دو رهبر نهضت ملي دامن زد.
كساني كه هيزم آتش اختلافات را تأمين مي‌كردند در حقيقت تنور كودتا توسط آمريكا را گرم مي‌كردند. آنها ظرف يك سال قيام پيروزمند 30 تير كه منجر به غلبه ملت براي شكل‌گيري يك دولت ملي شده بود را به تيغ يك كودتاي آمريكايي سپردند و آن را به شكست رساندند.
4- انگيسي‌ها در قرارداد نفت با ايران يك ششم سودي كه مي‌بردند به ايران مي‌دادند. بابت اين سود هيچ مالياتي هم به دولت ايران نمي‌دادند اين در حالي بود كه 36 درصد سود را به عنوان ماليات اين درآمد را به دولت انگليس مي‌دادند!
شركت انگليسي هيچ وقت دفاتر محاسبات خود را بابت اين پرداخت‌ها به ايران نمي‌داد در حالي كه مالك نفت ملت ايران بود شرکت انگليسی دفاتر را سرّي مي‌دانست و هيچ حساب و كتاب و حسابرسي در پرداخت به ايران در كار نبود.
كارمندان انگليسي در رفاه بودند و كاركنان ايراني در فقر و فلاكت بودند!
نهضت ملي در حقيقت به يك غارت بي‌حساب و كتاب پايان داد. با ملي شدن صنعت نفت ايران، جلوي اين غارت گرفته شد. اما با كودتاي 28 مرداد ورق برگشت با آنكه صنعت نفت ملي شد اما غارت اموال ملت به شكل ديگري تداوم يافت.
انقلاب اسلامي به رهبري امام (ره) پاياني به اين غارت بود.
5- نگارنده از كودتاي 28 مرداد به عنوان يك كودتاي دموكراتيك ياد مي‌كند چون ظاهر و پوسته اين كودتا با يك پوشش حركت سياسي و مردمي و مغز كودتا يك پوسته ضخيم نظامي داشت.
مصدق هنگام كودتا فرمانده ارتش بود! اما جنس اختلافات در سران نهضت به گونه اي بود که اين فرماندهي را از حيّز انتفاع ساقط كرده بود. حتي مصدق روز كودتا از طريق راديو از مردم كمك نخواست. شد آنچه بايد مي‌شد!
بدنه اين قيام به اصطلاح مردمي را فواحش و اراذل و اوباش تشكيل مي‌دادند. نظامياني كه در قيام 30 تير مرتكب جنايت شدند و بايد طبق مصوبه مجلس مجازات شوند با حكم فرمانده كل قوا كه مصدق بود به قدرت برگشتند و بعد از كودتا هم به حيات سياسي و نظامي خود در دولت كودتاي زاهدي ادامه دادند و همان پست‌ها را داشتند!
در مورد كودتاي 28 مرداد مطالب مگو و اسرار عجيبي نهفته است. آمريكايي‌ها و انگليسي‌ها پس از گذشت 70 سال حاضر نشدند اسناد اين كودتا را از طبقه‌بندي سري خارج كنند.
6- آمريكايي‌ها و انگليسي‌ها مي‌خواستند همان بلايي كه بر سرقيام مشروطه و نهضت ملي شدن نفت آوردند بر سر انقلاب اسلامي نيز بياوند. هوشمندي امام خميني (ره) و تجربه‌اي كه ملت از شكست در آن دو قيام داشتند جلوي اين تكرار را گرفت. انقلاب اسلامي با پروژه ها و توطئه‌هاي دشمن مقابله كرد و آمريكا و انگليس را نه‌تنها در ايران بلكه در كل منطقه شکست داد.

آمريكائي‌ها و انگليسي‌ها قدم به قدم عقب نشستند و اكنون در محاصره نيروهاي انقلاب اسلامي و جبهه مقاومت دست و پا مي‌زنند. كافي است به نمودار فراز و نشيب مبارزات ملت ايران از مشروطه تا كنون نگاه كنيم.
7- مدل مقابل آمريكائي‌ها و انگليسي‌ها با انقلاب اسلامي بازسازي مدل مصدق – كاشاني است.
آنها مي‌خواستند از رؤساي جمهور مصدق و از امامين انقلاب آيت‌الله كاشاني بسازند.
حال‌آنکه نه رؤساي جمهور استعداد مصدق شدن داشتند و نه زعامت و اندازه رهبري امامين انقلاب با قواره رهبری آیت‌الله كاشاني مي‌خواند. به نظر مي‌رسد گفتمان دکتر پزشكيان در تقويت وفاق و اتحاد ملي حكايت از يك درك تاريخي وی از تاريخ یک‌صد سال اخير ايران دارد. بايد دعا كرد اين درك تاريخي تا پايان دوره در ذهن مبارك او محفوظ بماند.