شخصیت ملک الشعرای بهار سه ضلع متفاوت داشت

1 ارديبهشت 1396 ساعت 13:06


یک شاعر گفت: شخصیت سیاسی، روزنامه‌نگاری و ادبی ملک الشعرا بهار سه ضلع متفاوت است که با یکدیگر در تعامل هستند.

عباس ساعی در گفت‌وگو با ایسنا، به‌مناسبت سالروز درگذشت ملک الشعرا بهار، اظهار کرد: محمدتقی بهار از شخصیت‌های برجسته معاصر است، شاعری که از یک سو درد وطن داشت و از سویی دیگر، به مکتب اسلام و مذهب شیعه پایبند بود، البته با تمام کاستی‌ها و قوت‌هایی که یک فرد می‌تواند داشته باشد.

او ادامه داد: ملک الشعرای بهار چند بار و هر بار از یک حوزه متفاوت جغرافیایی که گاهی مدتی کوتاه در آن اقامت داشت، به مجلس راه یافته و این نکته گویای نفوذ شخصیت و تاثیر شگرف او بر مردم حوزه‌های گوناگون انتخابی است.

این شاعر گفت: ملک الشعرا بهار به‌لحاظ روزنامه‌نگاری، شخصیتی قابل اعتناست و چند روزنامه مهم را پایه‌گذاری کرده و چون خیلی اهل ملاحظه نبود، بارها این نشریات توقیف ‌شدند و او باز به نشریه دیگری فکر می‌کرد. بهار در عرصه روزنامه‌نگاری، از چهره‌های ممتازی است که می‌تواند الگو روزنامه‌نگاران امروز قرار گیرد.

ساعی درباره آثار ملک الشعرا بهار، بیان کرد: آثار محمدتقی بهار را به چند دسته می‌توان تقسیم کرد؛ بخشی از این آثار در حوزه روزنامه‌نگاری است و بسیاری از این آثار تدوین نشده باقی مانده، محمد گلبن ۱۰۰ مقاله از این مقالات را گردآوری و انتشار داده است.

وی با بیان این‌که یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های بهار، کتاب سبک‌شناسی است، گفت: تا قبل از بهار، ‌در ادب فارسی در این زمینه خاص اساسا کتابی وجود نداشت و با جرأت می‌توان بهار را مبدع این علم در ادبیات فارسی دانست. امروزه با گذشت ۶۵ سال از درگذشت بهار هنوز کتابی به قوت و استحکام این کتاب در سبک‌شناسی وجود ندارد.

او با بیان این‌که تحقیقات خاص مربوط به کتاب سبک‌شناسی، توفیقی اجباری است که بهار وقتی به‌دلیل فعالیت‌های سیاسی به اصفهان تبعید شده بود، آن را تدوین کرد، افزود: یکی دیگر از آثار بهار، دیوان او است که در حقیقت کارنامه شاعری بهار را بسیار ممتاز و ارزشمند کرده است.

ساعی با بیان این‌که از جمله فعالیت‌های علمی بهار می‌توان به تصحیحات ارزشمند او اشاره کرد، افزود: تاریخ سیستان یکی از ارزشمندترین این تصحیحات است و کتاب‌هایی مانند مجمل التواریخ و القصص یا تصحیح کتاب بلعمی با توجه به امکانات آن روزگار، کار بسیار دشواری بود که توسط محمدتقی بهار تصحیح شد و به همین دلیل امروزه محققین سراغ کتاب‌های بهار می‌روند و دقت نظر او را مشاهده می‌کنند و در واقع به حیرت وا داشته می‌شوند که این چنین کتاب‌ها را با دقت تمام تصحیح کرده است.

وی در پاسخ به این پرسش که وجه تمایز ملک الشعرا بهار از دیگر شاعران چیست؟ اظهار کرد: نکته‌ای که تا کنون ناگفته مانده، بعد مذهبی اشعار بهار است، چیزی حدود یک‌سوم اشعار بهار ارتباط تنگاتنگی با مذهب شیعه و به شکل مشخص ارادت به محضر امام رضا (ع) و دیگر ائمه (ع) دارد.

وی گفت: البته این موضوع شگفت نیست، به این دلیل که پدر او ملک‌الشعرای آستان قدس رضوی بوده و محمدتقی ۱۹ سال داشت که پدرش را از دست داد و بعد از آن بهار، ملک الشعرای آستان قدس رضوی در زمان ناصرالدین شاه شد و او نیز حساسیت‌های مسائل دینی و مذهبی پدر را با خود به همراه داشت و بخش قابل ملاحظه‌ای از آثارش در پیوند با دین و به شکل مشخص با مذهب است.

ساعی تصریح کرد: ملک الشعرای بهار آثار ماندگار بسیار زیادی دارد به‌عنوان مثال «مرغ سحر» از جمله اشعاری است که تعدادی از خوانندگان بنام ما از قدیم تا امروز این ترانه را خوانده‌اند و می‌خوانند، بسیاری از آثار بهار آن‌گونه‌ که باید، دیده و درباره آن‌ها حق مطلب ادا نشده و اگر نگاه کارشناسی‌تر به اشعار بهار شود به یقین چیزهایی یافت می‌شود که تا کنون کشف نشده است.

انتهای پیام


کد مطلب: 464488

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcbwabawrhb0ap.uiur.html?464488

الف
  http://alef.ir