روي خط انتخابات با مواضع اقتصادي نامزدها؛

روحاني: مسببين وضع اقتصادي موجود بايد دادگاهي شوند/ ولايتي: فرصت ۱۰۰ روزه مي خواهم/ جليلي: مشكل، داشتن برنامه توسط نامزدهاست

بخش اقتصادی الف، 7 خرداد 92

7 خرداد 1392 ساعت 11:01


تب انتخابات با صحبت هاي اقتصادي ديروز نامزدها كمي تندتر شد.

به گزارش "الف"، انتقادي ترين صحبت هاي اقتصادي را ديروز حسن روحاني به زبان آورد. آن جايي كه از ضرورت دادگاهي كردن مسببان وضع موجود سخن گفت؛ "امروز حداقل ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار بیکار داریم و یک آمار هم می‌گوید که سه و نیم میلیون. اگر فرض کنیم، این سه میلیون مشغول به کار می‌شوند و در تولید، درآمد داشته باشند، معنایش این است که اگر در هر ماه، هر ۳میلیون نفر، یک میلیون تومان درآمدشان باشند، جمع این رقم در ماه معادل ۳ هزار میلیارد تومان می‌شود؛ مردم ۳هزار میلیارد تومان به خوبی یادشان هست به خاطر آن فساد ۳هزار میلیارد؛ فقط فساد نبود که به دادگاه رفت، من فکر می‌کنم در دادگاه وجدان مردم خیلی‌ها باید به دادگاه بروند".

روحاني همچنين شرمندگي اعضاي خانواده ها را به آن كساني كه مسببان وضع موجود مي خواند يادآور شد و گفت: "باید برای هر سه میلیون نفر، سه هزار میلیارد تومان نفع داشته باشیم، در این صورت ضرر نمی‌کنیم ولی اگر این جوان‌ها و این ۳میلیون نفر بیکار باشند، خودشان و پدر و مادرشان شرمنده می‌شوند. من از مردم می پرسم، کدام خانواده است که بیکار نداشته باشند. اگر دولتی با تدبیر کار می‌کرد، این مشکل حل نمی شد؟ نمی‌شد ما شاهد یک تحول بزرگ در کشور باشیم؟ رشد اقتصادی ما کجاست؟"

روحاني همچنين وضعيت عربستان را پيش چشمان مسببان وضع موجود نهاد و از رشد كم و تورم فزاينده كنوني گلايه كرد: "قرار بود که در چشم انداز بیست‌ساله حداقل رشد اقتصادی ما به طور متوسط ۸ درصد باشد. در سال گذشته این رشد ۳درصد بود و سال جاری هم که مسئولین می‌گویند، منفی یا زیر منفی است؛ وضع بیکاری و وضع تورم کدام کشور ۳۰ درصد است؟ تورم عربستان ۲.۹ در سال ۲۰۰۲ بوده اما تورم‌ نقطه به نقطه ما بالای ۳۰ بوده است."

تعريف روحاني از اقتصاد مقاومتي هم در ميان نامزدهاي موجود تقريبا منحصر به فرد بود. آنجاييكه اقتصاد مقاومتي را در واقع رشد بالا و بيكاري كم و وضع خوب دانست و گفت: "اقتصاد مقاومتی به معنای این است که ما کاری‌کنیم که اهداف اقتصادی را دنبال کنیم و به رشد ۸ درصد برسیم. اقتصاد مقاومتی آن است که نگذاریم بیکار در جامعه باشد. اقتصاد مقاومتی آن است که خرج‌های بی‌جای دولت را کم کنیم. اقتصاد‌ مقاومتی آن است که به جای شعار، برنامه ریزی کنیم و به صورت مداوم واردات زیاد نشود و در مقابل، تولید داخلی ما افزوده شود. اقتصاد مقاومتی به این است که ما با استقامت، اهداف اقتصادی به ویژه اجرای سند چشم انداز را با همان قدرت دنبال کنیم."

روحاني در مورد هدفمندي حرف هاي معقولانه اي زد "همراه با یارانه‌های نقدی، یارانه‌های کالایی نیز داده می‌شود تا اقشار ضعیف دیگر دغدغه معیشتی نداشته باشند؛ چرا که اساس اقتصاد دولت من آرامش به مردم و از بین بردن نگرانی است. دولت تدبیر و امید به دنبال این است که آنچنان مردم را از درآمد سرشار کنند که اصلاً به یارانه ۴۵ هزار تومانی نیازی نداشته باشند."

