به گزارش گروه پارلمانی خبرگزاری تسنیم، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست مجمع هماهنگی مراکز تاریخپژوهی و بانکهای اسنادی ایران (مهتاب) که امروز دوشنبه در ساختمان کتابشناسی ایران واقع در کتابخانه مجلس شورای اسلامی برگزار شد، با اشاره به اهمیت مسأله اسناد، تاریخنگاری و تاریخپژوهی گفت: شاید حدود 30 سال به اهمیت این موضوعات پیبرده نشده بود و با گذر زمان متوجه اهمیت ویژه این موضوعات شدیم.
قالیباف دیجیتالی کردن (هوشمندسازی) اسناد کتابخانه مجلس را اقدام مثبتی ارزیابی کرد و یادآور شد: براساس گزارشی که چند نوبت دریافت کردم، قریب به 4 میلیون اسناد از پیش از انقلاب بهصورت دیجیتالی (هوشمند) درآمده و آماده برخط شدن است تا همگان به آن دسترسی داشته باشند. اسناد پس از انقلاب نیز مرحله اسکن را گذرانده و قرار است همین مسیر را طی کند تا در نهایت همه آنها در معرض عموم قرار بگیرد.
وی روایتگری را گام اول در مسیر روشنگری دانست که ارزش افزوده کار تاریخی را چند ده برابر میکند و افزود: اگر از روایتگری اتفاقات و رویدادها و...در این زمان غفلت شود، دهها سال بعد هرقدر برای روایتگری تلاش شود، اثری نخواهد داشت.
رئیس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه موضوع مقاومت، جبهه مقاومت و مسأله فلسطین و لبنان از موضوعات حیاتی، ریشهای و مبنایی انقلاب اسلامی است، عنوان کرد: اگر نهضت امام(ره) مبنای انقلاب باشد، در موضوع کاپیتولاسیون که از سوی ایشان مطرح شد، امالفساد جهان بشریت و امت اسلامی ریشه در رژیم صهیونیستی دارد که تمشیت امور آن نیز بر عهده آمریکاست.
وی اظهار کرد: امروز نسل جدیدی را میبینیم که هیچ آگاهی نسبت به وقایع و اتفاقات آن سال ندارند و وقتی با دانشجویان ورودی امسال صحبت میکنیم میبینیم نسبت به این مسائل هیچ تحلیلی ندارند و براساس روایتهای دیگران برداشت میکنند؛ نکته مهم این است که اگر قصد داشته باشیم بعدها این موضوع را روایتگری کنیم بیفایده است.
قالیباف روایتگری موضوعات روز را از آن جهت مهم دانست که تحلیل هر حادثه در کشور نیازمند اطلاع و آگاهی نسل جدید نسبت به آن است چرا که اگر اطلاع نباشد، حساسیت هم وجود نخواهد داشت و گفت: امروز دچار جنگ ترکیبی هستیم که شامل جنگ نرم، جنگ سخت و جنگ هوشمند میشود و مسأله روایتگری بهعنوان نوعی ابزار حضور در این جنگ است که ما در مجلس نیز برای تحقق آن کمک خواهیم کرد.
رئیس قوه مقننه فناوری و پیشرفت در حوزه تاریخ پژوهی و سندپژوهی را سرخط و آغازی برای جبران گذشته دانست و گفت: امروز سیستم آنالوگی(دستی) در حال تبدیل شدن به سیستم دیجیتالی(هوشمند) است اما از اینجا به بعد باید تلاش کنیم تا همراه با دنیا حرکت کنیم که اگر این اتفاق رخ ندهد دچار فاصله نوری با همه دنیا میشویم و به معنای واقعی از تاریخ و اذهان حذف شده و ماندگار نمیشویم.
وی در این بخش از سخنان خود با اشاره به تأکید رهبر معظم انقلاب بر استفاده از هوش مصنوعی عنوان کرد: با استفاده از این ابزار میتوانیم عقب ماندگیهای گذشته خود را جبران کنیم.
قالیباف با اشاره به عمر 117 ساله تاریخ قانونگذاری در کشور، بیان کرد: ما تمام سیر تاریخی قوانین را با استفاده از هوش مصنوعی به لحاظ لفظی و معنایی گردآوری کردهایم و تمام روندی که یک قانون در طول عمر خود گذرانده، مشخص است.
رئیس مجلس در ادامه با بیان اینکه براساس هوشمندسازی صورت گرفته در مجلس مشخص است که هر قانون را چه کسی و چه ارگانی در چه تاریخی برای بار اول به تصویب رسانده و کجا تکرار و کجا منسوخ شده است، عنوان کرد: در چند هفته اخیر به نمایندگان گفتم برای ارائه هر طرح یا اصلاح مادهای ابتدا باید با تبلت خود به این سامانه مراجعه کنند تا کار تکراری صورت نگیرد.
وی در ادامه با اشاره به تنقیح قوانین با استفاده از هوش مصنوعی که قابلیت تبدیل 12هزار قانون به 3000 قانون را دارد، گفت: در حوزه تاریخ و اسناد نیز در وهله نخست باید به دنبال گردآوری و بعد استفاده از هوش مصنوعی بود که هم به جهت معنایی و هم به جهت لفظی امکان پذیر است.
رئیس نهاد قانونگذاری کشور با تأکید بر اینکه در کنار استفاده از هوشمندسازی اسناد باید کاری کنیم که از دنیا عقب نمانیم، گفت: در کنار آن باید مسیر شناخت و تحلیل درست از مسائل روز را برای جوانان فراهم کنیم و هرچه سریعتر روایتگری بهموقع را انجام دهیم تا جوانان از این طریق بهعمق ماجراها آگاه شوند.
در این نشست چهرههایی همچون حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی، رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی، حجتالاسلام محمد خزایی، رئیس بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی، موسی حقانی، رئیس مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر، عباس سلیمی نمین، مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران، حجتالاسلام سعید فخرزاده دفتر تدوین دستاوردهای انقلاب اسلامی، مسعود رضایی، نماینده مرکز اسناد دفتر نشر مقام معظم رهبری، قاسم تبریزی، عضو شورای پژوهشی موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، سید جواد حسینی، نماینده مؤسسه انقلاب اسلامی و مسعود معینیپور رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس حضور داشتند.