۲ نکته درباره یک آمار تکان‌دهنده

سعیده اسکندری، گروه اقتصادی الف،   4030924140 ۲۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار
۲ نکته درباره یک آمار تکان‌دهنده

در سال های گذشته و با توجه به اوج گیری قابل توجه قیمت مسکن در کشورمان و به طور خاص در کلانشهرها، کارشناسان و صاحب نظران این حوزه سعی در ریشه یابی و ارائه راه حل برای مشکلات بخش مسکن داشته اند. جدیدترین ارزیابی ها حاکی از این هستند که میانگین قیمتی هر مترمربع مسکن در تهران به عنوان پایتخت کشورمان به بیش از 100 میلیون تومان رسیده است. 

این در حالی است که هنوز برای مقابله با مولفه های اصلی تحریک کننده افزایش قیمت مسکن در ایران، در سطح حکمرانی این حوزه، اقدام چشمگیر و قابل توجهی صورت نگرفته است. نه مبدا تورمِ بخش مسکن که تورم کلی در اقتصاد ایران است مهار شده و نه شاهد کنترل قیمت ارز به عنوان مولفه ای تاثیر گذار بر قیمت مسکن در کشورمان بوده ایم. البته که سطح دستمزدها و درآمد عامه مردم کشورمان نیز فاصله زیادی با خرید مسکن دارد و عملا همین مولفه سبب شده تا مسکن وارد فاز رکود شود. 

این بدان معناست که قدرت خرید در این حوزه به شدت کاهش یافته است. در این میان، عدم توازن میان عرضه و تقاضا در بازار مسکن نیز بر سطح و گستره مشکلات در این حوزه افزوده و خود در مقام کاتالیزور افزایش قیمت مسکن ایفای نقش می کند. کما اینکه بر اساس آخرین آمارها در شرایطی که کشورمان نیاز به ساخت سالانه حداقل 1 میلیون واحد مسکونی دارد، در وضعیت کنونی صرفا ساخت 300 هزار واحد را شاهد است. در این بحبوحه، به تازگی شاهد انتشار یک آمار معنادار و البته جنجالی با محوریت حوزه مسکن کشورمان بوده ایم. 

ماجرا از این قرار است که بر پایه جدیدترین ارزیابی ها در مورد مالکیت دولت ها بر زمین های ملی کشورهای مختلف، این نکته آشکار شده که ایران با بیش از 99 درصد ارضی تحت مالکیت دولت، بیش از تمامی کشورهای دنیا دچار احتکار و انحصار دولتی زمین است و همین مساله سال هاست که مهمترین عامل رشد نجومی قیمت زمین و مسکن در کشورمان بوده است. جالب اینکه آمارهای رسمی نشان می دهند که میزان مالکیت دولت بر زمین های ملی در کشورهایی نظیر آمریکا، بریتانیا و فرانسه، به ترتیب 28، 15 و 9 درصد است. این در حالی است که بخش اعظم همین اراضی نیز جنگل ها و مناطق حفاظت شده هستند. 

در این رابطه، محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی کشورمان در موضع گیری گفته است که "سازمان ملی زمین و مسکن وابسته به وزارت راه و شهرسازی، دو برابر اراضی مسکونی فعلی کشور، زمین بلااستفاده در اختیار دارد". درست در همین راستا، مجلس شورای اسلامی نیز طرح تحقیق و تفحص با محوریت احتکار زمین را کلید زده است. اهمیت آمارهای مذکور زمانی بیش از پیش معلوم می شود که بدانیم بخش عمده هزینه ساخت مسکن در کشورمان در شرایط فعلی، مربوط به هزینه خرید زمین است. موضوعی که در نوع خود حامل 2 نکته مهم است. 

اول اینکه آمارهایی از این دست بار دیگر اثبات می کنند که اصلاح ساختارهای معیوب حکمرانی در حوزه مسکن، خود می تواند بخش قابل توجهی از مشکلات در این عرصه را حل کند و اثرگذاری منفی مولفه های خارجی نظیر تحریم ها بر بازار مسکن، برخلاف آنطور که برخی به آن تاکید دارند، گسترده و جدی نیست. در واقع با تکیه بر ظرفیت های داخلی تا حد زیادی می توان این فشارها را خنثی کرد. 

