مدیر عامل اسبق شرکت ملی مس ایران در گفتگو با الف:

تمام حق ماموریت‌هایمان را در زمان جنگ به خزانه دولت بخشیدیم/ مدیران امروزی باید عالی نسب‌ها را الگوی خود قرار دهند

بخش اقتصادی الف، 4 مرداد 95

4 مرداد 1395 ساعت 9:13


مدیر عامل اسبق شرکت ملی مس ایران فقدان مرحوم عالی نسب را لطمه جدی به کشور می داند می گوید: مدیران امروز باید همواره عالی نسب ها را الگوی خود قرار دهند و بدون چشم داشت مالی و برای پیشرفت کشور خدمت کنند.

به گزارش الف، مرحوم استاد میرمصطفی عالی‌نسب، اهل تبریز، متولد ۱۲۹۸ از بنیان گذاران صنعت نوین در ایران بود. او سکان‌دار سیاست‌های اقتصادی جمهوری اسلامی و تأثیرگذارترین عضو شورای اقتصاد در دههٔ اول پس از انقلاب بود.

۵ روز از پیروزی انقلاب اسلامی گذشته بود که امام خمینی (ره) به توصیه آیت الله بهشتی در حکمی ۸ نفر را برای تصرف اتاق بازرگانی مامور کردند که نام میرمصطفی عالی نسب نیز در میان آن ها بود. عالی نسب بلافاصله به عنوان مشاور اقتصادی دولت موقت به کار گرفته شد و سمت هایی را در شوراهای اقتصادی پذیرفت.

یکی از مهمترین کارهایی که او برعهده گرفت و به سرانجام رساند، مدیریت ایران خودرو بود. او اولین مدیر ایران خودرو پس از انقلاب بود. عالی نسب مانع تعطیلی این کارخانه شد و آن را به گونه ای پیش برد که وضعیت مناسبی در تولید خودرو رقم خورد.

وی همچنین پس از انقلاب مشاور اقتصادی رئیس جمهور و نخست وزیر در دولت های رجایی، مهدوی کنی، باهنر و آیت الله خامنه ای را بر عهده داشت. همچنین عضو شورای اقتصاد، شورای پول و اعتبار، اولین رئیس شورای عالی صادرات غیر نفتی، عضویت در هیأت مؤسس سازمان صنایع ملی، مسئول راه اندازی مجتمع مس سرچشمه و مجتمع فولاد اهواز، از جمله مسوولیت های مهمی بود که بر عهده گرفت اما شاید نقش او در دوران جنگ تحمیلی به عنوان مشاور دولت برجسته تر از سایر مسوولیت ها باشد چراکه در این دوران، اقتصاد تحریم شده ایران با تمام دشواری های زمان جنگ به گونه ای مدیریت شد که مایحتاج اساسی مردم تامین شد و حتی برخی اقدامات توسعه ای نظیر ساخت فولاد مبارکه، مس سرچشمه و تولید خودرو پیش رفت.

میرمصطفی عالی نسب پرچمدار اقتصاد ملی ایران سال ۸۴ پس از ۸۶ سال زندگی در دوران های سرنوشت ساز ایران از ملی شدن صنعت نفت تا انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی، از دنیا رفت اما بررسی فعالیت های او در زمینه تولید و اقتصاد ملی نشان از ماندگاری مردی از جنس بخش خصوصی با آرمان های ملی دارد. فعال اقتصادی و کارآفرینی که جهت گیری های اقتصادی اش را در تمام دوره های حساس سیاسی با انتخاب های ملی و مردمی، پیوند داد تا جایی که از وی به عنوان پدر علم اقتصاد ایران یاد می کنند.

