«ندا» تشكيلاتي براي عبور از عارف

26 مرداد 1393 ساعت 18:12


تشكيلات جديد راه‌اندازي شده به اسم «ندا» از يك سو رقيبي است براي تندروهاي اصلاحات و از سوي ديگر محمدرضا عارف

به گزارش مثلث آنلاین، مدتي است كه خبرهايي درباره تشكيلات جديد اصلاح‌طلبان به گوش مي‌رسيد. تشكيلاتي كه آن حالا مشخص شده است نامش «ندا» است. به معني «نسل دوم اصلاح‌طلبان». خبر رسمي و اوليه اين تشكيل از خبرگزاري فارس منتشر شد. جايي كه يكي از اعضاي تشكيلات مركزي كه نخواست نامش فاش شود به فارس مي‌گويد: «چهره‌هایی همچون صادق خرازی، سجاد سالک و رضا شریفی در هسته مرکزی تشکل مذکور هستند.»

هسته‌ اوليه اين تشكل از مدت‌ها قبل شروع به فعاليت كرده بود. شايد بيروني‌ترين نمادش جايي بود كه در اواخر ماه مبارك رمضان آنها در مجلس افطاري گردهم آمدند. در اين ميهماني دو طيف حضور داشتند. مسن‌ترها و جوان‌ها. از ميان افرادي كه در عالم مادي سن و سالي از آنها گذشته بود يك نفر بيش از همه مورد توجه بود. او سن و سال زيادي نداشت اما با عصا وارد جمع شده بود. صادق خرازي، سفير پيشين ايران در فرانسه و نمايندگي دائم ايران در سازمان ملل كسي است كه حالا خبرگزاري فارس تصويرش را براي اين خبر برگزيده است: ««نـدا» تشکل «نواصلاح‌طلبان»/ صادق خرازی عضو هسته‌ مرکزی/ عدم مذاکره با عارف»»
تيتر متن دو نكته مهم را فاش مي‌كند.
١ – حضور صادق خرازي ٢ – مرزبندي مشخص با محمدرضا عارف
اين تشكيلات مراحل اوليه ثبت را در وزارت كشور طي مي‌كند و به گفته همين فرد كه عضو شوراي مركزي اين تشكل است، آقاي صادق خرازي عضو شوراي مركزي است اما تاكنون نه با آقاي عارف مذاكره‌اي شده و نه هنوز تصميمي دراين رابطه گرفته شده است.
ميهماني افطار سنگ بناي مهمي درباره شناخت اين تشكل به شمار مي‌رود. حضور جوانان مشاركت كه سابقه دستگيري پس از انتخابات ٨٨ را داشتند در اين ميهماني غالب است. از حسين نوراني‌نژاد (مسئول اطلاع رساني حزب مشاركت) تا سعيد نورمحمدي (مسئول شاخه جوانان مشاركت). همچنين سجاد سالك كه حالا گفته مي شود يكي از اعضاي هسته اصلي اين تشكل است. در اين ميهماني از بزرگان مشاركت وچهره‌هاي شاخص مشاركت و مجاهدين كسي حضور نداشت. اما در عوض خانم زهرا اشراقي كه در زمان فعاليت حزب مشاركت ارتباط نزديكي با طيف جوان اين تشكيلات داشت به اين ميهماني افطار رفته بود. شهاب الدين طباطبايي نيز طي سخناني در اين مراسم از جمع جوانان اصلاح‌طلب خداحافظي كرده و خود را در زمره فعالان اصلاح‌طلب معرفي مي‌كند.
همچنين درحالي كه اين عضو شوراي مركزي تشكيلات «ندا» مي‌گويد: تصميمي براي ديدار با عارف گرفته نشده است، اما در آن جلسه علي‌رضا خامسيان از اعضاي نزديك به عارف نيز حضور داشت.

«ندا»‌ رقيب اصلاح‌طلبان
اين تشكيلات را مي‌توان از دو سو رقيب «داخلي» و «مهم» براي خود اصلاح طلبان معرفي كرد. يك سر طيف اصلاح‌طلبي اعضاي تندتر مشاركت و مجاهدين هست و سر ديگر طيف عارف. تفاوت ميان اينها در پذيرش و عدم پذيرش مناسبات قدرت به ويژه نهاد رهبري در كشور است. عارف در ميان اصلاح‌طلبان از اولين اصلاح‌طلباني بود كه دو سال قبل به مراسمي در بيت رهبري رفت.
در اقدامي مهم تشكيلات ندا، در شرايطي كه هنوز خبري رسمي (مانند آنچه در فارس منتشر شد)‎، از تشكيلات خود منتشر نكرده بودند، به مراسم روز عيدفطر در بيت رهبري رفتند. اقدامي كه انتقادات زيادي از بين طيف اصلاح‌طلبان را به همراه داشت. آنطور كه سجاد سالك كه حالا مشخص شده از اعضاي اصلي اين تشكيلات است از آن خبر مي‌دهد اين حضور يك «تصميم فردي» نبود.

