نظریه پنجره شکسته و معضلات ما

سید حسین امامی، گروه اجتماعی الف،   4040116059 ۱۵ نظر، ۳ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار
نظریه پنجره شکسته و معضلات ما

اوایل سال 1982 نظریه پنجره شکسته توسط دو جرم شناس و جامعه شناس آمریکایی با نامهای جیمز ویلسون و جورج کلینگ در ماهنامه آتلانتیک منتشر شد، البته بعدها آزمایش های دیگری توسط محققان مختلف انجام شد که باعث تعمیم و گسترش این نظریه به عرصه های دیگری شد.

 آنها پس از آزمایش‌های مختلف به این نتیجه رسیدند که بی‌توجهی به اخلال در نظم عمومی و اعمال تخریبی چون نوشتن و کشیدن اشکال روی دیوارها، ریختن زباله، تخریب اموال عمومی، گدایی و ولگردی و جرایم کوچکی ازین قبیل حاکی از عدم توجه به بزهکاری است و موجب می شود زمینه برای جرایم مهم تر فراهم شود.

اگر یک پنجره شکسته بدون تعمیر رها شود، مردم به این نتیجه می‌رسند که برای هیچ کسی اهمیتی ندارد و کسی مراقب آنجا نیست. سپس آن کس که تمایل به شکستن قانون و هنجارهای اجتماعی دارد با مشاهده بی‌تفاوتی جامعه به این امر دست به شکستن شیشه دیگری می‌زند. دیری نمی پاید که شیشه های بیشتری شکسته می‌شود و این احساس هرج و مرج از خیابان به خیابان و از محله‌ای به محله دیگر می‌رود و با خود علائمی را به همراه دارد از این قرار که هر کاری را بخواهید مجازید انجام دهید بدون آنکه کسی مزاحم شما شود. در حقیقت این نظریه بیان می کند که نظارت و نگهداری محیط‌های شهری در یک وضعیت خوب و توجه به مبلمان شهری و همچنین مقابله با تخریب‌گرایی یا خرابکاری شهری تا حدودی می تواند از خرابکاری بیشتر و همین طور از تشدید جرم‌های جدی تر جلوگیری کند. 

شرح آزمایش این دو پژوهشگر مفصل است و البته نیازی بدان نیست. با جستجوی ساده ای در اینترنت می توان اطلاعات مفید و کاملی در این رابطه دست پیدا کرد. 

پنجره شکسته استعاره از این است که اگر وقتی خطا و جرم هنوز اندک است نادیده‌اش بگیریم، کم‌کم همه‌جا را فرا می‌گیرد، مثل زمانی که یکی از پنجره‌های ساختمانی شکسته است و اگر تعمیر نشود، به‌تدریج رهگذران باقی پنجره‌هایش را هم می‌شکنند.

در تئوری پنجره شکسته در مسئله فساد به‌جای اینکه عارضه‌یابی شود، می‌توان چند پنجره کوچک شکسته را تعمیر کرد و اگر پنجره‌ای در معرض شکستن است می‌توان قبل از اینکه تبدیل به فرهنگی فراگیر شود، مانع شکستن پنجره شد. از آنجا که فساد در بستری از تعارضات منافع رخ می‌دهد، جلوگیری از شکستن پنجره ‌های در معرض خطر، همان مدیریت تعارض منافع و مقابله با آن و بروز فسادهای احتمالی است. 

نکته اصلی این نظریه این است که تغییرات لازم نیست بنیادی و اساسی باشد، بلکه تغییرات کوچک چون شفافیت و عوامل نظارتی همچون بازرسی، سیستم‌های داده محور و … تحولی سریع و ناگهانی در جامعه اداری به وجود می‌آورد و به ناگاه تعارضات منافع و به‌تبع آن مفاسد را به‌طور باورنکردنی کاهش می‌دهد. شفافیت و مدیریت تعارض منافع دو موضوع کاملاً مرتبط به هم هستند و در واقع بدون فراهم­ کردن زمینه‌های لازم جهت ایجاد شفافیت نمی‌توان انتظار مدیریت تعارض منافع در سطح قابل قبول را داشت، زیرا شفافیت گام اولیه و اساسی در مدیریت تعارض منافع و پیشگیری از وقوع فساد در نطفه آن است.

مدیرانی که نمی‌توانند در موضوعات کوچک مقررات و خط قرمزهای معقولی را تعیین کنند، سازمان آنها اغلب در مواجهه با مشکلات بزرگ به شکست می‌انجامد. به عبارت دیگر، این افراد از ایجاد فرهنگ گفت‌وگو، صبوری در مواجهه با تعارضات و به‌طور کلی از توانایی مدیریت مشکلات و تغییرات عاجز خواهند بود.

