اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

گروه جهان الف،   4031015137 ۵۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

مرکز پژوهشی کنگره آمریکا در گزارشی می نویسد: «نه دولت آمریکا و نه آژانس بین المللی انرژی اتمی به طور صریح اسنادی را افشا نکرده اند که حاکی از فعالیت های مخفی اتمی ایران باشد.»

اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

به گزارش الف؛ "مرکز پژوهشی کنگره آمریکا" در گزارشی، بار دیکر به واکاوی سناریوها و ادعاهای مختلف با محوریت پرونده اتمی ایران و آنچه حرکت احتمالی تهران به سمت ساخت تسلیحات اتمی ادعا می شود، پرداخته است. این مرکز پژوهشی ورای تخمین های زمانی مختلفی که در مورد احتمال تغییر جهت برنامه اتمی ایران به سمت ساخت یک سلاح اتمی مطرح می کند، تاکید دارد که نه دولت آمریکا و نه آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکنون نتوانسته اند شواهد متقنی را دال بر اراده ایران جهت کسب تسلیحات اتمی بیابند. 

با این همه، این مرکز پژوهشی با استناد به مواضع مقام ها و چهره های مختلف آمریکاییِ مرتبط با پرونده اتمی ایران تاکید دارد که ایران از توانمندی های لازم برای ساخت تسلیحات اتمی برخوردار است. به بیان ساده‌تر، ایران در حوزه صنعت اتمی یک کشور کاملا پیشرفته است. این در حالی است که به اذعان مقام ها و نهادهای آمریکایی، ایران هیچ تخلفی را در قابل معادله اتمی خود و تغییر جهت به سمت ساخت سلاح هسته ای انجام نداده است. در قالب گزارش مذکور طبق معمول حجم شانتاژهای تبلیغاتی علیه ایران بسیار بیشتر از واقعیات موجود است. 

مرکز پژوهشی کنگره آمریکا در گزارش خود می نویسد:

«در زمانی که توافق برجام در سال 2015 حاصل شد، جامعه اطلاعاتی آمریکا این تحلیل را داشت که ایران نیاز به یک سال زمان دارد تا بتواند گام های لازم برای تولید تسلیحات اتمی که شامل تولید مواد شکاف پذیر می شود را بردارد. این تخمین این مساله را مفروض می گرفت که ایران می تواند روند تولید مواد شکاف پذیر و تسلیحاتی سازی برنامه اتمی اش را را به طور همزمان دنبال کند. مساله ای که به این معناست که ایران به یک سال زمان برای تولید سلاح های هسته ای نیاز دارد.  

تا همین اواخر نیز جامعه اطلاعاتی آمریکا این ارزیابی را مطرح می کرد که ایران کار در حوزه تحقیقات مرتبط با تسلیحات اتمی خود را از سر نگرفته است. یک مقام وزارت خارجه آمریکا در آپریل سال 2022 میلادی در یک ایمیل به مرکز تحقیقاتی کنگره آمریکا مدعی شد که ایران به سال زمان برای کامل کردن گام های مرتبط با تسلیحاتی کردن برنامه هسته ای‌اش نیاز دارد. به گفته این مقام اطلاعاتی، برخی شکاف های دانشی برای ایران وجود دارند که تهران به زمانی در حدود یک سال برای پُر کردن آن ها نیاز دارد. 

با این همه، جداول زمانی که به تازگی در مورد ایران و احتمال تبدیل شدن آن به یک قدرت اتمی مطرح می‌شوند، چندان روشن نیستند. در ماه مارس سال 2023، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا "مارک میلی" مدعی شد که ایران به چند ماه زمان برای تولید سلاح اتمی نیاز دارد. با این حال وی به مفروضات اصلی که این تحلیل وی بر آن هااستوار بود اشاره ای نداشته است. 

یک گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی تصریح می کند که ایران هنوز در پی طراحی یک سلاح اتمی و یا ساخت یک سامانه چاشنی انفجاری مناسب در این رابطه نیست. برخی به طور خاص به این نکته اشاره دارند که شاید ایران به دانش بیشتری در حوزه تولید اورانیوم فلزی نیز نیاز داشته باشد. مولفه ای که برای ساخت یک سلاح اتمی مورد نیاز است. 

دولت آمریکا تاکنون بارها این گزاره را مطرح کرده که ایران احتمالا از تاسیسات پنهان خود به جای تاسیسات شناخته شده اش برای تولید مواد شکاف پذیر مورد نیازش استفاده خواهد کرد. اینکه آیا واشنگتن همچنان بر این تحلیل پافشاری می کند هنوز مشخص نیست. نه دولت آمریکا و نه آژانس بین المللی انرژی اتمی به طور صریح اسنادی را افشا نکرده اند که حاکی از فعالیت های مخفی اتمی ایران باشد