اين عضو شوراي مركزي تشكيلات ندا يك هفته بعد از حضور در بيت رهبري با انتقادات زيادي از بين اصلاح‌طلبان روبه رو مي شود. او مجبور مي‌شود تا در جوابيه‌اي كه در صفحه شخصي‌اش منتشر شده به اين انتقادات پاسخ دهد. سالك به روشني در اين جوابيه از يك تصميم تشكيلاتي سخن مي‌گويد: «حضور در بیت رهبری یک اتفاق نبود، یک تصمیم فردی هم نبود. بلکه حاصل مجموعه تاملات و بررسی های فراوان در باره شکل سیاست ورزی با جمعی از دوستان و در واقع یک رویکرد بود. رویکرد جمعی که به این نتیجه رسیده یکی از کاستی های اصلاح طلبان در سال های گذشته دور شدن از رهبری و نادیده گرفتن اقتدار نهادهای مختلف نظام بوده است.»

تشكيلات «ندا» همانطور كه گفته شد رقيب دروني اصلا‌ح‌طلبان به شمار مي‌رود. پيشتر محمدرضا تاجيك از تئوريسين‌هاي اصلاح‌طلبان از نواصلاح طلبي سخن گفته بود. در متن خبر منتشر شده توسط فارس گفته شده: با آقای تاجیک صحبت‌هایی داشتیم اما تاکنون ارتباط تشکیلاتی نداشتیم.»
پيشتر گفته شد كه اين تشكيلات رقيب است براي مشاركتي‌هاي. يك ماه قبل زماني كه تاجيك از «نواصلاح‌طلبي» سخن گفت، سعيد حجاريان در پاسخ در مصاحبه‌اي گفت: «مي‌توان گفت اصلاح‌طلبي نو، مشروطه‌خواهي است پس اينطور نيست بگوييم نو اصلاح‌طلبي بلكه بايد بگوييم اصلاح‌طلبي نو به نحوي مشروطه خواهي است.» او در ادامه توضيح مي‌دهد: «عدل مظفر يا همان عدالت شاهي، عدل شاهانه و مبتني بر حكم شاهي بود. اصلاح‌طلبي تفاوتهايي با مشروطه خواهي داشت.» او در ادامه به تفاوت‌ها اشاره مي‌كند كه محورهاي مهم آن «توده‌ا‌ي شدن و خروج از اليگارشي»، «شعار جامعه مدني» و «نوسازي سياسي». در كل حجاريان به عنوان تئوريسين اصلاحات كه نقش مهمي در ميان مشاركت‌هاي ايفا مي‌كند به «اصلاح‌شدن اصلاحات» معتقد است. نه به نو شدن آن.
از سوي ديگر اين تشكيلات رقيبي است براي محمدرضا عارف. چراكه راهي كه قدم در مسير آن گذاشته‌اند پيش عارف آغاز كرده بود و در مقابل اصلاح طلب بدلي لقب گرفت. با اين همه اين طيف از جوانان اصلاح‌طلب يا «نسل دوم» كه به گفته‌ خود «سالها در ستادهاي انتخاباتي فعاليت كرده و پوستر مي چسباندند» حالا سوداي حضور در سياست دارند. اين طيف تاكنون در ميان جوانان اصلاح طلب از موقعيت خوبي به عنوان يك گروه مرجع برخوردار بودند. دستگيري‌هاي ٨٨ از آنها قهرمانان مبارزه با نظام ساخته بود، اما حالا تصميم گرفته‌اند تا «كنش سياسي» متفاوتي را به اجرا بگذارندو همانطور كه سالك يكي از اعضاي شوراي مركزي‌اش مي‌گويد آنها تصميم گرفتند در «داخل گود» باشند و براي بودن در گود «بايد مناسبات رسمي حاكم بر مجموعه را بپذيرند».
آيا اين طيف مي‌توانند در ميانه چرخ‌دهنده‌هاي قدرتمند اصلاح‌طلب جاي خود را باز كنند؟ يا همچون عارف به اصلاح‌طلب بدلي ملقب خواهند شد؟


کد مطلب: 238193

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcdnj0xsyt0sf6.2a2y.html?238193

الف
  http://alef.ir