مدعای بنده در این یادداشت این است که اگر تئوری پنجره شکسته در عرصه های مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در کشور اجرا شود، بسیاری از مسائل و معضلات ما حل خواهد شد. 

یکی از مهمترین معضلات اجتماعی ما سرقت است، اگر پلیس با اقتدار در این زمینه وارد شود و دستگاه قضا احکام سخت گیرانه و بازدارنده ای در این زمینه اعمال کند می تواند وضعیت را مطلوب کند. همچنین این نظریه می تواند برای مصرف مواد مخدر و توزیع و خرید و فروش آن اثر بسیار خوبی بگذارد، حکم بسیار سنگین و بازدارنده مصرف مواد مخدر در یکی از کشورهای منطقه(عربستان) تأثیر بسیار مناسبی در این جهت داشته است.

تولید و توزیع کالاهای تقلبی یکی از مهمترین مشکلات عرصه اقتصادی کشور است، که نیازمند توجه به این نظریه است. برخورد به جا و به هنگام می تواند تأثیرات خوبی به جا بگذارد. 

فساد به عنوان ام الامراض اقتصادی کشور هم چنین جایگاهی دارد. برخورد بسیار به جا و بازدارنده فساد و اختلاس و ... در کشور چین هم نمونه و مورد مناسبی برای تجربه اندوزی ماست. ما که سالهاست با معضل اختلاس ها و فساد و رانت های مختلف مواجه هستیم، می توانیم با استفاده از تجربه کشورهای دیگر و همچنین استفاده از نظریه پنجره شکسته، سد بزرگی جلوی این معضل اقتصادی کشور ایجاد کند.

