فیلسوفی که کاش طوفان‌الاقصی را می‌دید

محسن سلگی، گروه سیاسی الف،   4031012104 ۱۳ نظر، ۱ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار
فیلسوفی که کاش طوفان‌الاقصی را می‌دید

جیانترسیو واتیمو مشهور به جیانی واتیمو (متولد ۴ ژانویه ۱۹۳۶ و درگذشت در ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۳) فیلسوف و سیاستمدار ایتالیایی بود. او از ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۴ و نیز از ۲۰۰۹، عضو پارلمان اروپا بود. واتیمو از امضاکنندگان متنی در ۲۸ اکتبر ۲۰۰۹ بود که در آن از اتحادیه اروپا خواسته شده بود حماس را بی‌قیدوشرط از فهرست تروریسم خارج و به‌عنوان نماینده قانونی مردم فلسطین به رسمیت بشناسد.

قابل اشاره است که جیانی واتیمو فیلسوف بزرگ پست مدرن و منتقد غرب و مدرنیته بود. او به پایان تاریخ غربی و پایان مدرنیته باور داشت و نظریه پایان تاریخ را که به طور خاص با نام فرانسیس فوکویاما متفکر لیبرال شناخته می شود، پایان تاریخ مدرنیته یا پایان تاریخ خطی/ تک خطی می دانست. 

واتیمو مدافع برنامه هسته ای ایران بود. همچنین جمهوری اسلامی را عامل صلح در خاورمیانه می‌دانست و می گفت اسرائیل می خواهد دنیا را به جنگ بکشاند. 

کاش او که کمتر از سه هفته مانده به طوفان الاقصی در ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۳ درگذشت، قدری بیشتر زنده می ماند تا عملیات رهایی بخش و افشاگر طوفان الاقصی و جنایات و جنگ افروزی رژیم غاصب را ببیند و تحقق هشدارش درباره این رژیم را نظاره کند. کاش بود تا پایان تاریخ غرب(پایان مشروعیت غرب) را پس از ابررسوایی و جنایات آن در غزه می دید.

برخی دیدگاه های فلسفی و آثار واتیمو 

واتیمو به درستی می گفت که هم فیزیس محوری یا طبیعت محوری یونانی (یونان باستان) به پایان رسیده و هم انسان مداری یا اومانیسم(سوبژکتیویسم) غربی که رنه دکارت فیلسوف و ریاضی دان فرانسوی نماد اول آن است. 

واتیمو همچنین نظریه مرگ خدا فریدریش نیچه را یک نظریه آتئیستی یا ضدخدا نمی دانست بلکه به وارونه، دفاعی از خدا می دانست. چراکه نیچه هرگز نگفته خدا نیست یا وجود ندارد بلکه مراد او آن بوده که انسانها، خدا را به فراموشی و نسیان سپارده اند.

جیانی واتیمو در خصوص نهیلیسم و بسیاری مقولات دیگر، نگاه های جذابی دارد. او یک کاتولیک بود و تا آخر عمر دوست غیور مردم فلسطین و دشمن سرسخت رژیم صهیونی باقی ماند.

در آخر به عنوان پیشنهادی برای آشنایی بیشتر با آن فیلسوف بزرگ ایتالیایی، مطالعه چهار کتاب او که به زبان فارسی ترجمه شده اند، پیشنهاد می شود: ۱. پایان مدرنیته ۲. جامعه شفاف ۳. باور ۴. آینده دین و خدا در مسیحیت.