غذای مخصوص ملکه شفابخش بیماری‌ها

بخش سلامت الف، 18 دی 95

18 دی 1395 ساعت 10:32


زنبورهای عسل هرگز نمی‌خوابند و در عمر 45 روزه خود بی‌وقفه کار کرده و علاوه بر تولید عسل، محصولاتی چون ژل‌رویال، گرده‌گل و موم و بره‌موم تولید می‌کنند.

به گزارش ایسنا، ژل‌رویال، شیر زنبورعسل یا همان غذای ملکه، غنی‌ترین ماده مغذی بیولوژیک شناخته شده است که از غدد طرفین سر زنبورهای کارگر ترشح می‌شود، با بزاق دهانشان مخلوط شده و به شکل خمیری سفید یا زرد کمرنگ با طعمی تند درمی‌آید.

لاروها و زنبور ملکه به طور دائم از این ماده تغذیه می‌کنند و ملکه با مصرف این ماده می‌تواند هنگام تخم‌ریزی، در شبانه‌روز بیش از 2500 تخم تولید کند.

ژل‌رویال، آنتی‌اکسیدان و پروتئین قوی ضدباکتری است که موجب کاهش فشارخون و کلسترول می‌شود و از ابتلا به آلزایمر و سرطان جلوگیری می‌کند.

گرده‌گل نیز حاوی پروتئین فراوان و موادمعدنی، ویتامین و چربی است و به همراه شهد، مهمترین غذای زنبورهای عسل است که آن را از روی گل‌ها جمع‌آوری می‌کنند و برای تغذیه لاروها به کندو می‌آورند.

گرده‌گل خواصی چون تنظیم‌کننده عمل روده، رفع کم‌خونی، رفع حساسیت، تنظیم اختلالات کارایی اعمال بدن، تقویت‌کننده و رفع بی‌اشتهایی دارد.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاوزری استان همدان در گفت‌وگو با ایسنا، به فرآورده‌های عسل اشاره و اظهار کرد: ژل‌رویال مفیدترین فرآورده زنبورعسل و آنتی‌اکسیدانی بسیار قوی است که در واقع برای تغذیه ملکه زنبورعسل تولید می‌شود.

محمد نظرپور با بیان اینکه این ژل مصارف دارویی دارد و غذای کاملی برای بیماران خاص محسوب می‌شود، به لزوم تکثیر ملکه‌های زنبورعسل برای تولید ژل‌رویال اشاره کرد و گفت: در حال حاضر حدود 7 هزار ملکه زنبورعسل در بخش‌خصوصی و خودمصرفی استان موجود است که هر ملکه تا سه سال عمر مفید برای تولید و تکثیر زنبورعسل دارد.

وی عمر مفید زنبورهای عسل را 45 روز بیان کرد و افزود: زنبورهای کارگر در مدت عمر خود هیچ‌گاه نمی‌خوابند و همواره در حال تولید عسل، موم و بره‌موم هستند.

مدیر امور طیور و زنبورعسل سازمان جهادکشاورزی استان همدان نیز با اعلام آمار سرشماری بهره‌برداران و زنبورداران استان که مهرماه 95 جمع‌آوری شده است، گفت: براساس این آمار، تعداد 2 هزار و 228 نفر زنبوردار و 22 هزار و 950 کندو در استان وجود دارد.

علی‌اصغر خرازی میزان تولید عسل در 6 ماهه نخست سال 95 را هزار و 962 تن عنوان کرد و افزود: زنبورعسل، حشره مقاومی است که در هر شرایط آب و هوایی می‌تواند زندگی کند.

وی با اشاره به مرکز اصلاح نژاد، تلقیح و پرورش ملکه زنبورعسل در روستای سنگستان اظهار کرد: این مرکز که زیرنظر جهادکشاورزی استان به آموزش بهره‌برداران می‌پردازد، توانسته با اصلاح نژاد، زنبورهای عسل استان را آرام‌تر کرده تا کمتر نیش بزنند و عسل بیشتری تولید کنند.

مدیر امور طیور و زنبورعسل سازمان جهادکشاورزی استان همدان تولید انبوه ژل‌رویال را تحت شرایط و کندوهای خاصی بیان کرد و گفت: تولید سالانه ژل‌رویال در استان معادل 20 کیلوگرم است و هر گرم آن به ارزش 5 هزار تومان به فروش می‌رسد.

