در مصاحبه زیباکلام و کوشکی با "الف" مطرح شد:

چرا با وجود مشکلات، مردم به راهپیمایی می آیند؟

بخش داخلی الف، 26 بهمن 93

26 بهمن 1393 ساعت 12:52

آنچه حضور میلیونی مردم در ۲۲بهمن ها را رقم می زند عقبه ای دارد که با بزرگ کردن و یا تاکید بر مشکلات و نارضایتی های مردمی آسب نمی بیند. این موهبتی برای مسئولین است، نه توجیهی برای کم کاری ها.


چند روز پیش ایران وارد سی و هفتمین سال پیروزی انقلاب خویش شد وآیین بزرگداشت این روز همچون همه ی سال های گذشته، در قالب مراسم راهپیمایی، مثل تمام سال های گذشته با حضور گسترده مردم در تهران و سایر شهرها برگزار شد.

امسال اما یکی از نکات جالب توجه، حضور مردم استان خوزستان لابه لای گردوغبار نفس گیر و ریزگردهایی بود که زندگی آنان را مختل کرده است. مردمی که روز قبل این راهپیمایی در یک تجمع اعتراض آمیز مقابل استانداری جمع شده بودند تا مسئولین دولتی را متوجه مشکل خود کنند. همین بهانه ای شد تا از دوتن از کارشناسان سیاسی بپرسیم، چرا علی رغم تمام مشکلات و نارضایتی هایی که مردم به هردلیل از جمهوری اسلامی، نظام برآمده از انقلاب اسلامی سال ۵۷ دارند، هنوز سالگرد این روز را با حضوری گسترده جشن می گیرند؟


مردم هنوز به انقلاب امید دارند
دکتر صادق زیباکلام، استاد دانشگاه، با ذکر این نکته که مردم هنوز به آرمان های انقلاب اعتقاد دارند می گوید: «کسر قابل توجهی از مردم به ذات و جوهره ای که به واسطه آن انقلاب کردند، وفادارند و شرکت آنان در راهپیمایی های ۲۲بهمن به این خاطر است که تاکید کنند به آرمان هایی که برایش انقلاب کردند، شهید دادند و زحمت کشیدند، امید دارند.»

البته منظور از مشکلات فقط مشکلات گریبانگیر مردم خوزستان و ایلام دراین روزها نیست. در سایر نقاط کشور شاید بزرگترین مشکل مردم از جنس اقتصاد و معیشت باشد که حتما بخشی از آن به عدم تصمیم گیری ها و عملکردهای درست مسئولین در سال های بعد از انقلاب برمی گردد و البته درکنار آن گاهی مشکلات اجتماعی و فرهنگی نیز به متن جامعه می آیند. برای همین صادق زیباکلام معتقد است که « حضور مردم در جشن پیروزی انقلاب به این معنا نیست که آنان از همه عملکردهای مسئولین راضی هستند. اما انقلاب ما یک انقلاب کاملا مردمی بوده است که یکی از مولفه های آن دادن گل به ارتشی هایی است که به روی آنان گلوله گرفته بودند و همین مردمی و صلح آمیز بودن آن امیدها را بعد از گذشت بیش از سی و پنج سال زنده نگه داشته است»

این تحلیلگر سیاسی در ادامه می گوید: « آن زمان که مردم در راهپیمایی های منجر به انقلاب شرکت می کردند و امام(ره) در فرانسه برای آنان صحبت می کرد، آرمان هایی مطرح شد که بعدها بخشی از آنها عملی نشد. حضور مردم در راهپیمایی های ۲۲بهمن به خاطر بخش محقق شده این آرمانها و مطالبه بخش محقق نشده است.»


این نگاه قابل تامل است که مسئولین کشور کثرت جمعیت حضور یافته در راهپیمایی های ۲۲ بهمن سراسر کشور را نشانی از سنگینی بیشتر تعهد و مسئولیت شان بدانند و برای تحقق آن بخش های محقق نشده ی خواسته ها و آرمان ها تلاش هایشان را مضاعف کنند. یعنی وقتی در شرایط حساس کشور، مسئولین از مردم حضور بیشتر می خواهند، طبیعتاً مردم نیز وقتی به این درخواست پاسخ مثبت می دهند، انتظار دارند حضور مضاعف آنان، کار مضاعف مسئولین را در پی داشته باشد و این خواسته ی مردم از هر دولتی ، چه اصولگرا و چه اصلاح طلب، خواسته ی معقولی ست.

مردم اصل انقلاب و کاستی های نظام را تفکیک می کنند
نگاه دکتر محمدصادق کوشکی به ماجرا کمی متفاوت است. باید قبول کنیم که صرف امید بستن شاید دلیل کافی برای حمایت از یک انقلاب نباشد و دلیل اصلی همان بخش از صبحت های دکتر زیباکلام است که ذات و جوهره انقلاب برای مردم ایران مهم است که البته نیاز به رسیدن به حدی از بلوغ سیاسی و اجتماعی را می طلبد که کوشکی معتقد است «مردم ما به آن رسیده اند و می توانند اصل انقلاب و کاستی های آن را از هم تفکیک کنند.»

کوشکی می گوید:«بخشی از بدنه جامعه طوری انقلاب و نظام را درک کرده اند و با آن به پیوند اعتقادی رسیده اند که قدرت تشخیص کلیت، مبنا و مشروعیت نظام را دارند و میتوانند اینها را از معایب تفکیک کنند.»

این کارشناس سیاسی معتقد است که «اهداف و پایه های درست انقلاب برای مردمی که به انقلاب اعتقاد دارند جذابیت ایجاد کرده و این ربطی به این موضوع ندارد که همه اهدافی که انقلاب مدنظر داشت محقق شده باشد یا نه، بلکه مردم قدرت تشخیص بین نسبت های منفی و معایب انقلاب و مبنای آن را دارند.»

نظر کوشکی چندان دور از ذهن هم نیست؛ شب ۲۲ بهمن روی ماشین خاک گرفته ای در اهواز، نوشته شده بود که «فردا می آییم؛ ما کم کاری مسئولان را به پای انقلاب نمی گذاریم.»
*****
با این حساب می توان گفت که آنچه حضور میلیونی مردم در ۲۲بهمن ها را رقم می زند عقبه ای دارد که با بزرگ کردن و یا تاکید بر مشکلات و نارضایتی های مردمی آسیب نمی بیند. البته این موهبتی برای مسئولین است که مردم با نگاه به مبنا و ریشه در مورد حمایت کردن و یا حمایت نکردن از انقلابشان تصمیم می گیرند، نه توجیهی برای بی راه حل ماندن اتخاذ تصمیمات اشتباه و مضر و کم کاری ها از سوی بعضی مسئولین که از نگاه بنیانگذار این انقلاب مردم صاحبان انقلاب و ولی نعمت تمام مسئولین هستند.
گفتگو از نعیمه موحد


کد مطلب: 260162

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcep78wwjh8pzi.b9bj.html?260162

الف
  http://alef.ir