اما در سوي ديگر، علي اكبر ولايتي درصحبت هاي رو به دوربين خود در سيما در قامت رييس جمهور مقتدر بين المللي ظاهر شد و بر حل مشكلات بين المللي به عنوان يكي از راه هاي حل مشكلات اقتصادي داخلي تاكيد كرد: " به مردم عزیزمان اطمینان می دهم که مسئله هسته ای را با حفظ حقوق هسته ای ان شاء الله حل خواهیم کرد و توسعه روابط خارجی را خواهیم داد. بدون اینکه از حقوق ایران ذره ای گذشت بکنیم با اجرای یک دیپلماسی فعال با توجه به تجربه ای که از گذشته داریم می توانیم این مشکل را که بخش مهمی از مشکلات داخلی ما، مشکلات اقتصادی ما، مشکلات معیشتی ما به آن مربوط می شود را حل بکنیم".

ولايتي براي محكم تر كردن مدعاي خود در حل مشكلات بين المللي، اشاره هايي هم به عملكرد خود در دوران وزارت خارجه داشت: "بنده در آن زمان روابط بسیار نزدیکی با تعدادی از سران معروف دنیا داشتم. مثلا با آقای دنگ ژیائوپینگ رهبر چین، با آقای گورباچف دبیر کل حزب کمونیست شوروی، با آقای میتران با آقای هلموت کهل یک موقعی بنده با میتران ملاقات داشتم. ایشان به من گفتش که تو هر وقت از اروپا رد می شوی بیا اینجا در کاخ الیزه به من سر بزن و به من بگو روابط ایران و فرانسه خوب پیش می رود یا نه که اگر خوب پیش نرفت به من گزارش بده که من مواخذه بکنم کسانی را که در این زمینه کوتاهی می کنند و یا اینکه با خانم گاندی در رابطه با جلوگیری از میزبانی غیر متعهدها در اجلاس هشتم یک دیپلماسی بسیار فعالی صورت گرفت."

ولايتي صحبت هاي تيترخور جالب ديگري هم داشت. او كه پزشك متخصص بيماري هاي اطفال است، با ادبياتي پزشكي – درماني به مشكلات اقتصادي نگاه مي كند:

"بنده عرض مي كنم که برای علاج کوتاه مدت مسائل حاد اقتصادی کشور بنده یک فرصت ۱۰۰ روزه می خواهم و در این فرصت صد روزه می شود مسائل حاد را علاج کرد. من به عنوان یک طبیب به این بیمار اقتصادی یا بیماری اقتصادی نگاه می کنم. طبیب موقعی که به بیمار نگاه می کند اول یک بررسی بالینی می کند، آزمایش می کند تا به مرض علت مرض پی ببرد ولی مدتی طول می کشد اگر یک مریضی آمد با طب بالا و تشنج و بدی حال عمومی ما ضمن اینکه به دنبال علت می گردیم، اول این علائم شدید را برطرف می کنیم یعنی طب بالا را به هر وسیله ای شده پایین می آوریم. این گرانی، تورم روز افزون این باید کنترل بشود".

ولايتي علاوه بر تاكيد مكرر بر حل مشكلات بين المللي، راه كارهاي مشخص تري هم هم براي مشكلات اقتصادي داشت؛ "اگر ما پول هایمان را که در دیگر کشورها محصور شده را آزاد کنیم بسیاری از مشکلات امروزی ما حل شده است، در دولت آینده بانک مرکزی هر روز یک بخشنامه صادر نمی کند و ثبات اقتصادی در جامعه حاکم خواهد شد، باید سیاست های اصل ۴۴ که توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شده و امروز مغفول مانده است اجرا شود، امروز نقدینگی از حدود ۹۰ میلیارد دلار در سال ۸۵ به ۵۰۰ هزار میلیارد تومان رسيده و دلیل آن این است که پول هایی که به جامعه تزریق شده به کالا و تولید تبدیل نمی شود."

علي اكبر ولايتي البته تعريض هاي صريحي هم به دولت فعلي و شايد برخي نامزدهاي رقيب داشت "در دولت من مدیر خوب به خاطر سلیقه سیاسی اش کنار گذاشته نمی شود که افراد بله قربان گو جای آن را بگیرد."

