نخستین انتقال مسالمت آمیز قدرت در افغانستان:

رئیس‌جمهور جدید افغانستان سوگند یاد کرد+ تصاویر مراسم تحلیف

بخش خارجی الف، 7 مهر 93

7 مهر 1393 ساعت 17:40


پس از مدت ها انتظار، مراسم تحلیف اشرف غنی احمد زی، رییس جمهور رسمی و قانونی افغانستان در حالی در کابل برگزار شد که برای اولین بار در تاریخ افغانستان، انتقال قدرت به شکل دموکراتیک و بدون کودتا و ترور انجام می شود. افغانستان پیش از این ۱۰ مورد انتقال قدرت در چهار دهه گذشته داشته که بیشتر این رویدادها با خونریزی و خشونت همراه بوده است.

پس از احمدزی، عبدالله عبدالله به عنوان رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی افغانستان سوگند یاد کرد. وی پس از سوگند اشرف غنی احمدزی به عنوان رئیس جمهور در جایگاه تحلیف قرار گرفت و به عنوان رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی افغانستان سوگند یاد کرد. آنها در مراسم تحلیف بر حفظ وحدت ملی تاکید کردند. قرار است احمد زی و عبدالله تا پنج سال قدرت را در دست بگیرند و افغانستان را اداره کنند.

«محمدخان» و «محمد محقق» معاونان اول و دوم عبدالله نیز به همراه وی در جایگاه تحلیف قرار گرفته و سوگند یاد کردند. مراسم امروز تحلیف رییس جمهور، معاونان و رییس اجرایی در سالن سلام خانه ارگ ریاست جمهوری با حضور ۱۴۰۰ میهمان برگزار شد. قرار است طی ۲ سال و با تصمیم لویه جرگه افغانستان پست ریاست شورای اجرای به نخست وزیر تغییر یابد.

اگرچه برگزاری انتخابات افغانستان با حرف و حدیث هایی همراه بود و پس از اعلام نتایج در دور دوم انتخابات، عبدالله عبدالله و حامیانش به آرای اعلام شده اعتراض کردند و از یک تقلب گسترده خبر دادند اما به تدریج و با پادرمیانی های متعدد بالاخره پس از چند ماه دو کاندیدای انتخابات توافقنامه ای را امضا کردند و قرار شد احمدزی رییس جمهور و عبدالله رییس اجرایی کشور باشد.

در این مراسم حامد کرزی در ابتدای مراسم در کسوت رییس جمهور افغانستان و در پایان آن به عنوان فردی عادی از جامعه افغانستان حضور داشت.

این در حالی است که سفارت آمریکا در کابل اعلام کرد که افغانستان فردا (سه شنبه) توافقنامه همکاری امنیتی دوجانبه با واشنگتن را امضاء خواهد کرد. پیشتر چند بار و به دلیل مخالفت حامد کرزای، رئیس‌جمهوری سابق افغانستان امضای این توافقنامه به تعویق افتاده بود و سرانجام مقرر شد دولت جدید افغانستان آن را امضا کند.

پیش‌نویس قرارداد امنیتی ارائه شده شباهت‌های بسیاری با توافقنامه امنیتی آمریکا با عراق دارد. بر اساس این قرارداد، آمریکا حداقل پنج پایگاه نظامی دائم در ولایت‌های شیندند، شورابک، قندهار، بگرام و خوست افغانستان ایجاد خواهد کرد و مجاز خواهد بود پایگاه‌های دائمی و موقت یا عملیاتی دیگری را در هر نقطه از افغانستان که صلاح بداند، ایجاد کند و بدین منظور در استفاده از هرگونه امکانات در افغانستان، آزاد خواهند بود.

آمریکا برای امضای این توافقنامه رهبران افغانستان را تحت فشار قرار داد، این تأکید و اصرار نشان می‌دهد آمریکایی‌ها به دنبال تحمیل الگوی حضور خود در ژاپن، آلمان، کره جنوبی وعراق به افغان‌ها هستند و مهمتر اینکه ایجاد این تعداد پایگاه دایم نظامی آمریکا در یک کشور، تاکنون امری بی سابقه است و افغانستان را به بزرگترین پایگاه نظامی آمریکا در بیرون از مرزهای خود تبدیل می‌کند.

این توافقنامه میان افغانستان و آمریکا طبق گفته واشنگتن چهارچوب امنیتی بلند مدت برای روابط این دو کشور پس از کاهش تعداد نیروهای آمریکایی در جنگ افغانستان ایجاد می‌کند و تعداد نیروهایی که باید در این کشور باقی‌ بمانند، مشخص می‌کند.










کد مطلب: 243493

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcco1qi12bq008.ala2.html?243493

الف
  http://alef.ir