آغاز عصری جدید در لیبی + تصاویر

1 شهريور 1390 ساعت 10:13


بخش خبری الف

سرانجام پس از حدود چهار دهه رژیم معمر قذافی سرنگون شد و مردم لیبی دوران جدیدی را آغاز کرده‌اند. آیا لیبی می تواند پس از چند دهه دموکراسی تمام عیار را تجربه کند و یا اینکه قدرتهای جهان در صدد اعمال نفوذ بر سیاستهای لیبی در یک دوران انتقال قدرت هستند؟

به گزارش الف به نقل از روزنامه های فایننشال تایمز و آلترنت، پس از چند ماه درگیری و ناآرامی‌های گسترده در لیبی این انقلابیون بودند که قدرت خود را به رخ رژیم معمر قذافی کشیدند و نشان دادند که خواهان تغییرات گسترده هستند. اکنون زمان انتقال قدرت در لیبی فرا رسیده است. در این راستا باید گفت که اگر شورای ملی انتقالی در لیبی قدرت را به طور رسمی در لیبی در اختیار بگیرد، با چالش‌های فراوانی حداقل تا برگزاری یک انتخابات عمومی مواجه است. حتی ممکن است اوضاع لیبی همانند شرایط کنونی مصر بی ثبات تر شود و مردم لیبی مجبور شوند تا مدتی این شرایط بی ثبات را تحمل کنند. اما موضوع مهمی که مردم لیبی اکنون نمی خواهند به زودی آن را فراموش کنند، سرنگونی رژیم قذافی پس از چند دهه است. این دستاورد بزرگ می تواند برای مردم لیبی نویدبخش آغاز عصری جدید در یک لیبی دموکراتیک باشد.

تحولات جدید در خاورمیانه و شمال آفریقا که نمونه اخیرش در لیبی به وقوع پیوست، تفکرات جدید دموکراتیکی را در این دو منطقه استراتژیک به همراه آورده است. یکی از دلایل به ثمر نشستن انقلاب مردم لیبی عزم جدی آنها برای از میان برداشتن دیکتاتوری بود که همانند دیکتاتورهای تونس و مصر شرایط زندگی را برای مردم بسیار سخت کرده بود و مردم راهی جز اعلام اعتراض‌شان نداشتند.

پیش از رسیدن انقلابیون به مرکز طرابلس، قذافی در نوار صوتی از مکانی نامشخص به مردم لیبی گفت که آنها باید در مقابل مخالفان بایستند که در غیر این صورت با پیامدهای جدی مواجه خواهند شد اما مردم لیبی مدتهاست انتخاب خود را کرده‌اند و قذافی به تاریخ پیوسته است.

به دنبال سرنگونی رژیم قذافی این سوال بیشتر بر سر زبان مردم لیبی است که چه زمانی آنها شاهد محاکمه قذافی و نزدیکانش به دلیل کشتار مردم این کشور طی چند ماه اخیر خواهند بود؟ پس از سقوط طرابلس، سیف الاسلام یکی از فرزندان قذافی دستگیر شد و احتمالا وی برای محاکمه به دیوان بین‌المللی کیفری منتقل می شود. بسیاری از وفاداران به قذافی نیز یا ناپدید شده‌اند و یا خود را تسلیم کرده‌اند. با این حال در بخش‌هایی از پایتخت لیبی درگیری‌های پراکنده‌ای گزارش شده است. خزان دیکتاتوری قذافی در بهار عربی به وقوع پیوست و این نشانه دیگری از بیداری مردم خاورمیانه و شمال آفریقا است.

در گزارشهای مختلف عنوان شده است هنوز نیروهای انقلابی نتوانسته‌اند به طور کامل کنترل شهر طرابلس را در اختیار بگیرند و ناامنی همچنان در طرابلس وجود دارد. چالش دیگر این است که آیا انقلابیون می توانند سازماندهی مناسبی برای اداره لیبی داشته باشند و یا اختلافات میان مقامات شورای ملی انتقالی در لیبی ایجاد خواهد شد. با توجه به شرایط فعلی در لیبی  و استقبال رهبران کشورهای جهان از سقوط رژیم قذافی، به احتمال فراوان کشورهای جهان در راستای حمایت و بودجه رسانی برای انقلابیون گام برخواهند داشت. کشورهای جهان احتمالا دارایی‌های بلوکه شده لیبی را آزاد می‌کنند و شورای ملی انتقالی لیبی می‌تواند از این دارایی‌ها برای سامان دادن اوضاع در این کشور استفاده کند.

سوال مهم اینجاست که آیا انقلابیون می‌توانند چالش‌های پیش روی لیبی را حل و فصل کنند. موضوع دیگر در لیبی احتمال تلاش برخی از کشورهای غربی برای اعمال نفود در سیاستهای شورای ملی انتقالی است که اگر این اتفاق روی بدهد ممکن است بار دیگر مردم لیبی روی ثبات را در این کشور نبینند چون آنها ساختن یک لیبی جدید با دستان خود و بدون اعمال نفوذ خارجی‌ها را انتخاب کرده‌اند.

شکی وجود ندارد که دوران قذافی به پایان رسیده است اما در این راستا خلاء قدرت می تواند در لیبی مشکل ساز شود. انقلابیون باید هر چه سریعتر این خلاء قدرت را پر کنند. با توجه به اینکه انقلابیون اعلام کرده‌اند که به عوامل خارجی اجازه نمی دهند اوضاع لیبی را کنترل کنند، این امیدواری وجود دارد که دموکراسی نابی در لیبی حکمفرما شود. چالش‌های پیش روی انقلابیون فراوان هستند. از یک اقتصاد بحران زده تا تاسیسات زیربنایی صدمه دیده. موضوع مهم دیگر محل اختفای قذافی است باید دید که حاکم رژیم لیبی چه زمانی دستگیر خواهد شد و چه زمانی در دادگاههای بین‌المللی محاکمه می‌شود.
 
 
















 


کد مطلب: 115052

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcbssb85rhb8gp.uiur.html?115052

الف
  http://alef.ir