چند نکته درباره روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا

گروه جهان الف،   4030814131 ۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار
چند نکته درباره روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا

به گزارش الف همزمان با طرح گمانه زنی های مختلف در مورد پیروز احتمالی انتخابات ریاست جمهوری 2024 آمریکا و نزدیک‌شدن به زمان برگزاری این انتخابات،  افکار عمومی در اقصی نقاط جهان همواره سوال هایی را در مورد روند برگزاری انتخابات آمریکا مطرح می سازند.  در ادامه به چند نکته مهم در این رابطه اشاره می شود. 

1: زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا

انتخابات ریاست جمهوری آمریکا روز سه شنبه 5 نوامبر(15 آبان ماه) برگزار می شود. انتخاباتی که در قالب آن شاهد رقابت میان دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا(سیاستمدار عضو حزب جمهوریخواه) و کاملا هریس، معاون رئیس جمهور کنونی آمریکا( از حزب دموکرات) هستیم. بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که انتخابات مذکور یکی از مهمترین انتخابات ها در کل تاریخ سیاسی آمریکا است زیرا می تواند سرنوشت بسیاری از معادلات در حوزه سیاست داخلی و خارجی این کشور را تعیین کند. 

شاید جالب باشد که بدانیم انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به طور سنتی در نخستین سه شنبه ماه نوامبر برگزار می شود. سنتی که از سال 1845 میلادی در آمریکا برقرار بوده است. این تصمیم توسط کنگره آمریکا و زمانی گرفته شده که جامعه آمریکا تا حد زیادی از نظر اقتصادی به حوزه کشاورزی وابسته بوده است. در این راستا، با برگزاری انتخابات پس از فصل برداشت پائیزی، کشاورزان به راحتی می توانستند در انتخابات شرکت کنند. حوزه های رای گیری در آن زمان از خانه های آنها عمدتا فاصله داشت. این سنت تا به امروز حفظ شده است. 

2: زمان اعلام نتیجه نهایی انتخابات آمریکا چه هنگام خواهد بود؟ 

یکی از نکات مهم در مورد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و روند اعلام نتیجه نهایی آن این است که هفت ایالت کلیدی در این کشور که در تعیین سرنوشت نهایی انتخابات اثرگذاری قابل توجه دارند، چگونه بخواهند روند برگزاری رویداد مذکور را مدیریت کنند. با این همه، به طور سنتی در آمریکا مردم این کشور عادت کرده اند که پیروز انتخابات را در شب برگزاری آن و یا حداقل ساعات ابتدایی روز بعد بشناسند. 

به عنوان مثال در سال 2016، پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مدت زمان کمی پس از پایان روزی اعلام شد که انتخابات مذکور برگزار شد(حوالی ساعت 3 بامداد روز بعد به وقت آمریکا). سال 2012، وقتی باراک اوباما در انتخابات آمریکا برای بار دوم پیروز شد، پیروزی اش قبل از نیمه شبِ روز رای‌گیری اعلام شد. با این حال استثنائاتی نیز وجود دارد مثلا در سال 2000 و در جریان رقابت میان جورج بوش پسر و الگور، نتیجه انتخابات تا روز 12 دسامبر یعنی حدودا یک ماه پس از برگزاری انتخابات آن هم پس از تایید دیوان عالی آمریکا اعلام نشد. 

آنچه مسلم است اعلام نتیجه نهایی انتخابات تا حد زیادی به مشخص شدن آرا الکترال وابسته است و هیچ زمان قطعی را در این رابطه نمی‌توان مشخص کرد. توجه داشته باشیم که در آمریکا با قوانین ایالتی مختلفی در زمینه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور رو به رو هستیم و همین مساله اندکی معادله مذکور را پیچیده کرده است. 

3: معمای رای عمومی و رای الکترال

در جریان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شاهد نمایش دو نوع رای هستیم. رای نخستین که رای عمومی است در حقیقت همان دموکراسی مستقیم است و شهروندان آمریکایی به نامزد مورد نظر خود رای می‌دهند و در نهایت نتیجه آرا افراد اعلام خواهد شد. با این حال، نوعی دموکراسی غیرمستقیم را نیز در آمریکا فقط در مورد انتخابات ریاست جمهوری این کشور شاهد هستیم که در قالب رای الکترال کالج خود را به نمایش می گذارد. 

در این چهارچوب، باید گفت که انتخابات آمریکا یک رقابت ایالت به ایالت است. در واقع، هر ایالت در آمریکا از مجمع برگزینندگان و یا رای الکترال برخوردار است که تعداد آن مشخص است. ایالت های مختلف آمریکا مجموعا 538 رای را دربر می گیرند. یک نامزد برای پیروزی در انتخابات آمریکا به حداقل 270 رای الکترال نیاز دارد. ایالت های مختلف در آمریکا رای الکترل به میزان مشابه ندارند. 

این مساله نسبتِ مستقیمی با جمعیت ایالت ها دارد. کالیفرنیا بیشترین رای الکترال یعنی 54 رای را دارد و ایالت هایی نظیر وایومینگ، آلاسکا یا واشینگتن، تنها سه رای الکترال دارند. رای الکترال هر ایالت به فردی تعلق می گیرد که بیشترین میزان رای عمومی در آن ایالت را به خود اختصاص داده باشد. البته که افراد حاضر در مجمع انتخاباتی هر ایالت به صورت تئوریک می توانند بدون توجه به نظر مردم به نامزد مد نظر خود رای دهند با این حال، عمدتا چنین نمی کنند. نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به شدت دنبال جلب آرا الکترالِ بیشتر به نفع خود هستند.