تعطیلات در نیوزیلند

بخش تعاملی الف - سعید میرواحدی، 24 فروردین 93

24 فروردين 1393 ساعت 8:59


موضوع تعطیلات رسمی در ایران و مقایسه آن با سایر کشورها از جمله موضوعات همیشه بحث برانگیز بوده است که به نظر می رسد در این زمینه معمولا اطلاعات نادرستی در وب سایت های خبری و تحلیلی بازنشر می گردد. اینجانب بیش از سه سال است که در کشور نیوزیلند مشغول تحصیل هستم و نوشتار زیر حاصل تجربه زندگی در این کشور و وضعیت تعطیلات در آن است.

در این کشور شنبه و یکشنبه تعطیلات آخر هفته هستند و به جز مشاغل خدماتی (مثلا بیمارستان ها و مراکز خرید) سایر مشاغل اداری و دولتی و خصوصی در این دو روز تعطیلند و البته اگر کارمندی به هر دلیلی در این دو روز کار کند حقوق ۱.۵ برابری نسبت به روزهای عادی کار دریافت می‌کند. در این کشور کارمندان موظف به حضور در محل کار به میزان ۴۰ ساعت (۵ روز به مدت ۸ ساعت) در هفته هستند.

با حسابی سرانگشتی پس می‌توان دریافت که اگر یک سال ۵۲ هفته باشد ۱۰۴ روز در سال بابت تعطیلات آخر هفته تعطیل است. در نیوزیلند ۱۰ روز تعطیل عمومی (ملی و مذهبی) وجود دارد که لیست این تعطیلات را می‌توانید در این لینک (http://www.dol.govt.nz/er/holidaysandleave/publicholidays/publicholidaydates/current.asp) مشاهده نمایید. نکته قابل توجه در این تعطیلات تقسیم بندی این تعطیلات به Mondayised ( دوشنبه‌ای! یا دوشنبه‌ایزه شده!) و غیرMondayised است. به این معنی که اگر برخی تعطیلات مثل کریسمس و سال نو به روزهای وسط هفته برخورد کند این تعطیلات به روز دوشنبه بعد از آن منتقل می‌شود. البته برخی تعطیلات مانند Waitangi Day (روز توافق بین مهاجرین و بومیان نیوزیلند) و ANZAC Day(گرامیداشت کشته شدگان این کشور در جنگ جهانی دوم) در همان روز جشن گرفته می‌شوند و برخی دیگر اصولا به این شکلند که مثلا آخرین دوشنبه ماه اکتبر یا اولین دوشنبه ماه جون به عنوان روز تعطیل انتخاب شده‌اند. تعطیلات دوشنبه ای شده از یک سو باعث از بین رفتن مساله ای به نام بین التعطیلین شده و از سوی دیگر تعطیلات آخر هفته را طولانی تر می نماید که باعث استفاده درست و برنامه ریزی سفر از سوی خانواده ها می گردد.

به هر حال ۱۰ روز تعطیل رسمی داریم که با احتساب تعطیلات آخر هفته به عبارتی ۱۱۴ روز می‌شود. تا اینجای کار به خودی خود ۳۱% روزهای سال تعطیل است به عبارتی با کمی اغماض از هر سه روز ۱ روز! به این عدد اضافه کنید تعطیلات دو هفته ای کریسمس و سال نو را که دقیقا مانند ایران دو هفته کامل (تعداد روزهای تعطیل دو هفته کامل یعنی ۱۴ روز به علاوه ۲ روز از آخر هفته ی هفته آخر کاری سال به عبارتی ۱۶ روز است) کلیه ادارات و شرکت ها به جز بخشهای خدماتی تعطیل هستند. مانند ایران که رسما ۴ روز اول سال تعطیل است و سایر روزها به صورت قرارداد نانوشته ای تعطیل است این تعطیلات نیز در تقویم این کشور مشخص نیست. رسما روز اول سال تعطیل است ولی به صورت یک سنت هفته آخر سال و هفته اول سال بعد تعطیل است. این تصور کاملا برخلاف عقیده برخی دوستان است که ابراز می دارند تعطیلات دو هفته ای نوروز کشورمان در هیچ جای جهان موجود نیست که آخرین این مطالب در روز ۱۷ فروردین با عنوان "تعطیلات نوروزی به مثابه فاجعه ملی" در وب سایت الف منتشر شده است. بنابراین ۱۱۴ روز به علاوه ۱۶ روز به عبارتی ۱۳۰ روز است که اگر تعطیلات سه "آخر هفته" را که قبلا محاسبه کرده ایم ازآن کسر کنیم ۱۲۴ روز تعطیل خواهیم داشت. این تعطیلات منهای مرخصی یک ماهه سالانه کارمندان است که در این کشور کارمندان باید از آن استفاده کنند در غیر اینصورت سوخت خواهد شد. بنابراین اگر ۴ هفته مرخصی بدون احتساب آخر هفته ها را که قبلا محاسبه شده است داخل نماییم به عدد ۱۴۴ روز تعطیلات در کل سال خواهیم رسید. بنابراین با یک محاسبه سرانگشتی در یک سال ۳۹.۵% روزها تعطیل خواهند بود. حال خودتان این عدد را با میزان تعطیلات در کشور خودمان مقایسه نمایید.

