در خانه کدام مدیر مملکت کالای ایرانی است؟

سعید کوشافر*، 7 اسفند 93

7 اسفند 1393 ساعت 10:11


چندی قبل مقام معظم رهبری طی سخنان مهمی به برخی مشکلات اقتصادی کشور اشاره داشتند، استفاده از تولیدات داخلی اولین نکته ای بود که رهبر انقلاب اسلامی به آن اشاره کردند و گفتند: مردم و همه کسانی که علاقمند به ایران و آینده آن هستند و همچنین دستگاه‌های دولتی باید کالاهای خارجی را که مشابه داخلی آن وجود دارد، استفاده نکنند.

این رهنمود مقام معظم رهبری تا انجا که بخاطر دارم برای چندمین بار است که طی سالجاری بیان می‌شود و ریشه درمسایل زیادی دارد.

درنگاه نگارنده اولین مساله ای که باید مورد توجه قرار گیرد تکیه بر توانایی داخل کشورمان است؛ اکنون صنعتگران ایرانی می‌توانند با استفاده از مهندسان و کارگران متعهد ایرانی کالاهای زیادی که مورد نیازمردم و سازمان‌های دولتی است را با کیفیتی مناسب تولید کنند اما طی سالهای اخیر به دلیل واردات بی رویه که خیلی از انها حتی کیفیت کالای ایرانی را هم ندارند بازار فروش خود را از دست بدهند.

این درحالی است که این تنها مشکل تولید کننده ایرانی نیست و نداشتن سرمایه درگردش و دریافت وام بیآسوده‌ای بالا بعلاوه برخی کاستی‌ها دربهره وری و افزایش هزینه‌های انرژی ودستمزد کارگران باعث شده تا هزینه‌های ساخت و تولید هر روز بالاتر برود و او باید با کالایی رقابت کند که با دریافت وام‌های بسیار کم سود وکارگران یک دلاری چینی و هندی ساخته شده است و هیچ ضمانت درست وحسابی هم ندارد.

اما این تنها دلیل نبود رونق کارخانجاتی که با کمتر از نصف ظرفیت کار می‌کنند نیست؛ طی سالهای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی دولتمردان رژیم پهلوی تلاش می‌کردند که اینگونه وانمود کنند که ایرانی قادر به ساختن هیچ کالایی نیست و این رویه که حدود یک قرن ادامه داشت یعنی از بعد صدارت امیرکبیر شروع شده و تا پهلوی دوم تداوم یافت باعث بروز یک ضدفرهنگ علیه تولید داخل شده است که امروز باید این رویه تغییر کند.

درعین حال که دردوره پهلوی افزایش چند برابری قیمت نفت باعث شد تا دلارهای نفتی فراوانی وارد کشور شود که بقول نخست وزیر زمان حتی نمی‌دانستند این دلارها را چگونه خرج کنند وهمین امر باعث شده بود تا واردات حتی درمواردیکه درکشورمان امکان تولید وجود داشت نظیرمحصولات کشاورزی راحت‌ترین کار باشد که البته سود خوبی هم درپی داشت اما این روند طی سالهای گذشته یعنی دولت‌های نهم ودهم یکبار دیگر تکرار شدو افزایش قیمت نفت به بیش از صد دلار سبب شد تا دولت سراغ واردات برود و بازار را مملواز کالاهای چینی بی کیفیتی کند که بزرگ‌ترین ضربه را به تولید داخل زد.

گذشته از این‌ها بزرگ‌ترین مانع سر راه تولید داخل همان ضدفرهنگی است که هنوز در افکار بسیاری از مردمان باقی مانده است که به کالای خارجی برتری میدهدو این درحالی است که درصورت اصلاح این فرهنگ می‌توان بر بسیاری از دیگر مشکلات فائق آمد.

اما نکته دیگر که باید مورد توجه قرار گیرد این است که کشورما اکنون درشرایط عادی قرار ندارد، دشمنان به بهانه انرژی هسته ای که کشورمان جز استفاده صلح آمیز هدف دیگری از داشتن چرخه کاملان ندارد و به فتوای مقام معظم رهبری که از هر حکمی برای مردم ایران محکم ترتلقی می‌شود داشتن سلاح هسته ای حرام است، تحریم‌های ظالمانه ای علیه مردم وضع کرده‌اند و همین امر باعث شده تا ارتباط پولی و مالی بسیار دشوار شود و ورود ارز حاصل از صادرات وحتی فروش نفت با دشواری انجام شده وهزینه ها را افزایش دهد.

