تحلیل رسانه های خارجی از فقدان آیت الله هاشمی و آینده سیاسی ایران

بخش سیاسی الف، 23 دی 95

23 دی 1395 ساعت 7:39


در پی فوت آیت الله هاشمی رفسنجانی و انجام مراسم خاکسپاریِ تاریخی ایشان در ایران، رسانه های مختلف خبری در سراسر جهان تحلیل هایی در این رمینه ارائه دادند که در ادامه به برخی از آنها اشاره شده است. در بررسی اجمالی گزارشها و تحلیل ها رسانه ها، تلاش عامدانه آنها برای ترسیم فضای خاص از صحنه تحولات سیاسی ایران از یک سو و اتهام زنی هایی جهت دار علیه آیت الله هاشمی رفسنجانی به وضوح قابل مشاهده است.

الجزیره انگلیسی: درگذشت هاشمی تاثیرات کوتاه مدت و بلندمدت دارد
وب سایت الجزیره انگلیسی در گزارشی با عنوان «درگذشت آقای هاشمی موجب شکست اصلاحات در انتخابات خواهد شد» به درگذشت آقای هاشمی رفسنجانی پرداخت و  نوشت: اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور پیشین ایران در سن 82 سالگی درگذشت و در حال حاضر نبود وی برای اعتدال گرایان ایران که در آستانه انتخابات مهمی قرار دارند، به شدت حس می شود.

الجزیره انگلیسی نوشت: وی از حامیان اصلی رئیس جمهور حسن روحانی بود و بسیاری بر این باورند که حمایت های او بود که موجب پیروزی آقای روحانی شد. بسیاری از تحلیل گران نیز  بر این باورند، درگذشت هاشمی می تواند تاثیرات کوتاه مدت و بلند مدت زیادی در اوضاع سیاسی ایران داشته باشد.
 
 این وب سایت نوشت: اولین چیزی که بعد از فوت آقای هاشمی به نظر می رسد، سخت تر شدن راه آقای روحانی در انتخابات پیش رو است. نبود آقای هاشمی می تواند مشکلات زیادی را در جناح اعتدال گرایان و اصلاح طلبان ایجاد کند.

فایننشال تایمز: رفسنجانی مردی با شکست ها و دستاوردهای بزرگ بود
تارنمای روزنامه «فایننشال تایمز» نوشت : روحانی 82 ساله ای که سیاستمداری عملگرا شناخته می شد و در سال های اخیر از گروه های اصلاح طلب طرفداری می کرد، در بیمارستان درگذشت.

فایننشال تایمز، آیت الله هاشمی رفسنجانی را چهره ای مهم و تاثیرگذار در انتخابات آینده ریاست جمهوری توصیف کرد و نوشت: رفسنجانی از نزدیکترین چهره ها به آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی ایران بود. او نقش مهمی در ایران ایفا می کرد و با وجود حمایتش از اصلاح طلبان اما در مرکز حکومت باقی ماند. تحلیلگران وی را فردی تاثیرگذار در امضای توافق هسته ای می دانند که باعث برداشته شدن تحریم های غرب علیه ایران شد. وی به عنوان چهره ای برجسته در عرصه سیاسی ایران، نقش موازنه دهنده ای داشت که از گرفتارشدن محافظه کاران و اصلاح طلبان در ورطه تندروی جلوگیری می کرد.

بنابر این گزارش، درگذشت آیت الله رفسنجانی، رقابت های سیاسی در ایران را پیچیده خواهد ساخت.

این روزنامه در پایان با استناد به گفته های برخی چهره های سیاسی در ایران نوشت: رفسنجانی مردی با شکست ها و دستاوردهای بزرگ بود. مردم وی را به عنوان فردی می شناسند که کشور را در لحظه های حساس و حیاتی نجات داد.
http://cdn.tabnak.ir/files/fa/news/1395/10/20/673851_499.jpg

ایندیپندنت:  درگذشت آیت الله رفسنجانی خبری تلخ است
روزنامه ایندیپندنت می نویسد: درگذشت آیت الله علی اکبر هاشمی رفسنجانی هنگامی رخ داد که احتمالا دوره ای سخت برای ایران در روابط این کشور با جامعه بین الملل است؛ چرا که دونالد ترامپ و تیم ریاست جمهوری او تهدید می کنند که توافق هسته ای ایران را پاره خواهند کرد. درگذشت هاشمی، همچنین بدان معنا است که حسن روحانی، یک متحد بسیار مهم را در زمانی بسیار حساس از دست داده است.

ایندیپندنت در ادامه می نویسد: تحلیلگران هشدار داده اند که روحانی یک پشتوانه حیاتی را، در زمانی که بیشترین نیاز را به او داشته از دست داده است و عنوان کرده اند: درگذشت رفسنجانی موجب تضعیف دولت  خواهد شد و تاثیر منفی بر اصلاح طلبان خواهد داشت.

واشنگتن پست: نبود هاشمی بر روی انتخابات آینده تاثیرگذار خواهد بود
روزنامه واشنگتن پست هم در تحلیلی نوشت: علی اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور اسبق ایران یکی از تاثیرگذارترین شخصیتها در ایران از زمان انقلاب اسلامی و نیروی پیش برنده برای اصلاحات بود.

رفسنجانی نفوذ مهمی روی مجلس خبرگان داشت که جانشین آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر عالی  ایران را انتخاب خواهد کرد. غیبت او همچنین می‌تواند روی انتخابات ریاست جمهوری ماه می که در آن حسن روحانی عملگرا به دنبال انتخاب مجدد است، اثر بگذارد. در گزارشها آمده بود که روحانی که تحت حمایت رفسنجانی قرار داشت، به سرعت خود را به بیمارستانی که رفسنجانی به آنجا منتقل شده بود رساند و قطرات اشک بر چشمان او در زمان خروج از بیمارستان دیده شد.

این روزنامه امریکایی البته ادعاهایی درباره دست داشتن هاشمی رفسنجانی در پرونده انفجار آمیا در آرژانتین و همچنین سرکوب و «اعدام مخالفان» مطرح کرده است.

«رفسنجانی یکی از بنیانگذاران انقلاب اسلامی ایران و همراه و کمک کار آیت‌الله روح الله خمینی رهبر انقلاب سال 1979 بود. او در مذاکرات محرمانه بین ایران و آمریکا در دهه 1980 که به رسوایی ایران کنترا منجر شد، نقش و مداخله داشت. چنین مذاکراتی، یکی از چندین تلاشهای رفسنجانی برای یافتن راهی برای ترمیم روابط با واشنگتن بود؛ روابطی که با گروگانگیری سفارت آمریکا در تهران دچار گسستگی و قطعی شده بود».

واشنگتن پست ضمن تکرار ادعای دست داشتن هاشمی رفسنجانی در سرکوب و «ترور مخالفان در ایران و اروپا»، ادامه داد: «رفسنجانی در طول عمرش شخصیتی بحث برانگیز بود. در مقام رئیس‌جمهور مورد ناسزای بسیاری از ایرانی‌ها قرار گرفت چون آنان او را به خاطر تردیدها و گمانها در خصوص استفاده از موقعیتش برای غنی و تقویت ثروت خانواده‌اش ، فردی فاسد انگاشتند».

در بخش دیگری از این یادداشت آمده است: رفسنجانی نقشی کلیدی در انتخاب روحانی و همچنین پیشتازی او در انتخابات پارلمانی ایفا کرد. 


کد مطلب: 434183

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcaaynye49ne61.k5k4.html?434183

الف
  http://alef.ir