از سوی دیگر نیوزیلند یکی از کشورهای پیشرفته است که استانداردهای سطح زندگی در آن بسیار بالاست. با جستجویی ساده خواهید دید که این کشور در بسیاری از استانداردهای رفاهی و کیفیت زندگی بین ۱۰ کشور برتر دنیاست. لذا این سوال پیش خواهد آمد که رسیدن به چنین استاندادرهای با این میزان تعطیلات چگونه ممکن است و اساسا تفاوت آن با کشورمان در کجاست؟

در پاسخ باید گفت تسهیل امور اداری، تعهد کاری بالا و استفاده از تکنولوژی روز (استفاده فوق العاده موثر از اینترنت و سایر تکنولوژی های ارتباطی) بهره‌وری کارمندان در ادارت و شرکت ها را بسیار بالا برده است. تقریبا اغلب امور اداری به صورت اینترنتی یا تلفنی انجام می گیرد از امور بانکی و بیمه ای گرفته تا به عنوان مثال انتقال سند خودرو. بنده به شخصه در این سه سال و اندی هیچ گونه مراجعه ای به ادارات دولتی نداشته ام و کلیه امور مربوط به صورت اینترنتی یا تلفنی انجام گردیده است. مراجعات حضوری معمولا در مواقعی انجام می گیرد که حتما باید شخص مورد نظر برای انجام کار به دلایل خاصی حضور داشته باشد (مثلا انگشت نگاری مورد نیاز باشد). لذا تسهیل فرآیندهای اداری اول اینکه باعث کاهش هزینه های ادارات و ارباب رجوع شده دوم اینکه از مراجعات غیر ضرور کاسته است که به نوبه خود باعث صرفه جویی در زمان و انرژی شده است سوم اینکه اصطکاک بین ارباب رجوع و کارمندان به حداقل ممکن رسیده است که علاوه بر جلوگیری از درگیری های ناخواسته بین آنها، فساد اداری را نیز کاسته است.

جالب است بدانید که این کشور رتبه دوم عدم فساد اداری در جهان را داراست (اینجا را ببینید: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/۷۷۰۵۲۲/). در نهایت تسهیل امور اداری باعث افزایش بهره وری گردیده است. دوستی می‌گفت که در ارزیابی های که در شرکتشان انجام گرفته بهره‌وری نیروی کار حدود ۸۵% بوده است. درآخرین آمارها نیز خروجی نیروی کار در نیوزیلند حدود ۲.۵ برابر بوده است با این تعریف که اگر نیروی کار قادر باشد در حالت معمول ۱ واحد خروجی داشته باشد این رقم برای نیوزیلند حدود ۲.۵ واحد است. نیوزیلند از حیث بهره وری نیروی کار رتبه ۸ در بین کشورهای OECD است که شامل ۲۰ کشور توسعه یافته و در حال توسعه است.

حال با این آمار شاید بتوان مقایسه بهتری میان میزان تعطیلات در ایران و سایر کشورها ارائه داد.

*دانشجوی دکترای مدیریت - دانشگاه کنتربری نیوزیلند


کد مطلب: 222531

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcc1iqis2bqip8.ala2.html?222531

الف
  http://alef.ir