تئوری پنجره شکسته در زمینه رفتار جمعی، کمک می‌کند انسان‌ها در امنیت و آرامش کنار یکدیگر در یک محیط سالم زندگی کنند. امیدواریم مسئولان حوزه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی به این تئوری توجه ویژه ای داشته باشند، تا بسیاری از معضلات را حل کرد، حتی شاید بتوان گفت همه معضلات اجتماعی و ... با این روش قابل حل خواهد بود. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۸۴۰۳۹۰۱۳:۳۷:۲۸ ۱۴۰۴/۱/۱۶
اگر بعد از جنگ تحمیلی که فساد و اختلاس شروع شد امثال فاضل خداداد را گردن می زدند اکنون شاهد اختلاس های صدها هزار میلیاردی نبودیم.
ناشناس۳۸۴۰۴۱۵۱۴:۲۴:۵۳ ۱۴۰۴/۱/۱۶
در تمام دنیا عدم برخورد با شیشه شکسته منجر به فساد سیستماتیک شده است.
ناشناس۳۸۴۰۴۶۳۱۵:۵۲:۰۴ ۱۴۰۴/۱/۱۶
کشاورز زاده، سفیر سابق ایران در چین: شرکت‌های چینی هیچ علاقه‌ای به کار در ایران، به خاطر خطر‌هایی که از تحریم متحمل می‌شوند، ندارند.
ناشناس۳۸۴۰۴۸۳۱۶:۲۵:۰۴ ۱۴۰۴/۱/۱۶
فساد موجب بی اعتمادی مردم در سرمایه گذاری می شود
فرناز۳۸۴۰۴۴۱۱۵:۱۶:۰۷ ۱۴۰۴/۱/۱۶
اتفاقا شخص فاضل خداداد در همون پرونده معروف اعدام شد.
ناشناس۳۸۴۰۴۸۰۱۶:۲۳:۳۴ ۱۴۰۴/۱/۱۶
باید از زمان رفیق‌دوست و جزایری مفسدان اعدام و مشروعیت سنجی سیاسیون شروع میشد
بیگی29۳۸۴۰۸۰۰۲۱:۴۰:۱۳ ۱۴۰۴/۱/۱۶
بعلت عدم رسیدگی تخم مرغ دزد، شتردزد میشود
ناشناس۳۸۴۰۳۹۳۱۳:۴۱:۳۵ ۱۴۰۴/۱/۱۶
مطلب جالبی است .
ناشناس۳۸۴۰۳۹۶۱۳:۴۳:۵۸ ۱۴۰۴/۱/۱۶
دقیقا همینطوره وقتی می بینیم مردم در شهرها و خیابانها که تحت کنترل شهرداری و پلیس و انواع دوربین ها و وسایل کنترلی است زباله می ریزند و کسی مانع نمی شود همین مردم در طبیعت که کنترلی بر آن نیست صد برابر زباله می ریزند الودگی تمام ییلاقها و طبیعت کشور ما و هر جا که پای انسان به آن رسیده به همین دلیل است همین مردم وقتی به کشور دیگر مهاجرت می کنند و با قوانین سفت و سخت آنها مواجه می شوند به راحتی مراعات می کنند ! در قوانین رانندگی هم همینطور در رفتارهای اجتماعی هم همینطور
ناشناس۳۸۴۰۴۴۴۱۵:۱۹:۲۸ ۱۴۰۴/۱/۱۶
وقتی تو جاده رانندگی می کنی و می بینی عده ای اندک ( عمدتا بچه سال و لات و لوت ) هم بد رانندگی می کنند و هم با دستکاری خودرو مخصوصا چراغ جلو ، به شکنجه ی سایر راننده ها می پردازند ، متوجه می شوید که در ایران تا چه حد پلیس بی اعتبار شده . با همین فرمان به سراغ سایر امور هم بروید .
کاوه۳۸۴۰۵۰۲۱۷:۰۶:۰۲ ۱۴۰۴/۱/۱۶
ما در سوره حمد داریم که می گوید خدایا ما را به راه راست هدایت فرما ، متاسفانه بعد از پایان جنگ و اعمال نظریه لیبرالیسم در جامعه باعث شد تا عده ای از مسیر ی که خدا برای انسانها تبیین کرده و در قرآن بر آن تاکید کرده منحرف شوند و شکاف طبقاتی زیاد شود.
محمد۳۸۴۰۵۴۲۱۸:۰۲:۳۱ ۱۴۰۴/۱/۱۶
تغییر مهم دیگری که در فضای سیاسی و اجتماعی کشور بوجود آمده ، ناامید شدن مردم از رفع مشکلات است . وقتی هر دلار مساوی یک میلیون ريال می شود معنی جز بن بست ندارد.
ناشناس۳۸۴۰۶۴۳۱۹:۲۲:۴۵ ۱۴۰۴/۱/۱۶
من در جاده ها چه در ایران و چه در خارج زیاد رانندگی کرده ام . در یکی از کشورها در زمان دانشجویی در جاده ای روزانه رانندگی داشتم که سرعت بین ۴۰ تا ۱۵ میل بود باور بفر مایید بعضی اوقات اگر هم ۵ اتومبیل پشت هم میرفتتد من ندیدم اتومبیلی از خط ممتد سبقت بگیرد و اصلا ندیدم تصادفی اتفاق بیافتد. متاسفانه در ایران خیلی از رانندگان به قوانین رانندگی احترام نمیگذارند و سبقت های غیر مجاز میگیرند یکی از قوانین که در قوانین رانندگی ایران نیست در دیگر کشورها این است که اگر راننده جلو اگر دید که در پشت سر او بیش از ۵ ماشین منتظر است باید کنار بکشد تا دیگران رد شوند با احترام به پلیس، در رانندگی سختگیری نمی کنند و این باعث این تلفات میشود . البته نبودن علایم و خرابی جاده ها در درجات بعد است
وحید۳۸۴۰۹۵۰۰۰:۱۵:۰۳ ۱۴۰۴/۱/۱۷
احسنت اولین مقاله کاربردی وآگاهی دهنده از این خبرگزاری. در همه مسائل کاربرد دارد. بسیار عالی
ناشناس۳۸۴۱۲۲۲۰۹:۰۷:۵۷ ۱۴۰۴/۱/۱۷
در ایران در اغلب موارد هر کس هر کاری دلش خواست می کند! مثلا شما رانندگی پر خطر داشته باشید پلیس صرفا دوربین گذاشته و اگر کمربند نبندید و سرعت بالا رفتید جریمه میکند ولی با راننده پر خطر برخوردجدی صورت نمی گیرد! نانوا وزن نان و قیمت نان را تغییر می دهد و با افزودن کنجد قیمت نان را افزایش می دهد اینگونه هم مصرف کنجد در کشور افزایش می یابد و عمده کنجد واردانتی و ارزبری دارد و هم مردم دچار مشکل می شوند. قیمت لوبیا و حبوبات افزایش 2 تا 3 برابری در 3 ماه داشته است ولی وزیر جهاد کشاورزی می گوید طبیعی است! سیب زمین به مفت صادر می شود وقتی کشور با کمبود مواجه می شود همان سیب زمینی با ارز دولتی وارد و سود کلانی نصیب افرادی خاص می شود و وزیر صرفا سکوت می کند و بیان می کند ما ابزار جلوگیری از صادرات را نداریم! رییس جمهور به جای اینکه مقصر کمبود برق و سوخت و... را پیدا کند صرفا می گوید دعوا نکنید! آقای پزشکیان افزایش 3برابری لوبیا چیتی و نایاب شدن آن از نظر شما منطقی است ! چرا برای افزایش قیمت اقلام واکنش و و موضع گیری ندارید !

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

آخرین عناوین