و اما سعيد جليلي؛ جليلي كه فعلا در نظرسنجي ها با ولايتي در رتبه دوم و سوم نوسان مي كند، اين روزها زير فشار برخي انتقادات است كه او را به نداشتن برنامه اقتصادي متهم مي كنند. اما مذاكره كننده هسته اي كشور كه حضورش در انتخابات از سوي رسانه هاي خارجي به رفراندوم هسته اي تعبير شده و البته حاميانش هم ظاهرا از ايجاد دوقطبي مقاومت و سازش بدشان نمي آيد، براي نداشتن برنامه، دليل خاص خود را دارد؛  اساسا يكي از مشكلات كشور داشتن برنامه توسط نامزدهاست: "یکی از بحث هایی که موجب بروز مشکل در کشورشده همین است که هر کس می گوید من برنامه ای دارم که باید مبنای کارها باشد، ممکن است رئیس جمهوری با حداکثر جلب آرا مردم برنامه ای ارائه دهد اما آن برنامه مبنای قانون در کشور نخواهد شد بلکه مباحثی باید مبنای عمل دولت قرار گیرد که سیر قانونی را طی کرده باشد".

جليلي البته منظور خود از دفاع از نداشتن برنامه را اينطور توضيح مي دهد "نقطه عظمت ما روشن است ، ما اسناد بالا دستی از جمله قانون اساسی برنامه پنجم توسعه، چشم انداز ۱۴۰۴، اصل ۴۴ و قانون هدفمندی یارانه ها را داریم که اجرای آنها الزامی است."

تاكيد بر ظرفيت هم همچنان شاه بيت صحبت هاي جليلي است. اين فقط بخشي از سخنان وي است كه ديروز در جمع برخي چهره هاي اقتصادي ايراد شد: "شاید با توجه به وضعیت کنونی، عرصه اقتصاد بیشتر از سایر عرصه ها مورد توجه قرار گرفته که این امر قابل لمس است و آن موضوع آزاد سازی ظرفیت هاست... چه کنیم ظرفیت ها دچار انحلال و انحراف نشود و نیز علیه هم به کار گرفته نشده و با هم هم افزایی داشته باشند. اگر در ظرفیت های مختلف از جمله اقتصاد این امر را در نظر بگیریم، یک اقتدار قابل توجه در غالب مباحث مختلف از جمله مباحث اقتصادی و رفاه مردم فراهم خواهد شد که لازمه آن این است که ظرفیت ها را باور داشته باشیم که مهمترین این ظرفیت ها خود مردم و جوانان هستند. اگر بستر مناسبی برای این ظرفیت فراهم کنیم ادعای رسیدن به موفقیت ها گزاف نخواهد بود."

اما يك خبر قابل توجه در مورد رقابت اقتصادي نامزدها. از ديروز قرار بود نماينده هاي اقتصادي نامزدها با حضور در تلويزيون به صورت دو به دو به بيان مواضع اقتصادي ستاد خود بپردازند. آن طور كه مرتضي حيدري مجري تلويزيون اعلام كرد، اين برنامه با نظر ستاد انتخابات به انجام قرعه كشي موكول شد و از هفته بعد بايد شاهد حضور چهره هاي اقتصادي ستادها در تلويزيون باشيم. با آفتابي شدن مسئولين اقتصادي ستادهاي آقايان، شايد بتوان ارزيابي دقيقتري از مواضع انتخاباتي آنها و تيم اقتصادي هر كدام داشت.

نگاهي هم داشته باشيم به رتبه نامزدها و ارتباط آن مواضع اقتصادي و البته تخريب هايي كه بر روي هركدام از آنها صورت مي گيرد. قاليباف ۱، ولايتي و جليلي ۲ و روحاني ۳. اين وضع و حال اين روزهاي انتخاباتي است. ستادهاي رقيب، قاليباف را سنتز وعده هاي رنگارنگ، جليلي را مدودوف احمدي نژاد و روحاني را پروكسي هاشمي مي دانند. براي ولايتي هنوز نقطه تخريب مشخصي توليد نشده؛ اگر خودش كار خودش را با تاكيد بيش از حد بر وعده ۱۰۰ روزه خراب نكند. اما نكته اميدواركننده اين است كه انتخابات هنوز به مزايده وعده ها به ويژه در مورد هدفمندكردن يارانه ها تبديل نشده است.


کد مطلب: 188595

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcdnj0fkyt0jk6.2a2y.html?188595

الف
  http://alef.ir