اوج گیری بحران کشورهای عربی با قطر/ تشدید شکاف موافقان و مخالفان دوحه/ سردرگمی و هرج و مرج دولت ترامپ

بخش سیاسی الف، 21 خرداد 96

21 خرداد 1396 ساعت 8:30


در حال حاضر نشانه ای مبنی بر کاهش اختلافات بین قطر با کشورهای عربی بعد مشاهده نمی شود. در جدیدترین اتفاقات وزیر خارجه قطر بر حمایت از حماس تاکید و بر ادامه ارتباط با ایران نیز پافشاری کرد.

به گزارش الف، محمد بن عبد الرحقمان آل ثانی، وزیر خارجه قطر در مصاحبه با شبکه روسیاالیوم ضمن تکذیب خبرسازی رسانه‎های عربی درباره دیدار با قاسم سلیمانی گفت: دوحه خواهان روابط خوب با تهران است. وی گفت: همچنان درخواست‏‎ها و اتهامات وارد شده علیه قطر واضح نیست.

همچنین وزیر امور خارجه قطر، شنبه در دیدار با سرگئی لاوروف همتای روس خود مراتب قدردانی قطر را از ایران اعلام کرد. وی گفت: «می خواهم از نهادهای پارسی که آمادگی خود را برای کمک به حل و فصل اقدامات غیرقانونی اتخاذ شده علیه ما اعلام کرده اند، قدردانی کنم».

جنگ سرد منطقه در حالی وارد فاز بحرانی خود شده که مواضع نهادهای مختلف در آمریکا به شدت متضاد است و به نظر می‌رسد هرج و مرج کاملی در مواضع بازیگران اصلی دولت ترامپ در قبال قطر وجود دارد. به عبارتی در حالی که ترامپ عنوان کرده قطر به طور سنتی در سطوح بالا حامی تروریسم بوده و از این کشور خواست سریعاً به حمایت خود از گروه‌های تروریستی پایان دهد که رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا خواستار توقف درگیزی ها بین طرفین شده و عنوان داشته که خواست ایالات متحده این است که نباید «تنش بیشتری» به وجود آید. او در عین حال از قطر خواسته است تا نگرانی‌های دولت‌های عربی را رفع کند.

تیلرسون گفت: «انزوای سیاسی قطر به عملمیات نظامی آمریکا در منطقه و مبارزه با داعش آسیب می‌رساند.»

اما نکته جالب آن است که سخنگوی وزارت دفاع آمریکا، جف دیویس، گفته انزوا و تحریم قطر هیچ تاثیری بر مبارزه آمریکا با داعش و عملیات نظامی این کشور در منطقه ندارد.

بسیاری این اظهارنظرهای متناقض را حاکی از این دانسته اند که در کابینه ترامپ هماهنگی های معمول برای یکپارچگی سیاست ها وجود ندارد.

در این بین آنگلا مرکل صدراعظم آلمان اوضاع منطقه را به شدت نگران‌کننده خوانده و  با صراحت تمام درباره بحران دیپلماتیک پدید آمده بین عربستان و قطر اعلام موضع کرد و نسبت به انزوای دو کشور ایران و قطر هشدار داد.

مرکل ضمن تاکید بر ضرورت مبارزه با تروریسم و مقابله با پشتیبانی از گروه‌های تروریستی تاکید کرد که اختلافات و بحران پدید آمده بدون مشارکت بازیگران اصلی در منطقه ممکن نیست.

فعال شدن اسرائیل و ترکیه
در این بین اسرائیل و ترکیه نیز وارد درگیری کشورهای عربی شده اند. در این راستا رجب طیب اردوغان اتهامات عربستان و کشورهای متحدش علیه قطر را بی اساس خوانده و گفته است که ترکیه حاضر به کمک به دوحه است. رئیس جمهور ترکیه عنوان کرده که هیچ دلیل و مدرکی برای اثبات اتهام حمایت قطر از تروریسم وجود ندارد.

بر اساس اشتراکات دو کشور بر پایه اندیشه اخوانی، انتظار می رود دولت ترکیه گام های جدی در حمایت از قطر بردارد. در این راستا اردوغان مبادلات تجاری را برای ادامه مقاومت قطر با این کشور افزایش داده و همزمان قرار است 3 هزار نظامی ترکیه‌ای در دوحه مستقر شوند. این تحولات در پی موافقت پارلمان ترکیه با حمایت نظامی از قطر صورت می گیرد.

در آخرین تحول رجب طیب اردوغان و خالد بن احمد بن محمد آل خلیفه وزیر خارجه بحرین دیدار و درباره آخرین تحولات بحران در روابط قطر با برخی از کشورهای عربی گفتگو کردند.

از سوی دیگر تلاش برای انزوای قطر موجب موضع گیری رژیم صهیونیستی به نفع عربستان و متحدانش شده است. این امر به این دلیل است که حاکمان قطر ارتباطات نزدیکی با گروه حماس دارند و از سوی دیگر موشه یعلون وزیر جنگ رژیم صهیونیستی عنوان کرده که ریاض در سال های اخیر نه تنها موضع خصمانه ای علیه این کشور نداشته بلکه در قضیه ایران نیز اشتراک منافع داشته اند. یلعون گفت: عربستان سعودی از دو سال قبل تاکنون حتی یک دلار هم به فلسطینیان کمک نکرده است. به گفته وی« کشورهای عرب سنی، به غیر از قطر، به میزان زیادی با ما هم‌نظر هستند، زیرا از دید همگی ما، یک ایران هسته‌ای به مثابه یک تهدید علیه تمامی ما است»

در این بین کویت و عمان تاکنون روابط خود را با دوحه قطع نکرده‌اند. از سوی دیگر به نظر می رسد دونالد ترامپ در تلاش است تا برای ایجاد جبهه ای متحد و ناتوی عربی اختلافات رژیم صهیونیستی را با کشورهای عربی کاهش و از بین ببرد. اما همان طور که گفته شد هنوز به اجماعی برای چگونگی برخورد با بحران کشورهای عربی با قطر دست نیافته اند.
 
 گفتنی است هفته قبل عربستان سعودی همراه با متحدان منطقه‌ای خود از جمله مصر، بحرین و امارات مناسبات دیپلماتیک خود را با قطر قطع کرده و مرزهای دریایی، هوایی و زمینی‌شان را روی این کشور بسته‌اند و دوحه را به تقویت گروه‌های تروریستی و نزدیکی به ایران متهم کرده‌اند. چند کشور دیگر نیز به تبعیت از عربستان روابط خود را با دوحه کاهش داده یا قطع کرده‌اند. قطر که پایگاه ۱۱ هزار نیروی نظامی آمریکا و ائتلاف بین‌المللی است اتهام حمایت از گروه‌های تروریستی را رد کرده است.


کد مطلب: 481365

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcepz8enjh8vxi.b9bj.html?481365

الف
  http://alef.ir