به همین منظور خبرنگار الف، به سراغ محمد هادی اردبیلی مدیرعامل اسبق شرکت ملی مس ایران رفته و در خصوص مرحوم عالی نسب و مدیریت ایشان به گفتگو نشسته است:

اقای مهندس اردبیلی، مرحوم عالی نسب را از چه زمانی می شناختید و چرا به ایشان پدر صنعت می گویند؟
بنده مرحوم عالی نسب را از اوایل سال ۶۰ که مدیریت شرکت ملی صنایع مس ایران را برعهده داشتند میشناختم. حاج اقاعالی نسب مشاور صنعتی نخست وزیر وقت بود و در آن زمان راه اندازی مس سرچشمه که زیر مجموعه شرکت ملی صنایع مس ایران محسوب می‌شد، نیز اهمیت زیادی داشت، ایشان همیشه در مواقع ضروری حضور می یافتند و برای راه اندازی مس سرچشمه نکات لازم و ضروری را گوشزد می کردند و همواره دولت از مدیریت ایشان حمایت میکرد و بودجه لازم را به موقع پرداخت میکرد و ما نیز از نصایح پدرانه ایشان استفاده میکردیم، حاج اقا عالی نسب را به این علت پدر صنعت ایران میدانند چراکه برای توسعه صنعت و تکامل نظام جمهوری اسلامی نقش منحصر به فردی داشت.

مس سرچشمه در زمان جنگ چطور با رهنمودهای ایشان و مدیریت شما راه اندازی شد؟
اوایل انقلاب بود، همه جوان بودیم و ایشان جایگاه پدرانه برای ما داشت. قرار بود مجتمع عظیم مس سرچشمه که آمریکایی ها پیمانکارش بودند را بدون حضور آنها راه اندازی کنیم اما مسائل و مشکلات زیادی سد راه بود، آمریکایی‌ها می گفتند که صنعت مس را راه اندازی نخواهند کرد و تا خود آمریکایی ها نمی آمدند این صنعت راه اندازی نمی شد. ما با تجاربی که سال ها در دوران ذوب اهن اصفهان داشتیم، سعی کردیم سیستمی که آمریکایی ها در این شرکت پیاده کرده بودند را تغییر دهیم تا سیستم استقلال صنعتی پیدا کند، به طور مثال سیستم انبار طوری بود که اگر شما به قطعه ای نیاز داشتید به شما مشخصات فنی قطعه را نمی داد بلکه فقط نام شرکت آمریکایی یا غربی سازنده آن قطعه ارائه می شد تا اتوماتیک سفارش خرید آن قطعه از شرکت آمریکایی یا غربی صادر شود. ما سعی کردیم این سیستم را تغییر داده و استقلال صنعتی ایجاد کنیم و به خودکفایی برسیم، همچنین ارگ های عظیم ساخت قطعات اعم از لاستیکی - فلزی – مکانیکی – الکتریکی و همچنین کارگاه های ریخته گری چدنی ذوب آهن اصفهان به دستور وزیر معادن و فلزات وقت در خدمت صنایع مختلف کشور از جمله مجتمع مس سرچشمه قرار گرفت.

در مورد حادثه ای که در همان ابتدا در مس سرچشمه اتفاق افتاد و شما و مرحوم عالی نسب به تنهایی توانستید آن را مهار کنید، توضیح بدهید؟