وی گرده‌گل را به عنوان یکی دیگر از فرآورده‌های تولیدی توسط زنبورهای عسل عنوان کرد و افزود: زنبورعسل گرده‌های‌گل را با بزاق دهان خود ترکیب و به شکل توده‌ای در سبدهای پشت پاهایش برای تغذیه نگهداری می‌کند. 

مدیر امور طیور و زنبورعسل سازمان جهادکشاورزی استان همدان با بیان اینکه گرده‌گل حاوی پروتئین بسیار قوی است، ادامه داد: سالانه معادل هزار و 554 کیلوگرم گرده‌گل در استان تولید می‌شود.

خرازی نحوه برداشت گرده‌گل را از طریق نصب ابزاری به عنوان تله گرده‌گیر در محل ورودی زنبور به کندو بیان کرد و یادآور شد: گرده‌های‌گلی که زنبورعسل در سبد پاهای عقبش قرار داده، هنگام عبور از حفره‌های تله گرده‌گیر، جدا می‌شود و در محفظه‌ای که برای این منظور تعبیه‌شده، جمع‌آوری می‌شود.

وی همچنین حجم تولید سالانه موم و بره‌موم استان را اعلام کرد و گفت: هر ساله 60 هزار کیلوگرم موم و 610 کیلوگرم بره‌موم در استان تولید می‌شود.

وی بره‌موم را به عنوان ماده ضدعفونی‌کننده و عاملی موثر در پیشگیری از بیماری‌ها معرفی کرد و افزود: موم و بره‌موم برای مصارف دارویی و آرایشی بهداشتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کارشناس دارویی اداره فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی همدان نیز درباره توجه به برچسب اصالت( t tac) محصولات رویال‌ژلی، خاطرنشان کرد: فرآورده‌های رویال‌ژلی که در داروخانه‌ها عرضه می‌شود، اعم از وارداتی یا تولید داخلی، دارای مجوز و برچسب اصالت هستند و تحت نظارت معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت قرار دارند.

پریسا روحانی با اشاره به عرضه محصولات فرآوری‌شده شامل عسل، ژل‌رویال، گرده‌گل و موم در عطاری‌ها به ایسنا گفت: با توجه به وجود حجم وسیع این‌گونه محصولات در بازار، مصرف‌کنندگان در هنگام خرید به برچسب حاوی شماره ثبت محصول که از سوی معاونت غذا و دارو صادر شده، توجه کنند چرا که محصولات فاقد این برچسب تحت هیچ‌گونه نظارتی نیستند. 

وی همچنین از آمادگی آزمایشگاه‌های معتمد زیرنظر این معاونت در قبول محصولات برای آزمایش و صدور تائیدیه خبر داد.

یک کارشناس معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی همدان نیز درباره ترکیبات ژل‌رویال به ایسنا گفت: ژل‌رویال حاوی 60 تا 70 درصد آب، 12 تا 15 درصد پروتئین، 10 تا 16 درصد قند، 3 تا 6 درصد چربی و 2 تا 3 درصد ویتامین، املاح معدنی و اسیدهای آمینه است که بسته به شرایط آب و هوایی که زنبورها در آن پرورش یافته‌اند و به تولید رویال‌ژل پرداخته‌اند، درصد این مواد متغیر است.

مجید حنیفه مصرف رویال‌ژلی را برای درمان بیماری‌هایی چون آسم، تب‌یونجه، زخم‌معده، شکستگی‌های استخوان و کلسترول بالا مناسب دانست و اظهار کرد: مطالعات جدید نشان داده که ژل‌رویال فقط در دو مورد می‌تواند درمان قطعی ایجاد کند؛ مصرف ژل‌رویال در مدت 12 هفته می‌تواند اختلالات یائسگی و گُرگرفتگی را کاهش دهد و با مصرف آن 3 تا 6 ماه پیش از آغاز فصل آلرژی می‌تواند حساسیت‌های ناشی از آلرژی‌های فصلی را کاهش دهد.

وی با بیان اینکه تا کنون عوارض جانبی برای داروهای فرآوری‌شده از رویال‌ژلی دیده نشده است، افزود: ایمنی مصرف این ماده برای کودکان زیر 6 ماه و مادران باردار ثابت نشده است.

حنیفه رویال‌ژلی‌های موجود در بازار که به منظور مصرف موضعی التهابات پوستی تجویز می‌شود را مضر معرفی کرد و ادامه داد: ژل‌رویال باعث افت فشارخون می‌شود و با داروی وارفارین تداخل دارویی دارد و اثر آن را تشدید می‌کند.


کد مطلب: 432431

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcexw8ezjh8xei.b9bj.html?432431

الف
  http://alef.ir