به گزارش ایسنا، شینا انصاری درباره مساله آلودگی هوا در سطح کشور اظهار کرد: آلودگی هوا یک چالش است. باید با مردم صادق باشیم. ابرچالشهای ما در زمان کوتاه قابل حل نیست. قانون هوای پاک را به عنوان مهمترین قانون بالادستی داریم. مساله این است که اهمیت رفع مشکل آلودگی هوا از طرف دستگاههای مختلف درک شود. وظیفه سازمان حفاظت محیط زیست پیگیری و نظارت است اما نمیتواند آلودگی را حل کند. این مساله راهکارهای مشخصی دارد. مثلا از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، ارتقا کیفیت سوخت، ارتقا خودروها، توسعه حمل و نقل عمومی و بحث منابع ثابت و صنایع از موارد رفع این مشکل است. برخی راهکارهای دیگر هم وجود دارد اما راهکار مدیریتی حل آلودگی هوا برنامههای میان مدت و بلند مدت را پیگیری کنیم تا روزهای ناسالم کمتری داشته باشیم.
او درباره سیاست گذاری و نظارت سازمان حفاظت محیط زیست عنوان کرد: سازمان حفاظت محیط زیست باید به مسائلی که به ابرچالشها تبدیل شده توجه کند. حق آبه تالابها، تغییر اقلیم، گرد و غبار و مسائل دیگر نیاز به همکاری همه ارگانها دارد. باید ساختار را تقویت کنیم و انشاءالله با نگاه مثبت دکتر پورمحمدی در سازمان برنامه و بودجه این ساختار را تقویت میکنیم. باید شرایط زیر ساختها را برای مدیریت بهتر تقویت و از فناوریهای به روز در دنیا استفاده کنیم. تغییر ساختار قطعا میتواند تاثیرگذار باشد.
او ادامه داد: یکی از برنامههای مهم ما اقتصاد سبز است. باید بین محیط زیست و اقتصاد ارتباط تنگاتنگی را برقرار کنیم. اقتصاد پسماند با دقت باید در برنامه دیده شود و مدیریت درستی کنیم تا مشکلی در این حوزه نباشد. باید ارزشگذاری اقتصادی اکوسیستمها را داشته باشیم. این کار در حال انجام است و امیدواریم این کار را به خوبی ادامه دهیم. امروز عوارض خشکسالیها را میبینیم. الگوهای بارندگی تغییر و عوارض تغییر اقلیم اکنون بروز پیدا کرده است. برای این مساله در بحث کاهش انتشار گازهای گلخانهای برنامه داریم. باید تاب آوری بیشتری در برخورد با تغییر اقلیمی داشته باشیم و انرژیهای پاک را توسعه دهیم. هوشمندسازی موتورخانهها و مسائل احتراقی نیز بسیار مهم است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: سرزمین ما متاثر از تغییرات اقلیمی است و در الگوی کشت کشاورزی و بارگذاری صنایع تغییرات ایجاد خواهیم کرد. در سیاست گذاریهایمان به این موضوع توجه میکنیم. قبلا به جای محیط زیست، میگفتند محیط ایست! باید این رویکرد تغییر کند. توسعه متوازنی در بخش محیط زیست صورت خواهد گرفت. ارزیابی واقعی خواهیم کرد نه تشریفاتی. اکنون بحث خشک شدن تالابها را داریم و باید در حفاظت از تالابها همه مسائل را ببینیم و در نظر بگیریم.
او در رابطه با بحث تفکیک پسماندهای عادی گفت: ما پنج گروه پسماند شامل پسماندهای ویژه، صنعتی، کشاورزی، عفونی و بیمارستانی و پسماندهای شهری داریم. در هر پنج گروه سازمان حفاظت محیط زیست نقش نظارتی دارد. متولی پسماندهای شهری و عادی وزارت کشور است و این وزارت باید زیرساختها را فراهم کند و ما نظارت و پیگیری کنیم. ما کارگروه ملی پسماند داریم که در همه قسمتهای پسماند نظارت خواهد کرد. چیزی که باید به آن توجه کنیم، بحث اقتصاد پسماند است. ما نباید مشارکت بخش خصوصی را محدود کنیم و باید از ظرفیتها استفاده کنیم. باید آموزش اجتناب از تولید پسماند را داشته باشیم و در مرحله بعد تفکیک پسماند را انجام دهیم و در ادامه مراحل بعدی را طی کنیم.
انصاری اضافه کرد: ما مشکل قانون نداریم اما در اجرای آن مشکل داریم. مسائل محیط زیست در اولویت نبوده است. سعی میکنیم کارگروههای بخشهای مختلف را فعال کنیم. ما باید برای حل مشکلات از ظرفیتهای پسماند هم استفاده کنیم. پسماندهای عفونی به عهده وزارت بهداشت است و دیگر پسماندها هم به همین صورت به عهده وزارت خانههای دیگر است اما پیگیری خواهیم کرد و این اراده از سوی ما وجود دارد که پیگیری بیشتری شود.
او در رابطه با فرونشستها در کشور گفت: در این خصوص ما بحث آبخوانها را داریم. مدیریت آبخوانها به عهده وزارت نیرو است اما فرونشست زمین مساله محیط زیستی است. همه ارگانها فرونشست را باید به عنوان یک ابرچالش پیگیری کنند. همه با همگرایی باید این مساله را حل کنند. دولت قبلی کارهای خوبی انجام داده است و ما قطعا آنها را ادامه میدهیم. درباره مساله گرد و غبار چندین توافقنامههای بین المللی خوب امضا شده است. نیازمند نگاه جدی تر به دیپلماسی فعال محیط زیست هستیم. دیپلماسی محیط زیست یکی از بندهای سیاستهای 15 گانه مقام معظم رهبری در سال 1394 هم بود. باید این مساله را مدنظر داشته باشیم. مخصوصا باید با همسایهها تعامل موثر کنیم. با حمایت وزارت خارجه نیز باید در بحث دیپلماسی آب باید پیش بریم.
معاون رئیس جمهور در خصوص راهکارهای حل مشکلات زیست محیطی بیان کرد: در بحث گرد و غبار سازمان منابع طبیعی دخیل است و یک دفتر بیابان دارد و موضوعات مرتبط با کانونهای داخلی را دنبال میکند. در بحث کانوهای منطقهای هم پیگیریهای خوبی انجام شده است و این باید دنبال شود. شناسایی کانونهای گرد و غبار هم انجام شده است. باید بتوانیم کانونهای داخلی مدیریت کنیم و برای کانونهای سطح منطقه با کشورهای همسایه تعامل کنیم.
او در پایان عنوان کرد: ابرچالشهای ما یک شبه حل نمیشود. نیاز به برنامه میان مدت و بلند مدت داریم. باید به قوانین بالادستی پایبند باشیم و در چارچوب و زمان مقرر پیگیری کنیم. راهکارهای کوتاه جواب نمیدهد. باید این چالشها را به عنوان چالشهای مهم کشور بشناسیم. با این نگاه اولویتها تغییر پیدا میکند و کارها بهتر پیگیری و تصمیم گیری میشود. باید ادامه دهنده راه مسئولان قبلی باشیم و از همه ظرفیتها استفاده کنیم. محیط زیست ما دیگر زمانی برای آزمون و خطا ندارد. نیازمند این هستیم که مشارکت همه مردم را داریم تا مشکلات محیط زیست حل شود.