قرار شده بود در اواخر اردیبهشت سال۱۳۶۱ در روز تولد امام حسین (ع) کارخانه ذوب مس سرچشمه راه اندازی شود، در این رابطه مواد مذاب را از کوره ریورب وارد کنورتور کردیم تا با دمش هوا مس تولید کنیم بعلت اینکه مدت طولانی بعلت خروج کارشناسان آمریکایی ازکشور کارخانه ذوب راه اندازی نشده و متوقف بود و با ریختن قطرات برف و باران در فصول بارندگی از سقف سوله کارخانه ذوب بداخل کنورتور آجر نسوز و ملات آن مقاومت خود را از دست داده بودند و لذا با نفوذ مواد مذاب بدنه کنورتور سرخ شده واحتمال انفجار داشت که سریعا مواد مذاب را تخلیه نمودیم و سپس ضمن تماس فوری با ذوب آهن اصفهان چند تریلی آجر نسوز به همراه یک تیم آجر نسوز چین به مس سرچشمه اعزام شد و یک لایه جدید آجر نسوز در داخل کنورتور چیده شد و مجددا مواد مذاب بداخل کنورتور ریخته شد و در سوم خرداد ۱۳۶۱با یاری امام حسین وهمت کارکنان اولین شمش مس تولید شد و حدود ساعتی بعد رادیو اعلام نمود خرمشهر آزاد شد که شور و شعف خاصی همراه با اشک شوق در بین کارکنان ایجاد شد ومشیت الهی اینگونه بود که موفقیت ما در جبهه جهاد اقتصادی با فتح عظیم خرمشهر در جبهه دفاع مقدس همزمان صورت پذیرد . در تصمیم گیریهای مهم فوق همواره از نظرات مشورتی مرحوم حاج آقا عالی نسب کمال استفاده را نمودیم.

نسل جوان امروز، با پدر صنعت ایران مرحوم حاج اقا عالی نسب اشنا نیستند، در مورد خصوصیات فردی ایشان بفرمایید؟
مرحوح حاج اقا عالی نسب نقش بسیار جدی و پدرانه ای داشتند، یکبار ایشان به طور سرزده به مجتمع مس سرچشمه رفته بودند که دیدند چند تن از کارگران استعمال دخانیات کرده و زباله ها و ته سیگار خود را بر روی زمین می ریزند، ایشان پشت سر ایشان رفته و زباله ها را جمع آوری کردند که کارگران از این حرکت ایشان بسیار شرمنده شدند. ایشان از تمام خدماتی که انجام میدادند یک ریال هم دریافت نمیکردند، در ان زمان کشور در شرایط جنگ قرار داشت و بسیار اوضاع بدی را سپری میکرد، بنده به همراه چند تن از همکاران برای ماموریت به خارج از کشور رفتیم و تمام حق ماموریت خود را به دلیل شرایط بدی که کشور داشت به خزانه دولت باز گرداندیم. هنگامی که در مس سرچشمه مشغول به کار بودیم به همراه خانواده در کوهستان سرچشمه زندگی می کردیم.

در آن زمان امام خمینی(ره) ساده زیستی را تبلیغ میکردند و الگوی ما ایشان و مقام معظم رهبری بودند که در آن ریاست جمهوری را بر عهده داشتند. ما با راه اندازی مس سرچشمه تحول عظیمی را در صنعت مس کشور راه اندازی کردیم.

فقدان مرحوم عالی نسب و دلسوزی ها و دلسوختگی های ایشان بدون چشم داشت به مادیات، و برای رضای خدا کار کردن در کشور به چشم می خورد. مدیران امروز باید همواره عالی نسب ها را الگوی خود قرار دهند و بدون چشم داشت مالی و برای پیشرفت کشور خدمت کنند.

الف: شما به عنوان مدیر اسبق شرکت ملی مس ایران فیش حقوقی تان چقدر است؟
 در حال حاضر مدیران حقوق های نجومی دریافت کرده و به حق خود قانع نیستند. بنده در حال حاضر تنها حقوقی که میگیرم حقوق بازنشستگی ام است که دو میلیون و هشتصد هزار تومان است و در شهرک محلاتی زندگی میکنم.

باید با مدیرانی که حقوق های نجومی دریافت کرده و دست در جیب بیت المال میکنند، برخورد جدی کنند چراکه این بریز و بپاش ها ریشه نظام را میزند و موجب بی اعتمادی مردم میشود. مدیران باید دربرابر خون شهیدان و فرماندهانی که جان خود را در جبهه های جنگ داده اند پاسخگو باشند چراکه این کشور همواره توانسته علی رغم تمام فشارهایی که به کشور تحمیل می شود، سربلند و موفق باشد.


کد مطلب: 375436

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcfmtdmvw6deja.igiw.html?375436

الف
  http://alef.ir