گاردین: شاید شوک ترامپ رهبران اروپایی را سر عقل بیاورد

  4030822002
گاردین: شاید شوک ترامپ رهبران اروپایی را سر عقل بیاورد

به گزارش ایسنا، روزنامه گاردین در سرمقاله‌ای که حاکی از نگرانی اروپا از تبعات ریاست‌جمهوری مجدد دونالد ترامپ در آمریکا است آورده است: طرح انتخابات زودهنگام در آلمان که اخیرا از سوی «اولاف شولتس»، صدر اعظم این کشور کلید خورد اتفاقی مهم در شکل‌دهی به پاسخ اروپا به تحولات سیاسی یک هفته گذشته ایالات متحده است.

گاردین در این سرمقاله گفته است: «گمانه‌زنی های اخیر برخی مفسران درباره اینکه انتخاب دوباره ترامپ به ریاست جمهوری ایالات متحده را می‌توان باعث اتحاد فکری رهبران جریان اصلی اروپا دانست یک روزنه امید را در این قاره در مواجهه با رخدادها در آمریکا به وجود آورده است؛ رهبرانی که تا کنون در پاسخ به نظم جهانی جدیدی که هر چه بیشتر ظهور می‌یابد و همچنین دستاوردهای سیاسی جنبش‌های راست‌ افراطی داخلی کُند و ناامید کننده عمل کرده‌اند. شاید شوک مواجهه دوم آنها با ترامپ سرانجام باعث شود که اضطرار شدید در وضعیت کنونی را متوجه شوند.»

«اولاف شولتس» صدراعظم آلمان شامگاه چهارشنبه گذشته و در اقدامی ناگهانی با اخراج «کریستیان لیندنر» وزیر دارایی دولت ائتلاف سه‌حزبی حاکم آلمان، باعث فروپاشی این ائتلاف شد.

شولتس و نشریه‌های اروپایی و آمریکایی علت اخراج لیندنر را «اختلافات مداوم» صدراعظم آلمان با وزیر دارایی این کشور درباره اصلاحات اقتصادی اعلام کرده‌اند.

اختلافات جدی در ائتلاف سه حزب سوسیال دموکرات شولتس، سبزها و حزب دموکرات آزاد پس از آن به اوج خود رسید که حزب دموکرات آزاد سندی برای طرح مطالبه اصلاحات اقتصادی لیبرال صادر کرد که پذیرش آن برای ۲ حزب دیگر دشوار بود.

در جریان نشست رهبران سه حزب در شامگاه چهارشنبه گذشته در دفتر صدراعظم، لیندنر به شولتس گفت که هیچ راهی برای ادامه ائتلاف نمی‌بیند و از او خواست که راه را برای انتخابات زودهنگام هموار کند.

گاردین در تحلیل تحولات سیاسی آلمان در سرمقاله خود نوشت: «فروپاشی ناگهانی ائتلاف متزلزل تحت رهبری حزب سوسیال دموکرات همزمان با مشخص شدن نتیجه انتخابات ایالات متحده مطمئنا خبر از تسریع در ضرب آهنگ تحولات سیاسی می‌دهد. اولاف شولتس مشهور است به اینکه محتاط و ریزبین بوده و مبهم و کلی حرف می‌زند. اما او فقط تا هفته پیش این گونه بود. صدر اعظم آلمان با اخراج شتابزده وزیر دارایی دولت خود، کریستیان لیندنر، و وادار کردن حزب دموکرات آزاد به خارج شدن از دولت ائتلافی سلسله رویدادهایی که منتهی به انتخاباتی زودهنگام، احتمالا در فصل بهار یا حتی زودتر،  خواهد شد را رقم زد.»

به نوشته گاردین صبر شولتس در جریان مذاکرات مهم اخیر در آلمان بر سر بودجه سر ریز شد چون لیندنر – رهبر حزب دموکرات آزاد که گرایشهای اقتصادی لیبرال دارد – بار دیگر تصمیم به ممانعت از اهداف بودجه‌ای مورد حمایت حزب سبز و حزب سوسیال دموکرات که با هدف احیای اقتصاد رو به احتضار این کشور و تداوم حمایت‌ها از اوکراین مطرح شدند؛ گرفت.

در ادامه این سرمقاله آمده است: «می‌توان از یک جنبه، این اتفاق را به عنوان مانوری بی فایده با استفاده از کشتی در حال غرق شدن انتخابات در واکنش به نزدیک شدن یک توده یخ بزرگ به این کشتی در نظر گرفت. ائتلاف فروپاشیده شولتس حالا شدیدا نامحبوب است. حزب دموکرات آزاد در مواجهه با محبوبیتی که در نظر سنجی‌ها به زیر پنج درصد رفته، تصمیم به ترک ائتلاف قبل از انتخابات فدرالی که برای ماه سپتامبر برنامه‌ریزی شده بود، گرفت.»

به باور گاردین تحولات چشمگیر سیاسی اخیر آلمان تبعاتی فراتر از عرصه سیاست داخلی این کشور خواهد داشت.

در این سرمقاله تاکید شده است: «حالا آلمان نیز قرار است اتفاقات مشابه با اتفاقات اخیر فرانسه بعد از محاسبات غلط امانوئل ماکرون در تابستان گذشته را تجربه کرده و درگیر دورانی آکنده از بی‌ثباتی تحت مدیریت یک دولت اقلیتی ضعیف شود. این در حالی است که همزمان ترامپ وعده شروع مجدد در سیاست‌های غرب نسبت به اوکراین را داده و برای اتحادیه اروپا در حوزه تجارت قلدری می‌کند. در این زمان حیاتی، به اصطلاح موتور مشهور فرانسه-آلمان برای ایجاد همگرایی و اتحاد در اروپا به هن و هن افتاده و خراب شده است.»

نشریه انگلیسی نوشته است: «تبعات جنگ در روسیه، ظهور چین به عنوان رقیبی تهدیدآمیز و چشم‌انداز محافظه‌کار تر شدن آمریکا یک تهدید موجودیتی را متوجه اقتصاد صنعتی بحران زده آلمان کرده است.»

گاردین نتیجه گیری می‌کند: «آینده آلمان و الگوی اقتصادی اروپا در مواجهه با سرنوشت مقاومت اوکراین در برابر ولادیمیر پوتین و ظهور راستگرایان افراطی یک موضوع کلیدی در عصر جدید ترامپ است. تا پیش از این احتیاط‌های مالی برلین غالب بود اما زمان‌های متفاوت نیازمند رویکرد متفاوت هستند. اما اینکه انتخابات زودهنگام غیرمنتظره آلمان در فصل بهار بتواند یک رویکرد متفاوت درست را با توجه به جایگاه شولتس در نظرسنجی‌ها موجب شود، مشخص نیست