خشم اسرائیل و آمریکا از دستور جدید پوتین/ قابلیت های سامانه موشکی S 300

بخش خارجی الف، 25 فروردین 94

25 فروردين 1394 ساعت 14:27


دیروز رئیس جمهوری روسیه با صدور فرمانی ممنوعیت تحویل سامانه موشکی دفاع هوایی اس-۳۰۰ به ایران را لغو کرد. کرملین اعلام کرد: این فرمان ممنوعیت انتقال (شامل حمل و نقل هوایی) سامانه موشکی دفاع هوایی اس-۳۰۰ از طریق روسیه و حمل آن به خارج از سرزمین‌های این کشور به سمت جمهوری اسلامی ایران همچنین در اختیار قرار دادن آن به جمهوری اسلامی ایران در خارج از سرزمین‌های روسیه را با استفاده از کشتی‌ها یا هواپیماهای حامل پرچم دولت روسیه لغو می‌کند.

به گزارش الف، در سال ۲۰۱۰ دمیتری مدودف، رئیس جمهوری وقت روسیه قرارداد ۸۰۰ میلون دلاری فروش سامانه موشکی دفاع هوایی اس-۳۰۰ را لغو کرد. در آن زمان روسیه اعلام کرده بوده در راستای تحریم‌های مصوب شورای امنیت سازمان ملل علیه کشورمان به خاطر برنامه هسته‌ای ایران، این اقدام را انجام داده است. در مقابل نیز تهران نیز شکوائیه‌ای را برای دریافت غرامت ۴ میلیارد دلاری از روسیه به دادگاه داوری ژنو ارائه کرد.

این در حالی است که دستور رئیس جمهور روسیه مبنی لغو ممنوعیت تحویل موشک‌های اس-٣٠٠ به ایران واکنش آمریکا و رژیم صهیونیستی را در پی داشته است. کاخ سفید آمریکا اعلام کرد جان کری وزیر خارجه این کشور در تماس تلفنی با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه، نگرانی واشنگتن را از تصمیم مسکو برای تحویل سامانه موشکی اس ۳۰۰ به ایران به اطلاع وی رساند. اما لاوروف بر اصرار کشورش به این تصمیم تاکید کرد و افزود روسیه به این باور رسیده است که نیازی به این ممنوعیت نیست.

همزمان با مخالفت واشنگتن و تل آویو با اقدام مسکو، وزیر امور خارجه روسیه تصریح کرد: نه قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت و نه هیچ یک از تحریم‌های سازمان ملل محدودیتی در فروش تجهیرات دفاع هوایی به ایران ایجاد نمی‌کند.

«ماری هارف» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز به بیانیه روس‌ها در خصوص آمادگی برای تحویل S۳۰۰ به ایران اشاره کرد و گفت که این کار در میانه مذاکرات، اقدام سازنده‌ای نبود ولی بنظر نمی‌رسد که تحویل چنین موشک‌هایی بر خلاف مفاد تحریم‌های شورای امنیت (علیه ایران) باشد. وی افزود: روس‌ها تاکنون می‌گفتند که بر اساس تحریمی «داوطلبانه»، از تحویل موشک‌های دفاعی فروخته شده به ایران، سر باز می‌زنند.

حسین دهقان وزیر دفاع ایران نیز اعلام کرد این تصمیم باعث افزایش همکاری ها بین دو کشور و تقویت ثبات در منطقه می شود. با این حال تصمیم روسیه، نگرانی آمریکا و تماس کری با لاوروف را به دنبال داشت.

سامانه S۳۰۰ چیست؟
سامانه موشکی S۳۰۰، یک سامانه موشکی سطح‌ به ‌هوای دوربرد و خودکششی با قابلیت استفاده در تمامی ارتفاع‌هاست و در واقع نوع تکمیلی سامانه پدافندی ارتفاع بالای S۲۰۰ به شمار می‌رود. این سامانه اواخر دهه ۱۹۷۰ توسط شرکت همکاری‌های صنعتی آلماز برای نیروی دفاع هوایی شوروی ساخته شد و مدل‌های مختلف این موشک در سازمان ناتو با نام‌های سام ۱۰، سام ۱۲ و سام ۲۰ شناخته می‌شوند.

به گزارش فارس، اولین مدل این موشک با نام S۳۰۰ پی برای نخستین بار در سال ۱۹۷۹ در شوروی عملیاتی شد، هرچند تکامل آن از سال ۱۹۶۹ به منظور ساخت موشک سطح به هوایی با برد ۷۵ کیلومتر که هم در نیروی زمینی و هم در نیروی دریایی استفاده شود، آغاز شده بود. این موشک در ابتدا برای رهگیری هواپیماها و موشک‌های کروز ساخته شده و بعدها توانایی رهگیری موشک‌های بالیستیک نیز به آن افزوده شد.

S-۳۰۰PMU یکی از مرگبارترین موشکهای زمین به هوای قابل استفاده در تمامی ارتفاع‌ها به شمار می‌رود که توانایی پیگیری همزمان ۱۰۰ هدف و درگیری با ۱۲ هدف را دارد. زمان آماده‌سازی آن حدود ۵ دقیقه ‌است و موشکهای آن از نوع انبار شونده ‌است که مانند مهمات معمولی نیاز به هیچگونه نگهداری در مدت عمر مفید خود ندارند.

موشک سطح به هوای S۳۰۰ در سال ۱۹۷۹ برای دفاع از ساختمانهای حساس و مهم شوروی ساخته شد. این سیستم پدافندی سپس با تکمیل و توسعه بیشتر برای دفاع در برابر موشک‌های بالستیک بکار می‌رود.

ناگفته نماند که جمهوری اسلامی ایران بلافاصله پس از ممنوعیت واگذاری S۳۰۰ از سوی روسها شروع به طراحی و ساخته یک سامانه بومی با قابلیت های مشابه در داخل کشور کرد که نتیجه آن پروژه موشکی «باور ۳۷۳» بود.


کد مطلب: 267027

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcb5zb5zrhb0gp.uiur.html?267027

الف
  http://alef.ir