کلیات لایحه بودجه 93 تصویب شد؛

موافقان و مخالفان بودجه 93 چه گفتند/ بودجه انبساطی یا انقباضی؟

بخش داخلی الف، 9 بهمن 92

9 بهمن 1392 ساعت 16:15


صبح امروز نمایندگان نهمین دوره مجلس شورای اسلامی، اولین بودجه دولت یازدهم را روی میز کار خود در جلسه علنی مجلس قرار داده و به بررسی کلیات آن پرداختند. برخي از نمايندگان خواستار توقف رسيدگي به بودجه در صحن علني بودند چرا كه براين عقيده بودند كه هنوز كار بررسي آن در كميسيون به اتمام نرسيده است.

نمایندگان مجلس در جلسه علنی نوبت عصر امروز(چهارشنبه) بعد از شنیدن نظرات موافقان و مخالفان کلیات لایحه بودجه و همچنین اظهارات نوبخت معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی به کلیات لایحه بودجه سال ۹۳ رای مثبت دادند.

بعد از این اظهارات کلیات لایحه بودجه به رای نمایندگان گذاشته شد که با ۱۳۰ رای موافق، ۵۹ مخالف،‌۱۰ ممتنع از مجموع ۲۰۹ نماینده حاضر در جلسه نمایندگان به کلیات رای مثبت دادند.

پیش بینی رشد اقتصادی ۳ درصدی و تورم ۲۱ درصدی
به گزارش الف در ابتدای جلسه غلامرضا کاتب سخنگوی کمیسیون تلفیق در بیان جزئیات لایحه بودجه ۹۳ کل کشور در سهم مجلس گفت: از رویکردهای مهم این لایحه قانون‌مداری دولت است، که تا ۱۵ آذر ۹۲ لایحه بودجه به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد. كاتب افزود: در بودجه ۹۳ هیچ عدد پنهانی در لایحه بودجه نداریم و در بخش ردیف‌های متفرقه برای اولین بار ۲۲ درصد کاهش یافت. به گفته کاتب ‌اولین بار است که دیوان محاسبات اعلام کرد لایحه کاملا قابل نظارت است.

کار بررسی بودجه را متوقف کنید
بعد از سخنرانی چند نماینده در دفاع و رد صلاحیت بودجه یکی از نمایندگان عضو کمیسیون تلفیق از رئیس مجلس خواست که بررسی بودجه در مجلس را متوقف کند چرا که به گفته‌ی وی کار کمیسیون تلفیق در مورد بررسی لایحه بودجه هنوز به اتمام نرسیده است.

به گفته وی بررسی این لایحه هنوز در کمیسیون تلفیق در جریان است و نباید این لایحه به مجلس می آمد. نماینده ماهشان گفت: از آقای مصباحی مقدم و دوستان دیگر بپرسید اگر کار کمیسیون تلفیق نهایی شده از این به بعد جلسه نخواهیم داشت اما اگر نشده جلوی تخلف را بگیرید.

رئیس مجلس اما در پاسخ گفت که می باید مشکلات اعضای کمیسیون در همانجا حل شود و مجلس وقت ندارد به اختلافات آنها رسیدگی کند. به گفته لاریجانی این روند طبیعی است که در بررسی ها مواردی باقی می‌ماند که بعدا ارائه می‌شود.

اعتراض نمایندگان کمیسیون تلفیق این بود که نباید بعد از رای گیری برای کلیات لایحه بودجه اصلاحیه ای به مجلس بیاد. اما لاریجانی معتقد بود که در ۵-۶ سال گذشته این روند طبیعی است. لاریجانی اصرار داشت در حالی که دولت بودجه سر وقت به مجلس داده مجلس نیز کارش را سروقت تمام کند.

دکترتوکلی نیز لایحه ارائه شده توسط کمیسیون را ناقص خواند. توکلی خاطر نشان کرد: گزارشی که دیروز اعلام شد مجموعه‌ای از احکام است که جای درآمدها، هزینه‌ها و ارقام آن خالی بود. و امروز صبح برگه‌ای ارائه شد که ارقام را پر کنند.

