تناقض بزرگ اقتصادهای غربی!

بیژن ایرانی، گروه اقتصادی الف،   4031125044 ۲۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۷ تکراری یا غیرقابل انتشار
 تناقض بزرگ اقتصادهای غربی!

پس از جنگ جهانی دوم، بلوک قدرت های غربی به رهبری آمریکا، بنیان های یک نظم جدید اقتصادی در جهان را بنا نهادند که نمودهای عینی این نظم تا به امروز نیز قابل مشاهده است. در این راستا، آمریکا و دیگر متحدان غربی اش، با تمسک به انگاره های لیبرالیسم و نولیبرالیسم، مجموعه ای از اصول را به عنوان مفروضات محوری در تعریف نظام اقتصادی جهان، ارائه کردند. به عنوان مثال، این دسته از کشورها تاکید داشتند که تجارت آزاد موجب ایجاد رشد و رونق برای کشورها می گردد. 

آن ها به این مساله اشاره داشتند که اقتصاد جهانی مبتنی بر گزاره های لیبرالیستی می تواند صلح و ثبات و نوع دوستی در جهان را تقویت کرده و افزایش دهد. در حقیقت، آن ها به این مساله اشاره داشتند که اقتصاد و تجارت مد نظر قدرت های لیبرال غربی، نه تنها صلح و رفاه را در جوامع بشری افزایش خواهد داد بلکه میزان ادغام و وابستگی متقابل آن ها را نیز افزایش می دهد و این مساله خود می تواند سرآغاز سیلی از اتفاقات مثبت در دیگر جوامع بشری باشد. با این همه، وقتی به جهان کنونی نگاه می کنیم، می بینیم تا چه اندازه انگاره های کلیدی نظم مطلوب لیبرال ها و نولیبرال ها، مخدوش شده و نظم اقتصادی مطلوب آن ها، نه از سوی رقبا و یا مخالفان، بلکه از سوی خودشان در حال از بین‌رفتن است. 

به عنوان مثال، اکنون شمار قابل ملاحظه ای از کشورهای غربی به دست راست گرایانِ افراطی اداره می شود. از ترامپ در آمریکا گرفته تا بیش از 20 دولت عضو اتحادیه اروپا که همگی آن ها به جای آزادی تجارت، بر سیاست های عمدتا ملی‌گرانه در اقتصاد خود تاکید دارند و البته که در طی تحولات سال های اخیر در مواردی نظیر جنگ غزه و یا پاندمی کرونا، نشان داده اند که به هیچ عنوان به خیر و منفعت کلی جواع بشری توجهی ندارند.جهان هنوز اقدامات قدرت های غربی در احتکار‌کردنِ واکسن کرونا و تلاش برای درآمدزایی از این مساله را از یاد نبرده است. 

در عین حال، همدستی منفعت طلبانه قدرت های غربی با رژیم اشغالگر قدس طی تحولات مرتبط با جنگ غزه و کشتار گسترده مردم غیرنظامی فلسطین هم یکی دیگر از نمودهای رویکردهای غیرانسانی غرب بوده که دقیقا در نقطه مقابل انگاره های لیبرالیستی و نولیبرالیستی آن ها در نگاه به حوزه های اقتصادی و سیاسی قرار داشته است. اکنون هم که با حضور ترامپ در کرسی ریاست جمهوری آمریکا می بینیم به کل انگاه های اصلی شکل دهنده به نظم اقتصادی غرب محور جهان در حال فروپاشی هستند. 

