نگاهی به گزارش های سیاسی روزنامه ها؛

فساد اداری حاصل تشکیل طبقه نوکیسه در دوران سازندگی

بخش داخلی الف، 19 اذر 93

19 آذر 1393 ساعت 10:40

سخنان عراقچی در کمیسیون امنیت ملی و گزارش از کنفرانس بین المللی جهان عاری از خشونت محتوای اصلی روزنامه های امروز را تشکیل می داد. بحث فساد اداری و مرقومه تلخ و تند رهبری هم همچنان حاشیه های خود را دارد. روزنامه آرمان البته در میان همه ی این سوژه ها از پرداختن به نوه های امام و فرزندان هاشمی رفسنجانی غفلت نکرده است!


ظریف به مجلس نیامد، معاونش از وین و مسقط گفت
وطن امروز در گزارش یک صفحه ی سیاسی اش به گزارش عراقچی در کمیسیون امنیت ملی مجلس پرداخته است: «سوال نمایندگان برای کشاندن محمدجواد ظریف به جلسه علنی مجلس به جایی نرسید. نمایندگان پس از حرف‌های ظریف در جلسه غیرعلنی، بشدت از او عصبانی شدند و گفتند او درباره محتوای مذاکرات هسته‌ای پنهانکاری می‌کند و به همین دلیل خواستار حضور او در جلسه علنی برای پاسخگویی به نمایندگان مردم درباره واقعیت مذاکرات وین شدند. نمایندگان معتقدند ظریف باید درباره مذاکرات وین، دلیل شکست آن و تمدید ۷ماهه توافق ژنو به نمایندگان توضیح دهد و آنان را در جریان واقعیت‌ها قرار دهد. با این حال اما به دلایلی که مشخص نیست، سوال نمایندگان از وزیر امور خارجه از دستور کار خارج شد. ظریف هم به مجلس نیامد اما روز گذشته عباس عراقچی، معاون ظریف به کمیسیون امنیت ملی آمد تا او به جای وی نمایندگان را در جریان مذاکرات وین و مسقط و به طور کلی دلایل شکست مذاکرات قرار دهد. عراقچی از فاصله زیاد ایران و آمریکا در مذاکرات گفت. او گفت همه سناریوها برای توافق به بن‌بست رسیده بود و حتی در مذاکرات مسقط، تیم ایرانی به خاتمه مذاکرات فکر می‌کرد. اینها را سیدحسین نقوی‌حسینی، نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی به تسنیم گفت. نقوی که در روز حضور ظریف در جلسه غیرعلنی بشدت از رفتار وزیر امور خارجه انتقاد کرد و گفت او واقعیات را درباره مذاکرات پنهان می‌کند؛ درباره اظهارات عراقچی در جلسه کمیسیون امنیت ملی اظهار داشت: آقای عراقچی فاصله بین دو طرف را «بسیار زیاد» ارزیابی و تاکید کرد: «طی مذاکرات بعد از توافق ژنو، مسیر طولانی طی شد و نقاط مشترک زیادی هم به دست آمد اما هنوز فاصله زیاد است و خطوط قرمز طرفین همچنان حفظ شده، اگرچه طرف مقابل تغییراتی در مطالبات و خطوط قرمز خود داده، ولی فاصله زیاد است. به همین دلیل مذاکرات برای ۷ ماه دیگر تمدید شد.» آقای عراقچی در این جلسه تاکید کرد: «خطوط قرمز ما و کف مطالبات ما تعریف شده است و تحت هیچ شرایطی از آنها عبور نخواهیم کرد.»

دولت سازندگی زايشگاه فساد ديوانی در سيستم اجرايی
روزنامه جوان در گزارش یک صفحه ی سیاسی خود با اشاره به مرقومه رهبری در مورد فساد اداری، سرچشمه ی این فساد را در سیاست های اقتصادی دولت سازندگی می داند. این روزنامه با اشاره به سیاست های اقتصادی اواخر دهه ۶۰ و سپس دهه ۷۰ که منجر به شکل گیری طبقه ای جدید در ایران شد، می نویسد: «اين سياست اقتصادي و اجتماعي گرچه بعضاً به بهبود مالي طبقات تهي‌دست روستايي و افزايش عظيم طبقه متوسط و هجوم بخش كثيري از جامعه به بازار مصرف انجاميد اما نتوانست در ميان اين گروه‌ها حس تأمين و رضايت را به وجود آورد از سوي ديگر اين طبقه متوسط جديد فاقد الگوهاي يك طبقه متوسط مولد همانند آنچه در كشورهاي غربي شكل گرفته است، بود. اين طبقه متوسط جديد عملاً به دنبال بالا بردن مصرف كمپاني‌هاي جهاني بود كه به تبع آن افزايش گروه‌هاي دلال و واسطه و درگير در مشاغل مرتبط با مبادله كالاهاي مصرفي را ايجاد كرد، در قلب اين طبقه متوسط نوع جديدي از تراكم و ثروت شكل گرفت و به ظهور طبقه جديدي از ثروتمندان انجاميد. اين طبقه جديد كلان ثروتمند همچون خاستگاه اصلي خود دو رويكرد اصلي داشت؛ اول ارضاي نيازهاي مصرفي خود و دوم تأمين منافع خود از طريق تأمين ارتباطات گسترده با نهادهاي دولتي و حكومتي كه به تبع آن نيز گسترش فساد را مي‌توان شاهد بود.