نکته دوم اینکه احتکار قابل توجه زمینِ قابل ساخت از سوی دولت آن هم در شرایطی که در کشورمان با مشکل گرانی فزاینده قیمت زمین رو به رو هستیم، نشان از آن دارد که نگاه دولت های مختلف به حوزه حکمرانی مسکن، بیش از آنکه حل المسائلی باشد، معطوف به موکول کردن مشکلات امروز به فردا و به ارث گذاشتن آن ها برای دولت های دیگر بوده است. رویکردی محتاطانه که صرفا سبب شده حل مشکل زمین در بخش مسکن کشورمان، به شدت پرهزینه شود و منافع متعارض زیادی در قالب آن امکان مطرح شدن پیدا کنند. از این رو، کنار گذاشتن رویکردهای فرسایشی به حوزه مسکن و استفاده حداکثری از ظرفیت های کشورمان در این حوزه، از جمله نکاتی است که برای ایجاد بهبود در بازار مسکن ایران باید به آن ها توجه شود. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۹۸۱۴۰۰۰:۲۰:۵۶ ۱۴۰۳/۹/۲۵
تنها مسکن نیست. تمام مؤلفه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و زیست محیطی مملکت ناتراز شده اند. اگر می توانید فقط روی یک چیز دست گذاشته و بگویید اوضاعش میزان است!
ناشناس۳۶۹۸۵۴۴۰۸:۵۲:۰۴ ۱۴۰۳/۹/۲۵
با حذف ارز نیمایی و جایگزینی آن با نرخ دلار بازار آزاد، شاهد استارت تورم و گرانی های نجومی خواهیم بود. نرخ دلار دیروز 75،500 تومان شد و انتظار می رود در آینده نزدیک 100 هزار تومان را هم رد کند.
ناشناس۳۶۹۸۷۵۷۱۰:۴۱:۱۵ ۱۴۰۳/۹/۲۵
100 هزار تومان برای یکی دوسال آینده هست با توجه به تورم 33 درصدی مگر جناب همتی مانند سال 97 عمل کند دوم سرکوب ارز های نیمایی و یاا28500 باید پایان یابد که هدر دادن منابع هست و حذف شود تا اقتصاد درست تر شود
ناشناس۳۶۹۸۵۵۰۰۸:۵۵:۳۹ ۱۴۰۳/۹/۲۵
آنانی که نقش سیاست خارجی را در مشکلات اقتصادی مملکت انکار می کنند تعمداً و تنها به خاطر منافع خودشان این گونه می گویند.
ناشناس۳۶۹۸۹۰۱۱۱:۳۲:۰۳ ۱۴۰۳/۹/۲۵
از روسیه یاد بگیرید با تحریم چند برابری تورم 8 درصدی دارد !!
ناشناس۳۶۹۸۹۵۹۱۲:۲۶:۱۵ ۱۴۰۳/۹/۲۵
رشد اقتصاد روسیه بعد از حمله به اوکراین به 1/5 کاهش یافته است.
ناشناس۳۶۹۸۹۵۷۱۲:۲۳:۰۶ ۱۴۰۳/۹/۲۵
ولی در ایران 60 سال است تورم 2 رقمی دارید چه با تحریم و چه بدون تحریم چون بر پایه فروش نفت بودجه ریزی می شود
ناشناس۳۶۹۸۱۵۴۰۰:۲۷:۳۲ ۱۴۰۳/۹/۲۵
وظیفه هر حکومتی تامین چهارچوب‌ها و نیازهای یک زندگی نرمال برای مردمش است.
ناشناس۳۶۹۸۱۵۵۰۰:۲۸:۵۶ ۱۴۰۳/۹/۲۵
عرضه سیمان و میلگرد و سیم و کاشی..همه بر اساس دلار و قیمت بین المللی است بنابراین طبیعی قیمت تمام شده و فروش هم بین المللی باشه این وسط ایراد کار دستمزد ماست که بر حسب ریال است
ناشناس۳۶۹۸۱۷۸۰۱:۳۷:۵۷ ۱۴۰۳/۹/۲۵
قیمت مسکن زیاد نشده بلکه ریال بی ارزش شده که ناشی از ناکارامدی دولت هست
ناشناس۳۶۹۸۹۸۴۱۲:۴۱:۳۷ ۱۴۰۳/۹/۲۵
که ریال هم مستقیم وصل به دستمزد کارگر هست دست کردن به جیب کارگر بوسیله ریال
ناشناس۳۶۹۸۱۸۰۰۱:۴۰:۵۹ ۱۴۰۳/۹/۲۵
یا مالیات بر دلالی آن هم چند برابر تورم اخذ شود یا رشد نقدینگی زیر 10 درصد باشد به غیر این دو راه دیگری ندارید برای کنترل تورم ها ازجمله مسکن و ارز! در ضمن سال 97 نرخ ارز دوبرابر رقم واقعی کردن جناب همتی و دوستان به خاطر ارز 4200 و به دنبال ان تورم مسکن هم دوبرابر نرخ واقعی شد!