یکی از نکات جالب بررسی بودجه سال ۹۳ این بود که برخلاف سالهای گذشته هیچ نماینده ای از دولت برای دفاع از بودجه به مجلس نرفت. لاریجانی گفت: سرجمع بودجه کلان بودجه‌ی عمومی و شرکت‌ها هم خدمت شما است لذا راجع به کلیات آن می‌شود حرف زد.

رئیس کمیسیون تلفیق نیز انتقادات را رد کرد و گفت که کمیسیون مطابق آیین نامه عمل کرده است. مصباحی مقدم نیز به مانند رئیس مجلس معتقد بود که مرسوم است که اصلاحیه هایی بعد از ارائه لایحه بودجه به آن اضافه شود. وی توضیح داد که کار کمیسیون تلفیق حتی ضمن بررسی بودجه نیز تمام نمی شود.

خلاصه گفته‌هاي موافقان و مخالفان
ایرج ندیمی/ موافق

عمده مباحث لایحه بودجه از استحکام بالایی برخوردار است یا با دو سوم آراء رأی آورده و یا اینکه تنفیذ شده، یعنی در بودجه ۹۲ آمده است. تمام سعی ما این بود که بودجه را به صورت واقعی تنظیم کنیم و یکی از ویژگی های مهم لایحه بودجه ۹۳ شفافیت آن است.

شهروز افخمی/ مخالف
در اصل ۴۸ قانون اساسی آمده که در بهره برداری از منایع طبیعی در سطح استان ها باید تبعیض در کار نباشد و هر منطقه به فراخور نیاز سرمایه و امکانات لازم را در اختیار داشته باشد. در ماده ۱۸۰قانون برنامه پنجم توسعه نیز آمده در راستای تحقق اصل ۴۴ قانون اساسی و رسیدن به اهداف چشم انداز توسعه و نیز توزیع عادلانه، رفع تبعیض و ارتقای سطح معیشتی مناطق کمتر توسعه یافته دولت مکلف است در توزیع یارانه به نوعی عمل کند که شاخص برخورداری شهرستانهای در سطح پائین امکانات در بخش های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در پایان برنامه پنج سال حداقل ده درصد به سطح یاد شده افزایش یابد.

محمد باقر شریعتی/ موافق
اطمینان از تحقق منابع بودجه، افزایش سهم مالیات‌ها به عنوان منابع پایدار، تقویت نظارت بر شرکت‌های دولتی بخصوص در مناطق آزاد و خودداری از دست‌اندازی به منابع صندوق توسعه ملی از مزیت‌های لایحه است. در برنامه پنجم، رشد اقتصادی ۸ درصد پیش‌‌بینی شده در حالیکه رشد اقتصادی کشور در حال حاضر منفی ۷ درصد است که در بودجه تقدیمی دولت برای رساندن آن به ۳.۳ درصد تلاش شده است. در بودجه یک ساله قرار نیست همه مشکلات اقتصادی کشور برطرف شود اما در بودجه ۹۳ در راستای کاهش تورم و افزایش رشد اقتصادی به کمک بخش خصوصی تلاش زیادی انجام شده است.

شکر خدا موسوی/ مخالف
در شرایطی که تورم ۲۵ درصد پیش‌بینی شده است، افزایش ۱۸ درصدی حقوق کارمندان به معنای فقیرتر شدن دهک‌های پایین جامعه است. افزایش ۵۰ درصدی درآمدهای مالیاتی در بودجه ۹۳ باعث ایجاد آثار تورم‌زا در جامعه خواهد شد. در سال ۹۳ سبد رفاهی و معیشت خانوارهای ایرانی کوچکتر خواهد شد و این در شرایطی است که بر اساس آمار موجود، لایحه بودجه ۹۳ انقباضی‌ترین بودجه دولتی پس از جنگ محسوب می‌شود.

