سفر اولین رئیس جمهور آمریکا به هیروشیما بعد از بمباران اتمی/ اوباما عذرخواهی نکرد

بخش بین الملل الف، 7 خرداد 95

7 خرداد 1395 ساعت 18:46


باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا که کشورش دارای زراد خانه های هسته ای بوده و در جنگ جهانی دوم بر هیروشیمای ژاپن بمب اتمی انداخت و آن را نابود کرد، امروز (جمعه) در مراسم یادبود قربانیان بمباران اتمی این شهر، از جهانیان خواست تا زرادخانه های هسته ای را کاهش دهند.

به گزارش الف، باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا که برای شرکت در نشست سران کشورهای گروه ۷ به ژاپن سفر کرده، امروز جمعه (۷ خرداد) وارد هیروشیما شد و برای بزرگداشت قربانیان بمباران اتمی این شهر توسط آمریکا در پای ستون یادبود کشته‌شدگان حضور یافت.

اوباما اولین رئیس‌جمهور آمریکاست که از زمان بمباران اتمی هیروشیما در بیش از هفتاد سال پیش، به این شهر سفر می‌کند. شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن و میزبان نشست سران گروه ۷ اوباما را در سفر به هیروشیما همراهی کرده است.

ستون یادبود قربانیان بمباران اتمی هیروشیما در پارکی به همین نام و در نزدیکی ویرانه یکی از ساختمان‌هایی قرار دارد که در جریان بمباران این شهر آسیب دید و به همان صورت حفظ شده است. رئیس‌جمهور آمریکا پیش از نثار حلقه گل در پای ستون یادبود بمباران هیروشیما، سخنانی ایراد کرد.

اوباما گفت: «۷۱ سال قبل در صبح روشن آفتابی، مرگ از آسمان فرو افتاد و جهان تغییر کرد. برق نوری و دیواری از آتش شهر را نابود کرد و نشان داد بشر وسایلی دارد که می‌تواند خودش را نابود کند. چرا ما به این محل آمده‌ایم؟ به هیروشیما آمده‌ایم؟ ما به اینجا آمدیم تا درباره نیروی وحشتناکی که در گذشته نه چندان دور رها شد، بیاندیشیم.»

وی افزود: «ما برای سوگواری کشته‌شدگان شامل ۱۰۰ هزار مرد، زن و کودک ژاپنی، هزاران کره‌ای و حدود ۱۰ آمریکایی که زندانی بودند، آمده‌ایم. روح آن‌ها با ما سخن می‌گوید. از ما می‌خواهند به دورمان بنگریم و خودمان را و آنچه را که می‌توانیم باشیم ارزیابی کنیم.»

اوباما در ادامه گفت باید با تلاشی مستمر برای نابودی سلاح‌های اتمی تلاش کنیم. وی افزود: «ممکن است نتوانیم ظرفیت شرورانه بشر را از بین ببریم. از این رو کشورها در اتحادی که تشکیل داده‌اند، باید وسایل دفاع از خود را داشته باشند اما، این کشورها مانند کشور خود من دارای زرادخانه اتمی هستند و باید شهامت داشته باشیم تا جهانی عاری از سلاح اتمی بسازیم.»

به گزارش صدای آمریکا، اوباما در دفتر یادبود هیروشیما نوشت: «ما اکنون رنج جنگ را می‌شناسیم. بیایید، در کنار هم، برای گسترش صلح و پیگیری برای جهانی عاری از سلاح‌های هسته‌ای، جرات به خرج دهیم. شاید این هدف در طول عمر من محقق نشود اما، تلاش پیگیر می‌تواند از فاجعه‌ای دیگر اجتناب کند. می‌توانیم مسیری را تعیین کنیم که به نابودی این زرادخانه بینجامد. می‌توانیم از گسترش آن به کشورهای دیگر جلوگیری کنیم و از دسترسی بنیادگرایان به مواد مرگبار جلوگیری کنیم و این نیز کافی نیست. زیرا امروز در سراسر جهان می‌بینیم چگونه حتی با بدترین سلاح‌ها و بمب‌های خوشه‌ای در سطح وسیعی مرتکب خشونت می‌شوند.»