علي موسوي۳۶۹۸۲۵۷۰۳:۳۸:۰۰ ۱۴۰۳/۹/۲۵
با سلام ، برادر دولت كجا نرخ ارز رو كنترل كرد . دلار ٧٦ تومان رو رد كرد .
كاظم۳۶۹۸۲۶۶۰۴:۱۳:۳۰ ۱۴۰۳/۹/۲۵
اخه مگه گوش شنوايي هم هست
صمصام۳۶۹۸۳۳۹۰۶:۱۸:۴۹ ۱۴۰۳/۹/۲۵
دولت ها متهم اول و آخر و اصلی و اساسی گرانی مسکن بوده و هستند و خواهند بود و از آنجایی که هیچ دولتی تا کنون و از این بعد نیز حاضر به دادن زمین به مردم نبوده و نیست و نخواهد بود پس لطفا در مورد مسکن دیگر هیچ حرف نزنید چون فقط سوهان به آلام و دردهای مردم میکشید تمام
حمید۳۶۹۸۳۵۰۰۶:۳۰:۴۴ ۱۴۰۳/۹/۲۵
گرانی مسکن در ایران دیگه هیچ وقت حل نخواهد شد شما هم دیگه بیخیال بشید صحبت از مسکن فقط سوهان روح مردم خواهد بود
ناشناس۳۶۹۸۳۵۶۰۶:۴۰:۵۲ ۱۴۰۳/۹/۲۵
خب مسکن مهر همین بود که دولت در زمین رایگان خانه بسازه به مردم با قیمت ارزان واگذار کنه. اون هم موفق نبود.قیمت اونم نجومی شده.
ناشناس۳۶۹۸۴۴۹۰۷:۵۹:۵۸ ۱۴۰۳/۹/۲۵
گاز نیست ، برق نیست ، ساختمان کم داریم ... ، اینا نشانه چیه !؟
ناشناس۳۶۹۸۵۴۹۰۸:۵۴:۴۶ ۱۴۰۳/۹/۲۵
تقریبا تمامی زیر ساخت های کشور(آب برق گاز بنزین و انرژی) به دلیل عدم سرمایه گذاری طی بیش از دو دهه اخیر فرسوده شدند بی توجهی به محیط زیست در این سالها و همچنین ورود بی برنامه اتباع بخش اصلی نا ترازی ها در این سالهاست حال تصمیم درستی باید گرفته شود تحریم ها باید از بین برود تا سرمایه گذار داخلی و خارجی جرات سرمایه گذاری داشته اشد وگرنه شرایط سخت و سخت تر میشود
ناشناس۳۶۹۸۶۰۸۰۹:۴۷:۰۴ ۱۴۰۳/۹/۲۵
حالا مسکن هم ساختیم و ارزون هم بود آب و گاز و برق از کجا بیاریم با این قوانین غیر کارشناسی مجلس و تنبلی دولت
ناشناس۳۶۹۸۸۴۵۱۱:۰۷:۴۶ ۱۴۰۳/۹/۲۵
البته انحصار و احتکار کل اقتصاد و سرمایه در اختیار دولت و بیشتر شبه دولت است. مردم هم میدانند چاقو نه وجدان دارد نه دسته خودش را میبرد.
باهر۳۶۹۹۶۶۵۲۱:۵۶:۳۴ ۱۴۰۳/۹/۲۵
حدود هفتاد و پنج درصد مساحت ایران کویر و بیابان و لوت و کوهستان بوده و غیر قابل کشت می باشند و ۲۵ درصد ان مرغوب و قابل کشت می باشد و اکثر شهرها و روستاها هم در همین ۲۵ درصد واقع شده اند و زمین های کشاورزی و باغات و جنگلها و مراتع مرغوب، تخریب و تغییرکاربری داده میشوند و روستا و شهر و ویلاسازی گسترش می یابد و درواقع مثل اژدهای هفت سر این زمین های مرغوب بطور مدام در حال بلعیده شدن هستند و باید از این امر خطرناک جلوگیری شود و شهرها و روستاها در جاهایی ساخته شوند که زمینها قابل کشت و حاصلخیز نباشند چون ادامه و وجودحرث و نسل مردم ایران در طول زمان به همین ۲۵ درصد زمین ایران وابسته است .
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  2. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  3. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  4. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  5. ۲ قاضی در دیوان عالی کل کشور مورد سو قصد قرار گرفتند/ ضارب خودکشی کرد