علیپور/ مخالف
نقاط کوری در بودجه دیده می‌شود و فرصت کافی برای بررسی ارقام هدفمندی وجود نداشت، گفت: کار تلفیق هنوز تمام نشده است. متأسفانه سعی شده هر دولتی پس از روی کار آمدن همه مسائل ذاتی و نهادی ناشی از عملکرد دولت قبلی را نشان دهد. آنچه که در ۱۵ آذر ۹۲ به مجلس ارائه شده طبق بودجه عمومی ۲۱۸ هزار میلیارد تومان برآورد شده و حدود ۴۸ ساعت گذشته نیز نزدیک به یک سوم از این رقم در قالب تبصره‌ای به میزان ۶۳ هزار میلیارد تومان تقدیم کمیسیون شده و سؤال اینجاست که چرا این رقم بسیار مهم همزمان با بودجه به مجلس نرسید.

رسايي/ مخالف
رسايي در هنگام نقد بودجه به موضوع توافق هسته‌اي اشاره كرد و اين نطق در مجلس جنجال آفريد. رسایی در ادامه نطق خود اظهار داشت: ملت بیدار باشید، ببینید چه اتفاقی درحال وقوع است. قرار است تفکر کوپنیسم در بودجه آینده شایع شود. آیا این "گداپروری" نیست؟

توکلی/ مخالف
بودجه ۱۸۵ شرکت در این لایحه دیده نشده است دیشب که بودجه مناطق آزاد تصویب شد که ۲۰۰ هزار میلیارد تومان به بودجه اضافه می‌کند. همه این‌ها در کنار اینکه موجب کمبود نقدینگی می‌شود جا را برای بخش خصوصی کم می‌کند. بنابراین نباید با این شرایط انتظار رشد بالا را داشته باشیم. رد کلیات بودجه به معنی رد لایحه بودجه نیست.

محمدصادقی/ موافق
نمی‌خواهیم بگویم بودجه به صحن آمده است بی‌نقص و عیب است و اگر بخواهیم اشکالات آن را بشماریم موارد متعددی است اما باید شرایط کشور را هم در نظر بگیریم. بودجه ۲هزار میلیارد تومانی برای بیمه بیکاری قابل تقدیر است.

لاهوتی/ مخالف
از ۲۱۰ هزار میلیارد تومان بودجه پیش بینی شده برای سال جاری حداکثر ۱۱۰ هزار میلیارد تومان محقق شد. حالا از بودجه ۱۹۵ هزار میلیارد تومانی سال آینده چقدر آن تحقق خواهد یافت؟ دولت ۸۵ هزار میلیارد تومان بیشتر از عملکرد بودجه ۹۲ را از کدام منبع تامین خواهد کرد؟ ۱۴ هزار از ۳۷ هزار میلیارد تومان پروژه‌های عمرانی در ردیف اعتبارات متفرقه آمده است. آیا این مساله موجب بی‌نظمی مالی دستگاه‌های اجرایی نمی شود؟

نوذر شفیعی/ مخالف
درآمدهای پیش‌بینی شده در این لایحه مبهم است و تحقق آن بعضا امکان‌پذیر نیست. همچنین در بحث درآمدهای نفتی دولت خوشبینانه اوضاع و احوال آینده را دیده و این در حالی است که واقعا چشم‌انداز تحریم‌ها روشن نیست و چشم‌اندازها نباید متکی به آن باشد و ما نباید بیش از ۵۰ درصد به درآمد نفتی وابسته باشیم. در سال آینده قطعا کشور با افزایش تورم روبرو خواهد شد. از طرفی دیگر هم اکنون موضوع افزایش قیمت حامل‌های انرژی به یکی از دغدغه‌های مردم تبدیل شده که قطعا این موضوع موجب تورم عینی و روانی در جامعه می‌شود.

شجاعی کیاسری/ موافق
مشارکت دولت با بخش‌های خصوصی و همچنین اولویت‌بندی طرح‌های عمرانی ازجمله نقاط قوت لایحه بودجه ۹۳ است. ازجمله موارد قابل توجه فاینانس ۲۵ میلیارد دلاری است که رخداد بسیار خوبی در این لایحه است. همچنین منابع صندوق ملی که در بحث ارزی و ریالی پیش‌بینی شده است یکی از نقاط مثبت این لایحه به شمار می‌رود.


کد مطلب: 213757

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdccp1qim2bqsm8.ala2.html?213757

الف
  http://alef.ir