طبقه نوكيسه جديد كه در حقيقت در دو دهه اخير به ثروت فوق‌العاده‌اي رسيده است از لحاظ بينش سياسي تعلقي به فرهنگ بومي ايران ندارد. اين بورژوازي بروكراتيك طبقه جديد كلان‌ثروتمندي است كه از طريق يك بازار ناقص و دولتي به ثروتي انبوه دست يافته است و منشأ انباشت و تكثر ثروت خود را از طريق رانت‌هاي دولتي مي‌بيند و از اين طريق رشد و ارتزاق مي‌كند. اين طبقه جديد نه به دنبال منافع ملي است و نه به دنبال فرهنگ سنتي و عملاً به وسيله زور و تزوير نفوذ خود در عمق دستگاه‌هاي حكومتي به پيش مي‌رود.

اين طبقه جديد علاوه بر استفاده از رانت‌هاي دولتي پيوندهاي محكمي نيز با طبقه حاكم ايجاد مي‌كند تا هرگونه برخورد و تعقيب قضايي را به شدت براي نظام حاكم هزينه‌بردار كند و از سوي ديگر با ايجاد لابي‌هاي گسترده با مراكز قدرت به دنبال جلوگيري از هرگونه تغييري است كه بتواند منافع خود را به خطر بيندازد. اولين موردي كه سبب شد تا زنگ‌هاي خطر در خصوص گسترش فساد اداري در كشور به صدا در‌بيايد، اختلاس در بانك صادرات در زمان مديريت ولي‌الله سيف رئيس‌كنوني بانك مركزي بود.

فاضل خداداد كه هنوز در خصوص وابستگي‌هاي خانوادگي وي نيز بحث‌هاي بسياري در جريان است به جرم اختلاس يكصد و ۲۳ ميليارد توماني از بانك صادرات به اعدام محكوم شد. بحث ديگر فساد در قرار‌دادهاي مرتبط با پارس جنوبي بود كه از آن به عنوان پرونده پترو پارس ياد مي‌شود و همچنين فساد در قرار‌داد گازي كرسنت كه همچنان كشور را درگير خود كرده است.

كرسنت بارها از سوي مديران عالي و كارشناسان وزارت نفت به عنوان قراردادي خلاف منافع ملي عنوان شده است و مديريت آن هم‌اكنون در اختيار دبيرخانه شوراي امنيت ملي است. با اين حال هنوز مشخص نيست كه ابعاد اين فساد در خصوص رشوه به مقامات دولتي به خصوص مقامات دولت دوم اصلاحات به كجا مي‌رسد. از سويي بحث اختلاس ۳ هزار ميليارد توماني كه سبب مشكلات جدي در سيستم اقتصادي كشور شد، از جمله مواردي است كه نتيجه تشكيل همين طبقه است.

فرزندان بزرگان در آرمان
روزنامه آرمان گرچه موضوع اصلی اش کنفرانس بین‌المللی«جهان علیه خشونت و افراطی‌گری» است، اما ترجیح داده به جای عکس رئیس جمهور که سخنران اصلی مراسم بود، عکس سید علی خمینی را به عنوان نوه ی امام عکس یک خود انتخاب کند. در صفحات میانی نیز سخنانی از فائزه هاشمی در دفاع از دانشگاه آزاد به چشم می خورد: « فائزه هاشمی ظهر دوشنبه در جمع دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور گفت: چون بحث دانشگاه آزاد در این چند وقت داغ هست بگذارید از گزارش تحقیق و تفحص دانشگاه آزاد که در رسانه‌ها اعلام شد که گزارشی ، منطقی، حقیقی و حقوقی نبود و یک کار سیاسی بود صحبت کنم... متاسفانه بخش عمده‌ای از اطلاعات، گزارشات و آمارهایی که از دوران دکتر جاسبی آماده شده بود و پاسخ‌هایی که به سوالات در این تحقیق و تفحص داده شده بود را از آن حذف یا اینکه اصلا استفاده نکرده‌اند. به نظر می‌رسد که این اقدام هماهنگ از قبل برنامه‌ریزی شده بود و برای تخریب گروهی مدیران دانشگاه صورت گرفته است... با طرح این موضوع می‌خواهم تفکراتی که در مجلس وجود دارد و اینکه یک مجلس سازنده چه تاثیری بر جامعه خواهد گذاشت را بررسی کنیم و این وظیفه همه ما مردم، دانشجویان و دانشگاهیان را سنگین تر می‌کند که نماینده سیاسی کار را انتخاب نکنیم تا اینگونه عمل کند و این منظور نیست که نماینده نباید سیاسی باشد بلکه باید سیاسی‌کاری نکند .


کد مطلب: 252108

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcfx0d0cw6dtya.igiw.html?252108

الف
  http://alef.ir