درچنین شرایطی که طی سالجای و ماههای اخیر با کاهش سیاسی قیمت نفت باعث دشوارترشدن درامدهای ارزی شده است اینکه بخواهیم دلارهایی که با تلاش‌های زیادی وارد کشور شده صرف واردات غیر ضروری کنیم، نه تنها غیر منصفانه است که شاید بتوان انرا خیانت به مردمی دانست که این همه سختی را تحمل کرده و ذره ای از ارمانهای خود کوتاه نیامده و هنوز نیز برغم این همه دشواری پشت سر رهبر و دولت منتخبشان محکم ایستاده‌اند وبارها وبارها اعلام کرده‌اند حاضرند همچنان سختی‌ها را تحمل کنند اما زیر بار زور قدرت‌های سلطه گر دنیا نروند.

دراین میان مقام‌های مسوول دردولت وحتی بخش خصوصی وظیفه سنگینی به دوش دارند که دردرجه اول باید تا می‌توانند از تولیدکننده داخلی حمایت کنند؛ به گونه ای که تولید کننده داخلی بتواند کالایی درحد وشان ایرانی با کیفیتی مناسب و قیمتی مناسب روانه بازار کندو درعین حال اگر نگوییم واردات کالای مشابه را به طور صددرصد ممنوع کنند اما حداقل با وضع تعرفه‌های مناسب رقابتی منصفانه میان تولید داخل وواردات ایجاد کنند.

اما نکته کلیدی همان است که مقام معظم رهبری بران تاکید دارند یعنی مصرف کالای ایرانی از سوی مردم و سازمانهاو دستگاه‌های دولتی که بهترین حمایت از تولید ایرانی و ایجاد انگیزه درتولید کننده ایرانی است؛ این چرخه به همین جا ختم نمی‌شود و باعث ایجاد بازار کار واشتغال شده و جوانان ایرانی را راهی کارخانه‌ها وکارگاهها خواهد کرد و متعاقبان هزار جور آسیب اجتماعی از انها دور خواهد شد؛ ازدواج رونق گرفته و خانواده‌ها پربارتر خواهند شدو درنهایت نیز ثروت افرینی درکل کشور باعث ایجاد یک رفاه اجتماعی نسبی برای همه اقشار جامعه می‌گردد.

اما تاکید می‌کنم که این ضد فرهنگ ترجیح کالای خارجی بر ایرانی را باید از بین برد و چه بسا بهترین راهکاران این باشد که مقام‌های مسوول درکشور پیشقدم شوند تا مردم نیز به تبعیت از انها وارد گود شوند.

بدنیست دراین راه سران سه قوه و دولتمردان؛ نمایندگان مجلس و قضات ومقامهای عالیرتبه قضایی پیشگام شوند؛ هنرمندان مطرح؛ ورزشکاران وچهرهای محبوب مردم از هر صنف و رسته ای همپای انها حرکت کرده و با خرید کالای ایرانی یا تبلیغ برای خرید کالای ایرانی و استفاده از ان دراین راه نقش الگو بودن خود را به منصه ظهور برسانند.

واقعیت این است که اکنون درمنزل کمتر مدیری از مدیران عالیرتبه سه قوه یا منازل چهره‌های شناخته شده و محبوب مردم می‌توان ردی از کالای ایرانی پیدا کرد، کما اینکه حتی نوع پوشش واستفاده انها از خودرو نشان می‌دهد که این سفارشات از سوی انها جدی گرفته نشده و دراین شرایط اگر ازمردم بخواهیم سراغ کالای ایرانی بروند ماجرای رطب خورده ومنع رطب خواهد بود، کما اینکه انهایی که با مقام معظم رهبری وبیت ایشان مرتبط‌اند می‌دانند که ایشان خود همواره هم از کالای ایرانی استفاده کرده وهم بر استفاده از ان به اطرافیان ونزدیکانشان تاکید دارند و حتی برای خانواده خود دراین مساله سختگیری هم دارند.

اما این رویه باید به سایر ارکان ومدیران ومسوولان هم تسری یابد؛ کسانی که حتی برای تزیین دفتر کارشان سراغ کفپوشهای خارجی و کاغذ دیواری ودیوار پوشهای خارجی می‌روند؛ تمام ابزار وحتی مبلمان دفترشان خارجی است وخودروهای خارجی سوار می‌شود؛ دراین شرایط چکونه می‌توان از مردم انتظار داشت که کالای داخلی بخرند.

براستی چند نماینده مجلس یا مدیر دولتی عالیرتبه دولتی و قضایی سراغ دارید که کت وشلوار ایرانی بپوشد یا سوار خودروهای ایرانی شود یا درخانه اش از یخچال و اجاق گازو لباسشویی ایرانی استفاده کند که میزان انطباق حرف با عمل انها را نشان دهد و از مردم توقع داشته باشیم مانند انها عمل کنند؟
*قدس


کد مطلب: 261587

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcg7q9xuak93n4.rpra.html?261587

الف
  http://alef.ir