ناگهان چقدر زود دیر می شود!

علی مفتح، گروه سیاسی الف،   4030807096 ۹ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار
ناگهان چقدر زود دیر می شود!

۳۱ مرداد سال جاری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی توانست از مجلس رای اعتماد بگیرد و تا لحظه نگارش این گزارش ۶۵ روز از استقرار احمد میدری و تیم وی در وزارتخانه می گذرد، میدری گرایش عدالتخواهانه دارد، دارای دانش گسترده در اقتصاد است و  فراتر از اعداد و مدل‌های اقتصادی، فهمی عمیق از واقعیات اقتصادی دارند.

در کنار این روحیه تعلل در تصمیم گیری و عدم تعیین تکلیف و عدم اصلاح برخی رویه ها در این وزارتخانه ممکن است در آینده، چهره علمی و روحیه عدالتخواهانه وی را دچار خدشه کند، بخصوص اینکه بدانیم وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای وزرا"خوش استقبال و بد بدرقه" بوده است. اصلاح برخی رویه های موجود می تواند ضمن ایجاد سرمایه اجتماعی برای جامعه تحت پوشش مانند بهزیستی، مستمری بگیران تامین اجتماعی و بازنشستگان، تاثیری در شرایط اقتصادی نیز داشته باشد.

الف: برکناری انتصابات فامیلی انجام شده دولت قبل در وزارتخانه و زیرمجموعه

در سال های اخیر سیل انتصاب افراد وابسته به سیاسیون، ذی نفوذان و مقامات در زیر مجموعه های این وزارتخانه انجام شده که اکثراً فاقد تخصص و دانش بوده اند.

ب: کوچک سازی صندوق ها، سازمان تامین اجتماعی، شستا و بدنه وزارتخانه

در سنوات گذشته چارت نیروی انسانی ستاد سازمان تامین جتماعی، شستا، هلدینگ ها، صندوق بازنشستگی کشوری و سایر صندوق ها بزرگ و فربه تر شده و متاسفانه جذب فراوان نیرو باعث شده این وزارتخانه و زیر مجموعه با تورم نیرو همراه باشد. حالا خبرها حاکی است که شستا در اقدامی مناسب دست به کار شده و هلدینگ ها را موظف به تعدیل نیرو نموده است که این شرکت می بایست از خود شروع کند، ثمره ایجاد معاونت کسب و کار بین الملل با ۴ نیرو، معاونت نوآوری اقتصادی و دانش بنیان با ۶ نیرو، مرکز اطلاع رسانی و مسئولیت اجتماعی با ۵ نیرو و تبدیل شدن مدیریت حقوقی به رئیس اداره حقوقی با رئیس و مدیر حقوقی، پُست های کارشناس مسئول پیگیری دفتر مدیرعامل، رئیس اداره پیگیری دفتر مدیرعامل، مدیر تطبیق، هم افزایی و امور ویژه، مدیرارتقای شفافیت و پیگیری گزارش های حسابرسی، کارشناس مسئول امور استان ها و مجلس، کارشناس مسئول انتصابات، مدیر فرهنگی و مسئولیت اجتماعی و از این دست پُست های من درآوردی در شستا چه بوده است؟ یکی از علل افزایش ۲۶۰ درصدی هزینه های اداری عمومی را در این جا باید پیدا کرد.

اولین اقدام وزیر و رئیس سازمان تامین اجتماعی تعدیل نیرو در صندوق بازنشستگی، صندوق فولاد، صندوق آینده ساز، شستا و هلدینگ ها است. بهترین راه برای اینکه این تعدیل نیروها با اعتراض کمی مواجه شود این است که تمامی افرادی که حائز شرایط بازنشستگی هستند، بازنشسته شوند، افراد مامور به سایر ارگان ها و خانه نشین هایی که حقوق دریافت می کنند در تمامی سطوح وزارت و زیرمجموعه، نیروهای غیرکیفی و سیاسی که اتوبوسی استخدام شده اند، مرخص شوند. دفتر دستک های شرکت ها در تهران تعطیل گردد و در راستای مولد سازی ساختمان شرکت ها به فروش و سرمایه گذاری ایجاد گردد که چه بسا برخی از این نیروها می توانند در پروژه های جدید مشغول فعالیت شوند. 

ج: انجام و اِعمال تغییرات در سطوح مختلف مدیران وزارت و زیر مجموعه

به عقیده نگارنده ۶۵ روز زمان کمی نیست برای وزیری که خود ۸ سال در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بوده، اما تاکنون همکارانش را انتخاب نکرده است. معاونین اشتغال، روابط کار، فرهنگی و اجتماعی، صندوق آینده ساز و بانک های رفاه و توسعه تعاون نه ابقا شده اند و نه تغییر، این بلاتکیلفی در سایر سطوح نیز به عملکرد وزارتخانه آسیب می رساند. ۴۵ روز از برکناری بابک افقهی از هلدینگ تاپیکو می گذرد و این شرکت با شخصی که جهت تمشیت امور انتخاب شده روزگار می گذراند، این "تمشیت کننده امور" چه کارایی، نوآوری، فعالیت و اقدام مفیدی می تواند برای این هلدینگ بزرگ انجام دهد، پتروشیمی امیرکبیر حتی بدون " تمشیت کننده امور" روزگار خود را سپری می کند، پتروشیمی که حجم عظیم حاشیه را در ماه های اخیر داشته است. 

"انتصاب از طریق کمیته ها" در این برهه جواب نمی دهد، چند صد شرکت و چند هلدینگ در زیر مجموعه آن وزارتخانه بلاتکیلف مانده اند، نه می دانند ابقا شده اند و نه می دانند تغییر، افرادی بر جایگاه هایی تکیه زده اند که هیچگونه تخصصی در آن ندارند. بخشنامه های ممنوعیت هر گونه انتصاب نیز دست مدیران عامل را بسته است، شاید همکاری در حیطه کاری خود ضعیف باشد و مدیرعامل بخواهد آن را تغییر دهد، نمی تواند.

د: تعیین تکلیف شرکت های زیان ده و کاغذی

در سنوات گذشته به بهانه های مختلف شرکت های جدیدی اضافه شده اند، هم اکنون نیز در اقدامی عجولانه در زیر مجموعه آن وزارتخانه به فکر ادغام و انحلال شرکت ها هستند، نه آن ایجاد شرکت ها اقدام درستی بود و نه این انحلال و ادغام. شرکت های کاغذی و زیان ده را فوراً تعیین تکلیف کنید و حتی الامکان با توجه به برنامه هفتم توسعه این شرکت ها واگذار گردند.

می دانیم که در اصول مدیریتی، لحظات و تصمیمات مهم هستند، امروز تصمیم بگیرید تا با تصمیات قوی و با رویکرد دغدغه عدالت اجتماعی، اصلاح را در این وزارتخانه انجام دهید، اگر ۱۰۰ نفر منصوب نمودید و ۱۰ نفر از این افراد پس از مدتی مشخص شود فاقد کارآرایی لازم اند، می توانید آنها را عوض کنید نه اینکه در شرایط فعلی نیمی از مدیران عامل شرکت ها و هیأت مدیره ها از نظر سیاسی با شما همراه نیستند، دانش، تخصص و کارآرایی لازم را ندارند و ثمره وجودشان افت شدید سود در شرکت ها شده است.