رئیس جمهور آمریکا به جای خیر همگانی به منفعت الیگارش ها چشم دارد و در عین حال، حاضر است کل جهان را فدای منافع اقتصادی آمریکا کند. عجیب اینکه او حتی در کشور خود نیز میان مردم فرق می گذارد و خود را نماینده طیف سفید‌پوست نژادپرست می داند. از این رو، جهان غرب و نظم اقتصادی مطلوب آن که چندین دهه است بر جهان حاکم می‌باشد از یک تناقض بزرگ رنج می برد و آن نابود شدن نظم مذکور به دست ایجاد کنندگان آن است. موضوعی که در ادامه راه می تواند سناریوهای ناامیدکننده ای را برای قدرت های غربی رقم بزند و بر موقعیت بین المللی آن ها اثرگذاری به شدت منفی را داشته باشد. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۷۸۷۳۵۲۰۱:۰۳:۲۷ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
فكري به حال اقتصاد درب و داغون شده و زهوار در رفته خودمان بكنيم كه داره نفس از می افته !!!!
ناشناس۳۷۸۷۴۶۸۰۷:۵۷:۳۸ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
برخی مواقع بنظر میرسد که حماس با ترامپ بسته. اول حماس صد در صد اعلام می کند که غیر ممکن هست که دیگر اسراییلی ازاد کنیم. بعد ترامپ یک تشر می رود که حماس موافقت می کند و همه در امریکا و دنیا میگن ترامپ قدرتمند هست. به هر حال روسوفیلهای دنیا خوب می دانند که پوتین هم با حماس رابطه ویژه دارد و هم با ترامپ!
ناشناس۳۷۸۷۵۲۱۰۸:۵۵:۱۱ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
حماس کوتاه نیامد و به هوارکشیدن ترامپ محل نگذاشت. اسراییل کوتاه آمد و توافق آتش بس را اجرا کرد، حماس هم پایبند بود
ناشناس۳۷۸۷۴۷۰۰۷:۵۸:۳۵ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
از اینکه در مورد غربی ها گفت ناراحت شدی ؟
ناشناس۳۷۸۷۵۱۶۰۸:۵۰:۵۲ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
نیست که در مورد اقتصاد خودمون خیلی راحت میشه صحبت کرد؟
ناشناس۳۷۸۷۷۵۱۱۲:۳۸:۱۶ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
همینکه توانستی این کامنت را بگذاری گفته ات را رد میکند
ناشناس۳۷۸۷۵۴۱۰۹:۱۱:۳۲ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
ناترازی‌های امروز در حوزه‌های متعدد نتیجه ناترازی مدیریت‌های مدعی دایم المدیر بوده‌اند که با کار‌های روزمره و بدون آینده نگری و بدون پیوست‌های مدیریتی همه جانبه نگر، شرایط امروز را برای کشور رقم زدند ما نیاز داریم نظیر کشورهای توسعه یافته اندیشکده های دانش محور متشکل از نخبگان فراجناح در کنار هر وزارتخانه داشته باشیم بعنوان نمونه ده اندیشکده در کنار سیاست خارجی آمریکا تصمیمات جامع آینده نگر را اخذ و وزیر خارجه و رییس جمهور صرفا عوامل مجریه هستند نه تصمیم گیری و تصمیم ساز ...
ناشناس۳۷۸۷۷۷۳۱۲:۵۵:۲۶ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
آقای ایراتی اقتصاد خودمان را نمیبینه ولی داره اقتصاد غرب را رصد میکنه!
ناشناس۳۷۸۷۳۶۶۰۱:۲۳:۰۰ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
خوشم میاد عده ای سریعا به تناقضات اقتصادی کشورهای اروپایی پی می‌برند ولی برای اقتصاد خودمان که در گل گیر کرده نمی‌توانند درمانی پیدا کنند
ناشناس۳۷۸۷۵۴۶۰۹:۱۵:۰۳ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
بزرگوار مشکلات اقتصادی درهمه عالم داره بیداد میککنه فقط ایران ما نیست ولی جو حاکم بر فضای مجازی معاند اینجوری به ایرانی ها القا شده که چون کشورتون نفت داره هرروز باید تو سفره تون بوقلمون سرو بشه . بجایه تیکه پرانی و متهم کردن هم وطنان خودمون ، باعث بانی اصلی این شرایط یعنی آمریکا رو لعنت کنید الحق که بنیانگذار انقلابمون راست گفت که آمریکا شیطان بزرگ راهکار فقط ایستادگی مقابل قلدری هایه تمام نشدنیه آمریکا ست.
ناشناس۳۷۸۷۷۸۱۱۳:۰۰:۳۷ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
دوست عزیز! بوقلمون نخواستیم. سیب زمینی مون را سرو کنید! از لبنیات، روغن ، مواد شوینده و ... حرف نمیزنم که کالای لوکس هستند!!!
ناشناس۳۷۸۷۹۳۵۱۵:۳۲:۳۴ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
وقتی به دولت جدید رای می دادید باید فکر حالا را می کردید دولتی که علنا می گوید باید گران شود و گران می کند. در ایام انتخابات می گفتند چرا مردم باید خودروی داخلی را با این کیفیت، گران بخرند ولی بعد از روی کار آمدن خودشان مجوز گران کردن دادند و لبنیات، دلار و ...