وی افزود: «باید ذهنیت خودمان را از جنگ برای اجتناب از تنش‌ها، به کاربرد دیپلماسی تغییر دهیم و برای پایان دادن به تنش‌ها، پس از آنکه بروز کردند، تلاش کنیم.»

اوباما پیش‌تر گفته بود که به تمام کسانی که در طول جنگ دوم جهانی جان باختند ادای احترام می‌کند اما از بمباران اتمی ژاپن پوزش نخواهد خواست.

به گزارش بی‌بی‌سی، اوباما اوایل هفته جاری در سخنانی در جمع سران گروه ۷ در مورد سفر به هیروشیما گفت: «مایلم با این سفر یک بار دیگر بر خطری بسیار ملموس و واقعی تاکید بگذارم و ضرورت اقدام عاجل در این زمینه را یادآور شوم.» وی افزود: «سفر ما به هیروشیما بر دیدگاه مشترکمان در مورد لزوم ایجاد جهانی عاری از تسلیحات اتمی تاکید خواهد گذاشت.»

سفر اوباما به هیروشیما حدود هفتاد سال پس از بمباران این شهر و حدود هفت سال پس از سخنرانی تاریخی او در پایتخت جمهوری چک صورت می‌گیرد که در آن، از خلع سلاح اتمی جهان حمایت کرد و آن را هدفی متعالی برای تمامی کشورها دانست. سخنرانی پراگ از جمله دلایلی بود که باعث شد باراک اوباما به دریافت جایزه صلح نوبل نائل شود.

در روز ۶ اوت سال ۱۹۴۵، حدود سه ماه پس از تسلیم آلمان در جنگ دوم جهانی و در حالیکه جنگ در جبهه ژاپن همچنان ادامه داشت، شهر هیروشیما توسط یک بمب‌افکن آمریکایی هدف بمباران اتمی قرار گرفت. در اثر این حمله اتمی، ۱۴۰ هزار نفر، یعنی حدود نیمی از ساکنان شهر، در جریان بمباران، یا به خاطر قرار گرفتن در معرض تشعشعات اتمی، در روزها، ماه‌ها و سال‌های بعد جان خود را از دست دادند.

سه روز بعد از بمباران هیروشیما، آمریکا به منظور وادار کردن دولت ژاپن به تسلیم در جنگ، شهر ناگازاکی را نیز بمباران اتمی کرد و کوتاه مدتی پس از آن، امپراتور وقت ژاپن، در سخنانی اعلام کرد که به منظور حفظ نسل مردم کشورش، به صلح بدون قید و شرط با متفقین گردن نهاده است.

اوباما در مصاحبه‌ای که روز گذشته در یک روزنامه ژاپنی منتشر شد، گفت که «هیروشیما به ما یادآور می‌شود که بدون توجه به انگیزه جنگ یا کشورهای درگیر در آن، جنگ همیشه با رنج و مصیبت ناگفتنی غیرنظامیان بی‌گناه همراه است.»

با این همه بسیاری بخصوص آسیب‌دیدگان و بستگان قربانیان بمباران هیروشیما و ناگازاکی انتظار عذرخواهی داشتند. یک قربانی ۷۳ ساله که هنگام این حمله کودکی نوپا بوده و اکنون به سه نوع سرطان مبتلاست به خبرگزاری رویترز گفته است: «من می‌خواهم که اوباما عذرخواهی کند. تنها در این صورت احتمال دارد دردهای من کمی آرام شود.»

 

 


کد مطلب: 356830

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcc1eq1x2bqp48.ala2.html?356830

الف
  http://alef.ir