  6. پنج اصل برای موفقیت مذاکرات آمریکا با ایران

  7. ظریف: شب قبل از ملاقات دولت با رهبر انقلاب، تماس گرفتند و گفتند بیا، گفتم من نمی‌آیم، تکلیف من را معلوم کنید!/ گفتند با استعفای تو مخالفت می‌شود

  8. ستادکل اظهارات اخیر پیرامون سقوط بالگرد شهید رئیسی را رد کرد

  9. نامه مهم ربیعی به رییس جمهور: ما به اصلاحات سخت اقتصادی نیاز داریم

  10. پزشکیان: باید باور کنیم که می‌توانیم

  11. مجری شبکه من‌وتو: تعطیلی این شبکه برای ایرانیان پشیزی ارزش نداشت | جواد خیابانی را به مزدک میرزایی ترجیح می‌دهم

  12. پزشکیان برای حداد عادل حکم زد

  13. واکنش احمد زیدآبادی به ترور «مقیسه» و «رازینی»

  14. رفیقدوست: خیلی از نفوذی ها دستگیر شدند/ اگر به سوریه نمی رفتیم باید در زعفرانیه با داعش می‌جنگیدیم

  15. محسنی‌اژه‌ای: شهیدان رازینی و مقیسه از خدمتگزاران حقیقی مردم بودند

پربحث‌های هفته

  1. تمرین کشت بادمجان !

  2. جاه‌طلبی هسته‌ای عربستانی‌ها: اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنیم/ زنگ خطر برای ایران به صدا درآمد؟

  3. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  4. تاکید عبدی بر گران‌کردن قیمت سوخت/ دلایل مخالفت برخی با FATF چیست؟/ هشدار تند نبویان به پزشکیان

  5. سخنان کوچک‌زاده در مجلس

  6. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  7. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

  8. تلاش برای ترمیم زخمی که دولت احمدی‌نژاد بر جای گذاشت

  9. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  10. لطفا جوگیر نشوید!

  11. هشدار «کسینجر» درباره کدخدا!

  12. وقتی حجاب از میان برود، سایر مرزهای اخلاقی فرو خواهد ریخت

  13. راه حل‌های طلایی برای ناترازی برق

  14. اف ای تی اف؛ بد فهمی یا بهانه؟! / انتقال پايتخت از تهران؛ غلط و غيرمعقول/ پایان دیپلماسی یکسویه با روسیه

  15. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  16. فرمانِ امام علی(ع) برای تنبیه و تشهیرِ کارگزارِ خائن

  17. واکنش رئیس کمیسیون امنیت‌ملی مجلس به سخنان علم‌الهدی/ پیام مهم سپاه به دوستان و دشمنان/ سلبریتی‌نماهایی که بویی از فرهنگ نبرده‌اند

  18. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  19. بیانیه سپاه پاسداران در پی توافق آتش‌بس در غزه  

  20. مخالفت سردار کوثری با پیوستن ایران به FATF

  21. رئیس‌جمهور تاجیکستان به افتخار پزشکیان فرودگاه را گلباران کرد

  22. پاسخ قالیباف به فریاد و ناسزای یک نماینده؛ روی مواضع اصولی خود ایستاده‌ایم

  23. نامه ۱۲۰ نماینده مجلس به آملی‌لاریجانی: FATF هیچ فایده‌ای نداشته و راه‌های دورزدن تحریم را می‌بندد

  24. بن گویر: آتش بس شود از کابینه استعفا می‌دهم

  25. «فلاکت مسکن» را پایانی هست؟

آخرین عناوین