راستگو۳۷۸۷۹۴۰۱۵:۴۷:۴۲ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
سلام کم سوادی و بی تجربه بودن برخی از مسئولین کشور را به پای تحریم و امریکا نگویید اگر برخی از مسئولین با شرافت کار میکردند و مشکلات اقتصادی مردم برایشان اهمیت داشت الان مردم ایران مشکل تورم و درامد پایین نداشتند مثل 8سال دوران دفاع مقدس که هر کسی در هر شغلی بود با شرافت کار میکرد و مردم مثل الان مشکلی نداشتند تورم بیداد نمیکرد کارها با حساب و کتاب انجام میشد در این وضعیت مردم فقیر فقیرتر و غنی غنی تر میشود
ناشناس۳۷۸۷۳۹۷۰۳:۵۰:۱۸ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
رفتارهای نا متعادل ترامپ را به حساب لیبرالیسم نگذارید. جنگ تعرفه ها و بستن فضاهای تجاری ضد لیبرالیسم است. لیبرالیسم اقتصادی را هم نعل به نعل لیبرالیسم سیاسی نگیرید. ضمنا لیبرالیسم اقتصادی تضمین نداده که بشر نمیتواند با اراده خود از آن دست بکشد و متقابلا منافع خود را قربانی جنگ نکند. بله، تا زمانی که بشر معتقد به کسب سود و تجارت در فضای عادلانه و آزاد باشد، دنبال آرامش است و دنبال جنگ منطقا نمیرود. ولی نه همه منطقی هستند و نه همیشه منطقی عمل میکنند. لذا وقتی طمع از راه قدرت و نقض قوانین و نه رقابت برابر قرار باشد ارضا شود، هم لیبرالیسم اصولش نقض شده و هم جنگ آغاز میشود. اقدامات ترامپ نقض آشکار قوانین داخلی، بین المللی و wto است. یعنی دور شدن از لیبرالیسم و گلوبالیسم. نه فقط لیبرالیسم، که هر اندیشه ای محصولش زمانی است که باورمندان به آن عمل کنند. و اگر عمل نکنند نقد اندیشه نیست.
ناشناس۳۷۸۷۴۲۵۰۶:۵۲:۳۱ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
چین . تا قبل از این ، اوضاع برای غرب خوب بود . تنهایی می خورد . تنهایی می برد . تنهایی غارت می کرد . تنهایی قضاوت می کرد . تنهایی مجازات می کرد .‌ تا اینکه چین آمد . چین آمد و بخشی از سفره شان را سهیم شد . در این اوضاع خواسته یا ناخواسته دستکش مخملین را غربیها کنار گذاشتند . آن شدند که بودند . ظاهرشان به باطنشان نزدیکتر شد بلکه کامل شبیه شد . قبلاً در شب می دزدیدند الان روز هم . قبلاً در خفا سرکوب می کردند الان آشکار هم . قبلاً شهروندان خودشان به ظاهر محترم بودند الان نه . قبلا در گفتارشان علم برای همه آزاد بود چون همه دنبال علم نبودند ، از زمانی که همه دنبال علم رفتند ، علم خطرناک شد و در دست غیر غربی ، خطرناکتر . القرض . لات محل داره عوض میشه . لات قدیم یا می پذیره و بی دعوا منصب را تقدیم می کنه و یا نمی پذیره که لاجرم این انتصاب جدید از دل جنگی بزرگ ، بیرون خواهد آمد .
ناشناس۳۷۸۷۴۴۰۰۷:۳۳:۰۱ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
حالا معلوم شد که پوتین اماده هست به هر قیمتی از فرصت ترامپ استفاده کند و ابرومندانه باتلاق اکراین را برای روسیه کمی خشک کند. حداکثر اتش بس برای سالها در دستور کار ترامپ هست.
ناشناس۳۷۸۷۴۵۶۰۷:۴۳:۲۱ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
اقای نویسنده حداقل از ۱۹۱۷ که رهبران انقلاب روسیه مانند لنین امریکا را مظهر همه بدیها معرفی و وعده فروپاشی عنقریب ان را می دادند ۱۱۰ سال گذشته. بعد از لنین استالین و بعد مائو و کاسترو و ناصر و کیم و انور خوجه و پل پوت و هوشی مین و کیانوری و هزاران ضد امریکایی دیگر همان را تکرار می کردند. ولی حالا شما بنا بر سنت یا عادت همان را تکرار می کنید.
ناشناس۳۷۸۷۵۹۴۰۹:۵۴:۵۳ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
غرب با استعماری که کرد و ایجاد نفوذ کشور ها را مجبور به همراهی کرد و کم کم دارد رنگ می بازد و از هم می‌پاشد
ناشناس۳۷۸۷۷۸۷۱۳:۰۵:۲۷ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
رویا پردازی پشت رویا پردازی! مانند رویا پردازی زمستان سخت که جلوی به نتیجه رسیدن یک مذاکره را در بزنگاه امضا ، گرفت.
ناشناس۳۷۸۷۷۹۹۱۳:۱۴:۴۲ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
نویسنده کوچکترین اطلاعی نه از اقتصاد جهانی داره نه از لیبرالیسم و نولیبرالیسم .
باسلام۳۷۸۷۸۵۷۱۴:۱۱:۱۷ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
متاسفانه درایران همین تئوری شکست خورده اقتصاد لیبرال واقتصاد بازار، پدر ریال را درآورده وهنوز هم بسیاری باتوهمات شان از این سیاست خانمانسوز دفاع می کنند .
yektanetتریبون

آخرین عناوین